23-05-2015, 07:53 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Sirken Otu (Chenopodium Album)
Sirken Otu Hakkında (biraz dil düzeltmesiyle aşağıdaki linkten alınmıştır) Sirken Otu ve Sirken Otunun Faydaları | SifaliBitkileriniz Sirken Bitkisi Kullanımı ve Faydaları Sirken otu (Chenopodium album) Ispanakgiller (Chenopodiaceae) familyasındandır. Çiçeklenmeden önce toplanır. Halk arasında yabani ıspanak olarak bilinir. Ispanak gibi pişirilebilen sirken otu ıspanaktan daha faydalı besin değerlerine sahiptir. İçerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ıspanaktan daha faydalıdır. İçeriğinde A, B, C, B6 vitaminleri ve Demir, Niacin, Kalsium, Protein, Sodyum mineralleri bulunur. Lifli bir sebzedir. Sirken Otunun Bilinen Yararları Kanı temizler. Bağırsakları yumuşatır. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır. İltihap ve yara kurutucu özellikleri vardır. Tohumlarının bağırsak yumuşatıcı etkisi vardır. Bunun için, her demlenecek bardak başına 10 gr tohum kullanılmalıdır. Bazı Amazon kabilelerinde emziren kadınlara süt üretimini artırması için bol bol sirken yedirildiği Amerikan kaynaklarında belirtiliyor. Sirken Otunun Zararları Bitkinin aşırı kullanımının sinir ve sindirim sistemine zarar verebileceği söylenir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı olanların sirkenden uzak durmaları önerilir. |
23-05-2015, 08:02 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Sirken Otu (Chenopodium Album)
Bir de burada Sirken Otu hakkında ayrıntılı bilgiler var. Alıntıladığım kaynak: Sirken (Chenopodium album L.) Sirken (Chenopodium album L.) Sirken Otu (Chenopodium album) Ispanakgiller (Chenopodiaceae) familyasından olup tek yıllık bir bitkidir. Hindistan gibi bazı yerlerde kültür bitkisi olarakta üretilmesine rağmen genelde yabancı ot olarak bilinir. Halk arasında yalancı ıspanak, Ak kaz ayağı, Ak pazı olarakta bilinir. Hatta ıspanak gibi yemeği yapılır. Tek yıllık bir bitki olup, sap önceleri üzerine un serpilmiş gibi tozlu, daha sonra yeşil ancak köşeli, bol dallı dalların üzeri yeşil bazende kırmızımsı çizgili olup, bitki 2 m kadar büyüyebilir. Ancak genlede 20-150 cm boyunda, sağlam yapılı dik dallanmış, köşeli bir gövdeye sahip ve tohumla çoğalıp yayılan bir bitkidir. Ağır olmayan, nemli, azotça ve humusça zengin tınlı, tınlı-kumlu toprakları sever. Topraktan bol miktarda bitki besin maddesi çeker, özellikle bahçelerde çok görülür. Tüm dünyaya yayılmış olup, Çukurova’da pamuk, buğday ve bahçe kültürlerinde tespit edilmiştir. Yapraklar almaşık dizilişli eşkenar dörtgenimsi (rhombic) veya oval-mızrak ucu şeklinde kenarları düz veya dişli beyaza çalan yeşil renktedir. Yapraklar uzun saplı, kenarları dalgalı, bazende parçalı, 12-85 X 3-55 mm büyüklüğünde, koyu yeşil renkte, oval **** mekik şeklindedir. Genellikle yapraklar eşit büyüklükte değillerdir. Alt yapraklar genellikle oval, üst yapraklar daha dardır. Alt yapraklar üç lobludur. Üst yüzleri unsu örtülüdür. Çiçekleri çok eşeylidir, yani aynı bitki üzerinde erkek, dişi ve erkek dişi çiçekler vardır. Çiçeklerde taç ve çanak yapraklar kaynaşmış 3-5 loblu bir çiçek örtüsü oluşturmuştur. Çiçekler yaprak koltuklarında veya uçta olup; başak sık salkım durumundadır. Sapların ucundaki salkımlar daha gevşek yapıdadır. Sirkenin çimlenmesi, Nisan Mayıs ayları arasında olur. Çiçeklenme Temmuz - Ekim ayları arasındadır. Tohum bağlaması çiçeklenmeden 1-2 ay sonradır. Bir bitkiden (3.000 - 20.000) kadar tohum olgunlaşarak etrafa dağılır. Tohumlar siyah disk şeklinde, üzeri düz veya ışınsal olukludur. Tohumları 0.5-3 cm derinlikte veya iyi havalandırılmış topraklarda 8 cm derinlikte çıkış yapabilir ve uzun yıllar dormant olarak kalabilir. Ancak daha sonraki aylarda da çimlenip çıkış yapabilir. |
23-05-2015, 08:32 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Sirken Otu (Chenopodium Album) Saksıda
Bu da benim yasemin saksımdaki Sirken Otu.. İkinci fotoğrafta da ilk çıkan küçük saksıdaki ile birlikte. |
23-05-2015, 10:52 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
|
toprağa su damlasa hemen oradan sirken çıkar. |
05-12-2021, 12:05 | #7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-10-2021
Şehir: Antalya
Mesajlar: 59
|
Merhaba bizim bahcemizde de her yerde cikar tazeyken toplayip kavirmasini yapariz boreklere de koyariz lezzetlidir. |
|
|