24-11-2021, 12:45 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Maraş Biberi
Yok balık biberi, yok toptan patlıcanı, yok süs biberi, baktım normal başlıkların altında değilde ayrı başlıklar halinde yayımlanmış. Ben de kendi kendime dedim ki bizim kendi biberimiz Maraş biberi bir başlığı hak ediyor. Böylece yeni bir başlık açtım. Şimdi, Maraş biberi Maraş'ta biter de Kayseri'de bitmez mi. Bu yaz bahçede denemeden önce saksıda deneyeyim dedim. İşte iki aylık Maraş biberi fidelerimden biri. Bu biberi 1500 metrede yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz? |
24-11-2021, 14:49 | #2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Alıntı:
|
|
24-11-2021, 14:58 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Dediğim gibi bu fideleri ve gerekirse yeni fideleri baharda toprakla buluşturacağım. Şimdilik saksı deneyimini görmek istedim. Zaten biber çok yıllık olabiliyor. Bunları da dikerim. Asıl sizlerden öğrenmek istediğim Maraş biberinin bilmediğim özellikleri. 1500 metrede yetişir mi gibi.. |
07-12-2021, 20:03 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Maraş biberlerimin yeni hali. Biraz toparlandılar. |
07-12-2021, 20:12 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Maraş Biberi Toz, pul (yaprak) ve pul (isot) biber yapımında kullanılan, meyveleri konik yapılı, ince etli, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitkidir. Su tutma kapasitesi iyi, ağır olmayan toprakları sever. Tuzlu toprakları sevmez. Maraş Biberinin Meyve Özellikleri : Meyve konik şekilli, uç kısmı sivri **** küt olabilmektedir. Meyve körüksüz, yüzeyi pürüzsüz ve düzgündür. Meyvenin sapla birleştiği kısım genelde düz, bazen tümsek, enine kesiti ise genel olarak oval bir şekil gösterir. Ekimi, Şubat-Mart aylarında doğrudan tarlaya elle serpme veya mibzer ile yapılır. Bitkisi 60 cm civarında boylanır, yaprakları oval, rengi yeşil, yaprak uzunluğu 60-90 mm., yaprak genişliği 30-50 mm. arasında değişir. Çiçeklerde taç yapraklar beyaz renkli, olgun meyveler kırmızı, olgunlaşma öncesi meyve rengi ise yeşildir. Meyvenin daldaki pozisyonu ise sarkık yatay veya karışık olabilmektedir. Kırmızı olgun meyvelerin hasadına ise ağustos ayında başlanır. Mevsim şartlarının uygunluğuna bağlı olarak 2 veya 3 kırım hasat yapılır. Yaş olarak verimi dekar başına 2-3 ton arasında değişir. Kurutulduğu zaman yaş ağırlığının % 75-80 ini teşkil eden suyu kaybeder. Meyvenin ölçülebilen özellikleri şu şekildedir: Meyve boyu 60-115 mm, Meyve eni 25-35 mm, Et kalınlığı 1,2 — 1,6 mm, Meyve ağırlığı 8-14 gr.'dır. İşlenmiş kuru biberin renk değerleri 60-155 arasındadır. Maraş Kırmızı Biberinin Kurutma ve İşletme Yöntemleri Kurutma: Maraş biberi ince kabuklu olduğu için kurutulmaya elverişlidir. Hasat edilen olgun biberler; a- Doğal yöntemle branda veya sergi bezi üzerinde, parçalanmadan güneş altında takriben 8-12 günde kurur, b- Yine doğal yöntemle olgunlaşmış biberler hasat edildikten sonra yıkanıp, doğrayıcıdan geçirildikten sonra doğal güneş enerjisiyle beton **** filer sergi alanlarında 1-3 gün arasında kurur, c- Fırın kurutma sistemlerinde ise, hasat edilen olgunlaşmış biberler yıkanarak ayıklanır ve doğrayıcıdan geçirilir. Fanlı sistem fırınlarda 3-4 saat arasında kurur veya mikrodalga takviyeli fanlı fırında 1-1 ,5 saat arasında kurur. Coğrafi ürün dosyası: https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPA...B-15BA8EA745D5 Maraş Biberi Yetiştiriciliği: |
07-12-2021, 20:21 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Akademik çalışmalar: KAHRAMAN MARAŞ MERKEZ İLÇEDE KIRMIZI BİBER TARIMI: https://www.acarindex.com/pdfs/59930 Baharatlık Kırmızı Biber (Maraş Biberi) Üretiminin Ekonomik Analizi: https://dergipark.org.tr/en/download...le-file/555171 Kahramanmaraş’ta kırmızı biberin önemi ve sorunları: http://https://www.researchgate.net/...-Sorunlari.pdf KAHRAMANMARAŞ BİBERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/...12.pdf#page=54 |
09-12-2021, 22:05 | #7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2006
Şehir: İzmir-Zeytinalanı
Mesajlar: 18
|
Sayın Dadaloğlu biber dediğiniz gibi çok yıllık olabiliyor. Benim 3. kışına giren bir biberim var. Tümyapraklarını döküyor. Ben de 33-40cm'e kadar buduyorum. Baharda yine filizleniyor. Kayseri de yetişir mi diye sormuşsunuz. Biberiniz saksıda dolayısıyla uygun şartları sağlarsanır yetişecektir diye düşünüyroum çünkü bendeki biber bahçede açık alanda iki kışını atlattı. |
10-12-2021, 02:18 | #8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 161
|
Merhaba -Sonraki yıl, ilk yıla oranla verimde nasıl bir değişim oluyor? -Budamayı sezon sonu sadece yan dallarda mı yapıyorsunuz, gövde de işlem varmı? Alıntı:
|
|
10-12-2021, 05:20 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Teşekkürler Bardacık. Şu an saksıda ama açık ortama ekeceğim. Siz sanırım İzmir'de yaşıyorsunuz. Orada problem olmaz gibi. Ben 1500 metrede açık havadayım. Bu ortamda yetişir mi onu merak ediyorum. |
11-12-2021, 10:47 | #10 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-08-2006
Şehir: İzmir-Zeytinalanı
Mesajlar: 18
|
Alıntı:
Verim olarak da arada en az %100'lük bir fark gözlemledim. Havalar iyi gittiğ için 3 hafta öncesine kadar üzerinde ürün vardı. Ne varsa topladım. Budamayı yeni dal bırakmayacak şekilde yapıyorum. Bu sene de böyle düşünüyorum |
|
21-12-2021, 13:14 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Maraş biberi çiçeğe durdu. |
26-12-2021, 16:39 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
İşte çiçeği.. |
27-01-2022, 18:08 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
İlk Maraş biberi ama birinci resimdeki sanki Maraş biberi değil. Urfa biberi olabilir. |
01-02-2022, 13:50 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Şimdi hatırladım, birinci resimdeki köy biberi. |
09-10-2022, 21:19 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Bahçede yetiştirmeye çalıştığım Maraş biberleri kızarmadı bir türlü. Sanırım bu seneki hava koşulları ve belki de 1500 m yükseklik bu konuda etkili oldu. |
24-10-2022, 21:21 | #16 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-10-2022
Şehir: Ankara
Mesajlar: 3
|
biberlerin olgunlaşması
Alıntı:
• Uzun süreli 22 derecenin altına düşen gündüz sıcaklıkları • Gece gündüz arası sıcaklık farkının çok fazla olması • Gündüz sıcaklığından bağımsız olarak gece zirai dona yaklaşan sıcaklıkların olması • Yeteri kadar güneş ışığı alamama(kısmen sıcaklık ile bağlantılı) gibi başlıca nedenler olgunlaşma süresini uzatabiliyor. Bu etkilerin şiddeti ve süresi de uzamanın miktarını belirliyor. Aynı zamanda bunların acılaşma ve aroma üzerinde de etkileri bulunuyor. Bununla birlikte çok daha düşük ihtimalleri olmakla birlikte fazla sulama ve besin yetersizliği gibi nedenlerden dolayı da olgunlaşma süreci etkilenebilir. |
|
Etiketler |
biber, maraş, pul biber, salça |
|
|