agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Yarım Kalmış Bonsailer
(https)

Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen Nail
  • 1 Gönderen Nail
  • 1 Gönderen Nail

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-09-2007, 22:29   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-09-2007
Nail / Bonsailerim

Herkese selam,
15 yıldır bonsai ile uğraşmama karşılık bunun büyük bir kısmı deneme yanılma yoluyla öğrenmekle geçti, tabii bir çok ağacımı kaybettim bu süre içerisinde. Bu nedenle bonsailerim genellikle genç ama bonsaide asıl önemli olan şeyin yaştan ziyade güzelliği olduğunu biliyoruz. Bir tane sarıçam bonsaim haricinde (ki; o da karaca arboretumdan alındı ve arboretumda yalnızca sulanarak doğal formunda yetiştirildiğinden ve hiç bir bonsai eğitimi uygulanmadığından bir anlamda yamadori çalışması gibi şekillendirmek zorunda kaldım, 5 yıldır bende olmasına karşılık şekillendirme çalışmam hala devam ediyor) bonsailerimin tamamını küçük fidelerden **** tohumdan yetiştirdim. Bunlardan bazılarını sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.

Bu ginkgo ağacı yaklaşık 13 yaşında ve 8 yıldır şekil veriyorum.

Cemaleddin beğendi.
Nail Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2007, 22:39   #2
Ağaç Dostu

Bu da Acer Ginnala, 6 yıldır şekil veriyorum, yukarıda görülen yapraksızlaştırma işlemi sonrası görünümü, aşağıda da yapraklar çıkarken görünümü.

Cemaleddin beğendi.
Eski 28-09-2007, 22:52   #3
Ağaç Dostu

Bu da Sarıçam bonsaim, 25 yaşında ve genetik olarak bodur, baharda yalnızca istemediğim sürgün uçlarını almam yeterli oluyor şekillendirmek için, mumlarda kısaltma yapmama gerek kalmıyor. Daha tam anlamıyla telleme yapmadığım için hala dağınık görünüyor

Fotoğraf kalitesinin yetersiz olduğunun farkındayım , daha özenli ve bonsailerin özelliklerini daha iyi gösteren fotoğrafları daha sonra hazırlamaya çalışacağım.

Cemaleddin beğendi.
Eski 28-09-2007, 22:58   #4
Ağaç Dostu

Bu da bir yerel karaağaç bonsaisi, tohumdan yetiştirdim ve 8 yıldır şekil veriyorum. Yani kendisi 8 yaşında.

Şimdilik elimdeki fotoğraflar bu kadar, diğerlerinin fotoğraflarını çekip zamanla siteye koylamaya çalışacağım, herkese sevgiler...

Düzenleyen Nail : 30-09-2007 saat 13:43 Neden: yazım hatası
Eski 28-09-2007, 23:28   #5
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2005
Galeri: 18
Gerçekden güzel çalımalar olmuş elinize sağlık.
Fakat dikkat ettiğim hep aynı şey toprakları.Çok sert yapıda ki topraklar çok dikkat çekiçi.
Ama çalışmlarınız gerçekden çok hoş.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2007, 16:42   #6
Ağaç Dostu

karaselvi's Avatar

Giriş Tarihi: 06-09-2007
Galeri: 12
Gerçekten çok güzeller. Teprik ederim. Toprakları çok sert görünüyor sulamak sorun olmuyormu? Birde yosun ve taşlarla süslerseniz daha güzel olur.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 10:24   #7
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
Merhaba Ulmus, 15 yıllık tecrübe sahibi olman bize yapmamız ve yapmamamız gerekenler bakımından büyük bir avantaj sağlayacak.Hoşgeldin.

Benim sorum şu , bodur sarıçamında , istemediğin uçları alarak geri filizlendirme sağlayabildin mi hiç? Yoksa uç alma sadece yön verme bakımından mı yararlı oldu ?

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 11:15   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Ulmus, bircok imkansizliklara ragmen, bir basina deneme ve yanilmalarla sekillendirip yasatmayi basardigin agaclarin guzel duruyor, ellerine saglik.

Simdi turkiyede, bonsai ile ugrasmak istiyen arkadaslaarin elinde daha iyi imkanlar vardir. Bonsai yapmak icin bircok kaynaktan yardim alabiliyorlar.
ve bonsai yapmak daha onceki yillarda oldugu gibi zor olmasa diye dusunuyorum.

Yinede saksi sorununuz hemen goze carpiyor, Mutlaka saksi sorununu da cozeceksiniz.

Ulmus agaclarini Agaclar.net bonsai yarismasina katmayi dusunuyormusun?
Turkiyede bonsai ile ugrasan tum arkadaslara kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 14:07   #9
Ağaç Dostu

Güzel sözleriniz için hepinize çok teşekkür ederim.

İlginiz için teşekkür ederim bonsaisan. Topraklar sert görünse de drenajlarında hiç bir sorun bulunmuyor, saksıların alt kısımlarında iri çakıllar döşeli ve orta kısımlarında yine iri taneli çakıllardan olusan geçirgen bir toprak karışımı var. Çamlar fazla suyu sevmediği için üzerine yosun koymuyorum, toprağı ne kadar çabuk kurursa o kadar iyi, aksi halde mantar ve kök çürümeleri meydana gelebiliyor.

Değerli Tourkana, sizin sorunuza gelince; güçlü dalların uçlarındaki sürgünleri toplayarak hem ağacın gücünün iç dallara yönelmesini ve buralardaki zayıf sürgünlerin güçlenmesini sağlıyorum, hem de dalların uçlardan dışarı uzamasını engelleyip iç taraftaki dalların çoğalmasını ve çatallanmasını sağlıyorum. O kadar yavaş gelişen bir ağaç ki, her yıl sürgünleri 1-2 cm. uzuyor. Bu ağacın tohumları 1982 yılında dikilmiş. Aynı bölgeye bir çok tohum ekilmiş ve 5 yıl sonra diğer ağaçlardan çok çok daha yavaş gelişen ağaçlar buradan ayrılarak saksılara dikilmiş ve sadece sulanarak ve toprak değişimleri yapılarak yetiştirilmiş.

Değerli Ali bey, ağaçlarım tam olarak bonsai şeklini almadıkları ve henüz gelişme aşamasında oldukları için özellikle toprak saksılarda yetiştiriyorum. Toprak saksılar fazla suyu topraktan uzaklaştırdığı için kök çürümelerini önlemekte yardımcı unsur oluyor ve sulama hatalarımı telore edebiliyor diye düşünüyorum, doğru mu yapıyorum bilmiyorum ama tahmin üzerine böyle bu yolu seçmiştim. Zaten Ankara'da aradığımız gibi (genç ağaçlar için sırsız) bonsai saksısı bulmak tamamen imkansız. Yarışmaya da katılacağım tabii ki

Sevgiyle kalın...

Düzenleyen Nail : 30-09-2007 saat 14:08 Neden: yazım hatası
Eski 06-10-2007, 10:19   #10
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Ulmus merhaba,
Bende de seninkine benzeyen bir bodur sarıçam bonsai var ,dalların ucundaki sürgün kısımlarındaki iğneler yeşil renklerini korurken ,o srgün kısımlarına giden dallardaki ve hemen hemen iki katı uzunluğundaki iğnelerin hemen hemen hepsi sarardı,dokununca da düşüyorlar .Bu normal bir gelişme midir?
Fazla veya az sulama ile mi ilgilidir,toprak mı değiştirmek gereklidir.Akşama resimleri eklerim.
Bendeki sarıçamın fotoğrafını http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=3971&page=3 linkinde 71.mesajda görebilirsin.

Eski 07-10-2007, 10:48   #11
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Burada da resimi var..Daha fazla sarı iğne vardı ama ben çoğunu yoldum

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg HPIM0028.jpg (62.4 KB, 197 views)
Dosya Türü: jpg HPIM0029.jpg (66.5 KB, 194 views)
Eski 07-10-2007, 15:54   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-08-2007
Ağaçlara işkence etme işine yavaş yavaş bende ısınsammı?

sapudeaure Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2007, 05:15   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sapudeaure Mesajı Göster
Ağaçlara işkence etme işine yavaş yavaş bende ısınsammı?
Sayin Sapudeaure, arkadaslarin yaptigi bonsai calismalarini, agaclara yapilan iskence olarak algiliyorsaniz, bonsaiye baslamadan once bonsainin ne oldugunu kavramaniz gerekir, aksi halde gercekten istemeden agaclara ickence yapabilirsiniz.

Her bonsai yapan en az sizin kadar bitkileri seviyor. Zaten sevmeden bonsai yapilamaz. Bonsai yapan arkadaslar calistiklari bitkilerine gozleri gibi bakiyor, onlari nasil yasatacaklarini ogrenmek icin cirpiniyor, emek harciyorlar.

Sizi de aramizda gormek bizi mutlu eder ama bir iskenceci olarak degil, Bitki sevginizin uzerine ekliyeceginiz, sabir ve sanatsal yaninizla aramiza katiliniz.

Sevgi ve saygilarla.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2007, 08:45   #14
Ağaç Dostu

Değerli tourkana, çamlarda iğnelerin ömrü 3-5 yıldır, bu sürelerin sonunda iğneler sarararak kendiliğinden düşerler. Dallardaki yeni yaprakların yeşil olması ağacınızın sağlıklı olduğunu gösteriyor, ancak çok sıcak yazlarda ağaç yeterince sulanmazsa bu dökülmeler bir önceki yılın iğnelerine kadar varabiliyor.Yine de çamlarda fazla sulamadan kaçınmanız gerekiyor, aksi halde mantar ve kök çürümeleriyle karşılaşabilirsiniz. Yaprakların açık yeşile dönüşmesi kök çürümelerinin başladığının önemli bir göstergesi. Bir de çamlarda iğnenin ucu sararmışsa bilin ki o iğne zamanla tamamen sarararak düşecektir. Eğer ağacınızın Ağustos ayında hala yeşil sürgünleri varsa ve yeni tomurcuklar da vermişse o yılı sorunsuz atlatmış demektir.

Ali kardeşime katılıyorum, çok az insan bir bonsaici kadar ağaçları sevip değerini bilebilir. Bir ağaca tıpkı bir bebek gibi yıllarca gözünün içine bakan ve ne kadar yavaş geliştiğini gören insanlar ağaçların değerini en çok bilenlerdir.

Eski 08-10-2007, 10:27   #15
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Tüm çamların iğne uçları açık renktedir,benim sarıçam da fıstık çamı da uçları sarı .
Şimdi anlattıklarınız benim ağacımda sorun olmadığını gösteriyor o zaman,ağustosu kazasız atlatmıştı çünkü

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025