Şeker kamışı (Saccharum officinarum)
1 Eklenti(ler)
Forumda aradım ama herhangi bir bilgiye ulaşamadım. İklim seçici bir bitki olduğu için ülkemizde de yetiştiriciliği günümüz şartlarında yok gibi bir şey.
Şeker kamışı (Saccharum officinarum), buğdaygiller (Poaceae) familyasından şeker elde edilen bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yetişir. Şeker üretim maliyeti pancara göre daha düşüktür. Dünya şeker üretiminin yüzde 70'i şeker kamışından sağlanır. En büyük üretim yüzde 15 olarak Küba'nın dır. Kübalılar şeker kamışını kahveye batırırlar. Küba'nın milli içkisi rom şekerkamışından üretilir. Küba'da en çok şeker kamışı üretilen yer Pınar del Rio'dur. Küba'ya İspanyollar tarafından taşınmıştır. İspanyollar Şeker Kamışını Büyük İskender ile tanımışlardır. Hindistan'dan Avrupa'ya yayılmıştır. Şeker kamışından çıkartılan etanol, Brezilya'da arabalara yakıt olarak kullanılmaktadır. Vikipedi Boyu iki ila altı metre uzunluğunda fiber özellik taşıyan bir bitkidir. Dünyanın en önemli üretici ülkeleri arasında Brezilya ve Hindistan bulunmaktadır. Bununla birlikte, tporiklerin hemen her yerinde yetişen bir bitkidir. Kamış, prosesten geçirilip içindeki öz suyu çıkarıldıktan sonra geri kalan posusu yakılarak değirmenlerin ihtiyaç duyduğu ısı ve elektrik üretiminde kullanıldığı gibi, içerdiği yüksek selüloz oranı nedeniyle kağıt, karton ve “çevre dostu” mutfak eşyaları üretimi için de önemil bir hammaddedir. Şeker üretimi Kalın kamış özünde önemli sucrose yani şekerli özsuyu barındırmaktadır. Söz konusu öz suyu, çeşitli prosesler yardımıyla suyundan arındırılarak şeker elde edilir. Şeker kamışı şurubu Şeker kamışı şurubu (Juice Tebu), Açe’de içecek olarak gündelik yaşamda önemli bir tüketim maddesidir ve her yaştan insan tarafından sevilen bir içecektir. Şehir içerisinde bazı bölgelerde ve özellikle sayfiye bölgelerinde, herhangi bir işlemden geçirilmemiş şeker kamışlarının ikiye kesilmesi ve küçük bir silindirden defalarca geçirilmesi sonucu su elde edilir. Elde edilen su, arzuya bağlı olarak sade veya buz ilâve edilerek içilir. Tarihi Şeker kamışı Güney Asya ve Güneydoğu Asya’da yetişen yerli bir üründür. Tarihi verilere göre Hindistan’da ilk kristal şeker üretiminin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yaklaşık 8. Yüzyılda Araplar Akdeniz, Mezopotamya, Mısır, Kuzey afrika ve İspanya’ya şekeri tanıttılar. 10. Yüzyıla gelindiğinde ise Mezopotamya’da her bir köyde şeker kamışı üretimi gerçekleştirilmeye başlandı. İspanyollar bu ürünü Amerika kıtasına taşıdılar ve Brezilya günümüzde en büyük şeker kamışı üreticisi konumundadır. 18.yüzyıl ila 19. yüzyıl aralarında şeker kamışı suyundan saf şeker üretimi için, şeker kamışı tarlalarının hemen yanıbaşında inşa edilen atölyeler işletildi. Yetişme koşulları Yıllık 24 oC sıcaklığında ve asgari 600 mm nem oranına sahip tropiklerde yetiştirilmektedir. Bir metrekarelik alanda yetiştirilen şeker kamışından yaklaşık 20 kg şeker elde edilmektedir. msxlabs.org Şeker kamışı pekmezi her derde deva |
1 Eklenti(ler)
Güçlükle ulaşabildiğim tohumlardan sadece 2 tanesi çimlendi. Yanlarına destek bağladım devrilmesin diye. Gözüm gibi bakıyorum ki tohum elde edip paylaşıma koyabileyim diye. İnşallah başına bir şey gelmez.
|
Insallaj başına bisi gelmez :))
|
Ev demi bakıyorsunuz gerçekten pek bi kıymetli aman dikkat
Hiç biterse bulamadım bende tohumunu |
:))) Evet, büyük fidan poşeti içerisinde. Gözüm gibi bakıyorum merak etmeyin. Tek dileğim tohumuna ulaşıp paylaşabilmek.
|
1 Eklenti(ler)
Boyu 2.5 metreyi geçmiş durumda. Erik ağacının arasına doğru almış başını gidiyor. Bu sabah uç kısmında bir de ne göreyim:))) Başına bir şey gelmeden özellikle de kuşlar tarafından yağmalanmadan bir tül kese içerisine alacağım. Nasipse paylaşım etkinliğine yetişecek inşallah.
|
Şahane gerçekten tebrik ederim... sizlerinde sayesinde çok farklı ürünler yetiştirme imkanımız oluyor etkinlikte bende bu minnak tohumlardan isterim. Bende Pitaya tohumu düşünüyorum yeni singapurdan dönüşte kuzenim getirmisti
|
2 Eklenti(ler)
Nihayet tohumlara salimen el koyduk. Sanırım 20 kişiye kişi başı 25 şer tane kadar olmak üzere( çimlenme yüzdesi düşük ) paylaşıma koyabileceğim. Tat konusunda sanırım sonbahar sonuna doğru hasat edip yorum yapabileceğiz.
|
Merhaba,
Uzerinden epey vakit gecmis. Antalya'da ikamet ediyorum. Seker kamisi yetistirmek ne derece mumkun olur diye arastirirken denk geldim yaziniza. Verim alabildiniz mi? Tekrar yetistirmeyi denediniz mi? Elinizde hala tohum var midir:) |
Alıntı:
|
Cok tesekkurler, bu kadar hizli cevap beklemiyordum:)
Denersek umarim basarabiliriz. Alkol yakit uretmek icin en verimlisi seker kamisi imis sanirim. Gorecegiz. |
Geçen yıl tohum paylaşımdan gelen şeker kamışının bu gün tohumunu alıp gövdesini de tadına bakmak için ayırdım. Gövdeyi emdiğimde pek bir tat alamdım. Ancak meyve suyu makinesinde bir parça sıktığımda oldukça şekerli tadı vardı. Gövdesi epeyce sert 10 cm kadar bir parçayı makine sıkmakta zorlandı. Dumanlar çıkarmaya başladı. Acaba şeker kamışının suyunu nasıl çıkarırım? İnternette merdanelerden geçirmek gerektiğini vs yazıyor da bu işi evde nasıl yapacağım?
|
Alıntı:
sakarya ve düzce de yetiştirildiğini duyuyorum. özellikle pekmez yapmak için. elinizde tohum var mıdır acaba hala? |
sanırım burada karıştırılan bi durum var; şeker kamışı olarak bilinen Saccharum officinarum ilk fotodaki bambu şeklinde kökü olan tür; Sn loniceranın yetiştirdiği ise bi sorghum (süpürge otu) çeşidi olan Sorghum bicolor ; ingilizcesi Black Amber Cane olan çeşit. Tatlı sorgum olarak geçiyor bazı kaynaklarda bu sebeple şeker kamışı ile ilgi kurulmuş olabilir
https://www.google.com/search?q=Sacc...A_enTR928TR945 https://www.google.com/search?q=Sorg...Qg6nbw1HLCnFDM |
Şeker kamışı diye aratınca bu konu çıkıyor. Buradada yıllar geçmesine rağmen yorum yapılmamış. demek ki çabalar başarısız oldu. Karaca derneği tarafından gönderilen tohumlar içinde şeker kamışı tohumu da çıktı. Ekimdikim yetiştirme konusunda bilgisi olan var mı acaba?
|
Ben de ne yapacağımı bilemedim yazayım buraya. Tohumları 5 gün suda bekletip direkt toprağa ektim. 4. Günde filizlenmeler başladı çok hızlı çimlendi ama nedenini anlayamadım yaprakları çok cansız gibi. Sürekli balkonda kapalı balkonfa ve güneye bakıyor yani sıcak. Ayrıca iki günde bir fısfıslama yapıyorum am yapraklar çok cansız gözüküyor ne yapmam gerekiyor. Sn. Çilekfidesi korkmayın hemen çimleniyor 2-3 gün suda bekletip elin bir hafta içinde çıkacaktır ;) benim tek sorunum devamlılığı sağlamakta. Devamlılığı nasıl getireceim bilemiyorum çimlenip 2-3 yaprak açtı sonra durdu. Yani şuan öyle bekliyorlar umarım yardımcı olacak birileri çıkar çünkü şeker kamışları kişisel zevkime çok uyuyor :) cevaplarınızı bekliyorum iyi günler dilerim
|
1 Eklenti(ler)
Ben de 9 Mart'ta yurtdışından gelen tohumları ektim, toumlar tüy şeklinde marul tohumundan dahi küçük. Türkiye'de tohumunu bulmak çok zor, genelde şeker kamışı diye sorgum (süpürge otu) tohumu gönderiyorlar.
sugarcane ( Saccharum officinarum) orjinal tohumu alttaki şekilde; daha iri bi tohumsa büyük ihtimalle Sorghum bicolor; şeker sorgumudur. |
1 Eklenti(ler)
Şeker sorgumu o zaman benimki ;) sayın loniceranın tohumlarıyla aynı benimkiler fotoğraf eklemeye çalışacağım ve fidelerde sorun ne öğrenöek istiyorum
|
Gerçek şeker kamışı Adana'da yetiştirilip suyunu çıkartıp satan yerler de varmış. tohumdan yetiştirmektense buradan çelik temin edip çelikten yetiştirmek çok daha kolay olur
https://www.google.com/search?q=adan...id:lQZcxP0cT84 |
Alıntı:
Ben birkaç yıldır şeker sorgumu yetiştirmeye çalışıyorum. Öncelikle hayvancılık amacıyla kulanmak için. Özelliklerine baktığımda şeker kamışına benzediğini gördüm. ikisi aynı şey mi farklı şey mi bilemiyorum. Önceki yıl toprağa rastgele diktiğim 5kg şeker sorgumu tohumu önce filizlendi, sonra hepsi çürüdü gitti ziyan oldu. Bu tohumla birlikte maralfalfa çeliği ve odot fideler ialmıştım. Onlarda baştan tuttu, sonra kadım aralık döneminde çürüyüp gitti. Bu sene yine 5kg şeker sorgumu tohumu aldım. Bu kez değişik bir yöntem denedim. Fidelerim serada saksıda rahat rahat gelişiyor. 10 tane fideyi sera dışında açıkta toğrağa dikmiştim. Geçen haftaya kadar dipdiri capcanlı duruyorlardı. Geçen hafta hepsi dondu gitti. Ancak sera içinde duran fideler hala canlı ve sağlam. Bu sağlam fideleri baharda dışarıya dikeceğim. Bir kısmını da sera içinde dikeceğim. Sanırım sicak iklim bikisi olduğu için kışın dayanmıyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024