20-03-2007, 14:32 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Crocus ancyrensis (Ankaraçiğdemi) ENDEMİK
Ankaraçiğdemi (Crocus anchyrensis) fotoğraf: http://i1.treknature.com/photos/2183/04.03.07.p.-053.jpg Sistematik hiyeraşisi: Kingdom : Plantae Subkingdom : Tracheobionta Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal Class : Liliopsida Batsch Subclass : Liliidae J.H. Schaffn. Order : Liliales Perleb Family : Iridaceae Juss. Genus : Crocus Linnaeus |
21-03-2007, 23:23 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Fotoğraf: http://bahcevan.com/?p=108 |
31-07-2007, 10:52 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Sn İbrahim, aradaki farkı öğrenebilir miyim? |
31-07-2007, 11:29 | #7 |
Ağaç Dostu
|
İki tür arasındaki en belirgin fark C.garganicus türünde bracteol olmaması. Ancak müjgan hanımın ikinci resminde sanırım brakteol var. Bu iki türü ayırt edecek diğer özellikler çiçek içinde ve soğanlarında. Onlar da görünmüyor. Fotoğraftan tür seviyesinden teşhis yetersiz ve oldukça zor. |
02-08-2007, 22:00 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Evet doğru yazılışı Crocus ancyrensis'tir Aralarındaki en önemli fark C. gargaricus ssp herbertii ve C. gargaricus ssp. gargaricus türlerinde çiçeklenme döneminde yaprakları olmaz veya yeni çıkmaya başlar ve çiçekleri daha parlaktır. Crocus ancyrensis'te çiçeklerle birlikte 5 veya 6 adet yaprakları vardır. Ayrıca C. gargaricus ssp. herbertii de toprak altındaki kök dallarından yayılarak çoğalır. C. gargaricus ssp. gargaricus'ta bu durum mevcut değildir. Bu ikinci resminizdeki çiçekler farklı noktadan çıkmış gibi görünüyor. Bu özellikte C. gargaricus ssp. herbertii'ye aittir. Saygılar.. Selamlar.. |
10-08-2007, 00:28 | #11 |
Ağaç Dostu
|
Baharın müjdecisi olan Ankara Çiğdemi, bazı köylerde Çiğdem Pilavı (Yumruları çiğ veya pişirildikten sonra yenir. Külde pişirilir veya yemeği yapılır. Özellikle yumruları için toplanmaktadır) ile kutlanır. Ankara Çiğdemi [Crocus Anycrensis] konulu Kartpostal ve pulu. |
17-10-2008, 11:33 | #17 |
Ağaç Dostu
|
ÇİĞDEM DER Kİ BEN ALAYIM. Çiğdem der ki ben alayım Yiğit başına belayım Hepisinden ben alayım Benden ala çiçek var mı çiçek var mı hey Al baharlı mavi dağlar Yarım gurbet elde ağlar Lale der Ki be hey tanrı Benim boynum neden eğri Yardan ayrı düştüm gayrı Benden ala çiçek var mı çiçek var mı hey Çayır çimen doldu dağlar Yarim gurbet elde ağlar Nevruz der ki ben nazlıyım Sarp kayalarda gizliyim Mavi donlu gök gözlüyüm Benden ala çiçek var mı çiçek var mı hey Al baharlı mavi dağlar Yarim gurbet elde ağlar Sünbül der ki boyum uzun Yapraklarım düzüm düzüm Beni ak gerdana dizin Benden ala çiçek var mı çiçek var mı hey Çayır çimen doldu dağlar Yarim gurbet elde ağlar Çok güzel bir Aşık Veysel türküsü. Sabah sabah bunu dinledim, içimden sözlerini buraya yazmak geldi. Aşık Veysel, ne kadar da güzel anlatmış çiçekleri... |
02-03-2009, 08:21 | #22 |
Ağaç Dostu
|
Bu yumrulardan çok güzel çiğdem pilavı yapılıyor ve yumruların datı gerçektende çok güzel. İlk okul yıllarımı hatırlıyorumda, yılda bir gün; öğretmenimizle birlikte kırdan çiğdem toplar, sonra köyden türküsü ile birlikte, tava, yağ ve bulgur gibi malzemeler alır, son olarakta o pilavı en güzel yapan Fadik halanın evinin yolunu tutardık. Bu bizim için bir anlamda, baharı kutlamaktı. Biz onları evimizin bahçesine dikmek için yumrularıyla birlikte toplamıştık ama bize kalmadı. Yolda görenler dikmek için elimizden aldılar Çiğdemler, geçen yılda aşağı yukarı bu mevsimde açmışlardı. En çok 1 hafta kadar erken açmış olmaları lazım. |
02-03-2009, 13:16 | #24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yüklediğin fotoğrafları burada görünce bile içim açılmıştı. Topraktaki hallerini anımsadım. Hala pilavını yapıp yiyen varsa lütfen onları uyar. |
|
02-03-2009, 15:54 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Benim bildiğim şuanda, çiğdem pilavı yapan kimse yok. Çiğdemli pilav bir yemek değil, bir gelenek. Eskiden yılda sadece bir defa pişirilirdi, sanırım baharın kutlaması gibi birşey buda. Çubukta çok yaygındı, hatta geçen yıl bir dergide, bu pilavın yapılış şekli ve malzemeleri toplarken söylenilen türkünün sözleride vardı. Dediğim gibi bir gelenek olduğu için, çiğdem pilavının malzemeleri, kolu komşu herkesten ortak alınır ve ortak yenilirdi. Pilav konusunda rahat olun, çünkü kimse çiğdemli pilav yapmıyor artık |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|