12-07-2005, 13:08 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Cerotonia siliqua (Keçiboynuzu - Harnup)
http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/a...sektorel05.htm Böyle bir linke rastladım. Elimizin altında olsun faydalanırız. |
12-07-2005, 13:25 | #2 |
cedrus libani
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 135
|
Harnup olarak da bilinir..Erguvan Muhibbi abimize buradan duyurayım; keçiboynuzunun salkım vaziyetindeki çiçekleri erguvani renktedir. |
06-12-2005, 12:11 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Kuruyemişci'de çuval içinde keçiboynuzlarını gördüğümde, çocukluğumda köyümüze gelen satıcıyı hatırlamıştım.. Eşek sırtında, heybelerinde keçiboynuzları.. Sevinçten deliye dönerdik.. Kızıma anlattığımda, şaşkın şaşkın yüzüme baktı.. Bilmiyordu ki, çocukluğumun geçtiği, bir yanında gazel toplamaya gittiğimiz orman, diğer yanında şırıl şırıl akan bir dere olan köyümüzde, raflarında çeşit çeşit çukulatalar olan bir küçük dükkan bile yoktu.. Çocuklarımın, o ormanın kokusunu, o derenin sesini, o keçiboynuzunun tadını bilmeden büyümesine üzülüyorum.. |
19-06-2006, 02:19 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
|
şu an saksıda bi tane yetiştiriyorum, çok hızlı büyüyor... umarım bonzaiye uygundur. |
19-06-2006, 08:55 | #5 |
agaclar.net
|
Fotoğraf makineniz var mı? |
19-06-2006, 11:57 | #6 | |
shrups
Giriş Tarihi: 16-06-2006
Şehir: izmir
Mesajlar: 62
|
Alıntı:
|
|
20-06-2006, 13:10 | #7 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
|
merhaba, ben kayseride yaşıyorum ağaç yetişrtirmeyi -özellikle burda yetişmeyen ilginç ağaçları yetiştirmeyi çok seviyorum. Alıntı:
Alıntı:
|
||
20-06-2006, 18:04 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2006
Şehir: mersin
Mesajlar: 86
|
keçiboynuzunun çimlenmesinde yapılacak iş ;suda 2 gün veya tohumdaki şişkinliği farkedinceye kadar bekletin daha sonra her tüpe veye saksıya 4-5 adet ekin üzerine bir serçe parmağı kalınlığında hafif kapak malzemesi koyun,mutlaka netice alırsınız. bonsai için fevkalade bir tür olacağı kanaatindeyim.bendede şu an 2 adet bonsai çalışması var harnupun....istikbaldeki şeklini doğada görmek mümkün bunun bonsaideki halini tahmin edersiniz galiba, harika olur. tohum ekim zamanı olarak mart ve nisan ayları tercih edilir.(dış ortamda)bu çimlenme görülmezse mayıs ve haziran başına kadarda mümkün. |
20-06-2006, 18:59 | #9 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Bir kuruyemişçiye uğrayayım bari |
|
21-06-2006, 08:17 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2006
Şehir: mersin
Mesajlar: 86
|
keşke daha büyük bir kaba ekseydin...veya bozmadan alabilirsen al...bonsai olacak diye ağacı doğar doğmaz dar alana sıkıştırmasan iyi olur...tabii bu benim fikrim...sonra zaten gerek kök gerek sürgünlerden tırtıklıyacaksın |
21-06-2006, 10:32 | #11 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
keçiboynuzu
burda dağlarda olur hep. arasıra da tohumundan ekerim bir sonuç elde edemedim hiç. dün kestane pazarından aldım keçiboynuzu.akşam ılık suya koydum. aspirin ekledim suya. sabahki durumu bu şekilde şimdi toprağa ekeceğim. küçük olanlar işlem görmemiş,büyük olanlar suda şişmiş olanlar. |
21-06-2006, 11:09 | #13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
|
Alıntı:
|
|
21-06-2006, 15:46 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
|
çok hızlı büyüyor aslında, çenek yaprakları düştüğünde yeni ve büyük bir kaba alacağım... Düzenleyen ibuprofen : 13-07-2006 saat 08:44 |
07-07-2006, 10:11 | #15 |
Guest
Mesajlar: n/a
|
keçi boynuzu fidanı bulamamıştım bende bir kuru yemişçiye uğrasan iyi olacak sanırım |
22-07-2006, 01:40 | #16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 116
|
Keçiboynuzu Ağacım:
Alıntı:
keçiboynuzu ağacımın gelişimi; 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 17 Düzenleyen ibuprofen : 13-12-2007 saat 19:37 |
|
16-10-2007, 01:57 | #18 |
agaclar.net
|
Harnup, yeryüzünde bilinen ve faydalanılan en eski bitki türlerinden biridir. Eski kutsal metinlerde "Yaban Balı" olarak anılan keçiboynuzunun, Batı dillerindeki ismi "Yahya Peygamber Ekmeği" anlamına gelmektedir. Uluslararası Ticarette ve Sanayide "Saint John's Bread" ve "Carob" olarak adlandırılmaktadır. Harnup meyvesi 17 sanayi dalında temel hammadde olarak kullanılmaktadır: a) Harnup unu (Har-un) şeklinde unlu mamullerde, b) Dondurma üretiminde, c) Kakaoya alternatif olarak, kakaonun kullanıldığı her yerde, d) Gıda üretiminde kıvam arttırıcı olarak, e) Harnup pekmezi üretiminde, f) Yem sanayinde, g) Başta boya üretimi olmak üzere kimya sanayinde, h) Kâğıt sanayinde, i) Fotoğraf filmi üretiminde, j) Fotoğraf kâğıdı üretiminde, k) Dokuma Sanayinde, boya macununa katılarak, kumaşa parlaklık verilmesinde, l) Kozmetik Sanayinde; losyonlara koku veril-mesinde, oje, tıraş sabunu, diş macunu ve jöle üretiminde, m) İlaç sanayinde, n) Kibrit sanayinde, o) Otomotiv cilası üretiminde, p) Petrol Aramada, matkapla delme sırasında kullanılan delme çamuru yapımında hammadde olarak, q) Harnup şerbeti, doğal ve katkısız bir ürün olmasından dolayı "Doğal Enerji İçeceği" olarak, r) Çerez olarak kullanılmaktadır. s) E 410 "Locust bean gum" gıda katkı maddesi tamamen harnuptan elde edilmektedir. Anavatanı Akdeniz Çukuru yani Akdeniz Kıyı Şerididir. Ülkemizde yaklaşık olarak 1750 Km2 lik Akdeniz kıyı şeridinde doğal olarak yetişmektedir. Ayrıca ABD, Avustralya ve Güney Afrika 'da geniş olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünyada harnup üretim miktarı yıllık 300.000 ton civarındadır. Dünya üretiminin % 47,6'lik kısmı İspanya tarafından gerçekleştirilmektedir. Dünya üretiminin % 25'lik kısmı ise İtalya ve Portekiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye % 5,9'luk üretim payı ile üretici ülkeler arasında son sırada yer almaktadır. İhracatta İspanya ve İtalya ilk sıralarda yer alırken, Türkiye % 9,2'lik oran ile dünyada 4. sırada yer almaktadır. Bu başarının sebebi, harnubun iç piyasada yete-rince tüketilmemesi ve endüstri dallarında yeterince kullanılamamasından kaynaklanmaktadır. Dünyada harnup üretimi, özellikle İspanya, İtalya, Kıbrıs ve Girit'te kültüre alınarak ve bahçeler kurularak yapılmaktadır. İspanya, dikili alan olarak dünya içerisinde % 57,5'lik bir orana sahiptir. Ülkemizde dikili harnup alanları oldukça azdır. Harnup, Leguminosea familyasının bir üyesidir. Tipik bir Akdeniz bitkisidir. Sıcak iklimi sever, don olayının olduğu yerlerden kaçar. Çoğunlukla 0 - 600 m. rakımlar arasında yayılış gösterir. Işık isteği oldukça fazladır. Kuraklığa dayanıklıdır. Hafif bünyeli toprakları sever. Yetiştirilmesinde her hangi bir kimyasal maddeye ihtiyaç duymaz. 50 yıl içerisinde 15 m. civarında boya ulaşabilir. 5-10 yaşlarında meyve vermeye başlamaktadır. 15 yaşından sonra meyve verimi ve kalitesi hızla artmaktadır. Harnubun Genel Özellikleri Habitusu (Görünüşü): 5-15 metre boylarında ve geniş (yayvan) tepeli bir ağaçtır. Kök Sistemi: Kazık Kök yapısına sahiptir. Kök gelişimini ve yapısını mutlak ve fizyolojik toprak derinliği etkiler. Gövde Yapısı: Gri ve/veya esmer renktedir. Kabukları genç yaşlarda düz, ileri yaşlarda çatlaklıdır. Sürgün Yapısı: İnce yapılı ve kırmızımtırak kahverengidir. Yaprak Yapısı: Herdem yeşil ve hafif serttir. Yapraklar 5-11 yaprakçıktan oluşmuştur. Yaprakçıkların kenarları düzdür. Üst yüzeyleri parlak koyu yeşil, alt yüzü donuk (mat) yeşil renklidir. Çiçek Yapısı: Salkım ya da kedicik tipindeki çiçek kurulları, yaşlı dallar üzerinde yan durumlu olarak yer alır. Çiçeğin taç yaprakları yoktur. Çanak küçük, beş parçalı, etamin uzun filamentli ve beş adettir. Taç yaprakları yoktur. Çiçekleri poligamdır. Yeşilimsi renkli ve küçüktür. Çiçekler Temmuz-Ağustos aylarında açar. Meyveler ertesi yıl olgunlaşır. Meyve Yapısı: Boyları 10-20 cm. olan meyveleri yeşil renkte ve yumuşaktır. Olgunlaştığında kahverengi renk alır, sertleşir ve hafif eğridir. Tohum Yapısı: Her bir meyve içinde, birbirinden ayrı ve çok sayıda parlak kahverengi renkte, oval şekilli ve sert yapılı tohum bulunur. Tohum Üretimi: Tohumlar yaz sonu ve sonbahar başında olgunlaşır. Toplanan meyveler, mekanik olarak parçalanır ve tane tohum elde edilir. Fidan Üretim Tekniği: Fidan üretimi tohumla yapılmaktadır. Çok önemli bir çimlenme engeli bulunmamaktadır. Tohumlar 2 saat Sülfürik (H2SO4) çözeltisi ile muamele edilir. Bu işlemden sonra tohumlar 2 gün soğuk suda bekletilir. Ekimi müteakip 24-48 saat içinde çimlenme elde edilmeye başlanır. Bakım Tedbirleri: Tesisi müteakip çok fazla bakım gerektirmez. 2-5 yaşlarında veya daha sonraki yıllarda aşı yapılabilir. Budama uygulanabilir. Dikimde Aralık ve Mesafeler: Dikimde 10 x 10 metre aralık ve mesafe uygulanması önerilir. Harnup plantasyonları AGRO-FORESTRY uygulamaları için oldukça uygundur. Harnup plantasyonlarında, alt tabakada biberiye, kekik, püren, defne, kapari, vb. tali ürün veren diğer bitki türleri yetiştirilebilir. Kozan'daki harnup yayılışının tamamına yakını taşlık, kayalık ve bozuk vasıflı orman alanlarından oluşmaktadır. Harnubun tahribinde ve harnup ormanlarının doğal olarak yenilenememesinde en önemli etken keçi otlatmasıdır. 1- Harnup ağaçlarının yakacak odun olarak kullanılması, 2- Yaprakların keçilere yedirilmek üzere, dalların budanması, 3- Doğal harnup gençliklerinin ilkbaharda keçi otlatması ile tahrip edilmesi, 4- Meyvelerin olgunlaşması ile bir sonraki yılın meyvesini oluşturacak çiçeklerin oluşumunun aynı zaman dilimine (Temmuz-Ağustos) rastlaması, meyvelerin değnekle çırpılmak sureti ile toplanması sebebiyle, çiçek kurullarının yok edilmesi, harnup ormanlarının vasfının bozulma sebepleridir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen, Kozan'da yıllık harnup üretim miktarı yaklaşık1250 tondur. Elle ve itinalı bir harnup meyvesi toplama işlemi ile bu miktarı asgari iki katına çıkarmak mümkündür. 2004 yılı itibariyle, harnup satışlarından 625 Milyar TL'si orman köylüsüne olmak üzere, yaklaşık 1 Trilyon TL gelir sağlanmıştır. Son yıllarda harnuba dayalı gelirin artış göstermesi ve Kozan Orman İşletme Müdürlüğünce yürütülen bilgilendirme kampanyası ile birlikte, gerek gerçek kişilerce ve gerekse köy tüzel kişiliklerince, çok yoğun bir özel ağaçlandırma talebi ile karşılaşılmaktadır. Bu durum, Bakanlığımızın "Devlet Ormancılığından Millet Ormancılığına Geçiş" politikası açısından sevindirici bir gelişmedir. Kozan'da Harnup Ağaçlandırması ve Rehabilitasyonu KÖYÜ ALANI (Ha) DURUMU Bulduklu Köy Tüzel Kişiliği 30,0 Uygulama Yapıldı Osman ÇELİK Durmuşlu Köyü 1,5 Şahsa ait arazide uygulama yapıldı Çobanpınarı Köy Tüzel Kişiliği 228,0 Projesi Tamamlandı Durmuşlu Köy Tüzel Kişiliği 293,0 Projesi Onay Aşamasında Bulduklu Köy Tüzel Kişiliği 140,0 Proje Aşamasında Oruçlu Köy Tüzel Kişiliği 40,0 Proje Aşamasında Hacı ÇETİN Çobanpınarı Köyü 3,0 Proje Aşamasında Akçalı Orman İşletme Şefliği, Eskikabasakal Köyü Harnup Rehabilitasyon Projesi 75,0 Projesi Yapıldı. Akçalı Orman İşletme Şefliği, Eskikabasakal Köyü Harnup Rehabilitasyon Projesi 825,0 Proje Aşamasında TOPLAM 1635,5 Yukarıda belirtilen alanların dışında, Kozan Orman İşletme Müdürlüğünde 9265,0 hektar potansiyel harnup rehabilitasyon alanı bulunmaktadır. Bu alanların; dikenli tel ihatası tesisi, mevcut fertlerin korunması ve aşılanması, bekçi veya köy tüzel kişiliklerince korunması, vb. tedbirlerle rehabilite edilmesi durumunda: Her ağaçtan ortalama 250 kg. ürün elde edilmesi mümkündür. Bu da, bir hektar alandan yılda ortalama 25 ton ürün alınması demektir. Bir Hektar alandan elde edilecek gayrisafi gelir (2004 Yılı Ortalama Satış Rakamları ile Asgari) = 12.500-YTL = 12,5 Milyar TL.'dir. Kozan Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki 9265,0 hektar potansiyel bozuk harnup alanının rehabilitasyonu ile yılda ortalama 231.625 ton harnup meyvesi elde edilmesi mümkündür. Bu miktardaki ürünün gayrisafi parasal değeri (2004 Yılı Ortalama Satış Rakamları ile Asgari) yaklaşık olarak = 115.800.000-YTL. yani115 Trilyon 800 Milyar TL.'dir. Yanı başımızdaki bu ekolojik ve ekonomik nitelikli atıl potansiyelin değerlendirilmesi; gerek bozuk ormanlarımızın yeniden kazanılması ve verimli hale getirilmesi, gerekse çok yönlü faydalanma ile "Devlet Ormancılığından Millet Ormancılığına Geçilmesi" yönünde önemli ve ciddi bir adım olacaktır. KAYNAKLAR: 1- TUNALIOĞLU, R. 1987 "Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) Meyvelerinden Farklı Gelişme Dönemlerinde Alınan Tohumlarında Çimlenme Yeteneklerinin Araştırılması" Yüksek Lisans Tezi, A.Ü. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü - Ankara 2- Anonim - www.vagon.com.tr/keci.html(3) 3- Anonim - www.cinetarim.com.tr/dergi/arastirma 4- Anonim - www.fao.org. 5- Anonim - www.arsiv.hurriyetim.com.tr Fotoğraflar: Mehmet Harbi Resim-1: Olgun Harnup Meyveleri Resim-2: Yaz Sonunda Olgunlaşacak Harnup Meyveleri Resim-3: Harnup Rehabilitasyon Alanı. Kozan-Çobanpınarı Köyü Resim-4 : Harnup Alanlarının Tahribinde En Önemli Etken Keçi Otlatmasıdır. Kozan - Eskikabasakal Köyü Resim-5: On Yaşında Özel Harnup Plantasyonu. Kozan-Durmuşlu Köyü Resim-6: İki Yaşında Özel Harnup Plantasyonu. Kozan-Durmuşlu Köyü * Orman Mühendisi Kaynak |
16-10-2007, 10:37 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ibuprofen (isminizi yazmak biraz zor oldu) uzun zaman geçmiş sizin fidanın son durumu nedir...Ayrıca yıllardır keçiboynuzu alırım ekmek hiç aklıma gelmedi şimdi aklıma sokdunuz ekicem ama önce bi kuruyemişçiye ugramalı teşekkürler bu fikir için... |
14-02-2008, 11:11 | #20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 5
|
Benimde küçüklüğümün anılarındandır Yaşlı bir amca (seyyar satıcı) Basma ve pazyen satardı bizleri yanına çağırırdı hepimizin eline keçiboynuzundan verirdi, bizlerde katur kutur yerdik ne güzel günlerdi o günler halada severek yiyor ve pekmezini tüketiyorum. |
24-07-2008, 15:32 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Yeryüzünün en eski bitkilerinden olup anavatanı olarak Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup memleketimizde, Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında yaklaşık 1500 km2 lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir. Keçiboynuzu, yetişmeye başladığı ilk 15 yıl meyve vermeyen bir bitkidir. Meyveleri ilk başlarda yeşil olup, olgunlaştıkça kahverengileş en ve tam olgunlaşınca parlak kahverengi renk alır. Keçiboynuzunun en büyük özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır. Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıkları nda öylesine etkilidir ki; derhal sonuç almak mümkün olabilmektedir. Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemlerinde büyük bir başarıyla uygulanabilir. Keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan bir maddedir ki, bu özelliklerinden bazıları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Analgesic Ağrı kesici Antiallergenic Alerjiye karşı Antiasthmatic Astıma karşı Antibacterial Bakteri yok edici Antibronchitic Bronşite karşı Anticancer Kansere karşı Antihepatotoxic Karaciğeri toksinden arındırıcı Antioksidant Serbest radikalleri yok edici Immunostimulant Bağışıklık sistemini güçlendirici Antiviral Mikroplara karşı Antiseptic Antiseptik Cancer-preventive Kansere karşı koruyucu Antinitrosaminic Nitrozamin yok edici Bronchodilator Bronş genişletici Antipolio Çocuk felcine karşı Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi gallik asit çok yönlü bir maddedir. Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir. Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkan. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Sigara içenler keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle gözleyeceklerdir. Keçiboynuzu, insanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir. Özellikle sigara içen insanlarda akciğer kanserine yakalanma riskinin ne kadar yüksek olduğu, bu konuyla ilgili hemen her klinik deneyde ortaya konmaktadır. Keçiboynuzu akciğer kanserini önleyen mükemmel bir meyvedir. Ancak, akciğer kanserine yakalanmış olanlar için tedavi etme gücü çok zayıftır. Çünkü bir bitkinin hastalığı önleyici özelliği ile hastalığı tedavi etme özellikleri birbirlerinden farklı şeylerdir. İşte keçiboynuzunun akciğer kanserini tedavi etmekteki gücünü artırıcı farklı etkin maddeler içeren ikinci bir bitkiye ihtiyaç vardır. Bu ikinci takviye bitki kırmızı turptur. Keçiboynuzunda kolestrol bulunmaması ayrı bir avantajdır. Kaffein ve theobromine içermediği içinde tansiyon problemi olanların rahatlıkla kullanabilecekleri bir bitkidir. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu nedenle osteoporoz (kemik erimesi) rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir. KEÇİBOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ Faydaları: * Kalsiyum bakımından çok zengindir (sütün 3 katı) * İçindeki E vitamini sayesinde; öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir * Balgam söktürür, göğsü yumuşatır, bronşları açar, sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına oldukça etkilidir. (Alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçi boynuzu pekmezi tavsiye edilir.) * Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıkları na ve gastrite etkilidir. * Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir . * Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. * Mideye kuvvet verir. * Yüksek mineral ve vitamin içeriği ile de diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri vardır. * Yüksek doğal şekerler , zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitaminler (A , B , B2, B3, D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır. * Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer üzerine çok yararlı etkileri bulunmaktadır. * Kanın zehirli maddelerini temizler. * İnsanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir. * Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler. * İnsan vücuduna giren radyasyonu dışarı atar. |
19-09-2008, 00:06 | #22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-10-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 18
|
sayın ağaç.net dostları bende şuan bir sürü tohum var bunları mart ve nisan ayınımı bekliyecem ve nasıl (saklıyacam tohumları)ve şimdi atsam tohumları filizlense ve ben (indoor) içerde ışık sistemiyle normal büyüme seviyesinde tutabilirmiyimsağlıklı bir şekilde ve eğer tohum bulamamış arkadaşlar varsa posta yoluylada gönderebilirim kalın sağlılıkla. |
15-12-2008, 22:51 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Keçiboynuzu pekmezi yiyen, hastalık görmüyor! Keçiboynuzu olarak bilinen harnup, doğanın bize hediyesi en güçlü besin kaynaklarından biri... Faydası o kadar çok ki yazımızı okuduktan sonra evden eksik etmeyeceğinizi düşünüyoruz. “Hz.Yakup Peygamberin ekmeği” Keçiboynuzu/ harnup (Ceratonia siliqua); Baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen her daim yeşil ağaç ya da çalı türü. İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread” olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamberin Ekmeği" anlamına gelir. Yakup peygamberin çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir. Birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve bu sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur. Harnup ağacı ilk 15 yıl hiç meyve vermeyen bir ağaçtır. Yetişkin bir ağaç 1000 kiloya kadar meyve verebilmektedir. Keçiboynuzu diğer adıyla harnup yeryüzünün en eski bitkilerinden olup anavatanı olarak Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya olup memleketimizde, Antalya, Mersin, Silifke, Datça dolaylarında yaklaşık 1500 km'lik sahil şeridinde doğal olarak yetişmektedir. Türkiye’de tıbbi bitki ihracatında en büyük pay ile 1. sırada "keçiboynuzu" yer almaktadır. "Kekik" 2.sırada, "kapari" 3.sırada, "defne" 4.sırada yer alıyor. Olgunlaşmadan yenirse bağırsakları yumuşatır, olgunken kabızlık yapar. Yabani olanların tohumlarına Kırat veya Karat adı verilir. (0,2 gram 1 karat) Karat ölçüsü buradan gelmektedir. Tohumlarından zamk elde ediliyor ve yurt dışına ihraç ediliyor. Kağıt ve Mobilya sanayinde kullanılıyor. Gallik asit içeriyor! Keçiboynuzunun içerdiği gallik asiti insan sağlığı üzerinde öylesine çok yönlü özellikleri olan bir maddedir ki, insan hayatında bu maddelerin önemi öğrenince mutfağından keçiboynuzunu ve pekmezini eksik etmek istemiyor. Gallik asit çok yönlü bir maddedir. Bu maddenin belirtilen bu özelliklerini artıran ve takviye eden keçiboynuzunda bulunan promotor maddelerdir. Gallik asitin özellikleri Analgesic/ağrı kesici Antiallergenic/alerjiye karşı Antiasthmatic/astıma karşı Antibacterial/bakteri yok edici Antibronchitic/bronşite karşı Anticancer/kansere karşı Antihepatotoxic/karaciğeri toksinden arındırıcı Antioksidant/serbest radikalleri yok edici Immunostimulant/bağışıklık sistemini güçlendirici Antiviral/mikroplara karşı Antiseptic/antiseptik Cancer-preventive/kansere karşı koruyucu Antinitrosaminic/nitrozamin yok edici Bronchodilator/bronş genişletici Antipolio/çocuk felçine karşı Dertlilere derman oluyor… Günümüz yaşam şartların maruz kaldığımız eletromanyetik kirlilikle vücuda giren radyasyonu dışarı atma özelliğine sahip keçiboynuzu, 7’den 70’e herkesin günlük vitamin ihtiyacını karşılamaktadır. Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkan. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Sigara içenler keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle özleyeceklerdir. Keçiboynuzunun en önemli özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olmasıdır. Keçiboynuzunun nefes darlığına karşı etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu etken madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında öylesine etkilidir ki; derhal sonuç almak mümkün olabilmektedir. Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemlerinde büyük bir başarıyla uygulanabilir. Kortizon tedavisinden başka çare bulamayan, alerjik nefes darlığı çeken ve yılın belli mevsimlerinde öksürük krizlerinin nedenli şiddetli olduğunu anlatan bir çok insanın, keçiboynuzunu kullanmaya başladıktan daha hemen ertesi gün rahatlamaya başladıkları gözlemlenmektedir. Guatr rahatsızlığından dolayı nefes darlığı çekenler de olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmişlerdir. Akciğer ödemine karşı keçiboynuzunun desteği bulunmaz bir imkandır. Balgam söktürücü gücü ve astıma karşı olan tedavi edici gücü çok fazladır. Sigara içenler keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra nasıl balgam çıkardıklarını hayretle gözleyeceklerdir. Keçiboynuzu, insanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahiptir. Özellikle sigara içen insanlarda akciğer kanserine yakalanma riskinin ne kadar yüksek olduğu, bu konuyla ilgili hemen her klinik deneyde ortaya konmaktadır. Keçiboynuzunun bu koruyucu özelliği Allah’ın insanlara olan bir lütfudur. Keçiboynuzu akciğer kanserini önleyen mükemmel bir meyvedir. Ancak, akciğer kanserine yakalanmış olanlar için tedavi etme gücü çok zayıftır. Bir bitkinin hastalığı önleyici özelliği ile hastalığı tedavi etme özellikleri birbirlerinden farklı şeylerdir. Keçiboynuzunun akciğer kanserini tedavi etmekteki gücünü artırıcı farklı etkin maddeler içeren ikinci bir bitkiye ihtiyaç vardır. Bu ikinci takviye bitki kırmızı turptur. Keçiboynuzunda kolesterol bulunmaması ayrı bir avantajdır. Kaffein ve theobromine içermediği için de tansiyon problemi olanların rahatlıkla uygulayabilecekleri bir kürdür. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu nedenle osteoporoz rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir. Keçiboynuzu (harnup) pekmezinin faydaları 1kg. pekmezde; 8069mg.Potasyum – 698mg.Kalsiyum - 565mg.Fosfor – 147mg.Sodyum – 383mg.Magnezyum - 35,4mg.Demir - 2,4mg.Bakır - 3,2mg.Çinko 3,9mg.Mangan bulunur. Kalsiyum bakımından çok zengin (sütün 3 katı.) İçindeki E vitamini sayesinde; öksürük, grip, kemik erimesi ve kansızlık durumlarında vücuda yardımcı. Balgam söktürmeye, göğsü yumuşatmaya, bronşları açmada etkili. Sigara tiryakileri için faydalıdır ve nefes darlığına karşı vücuda yardımcı olur (Alerjik nefes darlığı çekenlere ısrarla keçiboynuzu pekmezi tavsiye edilir.) Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite karşı vücuda yardımcı oluyor. Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizliyor. Mideye kuvvet veriyor. Yüksek mineral ve vitamin içeriği ile de diş ve diş etleri üzerinde çok olumlu etkileri bulunuyor. Yüksek doğal şekerler, zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitaminler (A, B, B2, B3, D) içeriği dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağı. Yüksek sodyum ve potasyum içeriği sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer rahatsızlıklarında vücuda yardımcı oluyor. Kanın zehirli maddelerini temizliyor. Kalp rahatsızlıklarında doğal destekleyici bir ürün. İnsanlığın korkulu rüyası akciğer kanserini %90 oranında önleme gücüne sahip. İnsan vücuduna giren radyasyonu dışarı atıyor Doğal bir dopingdir. Keçiboynuzunun herhangi bir yan tesiri bulunmuyor. Hem besleyici hem de besin değeri olan keçiboynuzudur. Astım, alerjik astım, alerjik nefes darlığı, akciğer kanserini önleyici etkisi var. Akciğer ödemini yok edici ve sperm sayısını artırıcı ve balgam söktürücü olarak olumlu özellikleri bulunuyor. Doğal harnup pekmezinde bulunan o güzel damak tadı değişerek ağızda burukluk kıvamında koyuluk pelteleşme görülebilir. Pekmezde bulunan bu ani değişikliğin sebebi keçiboynuzu hammaddesi kırıldıktan sonra taze olarak bekletilmeden hemen üretim yapılmasıdır.Keçiboynuzu kırıldıktan sonra bir müddet bekletilip üretime geçilmesi en iyisidir. O zaman pelteleşme görülmez! Aynı zamanda tamamen doğal olarak üretilmiş olan harnup pekmezi aşırı soğukların etkisi ile koyulaşabilmektedir. Koyulaşmış olan pekmez cam kavanozda oda sıcaklığında normal halini alır. Daha çabuk sonuç alırım diye kesinlikle abartarak kullanmayınız. Uygulama sürelerine ve miktarlarına kesin olarak uyunuz. Doğa bir denge, nizam ve kural üzerine kuruludur ve de belirli kurallara göre çalışmaktadır. İnsan da, doğanın bir parçası olduğuna göre, insan vücudu da aynı şekilde belirli dengeler çerçevesinde çalışmaktadır. İşte, günümüzde bilim adamları ekolojik dengeden, biyolojik dengeden ve de daha bir çok dengelerden bahsetmekteler ve bu dengelerin bozulması durumunda dünyamızı nedenli büyük felaketlerin beklediğini vurgulamaktadırlar. Örneğin; Demir, insan vücudu için hayati önem taşıyan bir maddedir. Demirin eksikliğide, fazlalığı da insan vücudu için zararlıdır. Bazı insanlar vitaminlerin çok faydalı olduklarına inandıklarından dolayı vitamin haplarını fazla fazla kullanırlar. Çünkü, fazlasının insan vücuduna zarar vermediğini zannederler. Unutmayınızki, vitaminlerin eksikliği sağlığımız açısından hayati önem taşırlarken, fazlası da vücudumuza zarar verirler. Aynı şekilde size önerilen bitkileri de belirtildikleri şekilde kullanmak gerekir. Fazla kullanarak daha çabuk sağlığıma kavuşurum diye düşünmek yanlıştır. Kaynaklar: http://www.iyibilgi.com/artikel.php?...l_id=23827Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu/ Bitkisel Sağlık Rehberi Dr.Mehmet Göbelez/ Gıdalarımız ve Sağlığımız http://www.encyclopedia.com/doc/1E1-carob.html http://en.wikipedia.org/wiki/Carob |
28-05-2009, 20:49 | #24 |
Ağaç Dostu
|
Geçen yıl çiçeklerim için getirttiğim ahır gübresinin içine karışmış birtane.Saksımın içinde filizlenmeye başlayınca farkettim.Hiç ellemedim.Çiçeğimi suladıkça oda sulandı beraberinde.Bu yıl yaklaşık 60-65 santim boyuna ulaştı.Çiçeğim çok önemli bir çiçek değildi.aynısından birtane daha vardı.Bende çiçeği söktüm,harnubu fidan torbasına toprağı ile aktardım.Sağlığı gayet yerinde.Bence birşey yetiştirmek istiyorsak gözümüzde çok büyütmemeliyiz galiba.Hiç öyle farklı işlemlere gerek yok.Tohumları biraz fazla sayıda toprağa ufak bir çukur açarak(4-5 cm kadar)gömün ve sulayın mutlaka içlerinden birkaçtanesi filizlenecektir.Yalnız bildiğim kadarı ile fidana aşı yapılması gerekiyor.Aşısız olanların meyveleri küçük ve kalitesiz oluyor.Benim sorunumsa aşı zamanı. |
28-05-2009, 20:54 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 343
|
Ben de birkaç tane çimlendirdim. Trabzon'da yaşıyorum. Merak ettiğim burada dış mekanda yetişebilir mi? Cahil cesareti bir denemeye girişebilirim. Bu bitkinin soğuğa dayanıklığı ne kadar acaba? Şansım var mı arkadaşlar? |
28-05-2009, 21:05 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba bende Rize'de yaşıyorum deneme amaçlı köydeki bahçeme bir tane diktim. 5 senedir yerinde duruyor. Aşırı soğuk ve kardan zarar gördüğü söylemek istiyorum özellikle yapraklar kızarıyor ve sonunda dökülüyor ancak havaların ısınmasıyla birlikte yeniden filizlenerek hayatını devam ettiriyor. Eğer bulduğunuz yer sahil kenarı ise endişelenmenize gerek yok. Denemekte fayda var... |
28-05-2009, 21:08 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 343
|
Benim arazim biraz yüksekte ama yine de deneyeceğim. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. |
28-05-2009, 21:59 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Kesinlikle sıcak iklim bitkisi.. Meyve vermesi on yılları buluyormuş.. Akdeniz bölgesinde dağ taş keçi boynuzu.. İlginç bir bilgi aktarayım hazır mesaj yazmışken, keçi boynuzu çekirdeklerinin her birinin ağırlığı aynıymış. Eski çağlarda değerli eşyalar için ağırlık ölçüsü olarak kullanılıyormuş.. |
31-05-2009, 01:28 | #29 |
Ağaç Dostu
|
mersinde 800 -1000 rakım arasındaki bölgelerde kendiliğinden yetişiyor.Birçoğu aşısız maki-çalı şeklinde.meyve vermesi sanırım 5 yıl kadar sürüyor ama ceviz gibi çok uzun ömürlü bir ağaç..Büyük ihtimalle ceviz yetişebilen heryerde yetişir. |
12-04-2010, 16:05 | #30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Rize
Mesajlar: 3
|
Rize'de Keçiboynuzu'nun Şansı Var Mıdır?
Değerli arkadaşlar, ben de deneme amaçlı olarak bir saksıya tohum ektim.O güne kadar ağacını bile görmemiştim...şimdi bir merak yarım kilo meyve alıp tohumlarını ektim...Gerçi bizim buralarda(Rize) pek dayanabileceğini sanmıyorum ama...Heves işte...Fidanlarıma ve yeni ektiğim tohumlara çektiğim fotoğrafları paylaşayım dedim... selamlar |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|