agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Maraş Biberi (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/45019.htm)

Dadaloğlu 24-11-2021 13:45

Maraş Biberi
 
1 Eklenti(ler)
Yok balık biberi, yok toptan patlıcanı, yok süs biberi, baktım normal başlıkların altında değilde ayrı başlıklar halinde yayımlanmış. Ben de kendi kendime dedim ki bizim kendi biberimiz Maraş biberi bir başlığı hak ediyor. Böylece yeni bir başlık açtım.
Şimdi, Maraş biberi Maraş'ta biter de Kayseri'de bitmez mi. Bu yaz bahçede denemeden önce saksıda deneyeyim dedim. İşte iki aylık Maraş biberi fidelerimden biri. Bu biberi 1500 metrede yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?
Eklenti 722890

nazlı06 24-11-2021 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dadaloğlu (Mesaj 1612088)
Yok balık biberi, yok toptan patlıcanı, yok süs biberi, baktım normal başlıkların altında değilde ayrı başlıklar halinde yayımlanmış. Ben de kendi kendime dedim ki bizim kendi biberimiz Maraş biberi bir başlığı hak ediyor. Böylece yeni bir başlık açtım.
Şimdi, Maraş biberi Maraş'ta biter de Kayseri'de bitmez mi. Bu yaz bahçede denemeden önce saksıda deneyeyim dedim. İşte iki aylık Maraş biberi fidelerimden biri. Bu biberi 1500 metrede yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?
Eklenti 722890

Baharda deneseydiniz keşke

Dadaloğlu 24-11-2021 15:58

Dediğim gibi bu fideleri ve gerekirse yeni fideleri baharda toprakla buluşturacağım. Şimdilik saksı deneyimini görmek istedim. Zaten biber çok yıllık olabiliyor. Bunları da dikerim. Asıl sizlerden öğrenmek istediğim Maraş biberinin bilmediğim özellikleri. 1500 metrede yetişir mi gibi..

Dadaloğlu 07-12-2021 21:03

1 Eklenti(ler)
Maraş biberlerimin yeni hali. Biraz toparlandılar.
Eklenti 723091

Dadaloğlu 07-12-2021 21:12

Maraş Biberi

Toz, pul (yaprak) ve pul (isot) biber yapımında kullanılan, meyveleri konik yapılı, ince etli, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitkidir. Su tutma kapasitesi iyi, ağır olmayan toprakları sever. Tuzlu toprakları sevmez.

Maraş Biberinin Meyve Özellikleri : Meyve konik şekilli, uç kısmı sivri **** küt olabilmektedir. Meyve körüksüz, yüzeyi pürüzsüz ve düzgündür. Meyvenin sapla birleştiği kısım genelde düz, bazen tümsek, enine kesiti ise genel olarak oval bir şekil gösterir.

Ekimi, Şubat-Mart aylarında doğrudan tarlaya elle serpme veya mibzer ile yapılır. Bitkisi 60 cm civarında boylanır, yaprakları oval, rengi yeşil, yaprak uzunluğu 60-90 mm., yaprak genişliği 30-50 mm. arasında değişir. Çiçeklerde taç yapraklar beyaz renkli, olgun meyveler kırmızı, olgunlaşma öncesi meyve rengi ise yeşildir. Meyvenin daldaki pozisyonu ise sarkık yatay veya karışık olabilmektedir.

Kırmızı olgun meyvelerin hasadına ise ağustos ayında başlanır. Mevsim şartlarının uygunluğuna bağlı olarak 2 veya 3 kırım hasat yapılır. Yaş olarak verimi dekar başına 2-3 ton arasında değişir. Kurutulduğu zaman yaş ağırlığının % 75-80 ini teşkil eden suyu kaybeder.

Meyvenin ölçülebilen özellikleri şu şekildedir: Meyve boyu 60-115 mm, Meyve eni 25-35 mm, Et kalınlığı 1,2 — 1,6 mm, Meyve ağırlığı 8-14 gr.'dır. İşlenmiş kuru biberin renk değerleri 60-155 arasındadır.

Maraş Kırmızı Biberinin Kurutma ve İşletme Yöntemleri

Kurutma: Maraş biberi ince kabuklu olduğu için kurutulmaya elverişlidir. Hasat edilen olgun biberler;

a- Doğal yöntemle branda veya sergi bezi üzerinde, parçalanmadan güneş altında takriben 8-12 günde kurur,

b- Yine doğal yöntemle olgunlaşmış biberler hasat edildikten sonra yıkanıp, doğrayıcıdan geçirildikten sonra doğal güneş enerjisiyle beton **** filer sergi alanlarında 1-3 gün arasında kurur,

c- Fırın kurutma sistemlerinde ise, hasat edilen olgunlaşmış biberler yıkanarak ayıklanır ve doğrayıcıdan geçirilir. Fanlı sistem fırınlarda 3-4 saat arasında kurur veya mikrodalga takviyeli fanlı fırında 1-1 ,5 saat arasında kurur.

Coğrafi ürün dosyası:
https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPA...B-15BA8EA745D5

Maraş Biberi Yetiştiriciliği:

Dadaloğlu 07-12-2021 21:21

Akademik çalışmalar:

KAHRAMAN MARAŞ MERKEZ İLÇEDE KIRMIZI BİBER TARIMI:
https://www.acarindex.com/pdfs/59930

Baharatlık Kırmızı Biber (Maraş Biberi) Üretiminin Ekonomik Analizi:
https://dergipark.org.tr/en/download...le-file/555171

Kahramanmaraş’ta kırmızı biberin önemi ve sorunları:
http://https://www.researchgate.net/...-Sorunlari.pdf

KAHRAMANMARAŞ BİBERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:
https://arastirma.tarimorman.gov.tr/...12.pdf#page=54

bardacık 09-12-2021 23:05

Sayın Dadaloğlu biber dediğiniz gibi çok yıllık olabiliyor. Benim 3. kışına giren bir biberim var. Tümyapraklarını döküyor. Ben de 33-40cm'e kadar buduyorum. Baharda yine filizleniyor.
Kayseri de yetişir mi diye sormuşsunuz. Biberiniz saksıda dolayısıyla uygun şartları sağlarsanır yetişecektir diye düşünüyroum çünkü bendeki biber bahçede açık alanda iki kışını atlattı.

dobipa 10-12-2021 03:18

Merhaba
-Sonraki yıl, ilk yıla oranla verimde nasıl bir değişim oluyor?
-Budamayı sezon sonu sadece yan dallarda mı yapıyorsunuz, gövde de işlem varmı?
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bardacık (Mesaj 1612466)
Sayın Dadaloğlu biber dediğiniz gibi çok yıllık olabiliyor. Benim 3. kışına giren bir biberim var. Tümyapraklarını döküyor. Ben de 33-40cm'e kadar buduyorum. Baharda yine filizleniyor.
Kayseri de yetişir mi diye sormuşsunuz. Biberiniz saksıda dolayısıyla uygun şartları sağlarsanır yetişecektir diye düşünüyroum çünkü bendeki biber bahçede açık alanda iki kışını atlattı.


Dadaloğlu 10-12-2021 06:20

Teşekkürler Bardacık. Şu an saksıda ama açık ortama ekeceğim. Siz sanırım İzmir'de yaşıyorsunuz. Orada problem olmaz gibi. Ben 1500 metrede açık havadayım. Bu ortamda yetişir mi onu merak ediyorum.

bardacık 11-12-2021 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dobipa (Mesaj 1612470)
Merhaba
-Sonraki yıl, ilk yıla oranla verimde nasıl bir değişim oluyor?
-Budamayı sezon sonu sadece yan dallarda mı yapıyorsunuz, gövde de işlem varmı?

Bu bahar için örnek vereyim. baharda diktiğimiz biberler 80-90cm boya ulaşışırken önceki senden tuttuğum biberim 1,20 boya ulaştı çap olarak da yine diğerlerinden daha geniş bir alanı kaplıyordu.
Verim olarak da arada en az %100'lük bir fark gözlemledim.
Havalar iyi gittiğ için 3 hafta öncesine kadar üzerinde ürün vardı. Ne varsa topladım. Budamayı yeni dal bırakmayacak şekilde yapıyorum. Bu sene de böyle düşünüyorum

Dadaloğlu 21-12-2021 14:14

1 Eklenti(ler)
Maraş biberi çiçeğe durdu.
Eklenti 723232

Dadaloğlu 26-12-2021 17:39

1 Eklenti(ler)
İşte çiçeği..
Eklenti 723277

Dadaloğlu 27-01-2022 19:08

2 Eklenti(ler)
İlk Maraş biberi ama birinci resimdeki sanki Maraş biberi değil. Urfa biberi olabilir.
Eklenti 723528
Eklenti 723529

Dadaloğlu 01-02-2022 14:50

Şimdi hatırladım, birinci resimdeki köy biberi.

Dadaloğlu 09-10-2022 22:19

Bahçede yetiştirmeye çalıştığım Maraş biberleri kızarmadı bir türlü. Sanırım bu seneki hava koşulları ve belki de 1500 m yükseklik bu konuda etkili oldu.

kenan46 24-10-2022 22:21

biberlerin olgunlaşması
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dadaloğlu (Mesaj 1617715)
Bahçede yetiştirmeye çalıştığım Maraş biberleri kızarmadı bir türlü. Sanırım bu seneki hava koşulları ve belki de 1500 m yükseklik bu konuda etkili oldu.

Biber hem gelişim döneminde hem de ürün döneminde hava koşullarından çok etkilenen bir bitkidir. Bir çok durumda kızarmadaki(olgunlaşmadaki) gecikmelerinde en büyük nedeni hava koşulları oluyor. Özellikle:

• Uzun süreli 22 derecenin altına düşen gündüz sıcaklıkları

• Gece gündüz arası sıcaklık farkının çok fazla olması

• Gündüz sıcaklığından bağımsız olarak gece zirai dona yaklaşan sıcaklıkların olması

• Yeteri kadar güneş ışığı alamama(kısmen sıcaklık ile bağlantılı)

gibi başlıca nedenler olgunlaşma süresini uzatabiliyor. Bu etkilerin şiddeti ve süresi de uzamanın miktarını belirliyor. Aynı zamanda bunların acılaşma ve aroma üzerinde de etkileri bulunuyor.

Bununla birlikte çok daha düşük ihtimalleri olmakla birlikte fazla sulama ve besin yetersizliği gibi nedenlerden dolayı da olgunlaşma süreci etkilenebilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024