![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
sınıflandırma
LATİNCE ADI TÜRKÇE ADI 1 Abies- Göknar 2 Acacia- Akasya 3 Acer- Akçaağaç 4 Actinostrobus- Servi Çamı 5 Athrotaxis- Tasmanya Sediri 6 Aesculus- Atkestanesi 7 Agathis- Kauri 8 Ailanthus- Kokarağaç 9 Albizia- Gülibrişim 10 Alnus- Kızılağaç 11 Amentotaxus 12 Araucaria - Arokarya 13 Arbutus- Kocayemiş 14 Aucuba- Akuba 15 Austrocedrus- Şili Sediri 16 Berberis- Kadıntuzluğu 17 Betula- Huş 18 Biota- Doğu Mazısı 19 Broussonetia- Kağıt Dutu 20 Buxus- Şimşir 21 Calocedrus- Su Sediri 22 Camellia- Kamelya 23 Carpinus- Gürgen 24 Carya 25 Castanea Kestane 26 Castanopsis - Yalancı Meşe 27 Catalpa- Katalpa 28 Cathaya 29 Cedrus- Sedir 30 Celtis- Çitlenbik 31 Cephalotaxus- Yalancı Porsuk 32 Ceratonia - Keçiboynuzu 33 Cercidiphyllum- Katsuraağacı 34 Cercis- Erguvan 35 Chamaecyparis- Yalancı Servi 36 Citrus 37 Clematis 38 Cornus Kızılcık 39 Corylus- Fındık 40 Cotinus- Dumanağacı 41 Cotoneaster- Dağmuşmulası 42 Crataegus- Alıç 43 Cryptomeria- Japonçamı 44 Cunninghamia- Çin Tırpanağacı 45 Cupressocyparis- Melez Servi 46 Cupressus- Servi 47 Cydonia- Ayva 48 Daphne 49 Diospyros- Trabzonhurması 50 Dipteronia 51 Elaeagnus- İğde 52 Eriobotrya - Maltaeriği 53 Eucalyptus- Okaliptus 54 Euonymus- Papazkülahı 55 Fagus - Kayın 56 Ficus - İncir 57 Fitzroya - 58 Forsythia - Altınçanak 59 Fraxinus - Dişbudak 60 Fuchsia - Küpeçiçeği 61 Ginkgo - Mabetağacı 62 Gleditsia - Yabani Keçiboynuzu 63 Hedera - Sarmaşık 64 Hibiscus - Ağaçhatmi 65 Hippophae - Yalancı İğde 66 Hydrangea - Ortanca 67 İlex - Çobanpüskülü 68 Jacaranda 69 Jasminum - Yasemin 70 Juglans - Ceviz 71 Juniperus - Ardıç 72 Kalmia 73 Keteeleria -Yalancı Göknar 74 Koelreuteria -Fenerağacı 75 Laburnum - Sarısalkım 76 Lagerstromeia- Oyaağacı 77 Larix - Melez 78 Laurus - Defne 79 Ligustrum - Kurtbağrı 80 Liquidambar -Sığla Ağacı 81 Liriodendron- Laleağacı 82 Lithocarpus -Yalancı Kestane 83 Lonicera - Hanımeli 84 Maclura - Yalancı Portakal Ağacı 85 Magnolia - Manolya 86 Mahonia - Sarıboya Ağacı 87 Malus -Çiçek Elması 88 Melia - Tespihağacı 89 Mespilus - Muşmula 90 Metasequoia- Su Ladini 91 Microbiota 92 Morus - Dut 93 Myrtus - Mersin 94 Nerium - Zakkum 95 Nothofagus -Yalancı Kayın 96 Olea - Zeytin 97 Osmanthus 98 Ostrya - Kayacık 99 Paulownia - Kralağacı 100 Phellodendron- Mantarağacı 101 Phillyrea - Akçakesme 102 Phoenix - Hurma 103 Picea - Ladin 104 Pinus -Çam 105 Pistacia - Sakızağacı 106 Pittosporum 107 Platanus - Çınar 108 Podocarpus 109 Populus - Kavak 110 Prunus 111 Pseudolarix- Yalancı Melez 112 Pseudotaxus 113 Pseudotsuga- Duglas Göknarı 114 Pterocarya- Kanatlı Ceviz 115 Punica - Nar 116 Pyracantha- Ateşdikeni 117 Pyrus - Armut 118 Quercus - Meşe 119 Rhamnus - Cehri 120 Rhododendron -Ormangülü 121 Robinia - Yalancı Akasya 122 Salix - Söğüt 123 Sambucus- Mürver 124 Sassafras 125 Sciadopitys- Japon Şemsiyeçamı 126 Sequoia - Sekoya 127 Sequoiadendron- Mamutağacı 128 Sophora - Sofora 129 Sorbus - Üvez 130 Syringa -Leylak 131 Taiwania 132 Tamarix - Ilgın 133 Taxodium -Bataklık Servisi 134 Taxus - Porsukağacı 135 Tetraclinis 136 Thuja - Mazı 137 Thujopsis -Yalancı Mazı 138 Tilia - Ihlamur 139 Torreya 140 Tsuga - Suga 141 Ulmus -Karaağaç 142 Vaccinum 143 Viburnum - Kartopu 144 Washingtonia- Kanarya Palmiyesi 145 Wisteria - Morsalkım 146 Yucca - Avizeağacı 147 Zelkova - Zelkova 148 Ziziphus - Hünnap Düzenleyen ormanbotanigi : 08-09-2005 saat 15:10 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Abies-Göknar Tür Sayısı "51" 1 Abies alba - Avrupa Göknarı 2 Abies amabilis - Pasifik Göknarı 3 Abies balsamea - Balsam Göknarı 4 Abies beshanzuensis - Baishan Göknarı 5 Abies bifolia 6 Abies borisii-regis- Bulgaristan Göknarı 7 Abies bracteata -Santa Lucia Göknarı 8 Abies cephalonica - Yunanistan Göknarı 9 Abies chengii - Cheng Göknarı 10 Abies chensiensis - Çin Göknarı 11 Abies cilicica - Toros Göknarı 12 Abies concolor - Gümüşi Göknar 13 Abies delavayi - Delavay Göknarı 14 Abies durangensis- Durango Göknarı 15 Abies fabri - Faber Göknarı 16 Abies fanjingshanensis - Fanjingshan Göknarı 17 Abies fargesii - Farges Göknarı 18 Abies ferreana - Tibet Göknarı 19 Abies flinckii 20 Abies firma - Japon Göknarı 21 Abies forrestii - Forrest Göknarı 22 Abies fraseri - Fraser Göknarı 23 Abies grandis - Büyük Sahil Göknarı 24 Abies guatemalensis - Guatemala Göknarı 25 Abies holophylla 26 Abies homolepis - Nikko Göknarı 27 Abies kawakamii - Formoza Göknarı 28 Abies koreana - Kore Göknarı 29 Abies lasiocarpa- Alp Göknarı 30 Abies lowiana - California Ak Göknarı 31 Abies magnifica- California Kırmızı Göknarı 32 Abies mariesii - Maris Göknarı 33 Abies marocana- Fas Göknarı 34 Abies nebrodensis- Sicilya Göknarı 35 Abies nephrolepis - Mançurya Göknarı 36 Abies nordmanniana - Doğu Karadeniz Göknarı 37 Abies numidica - Cezayir Göknarı 38 Abies pinagene- Norveç Göknarı 39 Abies pindrow - Batı Himalaya Göknarı 40 Abies pinsapo - İspanya Göknarı 41 Abies procera - Kırmızı Göknar 42 Abies recurvata 43 Abies religiosa 44 Abies sachalinensis- Sakhalin Göknarı 45 Abies sibirica - Sibirya Göknarı 46 Abies spectabilis -Himalaya Göknarı 47 Abies squamata - Pul Kabuklu Göknar 48 Abies veitchii - Veitch Göknarı 49 Abies vejarii - Vejar Göknarı 50 Abies yuanbaoshanensis - Yuanbaoshan Göknarı 51 Abies zhiyuanensis - Ziyuan Göknarı ALTTÜRLER 1 Abies nordmanniana ssp.bornmulleriana- Uludağ Göknarı 2 Abies nordmanniana ssp.equi-trojani - Kazdağı Göknarı 3 Abies nordmanniana ssp.nordmanniana - Doğu Karadeniz Göknarı 4 Abies cilicica ssp.cilicica 5 Abies cilicica ssp.isaurica VARYETELER 1 Abies beshanzuensis var.beshanzuensis 2 Abies delavayi var.delavayi 3 Abies delavayi var.motuoensis 4 Abies fargesi var.fargesii 5 Abies fargesiivar.faxoniana 6 Abies lasiocarpa var.arizonica HİBRİDLER 1 Abies x insignis - (Abies nordmanniana x Abies pinsapo) 2 Abies x masjoani - (Abies alba x Abies pinsapo) 3 Abies x phanerolepis- (Abies balsamea x Abies fraseri) 4 Abies x shastensis 5 Abies x vasconcellosiana - (Abies pindrow x Abies pinsapo) 6 Abies x vilmorinii - (Abies cephalonica x Abies pinsapo) KÜLTÜRVARYETELER 1 Abies alba cv.'Pendula' 2 Abies alba cv.'Pyramidalis' 3 Abies amabilis cv.'Spreading Star' 4 Abies cephalonica cv.'Meyer's Dwarf' 5 Abies concolor cv.'Archer's Dwarf' 6 Abies concolor cv.'Compacta' 7 Abies concolor cv.'Violacea' 8 Abies concolor cv.'Wintergold' 9 Abies delavayi cv.'Green Giant' 10 Abies koreana cv.'Aurea' 11 Abies koreana cv.'Blauer Pfiff' 12 Abies koreana cv.'Green Survival' 13 Abies koreana cv.'Luminetta' 14 Abies koreana cv.'Oberon' 15 Abies koreana cv.'Prostrate Beauty' 16 Abies koreana cv.'Silberlocke' 17 Abies lasiocarpa cv.'Compacta' 18 Abies lasiocarpa cv.'Green Globe' 19 Abies nordmanniana cv.'Golden Spreader' 20 Abies nordmanniana cv.'Pendula' 21 Abies numidica cv.'Pendula' 22 Abies pinsapo cv.'Aurea' 23 Abies pinsapo cv.'Glauca' 24 Abies pinsapo cv.'Horstmann' 25 Abies pinsapo cv.'Pendula' 26 Abies procera cv.'Blaue Hexe' 27 Abies procera cv.'Glauca' Düzenleyen ormanbotanigi : 08-09-2005 saat 18:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
yok aslında değil bence iyi bir başlangıç oldu yazılan/eklenen her bilgi işimize yarar diye düşünüyorum başka bir yerden devam edelim derken ne demek istediniz dark + yılmaz? sınıflandırmada daha çok bilinen türleri mi kullanalım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Hayır. Bahsetmek istediğim o değil. Sınıflandırma bitkilerin yakınlıklarına (akrabalık derecelerine) göre gruplandırılmasıdır. Yakınlıklarından bahsedilirken geçmişlerine de gidilmesi gerekir. Şöyle ki; Bitkiler kök, gövde, yaprak gibi oluşumları bulunmayan THALLOPHYTA (Gövdesiz bitkiler) ve tohum veya meyve ile üreyen odunsu veya otsu bitkiler (Çiçekli bitkiler) ile sporla çoğalan yosun ve eğreltileri içine alan CORMOPHYTA (Gövdeli bitkiler) olma üzere iki büyük drup altında toplanır. Bunlar aşağıdaki şekilde sınıflandırılır 1- THALLOPHYTA (Gövdesiz Bitkiler 1.1 Bacteriophyta - Bakteriler 1.2 Cyanophyta - Mavi yeşil alkler 1.3 Phycophyta - Alkler 1.4 Mycophyta - Mantarlar 1.5 Bryophyta - Karayosunları 2-CORMOPHYTA Gövdeli bitkiler 2.1 Pteridophyta - Eğreltiler 2.2 Spermatophyta - Tohumlu ve çiçekli bitkiler Buraya kadar olan bilgeler bizi çok ilgilendirmiyor bizi ilgilendiren kısım Buradan başlıyor. Spermatophyta 1- Gymnospermeae - Açık tohumlular 2 - Angiospermeae - Kapalı Tohumlular olarak iki alt bölüme ayrılır Bundan sonra Cinslere sonra tür, alt tür ve varyetelere geçilir. Bunlar akılda kalsın diye yazmadım. Yapılması gereken şeyin bitkinin bir tür soy ağacının çıkarılması gerektiğini anlatabilmek için yazdım. Hemen şunu da söylemeliyim bir orman mühendisi olarak benim dahi pek işime yaramıyor pratikte . Ama madem sınıflandırma yapacağız hiç değilse doğrusunu yapalım. Bir de eğer ormanbotaniği kabul ederse sınıflandırmayı beraberce kaynaklarımızdan da faydalanarak birlikte yapabiliriz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar pek bir teorik yazmışım kusura bakmayın, bunları da kafanıza takmayın. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Benim söylediğim ki tahminen yılmaz'ın da bana katıldığı nokta ağaç anahtarı için bu yoğunlukta bir çalışma ve bilgi ile gidersek bir yıl daha bir ağaç anahtarımızın olamayacağı ve ağaç anahtarı oluşturmak için (herkesin kullanıp özellikle konu hakkında bilgi sahibi olmayanlara yardım edecek) bu derece derinlere inmeye gerek olmadığını vurgulamaktı. Yaprak, meyve ve belki bir iki farklı özelliğine göre pek çok ağacı kapsayacak bir ağaç anahtarı oluşturulurken tahminen incelenen diğer internet sitelerindeki ağaç anahtaralrında da olduğu üzere bu derece bir yoğunluk yok. Uzun lafın kısası burası olduğu gibi kalsın ama ağaç anahtarı (belki anahtarları) oluşturmak için başka bir çalışma konusu açılsın. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
agaclar.net
|
İki ayrı konuyu aynı başlık altında konuşmak yanlış ve buna ben neden oldum, kusura bakmayın :) Ağaç anahtarı ile ilgili buraya yazılanları sildim. Ağaç anahtarı için buradan devam edebiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
agaclar.net
|
Ağaç Adları ve sınıflandırma ağaç adları diye bir konu vardı bunları da orada toparlasak tek yerden takip edebiliriz. Ormanbotonigi, buradaki yazılarınızı kopyalayıp oraya koyar mısınız? Ben taşıyacağım ama sanki ben yazmış gibi görüneceğim. Bu kadar çok şeyi biliyor gibi görünmem yalan olur :) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=malina]İki ayrı konuyu aynı başlık altında konuşmak yanlış ve buna ben neden oldum, kusura bakmayın ![]() Bak malina olmuyor ama bizi yanlış yönlendiriyorsun. Bir daha böyle yanlışlıklar istemeyiz ![]() İşte fırsat sadece malina fırça atacak değil ya ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|