agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni24Beğeniler
  • 4 Gönderen Lonicera
  • 4 Gönderen Lonicera
  • 5 Gönderen Lonicera
  • 2 Gönderen Bayrakgil
  • 7 Gönderen Lonicera
  • 1 Gönderen Lonicera
  • 1 Gönderen acemi ciftci

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-04-2016, 16:54   #1
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,493
Şeker kamışı (Saccharum officinarum)

Forumda aradım ama herhangi bir bilgiye ulaşamadım. İklim seçici bir bitki olduğu için ülkemizde de yetiştiriciliği günümüz şartlarında yok gibi bir şey.

Şeker kamışı (Saccharum officinarum), buğdaygiller (Poaceae) familyasından şeker elde edilen bir bitkidir. Sıcak bölgelerde yetişir. Şeker üretim maliyeti pancara göre daha düşüktür. Dünya şeker üretiminin yüzde 70'i şeker kamışından sağlanır. En büyük üretim yüzde 15 olarak Küba'nın dır. Kübalılar şeker kamışını kahveye batırırlar. Küba'nın milli içkisi rom şekerkamışından üretilir. Küba'da en çok şeker kamışı üretilen yer Pınar del Rio'dur. Küba'ya İspanyollar tarafından taşınmıştır. İspanyollar Şeker Kamışını Büyük İskender ile tanımışlardır. Hindistan'dan Avrupa'ya yayılmıştır. Şeker kamışından çıkartılan etanol, Brezilya'da arabalara yakıt olarak kullanılmaktadır.
Vikipedi


Boyu iki ila altı metre uzunluğunda fiber özellik taşıyan bir bitkidir. Dünyanın en önemli üretici ülkeleri arasında Brezilya ve Hindistan bulunmaktadır. Bununla birlikte, tporiklerin hemen her yerinde yetişen bir bitkidir.

Kamış, prosesten geçirilip içindeki öz suyu çıkarıldıktan sonra geri kalan posusu yakılarak değirmenlerin ihtiyaç duyduğu ısı ve elektrik üretiminde kullanıldığı gibi, içerdiği yüksek selüloz oranı nedeniyle kağıt, karton ve “çevre dostu” mutfak eşyaları üretimi için de önemil bir hammaddedir.

Şeker üretimi
Kalın kamış özünde önemli sucrose yani şekerli özsuyu barındırmaktadır. Söz konusu öz suyu, çeşitli prosesler yardımıyla suyundan arındırılarak şeker elde edilir.

Şeker kamışı şurubu
Şeker kamışı şurubu (Juice Tebu), Açe’de içecek olarak gündelik yaşamda önemli bir tüketim maddesidir ve her yaştan insan tarafından sevilen bir içecektir. Şehir içerisinde bazı bölgelerde ve özellikle sayfiye bölgelerinde, herhangi bir işlemden geçirilmemiş şeker kamışlarının ikiye kesilmesi ve küçük bir silindirden defalarca geçirilmesi sonucu su elde edilir. Elde edilen su, arzuya bağlı olarak sade veya buz ilâve edilerek içilir.

Tarihi
Şeker kamışı Güney Asya ve Güneydoğu Asya’da yetişen yerli bir üründür. Tarihi verilere göre Hindistan’da ilk kristal şeker üretiminin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Yaklaşık 8. Yüzyılda Araplar Akdeniz, Mezopotamya, Mısır, Kuzey afrika ve İspanya’ya şekeri tanıttılar. 10. Yüzyıla gelindiğinde ise Mezopotamya’da her bir köyde şeker kamışı üretimi gerçekleştirilmeye başlandı. İspanyollar bu ürünü Amerika kıtasına taşıdılar ve Brezilya günümüzde en büyük şeker kamışı üreticisi konumundadır.

18.yüzyıl ila 19. yüzyıl aralarında şeker kamışı suyundan saf şeker üretimi için, şeker kamışı tarlalarının hemen yanıbaşında inşa edilen atölyeler işletildi.

Yetişme koşulları
Yıllık 24 oC sıcaklığında ve asgari 600 mm nem oranına sahip tropiklerde yetiştirilmektedir. Bir metrekarelik alanda yetiştirilen şeker kamışından yaklaşık 20 kg şeker elde edilmektedir.
msxlabs.org

Şeker kamışı pekmezi her derde deva

 
Eklenen Resimler
 
Zekoş, Muda, Milla ve 1 kişi beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2016, 16:58   #2
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,493
Güçlükle ulaşabildiğim tohumlardan sadece 2 tanesi çimlendi. Yanlarına destek bağladım devrilmesin diye. Gözüm gibi bakıyorum ki tohum elde edip paylaşıma koyabileyim diye. İnşallah başına bir şey gelmez.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2016, 09:49   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Corum
Mesajlar: 78
Insallaj başına bisi gelmez )

Bayrakgil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2016, 09:49   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Corum
Mesajlar: 78
Ev demi bakıyorsunuz gerçekten pek bi kıymetli aman dikkat
Hiç biterse bulamadım bende tohumunu

Bayrakgil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2016, 13:15   #5
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,493
)) Evet, büyük fidan poşeti içerisinde. Gözüm gibi bakıyorum merak etmeyin. Tek dileğim tohumuna ulaşıp paylaşabilmek.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2016, 13:29   #6
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,493
Boyu 2.5 metreyi geçmiş durumda. Erik ağacının arasına doğru almış başını gidiyor. Bu sabah uç kısmında bir de ne göreyim)) Başına bir şey gelmeden özellikle de kuşlar tarafından yağmalanmadan bir tül kese içerisine alacağım. Nasipse paylaşım etkinliğine yetişecek inşallah.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2016, 21:09   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-04-2016
Şehir: Corum
Mesajlar: 78
Şahane gerçekten tebrik ederim... sizlerinde sayesinde çok farklı ürünler yetiştirme imkanımız oluyor etkinlikte bende bu minnak tohumlardan isterim. Bende Pitaya tohumu düşünüyorum yeni singapurdan dönüşte kuzenim getirmisti

Bayrakgil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2016, 12:47   #8
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,493
Nihayet tohumlara salimen el koyduk. Sanırım 20 kişiye kişi başı 25 şer tane kadar olmak üzere( çimlenme yüzdesi düşük ) paylaşıma koyabileceğim. Tat konusunda sanırım sonbahar sonuna doğru hasat edip yorum yapabileceğiz.

Eklenen Resimler
  
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2018, 11:06   #9
Ağaç Dostu
 
acemi ciftci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 212
Merhaba,

Uzerinden epey vakit gecmis. Antalya'da ikamet ediyorum. Seker kamisi yetistirmek ne derece mumkun olur diye arastirirken denk geldim yaziniza. Verim alabildiniz mi? Tekrar yetistirmeyi denediniz mi? Elinizde hala tohum var midir

acemi ciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2018, 13:15   #10
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi ciftci Mesajı Göster
Merhaba,

Uzerinden epey vakit gecmis. Antalya'da ikamet ediyorum. Seker kamisi yetistirmek ne derece mumkun olur diye arastirirken denk geldim yaziniza. Verim alabildiniz mi? Tekrar yetistirmeyi denediniz mi? Elinizde hala tohum var midir
Şeker kamışını güney bölgelerimizde yetiştirmek mümkün olabilir. İzmir' de 2016 kışını atlatamamışlardı. Antalya' da denemedim ama yetişebileceğini düşünüyorum. Bakımı, istediği koşulları sağlanırsa verim alınacaktır. Bahçem olmadığı için yeniden yetiştirmeyi düşünmüyorum. Saksıda 2 kök var, onları da tohum için bekletiyorum. Elimde tohum kalmadı, etkinlikte bol bol dağıttım arkadaşlara.

acemi ciftci beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2018, 13:51   #11
Ağaç Dostu
 
acemi ciftci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 212
Cok tesekkurler, bu kadar hizli cevap beklemiyordum

Denersek umarim basarabiliriz. Alkol yakit uretmek icin en verimlisi seker kamisi imis sanirim. Gorecegiz.

Lonicera beğendi.
acemi ciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2018, 21:26   #12
Ağaç Dostu
 
kaknus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 173
Geçen yıl tohum paylaşımdan gelen şeker kamışının bu gün tohumunu alıp gövdesini de tadına bakmak için ayırdım. Gövdeyi emdiğimde pek bir tat alamdım. Ancak meyve suyu makinesinde bir parça sıktığımda oldukça şekerli tadı vardı. Gövdesi epeyce sert 10 cm kadar bir parçayı makine sıkmakta zorlandı. Dumanlar çıkarmaya başladı. Acaba şeker kamışının suyunu nasıl çıkarırım? İnternette merdanelerden geçirmek gerektiğini vs yazıyor da bu işi evde nasıl yapacağım?

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019