agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   İrfan Çayı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/36917.htm)

Tangra 14-06-2015 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1387345)
Ot yoksa çay da olmaz tabii. Ege ve akdenizde sanırım yazın taze yabani ot bulma sorunu var. Marmara bölgesinde ot hiç bitmiyor, yaz kış kullanılabilecek ot oluyor.

Evet, Ege bölgesi özellikle kıyı ege yazları çok kurak geçiyor. Geçen sene ilk yağışlar kasım ayında başlamıştı. Şu anda arazideki otlar sararmaya,kurumaya başladı bile.

esen-akasya 20-06-2015 08:57

Selamlar yapmış olduğumuz irfan cayını ec metrem yok formunuzda dediğiniz gibi 1-1 incelttikten sonra sebze Adası’nda ekili olan 10 adet domates fidesine kaç lt vermemiz lazım

MeyveliTepe 20-06-2015 10:46

Fide başına birer litre, bitkiler büyüdüklerinde ikişer litre verebilirsiniz.

esen-akasya 30-06-2015 17:25

ilk irfan çayı denemesi
 
3 Eklenti(ler)
40 lt bir kaba 12 W lık 4 çıkışlı hava motoru nu bağladım.Çevreden topladığım az miktarda labada, sirken otu,yabani yonca ve çok miktarda eğrelti otu ve ismini bilmediğim resmini eklediğim yabani bir ottan ( bu ot yaklaşık 2 mt ye kadar uzuyor yaprakları tütün yaprağı gibi büyük çok hızlı büyüyor gövdesinde yeşilin içinde kırmızı kırmızı çizgiler mevcut bu bitkinin ismini söylerseniz sevinirim) bol miktarda koydum.
Sn meyvelitepe eğrelti otu ve bu tanımlamasını yaptığım otların irfan çayı için faydası **** zararı ne olabilir ?
Bu resimde görülen yapraklarını kullanmadığım tek bitki. irfan çayı için kullandığım bitkiler çok daha gösterişli ve arsızdılar.

MeyveliTepe 30-06-2015 21:04

Bu bitkiyi bilmiyorum. Adını öğrenirseniz araştırırız. Eğrelti otu koymasanız daha iyi.

Taşlıbahçe 30-06-2015 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esen-akasya (Mesaj 1392259)
40 lt bir kaba 12 W lık 4 çıkışlı hava motoru nu bağladım.Çevreden topladığım az miktarda labada, sirken otu,yabani yonca ve çok miktarda eğrelti otu ve ismini bilmediğim resmini eklediğim yabani bir ottan ( bu ot yaklaşık 2 mt ye kadar uzuyor yaprakları tütün yaprağı gibi büyük çok hızlı büyüyor gövdesinde yeşilin içinde kırmızı kırmızı çizgiler mevcut bu bitkinin ismini söylerseniz sevinirim) bol miktarda koydum.
Sn meyvelitepe eğrelti otu ve bu tanımlamasını yaptığım otların irfan çayı için faydası **** zararı ne olabilir ?
Bu resimde görülen yapraklarını kullanmadığım tek bitki. irfan çayı için kullandığım bitkiler çok daha gösterişli ve arsızdılar.

Muhtemelen söğüt otu (Polygonum lapathifolium). Yalova ormanlarında da, bilhassa dere boyları veya kuytu, nemli yerlerde rastladığım bitkilerden biri. Sizinki gölgede kaldığından normal yaprak yapısından fazla bir genişleme olmuş sanırım.

esen-akasya 01-07-2015 09:28

Tesekkurler Taşlıbahçe, verdiğiniz isim ile araştırdım kullandığım otun ismi Polygonum lapathifolium.

esen-akasya 01-07-2015 09:32

Sn Meyvelitepe sadece hafta sonları bahçeme gidebiliyorum. Geçen cumartesi irfan çayının karışımını hazırlayıp hava motorunu çalıştırdım. Bu cumartesi kullanırım diye program yapmıştım.
Yorumunuz nedir eğrelti otu ve Polygonum lapathifolium için karışımı iptal edip yeniden mi yapmalıyım

MeyveliTepe 01-07-2015 09:41

Eğrelti otunun topraktan ağır metalleri de topladığı gibi bir şey hatırlıyorum. Bir bakıma toprağı temizleyen bir bitki. Bu durumda prensip olarak çayda kullanmamak gerekir.

Söğüt otunu dün gece biraz araştırmaya çalıştım. Bir kaynakta oxalic asit içerdiği için diğer mineralleri bağlayan bir özelliğinden söz ediliyordu. Ancak çayda dekompoze olduğunda aynı durum var olacak mı bilmiyorum. Bunun dışında içerik bakımından olumsuz bir bulguya rastlayamadım.

Bu hafta sonu yaptığınız çayı her durumda kullanın. Yenisini hazırlarken eğrelti kullanmadan yapmanız daha iyi olur. Çaydaki söğüt otu yapraklarını bu hafta kontrol edip dekompoze olup olmadıklarına bakmanızda fayda var. Koyduğunuz gibi duruyorlarsa bir daha kullanmayın, dekompoze olmuşlarsa kullanabilirsiniz.

esen-akasya 01-07-2015 10:02

Teşekkürler hafta sonu Söğüt otunun yapraklarını inceleyeceğim.

esen-akasya 11-07-2015 02:34

3 Eklenti(ler)
Geçen hafta cumartesi günü irfan Çayını 7 günlük işlemden sonra süzüp bire bir inceltip sebze adalarındaki domates ve biberlere kullandım. Fotoğraflarını aşağıya yüklüyorum. Malum kullandığım otların cinsi biraz farklıydı ama bu hafta sebzelerde ciddi anlamda gelişim gözlemledim. fidelere geçen hafta ayrıca yapraktan yosun uygulaması da yapmıştım hangisinin bu kadar etkili olduğunu anlayamadım. belkide ikisi de etkili olmuştur.
sn meyvelitepe resimler hakkında yorumlarınızı bekliyorum. ayrıca ne sıklıkla irfan çayı hazırlamamı önerirsin.

MeyveliTepe 11-07-2015 09:34

Resimden görebildiğim kadarıyla eğrelti otları ve söğütotu yaprakları olduğu gibi kalmışlar. Eğrelti sakıncalı olabilir, söğütotu yaprakları da olduğu gibi kalmışa benzer. Bu durumda bundan sonra kullanmamanız daha iyi.

Ben her dört günde bir 120 litrelik varile hazırlıyorum. Dördüncü günün sonunda 200 litrelik sulama deposuna alıyorum ve üzerini su ile tamamlıyorum. Aynı gün boşalan varilde tekrar yeni bir çay hazırlarıp demleye başlıyorum. Bu esnada depoda 200 litre çayım oluyor ve bunu 4 gün içinde otomatik sulama ile bitiriyorum. Bittiğinde demlenmekte olan çay hazır oluyor. Böylece bir süreklilik kazanmış oluyor.

Burada diikat çekmek istediğim şey, çay demlenme esnasında dört gün, depoda da dört gün olmak üzere toplam sekiz gün kalıyor. Bu süreden fazlası sürekli verilen havaya rağmen oksijen seven bakterilerin kırılmasına yol açabilir. Nitekim bu toplam sekiz günlük uygulama sırasında çayda hiç çürükçül bir koku olmuyor, otların kendine has kokusu oluyor.

Siz de uygulamanıza ve ihtiyacınıza göre bir düzen tutturabilirsiniz. Demlenme ve kullanma toplam süresinin sekiz günü geçmemesi iyi olur.

birnefestoprak 11-07-2015 18:57

Semizotu denemesi yapacak yok mu?

MeyveliTepe 11-07-2015 22:34

2 Eklenti(ler)
Bu günkü partide karakafesotu, kırmızı köklü tilki kuyruk, az miktarda da semizotu var.

Semizotunu özel olarak toplamadım, tilki kuyruk otlarının arasındakileri aldım.

Eklenti 565517

Önceki partiden 4 gün sonra kalanlar da bunlar. Resim yanıltmasın yarısını iki elle avuçlayabilirim.

Eklenti 565518

nkutsay 24-07-2015 19:03

2 Eklenti(ler)
Viyolleri karistirdim. Bunlardan hangisi karakafes otu. Yani umarim birileri karakafes otudur.

MeyveliTepe 24-07-2015 19:48

Alttaki resim hodangillerden. Karakafesotu olabilir.

Üstteki resimde alt sıradakiler kırmızı köklü tilki kuyruk, kullanılabilir. Ortada üst sıradaki it üzümüne benziyor, öyle ise toksiktir kullanmamakta fayda var.

Safranlı 25-07-2015 12:52

Değerli hocam hürmetler..
dün akşam üzeri sulamak ve diğer işler için bahçede idim
annem taze fasulye topladı...karadeniz armudu vs bir şeyler toplandı bende
bu sene ilgilemediğimiz biber ve patlıcanın içindeki otları temizleyeyim dedim
bu bahsettiğiniz kırmızı köklü cabbar ottan o kadar çok var ki..
mübarek ağaç gibi büyüklerini sökemiyorsunuz...çok da hızlı buyuyorlar
iki metreye rahat ulaşabiliyorlar..
demek ki ifan çayının temel nevalesi imiş..bunu öğrendiğim iyi oldu...
bu arada diğer doğal besleme yöntemlerinden em ve enzime biraz ara mı verdiniz abaca..
akşam çok az kullanılmaz em1 bana baktı ben ona halen aktifleştirilmeyi bekliyor..hanım da pekmezi atmış kaldı öyle...henüz verdiğimiz paranın karşılığını tembelliğimizden alamadık...

MeyveliTepe 25-07-2015 14:55

EM ve enzim bizde daha çok kışın akla geliyor bu ara :)

Sebze büyütmede İrfan çayı bizim bahçede yeni bir çığır açtı. Mineral ve mikrobiyal içerik bakımından İrfan çayı enzime göre çok çok zengin. Buna karşın enzim, doğası gereği daha yavaş olgunlaşıyor ve daha uzun süre kullanılmadan saklanabiliyor.

Bir de miktar farkı var tabii. Her dört günde bir her biri 120 litre yeni bir parti İrfan çayı yapabiliyorken enzimde böyle bir şey söz konusu değil.

Yukarıda bahsettiğim bu yılın denemelerinde elle tutulur sonuçlar almaya başladık.

Çayın etkisini tek başına görebilmek için topraksız ortamda yetiştirdiğim fasulyeleri hasat etmeye başladık. Verim çok iyi. Dahası mineral dengesinin, özellikle de kalsiyum - magnezyum dengesinin ideal olmasından dolayı kolay kılçıklanmayan, olağanüstü lezzette (her zaman toprakta yetiştirdiklerimden de daha iyi) fasulyeler oldu. Verim son hızla devam ediyor.

Tatlı patateslerin durumunu sonbaharda göreceğiz, ama 60 cm derinlikte coco-peat'in tamamının köklerle sarılmış olduğunu gördüğümden umutluyum.

Safranlı 29-07-2015 13:16

Ellerinize ve gönlüne sağlık hocam...
sayenizde çok sevdiğimiz toprağı daha farklı görmeye başladık...
çok şeyler öğrendik ufkumuz açıldı...
işlerin koşturmasından vaktim pek olmasa da her fırsatta bahçedeyiz..
toprak adına ne yapılsa azdır...
toprak her şeyimiz,hayatımız...
sonsuz saygılar elleriniz dert görmesin..ben bu memleket adına sizlere teşekkürü borç bilirim...

idris şenol 29-07-2015 13:48

İRFAN ÇAYI :
bu topladğımız bitkilere ilaveten şuan yok fakat köklerinde azot fikse eden bakla gibi kök veya yapraklarını irfan çayına ilave etsek azot miktarını arttırabilirmiyiz

MeyveliTepe 29-07-2015 17:37

Azot fikse eden bitkilerin yaprak ve otsu gövdelerinde diğer bitkilere göre daha fazla azot bulunduğu varsayımının doğru olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden muhtemelen düşündüğünüz doğru.

Kaynaklarda bazı bitkilerin yapraklarında nitrat azotu bulunurken bazılarında amonyum azotu bulunduğuna dair bilgiler var ama bu konuda tüm bitkileri kapsayan geniş bir bilgi de (henüz) yok. Bu farklılık da son derece önemli.

Siz hidroponik formüllerle de ilgilendiğiniz için yabancı gelmeyecektir. Bitkilerin mineral ihtiyaçlarında azot genellikle birinci değil, ikinci sırada. Birinci sırada potasyum geliyor. Bu yüzden potasyum zengini bitkileri çay yapımında demirbaş olarak kullanmak gerekiyor.

idris şenol 30-07-2015 12:06

sayın meyvelitepe paylaşımlaınız son derece güzel elinize emeğinize sağlık
AZOT:dal
FOSFOR:döl
POTAS:bal
Bal olarak potas !yağni meyveyi ,irfan çayına uygulayabilirmiyiz
bu akla gelebilecek fazla asidik olmayan her meyve hatta sebze olabilir,nedersiniz?

MeyveliTepe 30-07-2015 12:56

Uygulanabilir ama iki problemimiz olur.

Birincisi, dört günlük bir çay yapımı sürecinde meyvelerin dekompoze olup içerdikleri minerallerin suda çözünmüş mineral olarak çaya geçip geçmeyecekleri durumu,

İkincisi, mineraller arasındaki dengenin bozulup bozulmayacağı. Yapraklarda bulunan mineral oranlarının bir bitkinin yaşaması ve büyümesi için gereken mineral dengesine sahip olduğunu var saydığımızda, buna belirli bir mineralin yoğun olarak bulunduğu başka bir malzeme ilave ettiğimizde denge bozulur.

Yaptığımız her çayı tahlil edip, mineral dengesini yeniden sağlamak üzere aksiyon almak mümkün olmadığından riskli bir şey yapmış oluruz.

Buna şöyle bir örnek vereyim; normalde yapraklarla yapılacak bir çayda NPK dengesi 120 ppm, 50 ppm, 200 ppm olacak iken, yapılan müdahale ile durum 120 ppm, 50 ppm, 350 ppm durumuna döner ise dengesi bozulmuş bir çay ile beklediğimiz sonuçları alamayız.

İrfan çayı yapımının kritik noktası da bu. Bu çay ile mineral içeren muhtelif organik malzemeleri bir araya getirip bunlardaki minerallerin çaya geçmesini sağlamaya çalışıyor değiliz. Bunu da yapmak mümkün ama bu durumda elde ettiğimiz şeyin içeriğine hakim olamayız.

Bunun yerine basit bir hileye başvuruyoruz. Mineral dengesinin ne olması gerektiğini bitkilerden daha iyi bilecek değiliz. Bu işi bitkilere bırakıyoruz, genel amaçlı olması için farklı özellikte en az iki bitki kullanıyoruz (bu da diğer hile) ve bu bitkilerin yapraklarını kısa sürede dekompoze ediyoruz. Bunu yaparken aynı zamanda aerobik (oksijen seven) mikroorganizmaların üreyip çoğalmasını sağlayarak, ve çaydaki çözünmüş oksijenin de yüksek seviyede olmasını sağlayarak üçüncü ve dördüncü hilelerimizi yapıyoruz :)

Safranlı 30-07-2015 13:54

Bedava ve mükemmel formül daha ne olsun

nkutsay 30-07-2015 13:55

Horoz ibigi icin ne dusunuyorsunuz. Her konuda cok gucluler. Cimlenmesi kolay. Sasirtmasi kolay. Ne fazla sudan ne de susuzluktan pek etkilenmiyor. Guclu, dimdik.

MeyveliTepe 30-07-2015 14:32

Horoz ibiği amaranthus ailesinden ve kırmızı köklü tilki kuyruk ile yakın akraba. Elbette kullanılabilir.

Tangra 24-08-2015 15:32

Sn. MeyveliTepe size bir danışayım dedim, hiç EC ölçer kullanmadığım için şu iki linkteki ürünlerden hangisini alacağıma bir türlü karar veremedim. İkisi de aynı marka ve aynı fiyat ama ölçüm aralıkları ve çözünürlükleri farklı sanırım.
1.ADWA Webshop - AD31 waterproof tester

2.http://www.adwashop.com/conductivity...&category_id=3

MeyveliTepe 24-08-2015 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tangra (Mesaj 1403843)
Sn. MeyveliTepe size bir danışayım dedim, hiç EC ölçer kullanmadığım için şu iki linkteki ürünlerden hangisini alacağıma bir türlü karar veremedim. İkisi de aynı marka ve aynı fiyat ama ölçüm aralıkları ve çözünürlükleri farklı sanırım.
1.ADWA Webshop - AD31 waterproof tester

2.http://www.adwashop.com/conductivity...&category_id=3

Ölçüm aralıkları farklı ama düşük ölçüm aralığındaki de olur. Yapacağınız çayın EC'si maksimum 2'ye (2000µS/cm) yükselir.

erkanbey 24-08-2015 18:44

5 Eklenti(ler)
Sayın MeyveliTepe biliyorsunuz iki gün önce çay demlemeye solucan gübresi çayından başladık.Bu gün yaptığım çay sanırım sizin kategorinize giriyor irfan çayı olmasada bir çay olacak ama bakalım ne?

Ben tam anlamıyla bu seneden itibaren diyelim organik tarıma başladım ev ortamında.Kimyasalı daha hiç bir şekilde kullanmıyacağım elimden geldiği kadarıyla.O sebeptendir ki ev yapımı ilaç olur,neemazal olur,enzim olur,solucan çayı olur,irfan çayı olur hepsini deniyorum bu sene deneme senem yani.Forumdaki çoğu konuyuda okudum zaten.

Gel gelelim uygulamaya o kısım okumak kadar basit deil.Neyse gelelim sadede domates,hıyar bu sene ilk defa deniyorum.İki sefer hıyar diktim bir şekilde büyütemeden kurudu gitti.Bu sefer geç dikimde olsa güzel bir hıyar yeriştirdik.Hırs yaptım bu sefer birini torf'a diktim diğerini bu sene hazırladığım yoprak harcına zengin bir toprak solucan gübreli vs.

Deneme amaçlı iki tane ayrı toprağa diktim torfa diktiğim diğerini ikiye katladı bir anlam veremiyorum nasıl olduğuna ama oldu işte.Sulamalarda enzim kullanıyorum ikisindede.Her şey çok güzel fakat hıyar meyve bağlamıyor çiçek olup dökülüyor.Belki bunun sebebi benimdir sulamayla alakalı olabilir ama onuda tam çözmüş değilim ne kadar suluyacağımı.

Meyve tutumu için potasyum gereklidir deyip elimden geldiği kadarıyla ne ekersen onu biçersin mantığıyla bir çay yaptım bakalım doğrumu yaptım.

Bir muz kabuğu,bir hıyar kabuğu,iki dilim kavun kabuğu,patates kabuğu, bunların potasyum kaynağı olduğunu biliyorum yanlışım varsa düzeltin.Robotta çektim onları.Bir tatlı kaşığı epsom salt(magnezyum sülfat)bir tatlı kaşığı yumurta kabuğu pişmiş yıkanmış (kalsiyum)gene vazgeçemedim kabuktan:D .Bir avuç solucan gübresi,5 ml hümik asit ,çay posası onunda azot içerdiğini biliyorum yanlış değilse,son olarak pekmez 17 lt de su yeter deme daha ne koyalım?

Bilmiyorum ortaya karışık güzel bir şey çıkar mı?Benim hıyara meyve bağlatmayı başarır mı?

Bu arada böyle işlemlerde ec zararlı olabilecek seviyeye gelebilir mi 2 günde daha uzun yapmayı düşünmüyorum.Birde anlamadığım sade solucan gübresi çayındada aynısı oldu işlem başladıktan 6 saat kadar sonra veya akşama denk geldiği içinmidir bilmem çay köpürüyor gündüz azalıyor ama.
Bu malzemeler içeriklerini suya geçirecekler inşallah mantık aynı mantık diye düşünüyorum.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın.

MeyveliTepe 24-08-2015 19:47

Elinize sağlık. Sonunda ortaya bir çay çıkar ama ne içerir bilinmez. Ancak tahlil ile anlaşılır. Anlattıklarınızdan çayın alınabilir magnezyum içeriğinin çok yüksek olacağını söyleyebilirim.

Bitki besleme amacıyla yapılmış bir sıvı gübrede bitkilere doğrudan verilen sulandırılmış solusyonda olması gereken mineral içerikleri kabaca; azot 100-150 ppm, fosfor 50 ppm, potasyum 150-300 ppm, kalsiyum 150-200 ppm, magnezyum 40-80 ppm, kükürt 40-80 ppm civarında olmalı. İz elementler ise yine yaklaşık olarak demir 2-3 ppm, bakır 0,2 ppm, mangan 0,8 ppm, Çinko 0,3 ppm, bor 0,7 ppm, molibden 0,05 ppm mertebelerinde olması lazım ki bitki dengeli bir şekilde beslenebilsin.

Yaptığınız çayda bu minerallerin hepsi az ya da çok vardır ama hangi oranlarda olduğu belirsiz ve tahlil edilmeden anlayamazsınız.

İrfan çayının en büyük hilesi burada. Doğrudan yaşayan bitki yaprakları kullanıldığı ve birden fazla bitki türü kullanıldığı için minerallerin yeterliliği ve biribirine göre oranları ayrıca tahlil gerektirmeden garanti edilmiş oluyor. Yoğunluk ise toplam tuzluluğu gösteren EC ölçümüyle anlaşılıp katılacak su miktarı belirleniyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024