![]() |
|
![]() |
#391 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-05-2019
|
Merhaba, forumda yeniyim. Bir ay kadar önce Migros'ta satılan Saksı Kekik'ten aldım. Üzerinde cinsi yazmıyor. Burada fotoğrafları verilen kekiklere de benzetemedim. Yeni dalları daha ince ve körpe iken, geliştikçe bu incelik kalmıyor. aralarda sert, kürdan gibi dalları da var. Bu şekilde sert dallar normal midir, yoksa sulama/susuz kalma veya fazla/az güneşin de etkisi olur mu? Kekik fazla güneş sever diye okuyunca, doğrudan güneşin altına koymuştum. Bir de günlük veya günaşırı, toprağını kuru görünce suluyorum. İlk aldığımda saksısını büyütmek için toprağından çıkardım. Kendiliğinden 3 parçaya ayrıldığını görünce farklı saksılara dikerek çoğaltmış oldum. Sanırım hepsi tuttu. Gelişimleri fena değil. Ara sıra bazen üstlerden bazen de diplerin biraz üstünden keserek buduyorum, salata ve sos için. Bunun da bir zararı olmaz değil mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#392 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
@ roaming, kekiğiniz pek güzel, aynen devam edin, sofrada tüketebilirsiniz. Foruma hoşgeldiniz bu arada, ilgili sayfada kendinizi de tanıtırsanız seviniriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#393 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#394 |
Yeni Üye
|
Teşekkürler TCM ve its_just_a_ride. Farkında olmadan doğru şeyleri yapmışım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#395 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-05-2018
|
Erüst marka olan kekik mi bu? Migros'ta görmüştüm onu. Ben narin yapısı nedeniyle Fransız kekiği (French thyme) olduğunu düşündüm. Şuradaki linkteki ikinci fotoğrafa bakarsanız görürsünüz: https://www.zengardentr.com/urun/fra...-kekigi-tohumu Dallarında yer yer kızılımsılık oluyor ve dimdik gelişmiyor. Ben de bu kekiği tohumdan yetiştirmiştim. Daha sonra fotoğrafını çekip bu mesajı güncellerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#396 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Dediğiniz gibi ikinci fotoğrafın aynısıymış. Ama diğer fotoğraflar gibi gür ve yayılmış olur mu, ne zaman olur bilmiyorum. Sayenizde türünü de öğrenmiş oldum. Sizde hala duruyor mu yoksa geçmişte mi bakmıştınız?. Ayrıca bir bakım istiyor mu? Teşekkürler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Ağaçsever
|
Bendeki hala duruyor. Hava rüzgarlı olduğu için düzgün bir resmini çekemedim. Eski bir fotoğrafını buraya ekliyorum. Fotoğrafta soldaki kekik Fransız kekiği. Sağdakiyse İngiliz kekiği. Fransız kekiğimin dalları ince kaldı benim (en azından diğer türe göre). Ama hangi tür olursa olsun bitki iyice büyüyünce dip kısımlarının sertleşmesi ve kalınlaşması normal diye düşünüyorum. Sizdeki bu türse biraz narin bir tür (İngiliz kekiği öyle değil mesela) ama mutfakta kullanımı için çok makbul. Ben bu saksıya ilk diktiğimde birkaç hafta ölecek gibi boynu bükük durmuştu. Aşırı güneşten ve aşırı susuz bırakmaktan kaçının derim. Bir de bizim burada bir cafe'de masaların üstüne koymuşlardı sanırım Migros'tan alıp. Çok kısa süre dayandılar herhalde insanlar çok ellediği için. Son olarak nedenini bilmiyorum ama saksıda yetiştirdiğim iki kekiğim (türler farklıydı) çok budadığım için ölmüştü (çok dediğim bir kerede 3te 2si falan). 3te biri ya da 4te birinden fazlasını budamayın derim. Kolaylıklar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#398 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2019
|
Köküyle diktiğimiz halis dağ kekiği ![]() Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Yeni Üye
|
Bizim Bolu'da ki köyümüzün dağlarında, yaylalarında bulunan kekikler benim kekiğe benzer ama yere sıfır, toprağa yapışmış vaziyette olur. Toplaması zahmetli, diğer otlardan temizlemesi de ayrı zahmetli olur. Şimdi köydeyim, babaanneme benim kekiğin kekik olduğunu koklatana kadar inandıramadım desem yeridir. Bu şekilde çalı tarzı kekik yok buralarda. Sizin bu kekik ise çok daha başkaymış. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Ağaçsever
|
Fransız kekiği Elfin thyme ya da Creeping thyme denen türler gibi yayılıcı/istilacı bir kekik türü değil. Ama her kekik türü uzayıp dalları ağırlaştıkça toprakla temas ettiği yerden kök salıp az bir miktar da olsa yayılır diye düşünüyorum (tabi bunun için saksının yeterli genişlikte olması lazım). İzmir kekiğim böyle yapmıştı ama bendeki Fransız kekiği henüz küçük olduğu için %100 yayılır diyemem. Şu anki gelişme şekline baktığımda dikine gelişmez de saksının kenarından sarkar gibi geliyor ama bekleyip göreceğiz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#402 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2019
|
Alıntı:
Yöresel adıyla anık otu da olabilir bu. Ama Google görsellerinde arattım benzemiyor. Eminim taksonomisi yapılmış bir türdür. Ama ben adını bilmiyorum. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2020
|
Merhaba Arkadaşlar Forumda yeniyim. Balkonumda aromatik bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Kekik almıştım 2 ay önce, ancak yapraklarında bir hastalık oluştu. Hastalıklı dalları kestim ama diğer dallarda da oluşmaya başladı. İnternette ve burda bulamadım hastalığını. Umarım bilen birileri vardır. Yardımcı olursanız çok sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#404 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-06-2020
|
Kekikte mantar mı külleme mi?
Merhaba Arkadaşlar Forumda yeniyim. Balkonumda aromatik bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Kekik almıştım 2 ay önce, ancak yapraklarında bir hastalık oluştu. Hastalıklı dalları kestim ama diğer dallarda da oluşmaya başladı. Hastalığının ne olduğunu anlayamadım. Umarım bilen birileri vardır. Yardımcı olursanız çok sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#405 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
|
Dağ Kekiki fazla suyu sevmez. Sanırım siz fazla su verdiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#406 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2018
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
/
Giriş Tarihi: 22-04-2023
|
Bir sürü çeşiti var, bendeki yere saran örücü birde normal düz ancak türlerini bilmiyorum: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#408 |
Ağaç Dostu
|
Kekik bakteri ve virüslerin düşmanı.korona salgınında hiç aşı olmadım eşimde olmadı,Kuru kekiği özellikle bilya kekik türünü bir cezve suda kaynatıp kısık ateşte buharını nefenizle çekip gözlerimize buharını tutup hastalığı bu şekilde bertaraf ettik, sürekli yazdım fayda ediyor diye ama kimseyi inandıramadık hala nezle, girip boğaz tahrişleride buharını yapıyorum anında iyileştiriyor. Günde 3 kez yapmakla suyunu fazla içmeyin tansiyonu çıkartıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-04-2023
|
Örücü olan kekik kokusu diğerinden daha hoş ama arasından yabani ot temizliği imkanı neredeyse imkansız. Düzenleyen Kundak Kabza : 24-04-2023 saat 23:36 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2023
|
Minyatür maki
Çim yerine örücü kekik ekin, sinek böcek pire kovuyor, kedi köpek uzak kaldığı için kediler toprağa pisliğini yapmıyorlar, bir nevi bariyer, görsel olarakda hoş ve hoş kokulu nefes açıcı. Alt solunum yolları üst solunum yolları veya faranjit dostu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#411 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-06-2023
|
Bildiğim kadarı ile saptanmış net tanımlanan 52 tür kekik varmış; http://www.agaclar.net/forum/tibbi-i...iler/44369.htm tüm bitkiler içersinde en etkili dezenfektan özelliğinden dolayı birinci sıradaymış. Sonrasında karanfil tarçın falan geliyormuş |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#412 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2023
|
Yayılıcı kekik
Örücü kekik İnternete baktığınızda o kadar çok yaygın bilgi var ki, neyi uygulayacağınıza karar vermekte zorlanırsınız. Yığınla gübre tarifi vs. doğa atıkları şu bu, hatta bitkilerine gans bile uygulayanlar var Geçenlerde demlikte ılımış artan eski çay suyunu balkonumda kötüleşen kekiklerime tamamen kendi iç güdülerimle deneme amaçlı, topraktan ve yapraktdan spreyleme yardımı ile uyguladım; sararan kekikler 1 günde abartısız söylüyorum koyu yeşile dönüştü Çay posasının da işe yaradığını savunanlar var, ancak ben sadece deneme amaçlı bildiğiniz içtiğimiz çayı sıvı şekilde kekiğe uyguladım ve muhteşem start verdi: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|