Çâşırlı Bulgur Pilavı
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Otun çiğ hali, Eklenti 204804 Eklenti 204805 |
Dereotuna benziyor ama değil acaba nedir bu bitki elinize sağlık tarif için.
|
Teşekkür ederim, sayın canannuman. Bitkinin adını tam ve doğru öğrenebilmek için, bu bitkinin adı nedir bölümünde soracaktım, unuttum. Fotoğrafları silmemişsem, sorup burada yazarım.
Şu kadarını söyleyecek olursam, tat ve aroma nefis. Maalesef sadece bahar aylarında satmaya getiriyorlar. |
Sanırım bu arapsaçı, rezene, sıra. Kokusu anason gibiyse ta kendisi.
|
Hatırlamaya çalıştım, kokusu anasona benzemiyordu sanırım. Bu arada fotoğraflar silinmiş. Buradan kopyalayıp adının doğrusunu öğrenmeye çalışalım.
|
Bitkinin adı çaşır ya da çakşır, bunlar doğruymuş. Öğrenmek istediğim bilimsel adı, hippomarathrum microcarpium. Burada bitkinin yararları anlatılıyor.
Bu bitkinin adını öğrenmeme yardımcı olan, sayın merlict'e teşekkürlerimle. |
Çakşır otunun latince adının Ferula olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.
|
Alıntı:
Kaynak: Essential Oils of Ferula Species of Turkey Bulgur pilavda kullanılan hangisidir? |
Alıntı:
|
Orman Genel Müdürlüğüne göre çakşır otunun resmi karşılığı Ferula L. Çakşır otu, Asa otu olarak geçiyor. Van bölgesinin otlu peynirine, Hatay'ın çökeleğine ekleniyormuş.
|
Parzük (Hippomarathrum microcarpum (Bieb.) Fedtsch.): Apiaceae familyasından çok yıllık bir bitki olup çalı formundadır. Genellikle 50 ile 100 cm
arasında boylanmaktadır. Çiçek rengi sarıdır (Şekil 22). Haziran ayının başlarından itibaren çiçeklenmeye başlar ve Ağustos sonuna kadar çiçeklenme gösterebilir. Ülkemizde Gümüşhane, Çoruh, Hatay, Kahramanmaraş, Erzincan, Kars, Bingöl, Bitlis, Ağrı ve Van gibi illerimizde, genellikle 1100 ile 2700 m yükseklikler arasında yayılış göstermektedir. Halk arasında “parzük veya cağ” olarak isimlendirilmektedir. Yaprakları kurutularak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Parzük, Van ve Bitlis illerinde ilkbaharda bitki 10-20 cm iken haşlanarak veya salamurası yapılarak insan beslenmesinde kullanılmaktadır (Ertuş ve ark., 2009). |
Alıntı:
|
Sevgili SDurul, bu otlar birbirlerine çok benziyorlar. Aynı ailedenler. Hepsinin netten görüntülerine baktım. Gerçek eğitimini benim gibi almayanların ayırması mümkün değil. Boyları ve yetişme bölgeleri farklılık gösteriyor. Sadece bu ipucu verebilir. Ayırmayı sadece herbaryum yapabilir. Önceki adlandırma doğru da olabilir.:confused:
Örneğin bitkiniz Cachrys ferulacea da olabilir. |
O zaman son söz, sayın herbaryum'un.:)
|
Sevgili SDurul,
Ama köylüler demet demet yapıp satabildiklerine göre doğa da çok yaygın olan tür ferula da olabilir. Bilmem anlatabildim mi? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024