View Single Post
Eski 10-05-2014, 19:26   #4
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn limon_sever'in domateslerinde gordugu yaprak kivrilmasi: Domates Hastalık ve Zararlıları

Bende de bir bitkide goruluyor:
Name:  LeafCurl3.jpg
Views: 3635
Size:  72.3 KB

Bitkiye rahatlamasi icin yosun seyreltip verecegim. Simdilik bence bir sorun yok.

Mevsim basinda esas sorun olan, hayli endiselendiren baska bir cesit yaprak kivrilmasi, bircok domateste gorulmustu:
Name:  LeafCurl1.jpg
Views: 3642
Size:  75.6 KB

Bu 2. resimle 1. resim birbirinden farkli sorunlara isaret ediyor (2. resimde yapraklar iyice ice dogru bukuluyor ve gevreklesiyor, yeni yapraklar da cikar cikmaz bukulmeye basliyor, yaprak kenarlarinin sekli de deformasyona ugruyor). 2. resimde ilk aklima gelenler, gereginden fazla nemin varligi, asiri gubreleme ya da gubrenin steril olmamasiydi. Ilginc olansa, bu bitkilerin 1 m kadar yanindaki ayni sartlarda ve ayni zamanda ekilen baska fidelerde sorunun gozukmemesiydi. Eger, 2. resimde gorulen kivrilma, yapraklarda sari veya mor lekelerle bezenmis renk degisimlerine evrilseydi, bitkileri sokup atacaktim cunku bu, viral bir hastaligin gostergesi olacakti ve baska cozum kalmayacakti. Viral hastaliklara neden olabilecek tripsiler ve diger zararlilar, yasadigimiz iklimde sorun olabiliyor. Bu bitkilere, havalar surekli 30C'nin ustunde seyretmesine karsin, iki hafta kadar hic su verilmedi.

Uzun sayilabilecek (3-4 hafta) bir bekleyisten sonra, yeni cikan yapraklar duzelmeye basladi (2. ve 3. resim ayni sorunu yasayan farkli bitkilerden alindi ama duzelme, kimilerinde daha hizli olmakla birlikte, hepsinde var):
Name:  LeafCurl2.jpg
Views: 3847
Size:  67.5 KB

Mevsim basinda, gubre karisimi olarak yanmis at (at gubresiyle bir miktar tavuk gubresi de karismis haldeydi) ve keci gubresi kullanmistim. Yukardaki sorunla ilgili olsun ya da olmasin bundan sonra at gubresini (onunla birlikte karismis halde veya tek basina tavuk gubresini de) karisima eklemeyecegim. Keci gubresinde at gubresinin iki katindan fazla azot zaten var ve keciler yedikleri herseyi atlara gore cok daha iyi sindiriyor. Keci gubresi, son derece rafine, ortaya cikardigi sonucla beni cok memnun eden bir gubre.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön