agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   birnefestoprak / Tohum araştırma ve ticari üretim bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/34598.htm)

birnefestoprak 06-05-2014 20:58

birnefestoprak / Two Seeds in a Pod tohum araştırma ve ticari üretim çiftliği
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 535060

Bahçenin bulunduğu şehir: Tampa.

Bahçenin büyüklüğü: Simdilik 1 donumden biraz daha buyuk (ihtiyaca gore genisletebiliriz).

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Florida sartlarinda gunes sorunumuz yok, bahceler de tum gun gunes aliyor; bazen kuvvetli ruzgar olabiliyor ama Meksika Korfezi'nin dibinde, Florida'nin Dogu kiyisina gore korunakli bir bolgedeyiz; tuzluluk sorunu yok, daha once kimyasal urunler de kullanilmamis; topragi istikrarli bir sekilde isleyip tava getirmeye calisiyoruz.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9b.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Bir sehir ciftligi (ing. urban farm) ustunde yer alan ticari tohum ve mahsul bahceleri; ayni zamanda masraflari ticari uretimle karsilanan Anadolu Tohumlari'ni Koruma ve Yayginlastirma (ANATOHUM) Projesi'nin de ana arastirma/uygulama merkezi.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?: Daha once birkac kisi amator olarak kullanmis fakat genel olarak pek iyi bakilmamis, kendi haline birakilmis.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?: Bu sayfadaki bahcelerle Nisan 2013'ten itibaren...

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?: Profesyonel yardim almadik. Belli bir plan dahilinde ilerliyoruz.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz: Ilk firsatta resimler ekleyecegim.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Bakim benim tarafimdan yapilsa da ara ara esim ve arkadaslarimiz belli isler icin (otlarin yolunmasi, belli araclarin, yapilarin yapimi vs) yardima geliyor.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?: Bahceler, bir keci ciftliginin icinde yer aliyor. Bahcelere yurume mesafesinde kecilerin barindigi agil ve tavuk kumesleri var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?: Tohum uretimini tam kapasiteyle, daha verimli bir sekilde saglayabilmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler): Arastirma ve ticari uretim kapsamina alinan cesitlerin tamami yenilebilir bitkilere ait.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?: Yetistirdiklerimin tamami ozel ilgi alanima giriyor.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?: Ayirmaksizin, tamami benim icin cok ozel.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?: Evet, bahcelerin esas amaci tohum uretimi.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?: Bir kuyu var fakat maalesef arizali. Simdilik sadece sebeke suyu kullanabiliyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?: Malclama ve kuru tarim uygulamalari. Zaten, iklim itibariyle, 1-2 gorece kurak gecen ay disinda yagis sorunumuz olmuyor; hatta Temmuz ve Agustos aylarinda yetistirme planlarini alt ust edebilecek ve bitkilere zarar verebilecek kadar cok ve siddetli/anlik yagmurlar yagiyor. Bir de yapimini yeni bitirdigimiz seramiz icin 200 lt'lik zeytin ficilarindan iki adet yagmur suyu toplama unitesi yaptik, bunlarin da cok faydasi oluyor/olacak.

Toprak özellikleri: Florida genelinde oldugu gibi burda da "toprak", kumdan olusuyor. Keci gubresi, leonardit, toz iz elementler gibi bilesenlerle topragi hem mineraller acisindan guclendirmeye hem de su tutma kapasitesini duzenlemeye calisiyoruz.

Kompost yapıyor musunuz?: Simdilik sadece keci gubresi kompostluyoruz.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?: Cok.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?: Neem yagi, BT, zararlilari elle toplamak gibi uygulamalar yapiyorum. Arkadas bitkilerin ekimini kismen yapiyoruz ve bunu daha etkin hale getirmek gerekiyor.

Bahçeniz organik mi?: Evet.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?: Temelde sadece keci gubresi; organik uretim icin uygun olan malzemeleri de takviye olarak kullaniyorum.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?: Manas oluyor. Ozellikle yere sermeden once gubre/kompost icinde bulduklarimizi tavuklara yem yapiyoruz.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?: Butun bitkiler elle tek tek sulaniyor.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?: Hayir, sehir icinde ve evimize gidis gelis 1.5 saat mesafede yer aliyor. Iklim geregi, bitkileri kasip kavuran donlar olmuyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?: Iyi ki bu isi kurmusum diyorum. Benim icin hem profesyonel anlamda hem de hayata bakis acisindan esi bulunmaz bir laboratuvar ortami sundu.

Tetanoz aşısı oldunuz mu?: Evet.

Bu bahcenin sayfalarinda, zaman zaman ANATOHUM Projesi'ne Agaclar.net uyeleri tarafindan bagislanan tohumlara ait yetistirme bilgileri ve tohumlardan yetistirilen bitkilerin resimleri de yayinlanacaktir. Bu bilgileri yayinlarken, tohumu bagislayan uyelerin kimliklerini "bunun tohumundan bana da gonderir misiniz" tarzindaki isteklerin ve mesajlarin onune gecmek icin, sakli tutacagim. Soz konusu uyelerin kimliklerini, projeye bagisladiklarini dusundukleri tohum icin ilgili mesajda kaynak olarak gosterilmeyi arzu etmeleri halinde aciklayabilirim.

Ürettiğim sebzelerin restoran için satış fiyatları:
SebzeSatış BirimiFiyatı ($)
Asya yeşillikleriDemet2
Bamyalb3
Baş lahanalb1
Bok choy (orta)Tane2
Biberlb4
Çin lahanası (Nappa)Demet1
Domateslb4
Fesleğen (dallarıyla)Poşet4
Fesleğen (sadece yapraklar)Poşet10
Havuç (iri)Demet2
Havuç (ufak)lb2
Hıyarlb2.5
Kara lahanaDemet2
Karpuzlb1
Kavunlb1
Kış kabağılb2
Marul (büyüklüğüne göre)Baş1.5-2.5
MısırAdet0.75
OtlarDemet2
Patlıcanlb2.5
Pancar (iri)lb2
Pancar (ufak)Demet2
PazıDemet2
Sap kerevizDemet2
Şalgam (iri)lb2
Şalgam (ufak)Demet2
Taze fasulyelb3
Taze soğanDemet2
TurpDemet2
Yemeklik kabaklb2.5

*lb, yaklaşık 454 gr'a denk gelen ağırlık birimidir
**Otlar grubuna dereotu, maydanoz, roka, tere, deniz börülcesi gibi bitkiler girmektedir
***Bazı konularda gözlem yapmak için ekilen hibrit tohumlara ait bitkiler dışında, yukardaki liste yalnızca atalık tohumlardan üretilen mahsul için geçerlidir

birnefestoprak 07-05-2014 08:08

2 Eklenti(ler)
Ilk mesaji komposta ayirmak istedim. Bu senenin basinda, kompost duzenegimizi nihayet tamamladik.

Buna gore ilk resmin solundan baslayarak ilk bolme, keci barinaklari temizlenecegi zaman en alttan toplayip aldigim, artik topraklasmis gubre.

Ikinci bolme, henuz daha tam olarak bozunmamis ama cok da taze olmayan, bloklar halindeki ust katmanlardan alinan gubre.

Ucuncu bolme ise kecilere verilen samanlardan yere dokulenler, bunlar malc olarak kullaniliyor.

Resimde tam gorulmeyen son bolmeyi ise yanmis at gubresi icin ayirmistim fakat at gubresini artik kullanmayacagim, sadece keci gubresiyle devam edecegim.

Eklenti 490237

Ikinci bolmede yer alan gubre, 1-2 gunde bir iyice sulandi ve 10-15 gunde bir ters yuz edilmese bile karistirildi. Asagidaki resimde gorulen kompost termometresi, kompostun pisme sureci devam ederkenki sicakligini gosteriyor. Malzeme derinligi cok fazla olmasa da, termometre 126 F (50 C'nin ustu) okuyor ki bu olanca hiziyla kompostun pismeye devam ettigini gosteriyor. Bu surec, 1-1.5 ay kadar devam etti ve kompost iyice tava geldi.

Eklenti 490238

birnefestoprak 07-05-2014 17:28

5 Eklenti(ler)
6 Mayis itibariyle kabaklarin bir kismi:

Eklenti 490421
Eklenti 490423
Eklenti 490424
Eklenti 490425

Bu kabaklar hem bizim kendi tuketimimiz icin hem de pazarda/ciftlige gelenlere satmak icin.

Bu da yine 6 Mayis itibariyle Alis' Pembe Kiraz:

Eklenti 490427

Sn MeyveliTepe'nin stabilize ettigi bu cesidin meyve tutumunun cok iyi oldugu goruluyor (bircok salkimda butun cicekler meyveye donmus). Dikilecek butun fidelerin yetistirilecegi seralarin yapimi zaman aldigi icin fide aktarimi/topraga alma surelerinde gecikmeler oldu. Bu yuzden, Alis' Pembe Kiraz ve bazi diger domatesler ekimden once biraz boy atmisti; toparlayacaklarini bildigim icin dert etmemistim. Bu cesit, belli ki boy atmayi seviyor ama 1-2 hafta icinde iyice toparlanip dallanir.

birnefestoprak 10-05-2014 19:26

3 Eklenti(ler)
Sn limon_sever'in domateslerinde gordugu yaprak kivrilmasi: http://www.agaclar.net/forum/1279182-post883.htm

Bende de bir bitkide goruluyor:
Eklenti 491490

Bitkiye rahatlamasi icin yosun seyreltip verecegim. Simdilik bence bir sorun yok.

Mevsim basinda esas sorun olan, hayli endiselendiren baska bir cesit yaprak kivrilmasi, bircok domateste gorulmustu:
Eklenti 491488

Bu 2. resimle 1. resim birbirinden farkli sorunlara isaret ediyor (2. resimde yapraklar iyice ice dogru bukuluyor ve gevreklesiyor, yeni yapraklar da cikar cikmaz bukulmeye basliyor, yaprak kenarlarinin sekli de deformasyona ugruyor). 2. resimde ilk aklima gelenler, gereginden fazla nemin varligi, asiri gubreleme ya da gubrenin steril olmamasiydi. Ilginc olansa, bu bitkilerin 1 m kadar yanindaki ayni sartlarda ve ayni zamanda ekilen baska fidelerde sorunun gozukmemesiydi. Eger, 2. resimde gorulen kivrilma, yapraklarda sari veya mor lekelerle bezenmis renk degisimlerine evrilseydi, bitkileri sokup atacaktim cunku bu, viral bir hastaligin gostergesi olacakti ve baska cozum kalmayacakti. Viral hastaliklara neden olabilecek tripsiler ve diger zararlilar, yasadigimiz iklimde sorun olabiliyor. Bu bitkilere, havalar surekli 30C'nin ustunde seyretmesine karsin, iki hafta kadar hic su verilmedi.

Uzun sayilabilecek (3-4 hafta) bir bekleyisten sonra, yeni cikan yapraklar duzelmeye basladi (2. ve 3. resim ayni sorunu yasayan farkli bitkilerden alindi ama duzelme, kimilerinde daha hizli olmakla birlikte, hepsinde var):
Eklenti 491489

Mevsim basinda, gubre karisimi olarak yanmis at (at gubresiyle bir miktar tavuk gubresi de karismis haldeydi) ve keci gubresi kullanmistim. Yukardaki sorunla ilgili olsun ya da olmasin bundan sonra at gubresini (onunla birlikte karismis halde veya tek basina tavuk gubresini de) karisima eklemeyecegim. Keci gubresinde at gubresinin iki katindan fazla azot zaten var ve keciler yedikleri herseyi atlara gore cok daha iyi sindiriyor. Keci gubresi, son derece rafine, ortaya cikardigi sonucla beni cok memnun eden bir gubre.

birnefestoprak 28-05-2014 19:00

1 Eklenti(ler)
Heybetli, fideden hasada 60-65 gun gibi boyle iri ve verimli bir cesit icin oldukca kisa sayilacak bir surede geldi. Meyveler genelde 0.5 kg ve ustunde gozukuyor. Henuz hasat etmedigim bir meyve, 1 kg civarinda gelecek gibi...

Tohumu gonderilirken pembe domates olarak gonderilmisti. Benim renk algima gore, pembenin tonlariyla (daha cok meyve dibine dogru) birlikte kirmizi ve turuncu alasimlari da soz konusu. Pembe oldugu soylenen bircok domates cesidi bana gore aslinda pembe degil. Lezzetinin muhtesem, brixinin oldukca yuksek oldugunu soyleyebilirim...

Taşlıbahçe 28-05-2014 20:21

Ürünlerinizin, uğraşlarınızın takipçisiyim; bu sayfa altında deneyimlerinizi paylaşmanıza sevindim; sevgiler, saygılar...

birnefestoprak 30-05-2014 20:58

2 Eklenti(ler)
ANATOHUM Projesi'nin en degerli parcalarindan birisi: Melekli Şalağı (ya da sadece Şalak). Kars'in (simdi Igdir'in) Melekli Koyu'ne ait ki bu koy, genetik cesitlilik bakimindan onem gosteriyor (genel olarak Kars, tohum cesitliliginde cok onemli). Internette sanirim sadece tek bir resmini daha gorebilirsiniz. Cok nadir, tatli olmayan ve sifali olarak bilinen bir kavun cesidi. Tohumunu basariyla alabilmeyi umut ediyorum.

birnefestoprak 04-06-2014 19:15

5 Eklenti(ler)
Gecen seneki Agaclar.net tohum etkinliginde tohumunu dagittigim Everglades, birkac gunde bir 1 kg kadar urun veriyor. Kulaga fazla gelmeyebilir fakat 1 kg, yuzlerce meyve demek.
Eklenti 499518

Mavi domatesler olgunlasma asamasinda:
Eklenti 499555

ANATOHUM Projesi'nin bir baska onemli cesidi, Diyarbakir'in en meshur karpuzu olan Sürme. Cok iyi hatirliyorum, 90'larin sonuna kadar bu karpuzu manavlarda goruyordum. Sonra birden ortadan kayboldu. Maalesef artik ticari uretimi bitme noktasina geldi. En azindan Ankara'ya artik gelmiyor; buyuk ihtimalle kendi yoresinde pazarlarda vardir (ulke genelinde en cok yetistirilen cesitlerden birisi olan Crimson Sweet gibi cesitlere yerini birakmis gibi gozukuyor). Diyarbakir'da her sene en buyuk karpuzu yetistirmek uzere yarismasi yapiliyor.

Buranin iklimiyle baglantili zorlu birkac denemeden sonra, en sonunda meyve tutumu gerceklesti. Yagmur mevsimi biraz erken basladigi icin, meyveler yeteri kadar tatli olacak mi bilemiyorum. Su asamada onemli olan, meyveleri saglikli bir sekilde hasat edebilmek.
Eklenti 499547

Ege'de daneleri referans alinarak, borulceye Karagöz veya Karnıkara deniyor. Bu genel isimlere karsin, dane rengi, deseni, dane gobegindeki karaligin (Karnıkara ismi bu karaliktan geliyor) boyutu; borulce kiliflarinin uzunlugu, sekli, boyutu, rengi, kiliflardaki dane sayisi ve borulcenin kullanim alani (kuru, yemeklik, salatalik vd) gibi faktorler goz onunde bulundurulursa ozellikle Ege'de cok sayida borulce cesidinin geleneksel olarak yetistirildigini soyleyebilirim. Borulceye verilen bir diger isim de Sıyırma. Asagidaki resimde Ege'ye ait iki farkli Sıyırma goruluyor. Bunlarin danelerinin resmini de daha sonra gosterecegim. Bu arada resimdeki hem metrik sisteme hem de Ingiliz sistemine ait cetveli cok zor buldum. Bundan sonra cesitli karsilastirmalarda bu cetveli kullanacagim.
Eklenti 499553

Halep Karası patlican... Gelisiminden ve veriminden cok memnunum. Asagidaki resimdeki bitkide ayni anda 6 meyve birlikte gelisiyor. Bir meyvenin kataloglanmak uzere gelisimini tamamlamasini bekledigim icin, henuz hasat yapmadim. Bu meyve hasat edildikten sonra geri kalanlar tohumluk ayrilacak. Boyle olunca da, meyveler toplanmayacagi icin verim hakkinda tam bir fikir sahibi olamayacagim ama topladikca vermeye devam edecegi asikar. Su anda bitki ustunde yeni cicekler de bulunuyor.
Eklenti 499556

kimyager147 05-06-2014 15:16

Sizi fırsat buldukça takip edeceğim. Çalışmalarınızda başarılar.

birnefestoprak 24-06-2014 22:13

1 Eklenti(ler)
Bahcelerdeki kokulu bocek nufusu, sicakliklarin ve nemin giderek artmasiyla birlikte iyice artis gosterdi. Normal sartlar altinda boyle tek bir bocegin nufusunun dengesiz sekilde artmasinin nedenlerinden birisi, arkadas bitkilerin dikiminin dengeli sekilde yapilmamis olmasi ancak Florida'nin amansiz yaz sartlari dengeli dikim de yapilsa mutlaka bir sekilde akla gelmeyecek sorunlar cikariyor.

Kokulu boceklerin en cok zarar verdigi bitki ise domates. Meyvelerden beslendikleri noktada yarattiklari daire sekilli lekeler, meyve deseninin ve renginin olusumuna zarar veriyor.

Kokulu boceklerden baska zarar verenler arasinda guveler (bu sorun BT ile cozuluyor) ve cekirgeler (bunlari tavuklara veriyoruz) de var. Bu sene ilk kez peygamber devesini bir kontrol yontemi olarak deneyecegiz. Bu yontemle ilgili temel risk, peygamber devesinin, iyi kotu ayirmadan butun bocekleri (nufusu dusuk de olsa ugur boceklerini de) yiyebilmesi. Eger, yasatip yerlesmelerini saglayabilirsek, sonuclari gozlemleme sansimiz olacak. Dikkat edilmesi gerektigini dusundugum nokta, olcegin gorece buyuk oldugu alanlarda, bu tip bir uygulamaya gidilmeden once butun faktorlerin goz onunden gecirilerek karar verilmesi; aksi durumda bu sefer peygamber devesi lehine bir dengesizlik ortaya cikabilir.

Yumurta keselerini 10 gunu askin bir suredir, resimdeki ortamda bekletiyoruz. Keseden cikmalari kolay olsun ve zarar gormesinler diye, keseleri dallarin ustune yerlestirdik. Bir aksilik cikmazsa, 2-3 hafta icinde yavru peygamber develerimiz olacak diye bekliyorum. Bu asamadan sonra, birbirlerini yememeleri icin ortama hemen yem atmak gerekecek. Daha sonra birkac tanesini ortamda birakip besleyecegiz; digerlerini de bahcelere dagitacagiz.

birnefestoprak 25-06-2014 04:55

2 Eklenti(ler)
Sn bahcedenn'in burda dagittigi Balık Biberi, degisik sonuclar verdi. Oncelikle bu biberin cok kaliteli oldugunu soylemeliyim. Jalapeno (meyve yapisindaki benzerliklerden dolayi Jalapeno diyorum) gibi son derece rafine ve sadece tadiyla degil, kabuk kalinligi, dokusu ve rengi ile de on plana cikiyor.

Sn bahcedenn'in tohumlarindan iki bitki yetistirildi. Bunlardan bir tanesi tipik sekilde daha uzun meyveler verirken digeri daha tiknaz duruyor. Asagida karsilastirmayi goruyorsunuz:
Eklenti 504595

Bunun disinda, kaynagi farkli olan bir diger tohumdan elde ettigim meyveler de asagidaki gibi... Bu meyveler, Sn bahcedenn'in tohumundan yetistirilenlere gore daha iri ve yayvan:
Eklenti 504596

Ana tohum stogu icin bu ikinci resimdeki meyveleri kullanacagim fakat Sn bahcedenn'den gelen tohumdan yetisen uzun meyveler (ilk resim soldaki meyve) de tekrar ekilip cesidin ayri bir kolunu temsil ediyor mu bakilacak.

birnefestoprak 25-06-2014 05:03

2 Eklenti(ler)
Bismil patlican, hicbir budama yapilmamasina karsin, dallanip budaklanarak buyuyen cok kuvvetli bir bitki. Anavataninin kurak iklimine karsin, bu iklimde cok iyi gelisti:

birnefestoprak 25-06-2014 05:07

1 Eklenti(ler)
Gecen seneki tohum etkinliginde dagittigim Pul Biberlik Maraş cesidinin farkli bitkilerinden alinan meyvelerinin bir karsilastirmasi:

birnefestoprak 25-06-2014 05:16

2 Eklenti(ler)
Bu seneki tohum etkinliginde dagitmayi planladigim iki onemli kavun cesidi:

10 Dilimli Bitlis (bu cok nadir)
Eklenti 504600

Siyah Dilimli İzmir (bunun az da olsa hala ekildigini saniyorum)
Eklenti 504601

Bu arada bugune kadar karsilastigim butun dilimli yerli kavunlarin 10 dilime sahip oldugunu belirteyim.

birnefestoprak 25-06-2014 20:44

2 Eklenti(ler)
Tomatillo... Meyve tutumundan cok memnun kaldim; bitki de cok fazla dallanip uzamiyor, kontrolu kolay. Zararlilari iyi takip edip detayli BT uygulamasi yapmak gerekiyor.
Eklenti 504729

Kucuk meyveli, mavi domates... Taze hali, renk tonlari bakimindan daha cok koyu mor/gece mavisi gibi gozukuyor. Bu arada, bu bitki, su mesajda gozuken bitki. Ureticisinin belirttigine gore, yapraklardaki kivrilmalar, bitkinin tipik bir ozelligi. Yalniz ben yuksek sicakliklara bagli stresle birlikte kivrilmanin biraz daha artmis olabilecegini dusunuyorum. Meyve tutumunda/seklinde/tadinda herhangi bir sorun olmamakla birlikte, verimi cesit ozelligine gore biraz daha az oldu. Sonbaharda bahce planlarina uyarsa bir daha deneyecegim.
Eklenti 504730

h_dogan 25-06-2014 21:48

Bazı çeşitler yaprak kıvrılmasına hassas gibi.

Benim gözlemlediğim pembe kalp domates, sarı salkım domates ve ismi aklıma gelmeyen bir kiraz domates daha var yüksek sıcaklıkta yaprak kıvrılmasını yoğun yaşıyor.

birnefestoprak 26-06-2014 18:28

1 Eklenti(ler)
Mujdemi isterim :) Bu sabah nur topu gibi peygamber develerimiz oldu...

birnefestoprak 27-06-2014 22:02

3 Eklenti(ler)
Belirledigimiz tasarima gore esimin kullanilmayan tavuk kumesi parcalarindan geri donusturerek yaptigi kurutma tablasinda ilk denemeyi Pul Biberlik Maras Biberi'yle yapmaya basladik (ilerde domates, patlican gibi sebzeleri kurutmak ya da salca yapmak icin de kullanabiliriz). Biberleri deneme icin az miktarda ekmistik. Sonuctan memnun kalirsak, verim degerlendirmesini yaptiktan sonra cok miktarda dikmeyi dusunuyorum.

Tablanin catisi egimli; yagmurlu havalarda su birikmemesi, biberlerin islanmamasi icin boyle planladik. Duzenek icin para verdigimiz tek parcalar cati plastigi (kaliteli, sert, kolay kirilip parcalanmayacak turden), vidalar, biberlerin asilacagi kancalar ile kancalarin gecirildigi sunta parcalari. Yagissiz gecen sonbahar aylarinda tabla duzlemi kullanilarak da kurutma islemi yapilacak. Su anda zaten verim cok olmayacagi icin duzleme ihtiyacimiz da yok. Acikcasi, asarak kurutmak da benim daha hosuma gidiyor; sirkulasyon da daha iyi saglaniyor. Bu arada, biberler de esim tarafindan dizildi :) Her biber arasina dugum atti ki, nemden dolayi biberler birbirine degip kuflenmesin...

Makinistt 28-06-2014 09:40

çok güzel çalışmalar yapmışsınız unutulmaya yüz tutmuş tohumları gün ışığına çıkarmak çok güzel başarılarınızın devamını dilerim

birnefestoprak 06-07-2014 22:18

1 Eklenti(ler)
En sonunda bu canavari alabildik. 1 aydan uzunca bir suredir kullaniyoruz. Normalde toprak islenecegi zaman (mevsim baslarinda), arka arkaya birkac defa kiraliyorduk. Simdi hem o masraftan hem de magazaya git, kirala, arabaya yukle isinden kurtulmus olduk. Zaman zaman acilacak gorece kucuk alanlari da mevsim basi olsun veya olmasin istedigimiz zaman isleyebilecegiz.

birnefestoprak 06-07-2014 22:31

1 Eklenti(ler)
Yeni acilacak alan. Bu alanla (ve fotografta gozukmeyen kisimla) birlikte 2 donum civarina cikiyoruz ki tohumluk uretiminde buyuk fark yaratacak. Kim bilir kac tane nadir tohumu daha cogaltmamiza yardimci olacak...

Sol taraftaki tepecik, tamamen keci gubresinden olusuyor ki butun bahcelere rahatca yeter. Agillari temizlemek icin gelen birisi getirip yigmis; kendim toparlayip el arabasiyla alip getirme zahmetinden kurtuldum.

Bu yeni alanda yapilacak cok is var... Topragin mikroorganizmalarla iyice terbiye edilmesi gerekecek.

birnefestoprak 06-07-2014 22:48

3 Eklenti(ler)
Sultani (bamya), cok degil bir hafta icinde iyice cosar. Burda yanlis hatirlamiyorsam 30 kok kadar var; tohumluk uretimine fazla fazla yetecek...
Eklenti 507203


Bu asagidaki kavun, cok onemli oldugunu dusundugum bir yerli ceside ait ama ne yazik ki ceside ait herhangi bir bilgiye ulasamadim. Meyve resmine bakip bilgisi olanlar yazabilirse sevinirim. Meyve buyuklugu, cap bakimindan, pinpon topunu gecmiyor. Tohum buyukluguyse Şemmame tohumunun beste-onda biri kadar. Ilk resimde gorulen alanda 16-20 kadar kok olmasi lazim. Her kok oldukca verimli. Saksida yetistirmesi kolay olacak bir cesit...
Eklenti 507204
Eklenti 507205

birnefestoprak 06-07-2014 23:11

2 Eklenti(ler)
Mollaköy (Mollakendi) Kavunu... Benim yetistirdigim tohum aslen Tunceli'ye ait fakat oraya da Elazig'dan gelmis olabilir. Farkli kultivarlari olabilir; dolayisiyla yine bilgisi olanlarin yardimci olmasini rica edecegim cunku bendeki cesitten baska yine dilimli ama resimdeki cizgileri tasimayan, olgunlukta koyu sari renkli kabuga sahip bir cesit daha olabilir. Eger hastaliga yakalanmadan hasat asamasina getirebilirsem, bir degerlendirme daha yapariz.

Elazig'da tohumunun artik bulunamadigi soyleniyor. Tohumunun tamamen yok olduguna inanmak guc... Koylere gidilip bakilsa mutlaka bulunur ama yine de bu noktaya gelecek kadar tohum yayginliginin azalmasinda suphesiz ki yoredeki tohum ureticilerinin de, bahceyle ugrasanlarin da kabahati var. Bir aksilik cikmazsa, bu seneki tohum etkinliginde proje gonullulerine dagitilacak.

birnefestoprak 06-07-2014 23:35

2 Eklenti(ler)
Kars'a ait cok nadir bir dolmalik/yemeklik kabak... Normalde proje prensipleri geregi, tohumu cok nadir olan cesitlerin meyvelerinin tadina ilk yetistirme asamasinda bakilmasi yasak ancak gectigimiz yetistirme doneminde bir tane hasat edip bir degerlendirme yapmak istedim. Cok buyuk bir hataydi cunku bizim iklimimizde (ne kadar onlem almaya dikkat etsek de) tirtillar basa bela olabiliyor. Tohumluk birakilan diger meyveler tirtil+bizim iklimimiz icin garip derecede soguk ve yagisli gecen sonbahar mevsimi nedeniyle tohum olusturamadilar. Kendi kendime iyi bir ders oldu :)
Eklenti 507216


Meyveyi hasat etmek istememin nedeni ise gorunus itibariyla cok kaliteli bir kabak oldugu izlenimi vermesiydi. Bu cesit, son derece dolgun, her biri 0.5 kg ve cok kaliteli/lezzetli meyveler veren bir cesit. Verim degerlendirmesini yapmaksa biraz daha zaman alacak. Bu ve diger degerlendirmeler icin bu sene mutlaka gonullulere tohumundan dagitilacak.

Asagidaki resim de birkac gun once hasat ettigim tohumluk meyve. Bu asamada tohumundan 3-4 tane kalmisti; kazasiz belasiz daha fazla tohum cogaltilmis oldu. Tohumluk meyvenin renkleri ne kadar guzel, degil mi?
Eklenti 507217

birnefestoprak 07-07-2014 00:10

1 Eklenti(ler)
Kirsehir'in Çağırkan Koyu'ne ait Göbekli Çağırkan marulu. Cok lezzetli ve sulu, tohuma gec kalkiyor, sicakta hemen acimiyor. Tam anlamiyla gobek yapmadi ama bu, buyuk ihtimalle bizim iklim kosullarimizdan kaynaklandi. Turkiye'deki uygun iklimlerde iyi gobek olusturacagini umuyorum. Yedikule disinda iyi kalitede yerli atalik gobekli marul bulmak zor oluyor; o bakimdan degerli bir cesit...

birnefestoprak 07-07-2014 00:38

1 Eklenti(ler)
Gaziantep Mutfagi'nin onemli bir bileseni: Haylan. Itiraf etmek gerekirse, ben Haylan'in yaz kabagi (Cucurbita pepo) oldugunu dusunuyordum fakat meger su kabagigillerdenmis. Bildigim kadariyla Antepliler bunun kurusunu cok miktarda kullaniyorlar. Bir de tohumlari cok cabuk gelisip buyudugu icin, tazesinden yemek yapacaklari zaman cekirdeklerini ve icini iyice oyup geri kalanini kullaniyorlar diye biliyorum (bendeki Antep mutfagiyla ilgili bir kitapta boyle belirtilmis).

birnefestoprak 09-07-2014 07:31

1 Eklenti(ler)
Burdaki Sultani bamyalarin (fotograf 5 Haziran'a ait) dunku halleri. Uc gun icinde gozle gorulur sekilde bir gelisme oldu.

birnefestoprak 09-07-2014 07:51

2 Eklenti(ler)
Italyan feslegeninin kokusu muhtesem... Bunlari bir pizza restoranina veriyorum.
Eklenti 507767

Bir sira halinde 15-20 kadar kok var. Aslinda daha coktu ama ciftligi ziyarete gelen birileri fideleri kucukken koca koca ayaklariyla ezdigi icin (bkz bitkiler arasindaki bosluklar) sayilari simdi daha az. Herseye tek basima yetisemiyorum yoksa ilk ekimde etrafini cevirmek gerekiyordu; aman sunu da yapayim aman bunu unutmayayim derken o is kalmisti. Sonradan da tekrar fide yapmaya zaman kalmadi.
Eklenti 507768

Bu arada gecen gun burda da resmi gorunen baykusun yerini degistirirken, esek arisi tam kasimin ustunden sokuverdi. Bir sene icinde yanlis hatirlamiyorsam ucuncu kez oluyor. Baykusun sirigi gecirdigim deliginden girip icerde yuva yapmislar. Neyse ki alerjim yok ama acisi cok ofkelendiriyor.

birnefestoprak 09-07-2014 07:58

2 Eklenti(ler)
Burda ikinci resimdeki kavunun son hali... Birkac gun arayla cekilen resimlerdeki farklar bazen cok sasirtiyor.
Eklenti 507769

Ayni kavun, bol miktarda erkek ve disi cicege sahip. Yapraklarin altinda da gordugum gormedigim cok sayida meyve var; arilar (beni sokmayanlari) iyi calisiyor olmali...
Eklenti 507770

birnefestoprak 17-07-2014 00:04

1 Eklenti(ler)
Burdaki bamyalarin 2 gun onceki hali.

Bamya, ABD'nin guneyinde mutfak kulturunun onemli bir bilesenidir. "Gumbo" adi verilen yemeklerde (gumbo, genel bir isim-bir cesit turluye denk geliyor) siklikla kullanilir. Bu iklimde cok iyi buyur ve cok sayida eski Amerikan/Amerikan yerlisi atalik cesit de vardir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024