![]() |
|
![]() |
#61 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sisteminizi kurmanızı sabırsızlıkla bekliyorum. Yardım teklifiniz için şimdiden teşekkürler. Bu arada, yaklaşık 180 kadar solucan zaten küçük, hatta damar kadar ince solucanlar. Biraz büyükleri toplamamın nedeni, belki yumurtlarlar ve böylece çoğaltma imkanım olur, düşüncesiydi. Bu arada, küçük solucanlar yığının dışına çıkar çıkmaz hemen kuruyup ölüyorlar, ama iri olanlar hakiketen dayanıklı. yığının dışında saatlerce kalmalarına rağmen hâlâ dipdiri ve refleksleri çok kuvvetli. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2009
|
Burada iklim nedeniyle stedğiniz kadar solucan var ama iğrenmem nedeniyle 1 metre bile yaklaşabileceğimi sanmıyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Ağaç Dostu
|
Türü hakkında bilginiz var mı? En azından uzaktan da olsa anlaşılır bir fotoğrafını ekleyebilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Ağaç Dostu
|
Yurt dışından gelen solucanları gören gümrük memurlarının suratını çok merak ediyorum. ![]() *** Ortaokul ve lise dönemimde dağ ve dere yataklarında solucan araştırma kazısı çok yaptım. Bulduğum solucanların fotoğraflarını çekmiş olsaydım gözlerinize inanamazdınız. Parmağım kalınlığında ve neredeyse 30 cm boylarında. O dönemlerden aklımda kalan yerleri tekrar araştıracağım. Eğer bu cins iri solucanlardan bulabilirsem minik bir çiftlik denemesi yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, bugün üç kat elekli kasaları at gübresi doldurup üst üste koyarak seti tamamladım. Ben daha önce birinci kata alışsınlar, daha sonra diğer katları aralıklarla koymayı düşünüyordum. Ancak tek kat 10-15 cm lik yatakla solucanlara hareket genişliği sağlamıyordu. Ancak şimdi katlar arası tel elekten geçişlerinde bir zorluk olur mu bilmiyorum. Bahçe toprağında her zorluğun üstesinden gelen solucanlar herhalde burada da kendilerini duruma uydururlar. Bu arada solucan sayısı da 1000 civarında oldu. Bazısı ölüyor ama fazla gözükmüyorlar. Taban eleğinden düşen solucan sayısı da yok denecek durumda. Set tabanı yerden 40 cm yukarıda. Çevresi siyah pilastikle kapalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-03-2007
|
Alıntı:
Bu solucanlarla 3 kat vermikompost sistemi yapılabilir aslında, yazın yapacağım sıcak kompostların içinde bu solucanları heba etmek istemiyorum, ona göre bir karar vericeğim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Ağaç Dostu
|
Yeni ortamlarına alışana kadar seleksiyon olacak. Burada da görüntüye göre iki tür solucan var. Biri Amerika ve Avustralyada ki eisenia festida, diğeri kalın ve iki ucu küt solucanlar. Bu silindirik solucanlar da toprakda yaşadıklarına göre bunların işlevi de aynı olsa gerek, bunların cinsini bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2009
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Ağaç Dostu
|
Benim strafor balıkçı saksılarından yaptığım kaplardaki çok küçük solucanlar, nasıl başardılarsa kediler gibi süzülüp tel elekten geçerek alttaki boş kaba geçip ölmüşler. İri olanların çoğu çapcanlı yaşamını sürdürüyorlar. Ancak, çok yavaş tüketip yine çok yavaş dışkılıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Ağaç Dostu
|
Sayın savas merhaba, dün Güven Park tan geçiyordum. ODTÜ dolmuşlarının hemen alt tarafı. Serçe parmak kalınlığında, 30-40 cm boyunda onlarca solucan, ağaçların bulunduğu topraktan çıkıp, beton zemine geçmişler. bir çoğuda ezilmişti. Önce anlamadım, korktum. Polise sordum. Solucanmış. Hep yağmurdan sonra çıkarmış. Ara sıra uğrarsanız görürsünüz. Ben hiç o kadar büyük toprak solucanı görmemiştim. Tam aradığınız solucan olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yarın bir bakayım ama, sanırım yağmur olmadığı için görünmeyecekler. Bir de o bölge öyle işlek ki, oturup onları toplasam, bakan gözlerden, şüphe duyan yetkililerden illallah gelir sanırım. Yine de teşekkürler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Ağaç Dostu
|
Bugün baktım şöyle bir benim kutuya. Solucanların çoğu yüzeye yemek yemeye çıkmışlardı. Sanırım yeni yerlerine sonunda adapte oldular ve acıktılar. Belki 3-4 ayda değil ama 1 ile 1.5 yıl sonunda yaklaşık 9-10 kg kadar solucan gübrem olacak. Bu arada Güvenpark'da solucan bulamadım. Toprağı eşelesem mi? dedim, ama çevik kuvvetin dikkatli bakışı karşısında yapamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nariçi, solucan setleriniz ne durumda? Benimkiler baharla birlikte sanki biraz canlandılar. Yığını şöyle bir karıştırıp acaba yumurta var mı, diye bakmak istiyorum ama rahatsız olmasınlar diye vazgeçiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Ağaç Dostu
|
Hiç dokunmuyorum. Arasıra yağmurlama su serpiyorum o kadar. Kaderleri ile başbaşalar. Ancak plastik teknelerde delmeden havasız kaldıkları için yaşamıyorlar. Aslında bir de ortam alıştırması yapmak lazım. Biz direk besin deposu içine koyuyoruz. Bunlar fakir sıkı toprağa alışmışlar. Önce toprak karışımı yatak yapılıp orada alıştırmak gerekir diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Ağaç Dostu
|
Solucan gübre imal seti sera ortamından açık alana çıkarıldı. Fazla sıcak olmasın diye. Bundan sonra yeni yerinde duracak. Üzeri buharlanmaya veya dona karşı örtülecek. İçini kontrol etmedim. Sonbahar da kontrol edeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Ağaç Dostu
|
Yeni bir tekne daha yanına koyarak kömür torbaları içindeki solucanlarla birlikte 5 torba at gübresini bu tekne içine serdim. Yaklaşık 20 cm. kalınlığında. İçinde bulunan solucanlar oldukça canlı. Bu çalışmalarda ilk bölüm solucan üretimi ve koloni oluşumunu sağlamak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Ağaç Dostu
|
Benim solucanlar da gayet iyi bir biçimde yaşamaya devam ediyorlar. Ara sıra su spreylemek için kutuların kapaklarını açıyorum ve bir çoğunun en üst yüzeye çıkmış olduğunu görüyorum. Sanırım, bulundukları yatağı ve yığını sevdiler. İntiharlar artık yok. Yığının içini şöyle bir kurcaladım, acaba gıda maddesi azalmış mıdır diye, dikkatli bakınca yumurtalarını gördüm. Yani çoğalıyorlar. Dün, derin dondurucuda beklemekte olan kıyma makinesinden çekilmiş, ısıtılıp dondurularak çözünmeye uğramış olan yemeklerinden yaklaşık 100 gr. kadar baka ekledim. İşlem yavaş ilerliyor ama, en azından ilerliyor. Bu arada, bendeki bahçe solucanları dışında, daha çabuk tüketen ve üreyen başka tür solucanlar elime geçti. Çok sevgili bir tanıdığım gönderdi. Onların da faaliyetleri ayrı bir kapta devam ediyor. Bir kaç güne kadar kapların en üst yüzeyine normal su spreyi yerine iyice seyreltilmiş EM speyleyeceğim. Solucanlar EM kompostu seviyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|