agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)

Beğeni Düzeni214Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-02-2010, 12:42   #61
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2009
Galeri: 131
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fskandemir Mesajı Göster
... Yurtdışından bir site üyemiz bana bir miktar solucan yumurtası yollamıştı ve bunlardan az da olsa üretebildim. Sistemi tekrar kurarsam yardımcı olmaya çalışırım ...
Sayın fskandemir,

sisteminizi kurmanızı sabırsızlıkla bekliyorum. Yardım teklifiniz için şimdiden teşekkürler.

Bu arada, yaklaşık 180 kadar solucan zaten küçük, hatta damar kadar ince solucanlar. Biraz büyükleri toplamamın nedeni, belki yumurtlarlar ve böylece çoğaltma imkanım olur, düşüncesiydi. Bu arada, küçük solucanlar yığının dışına çıkar çıkmaz hemen kuruyup ölüyorlar, ama iri olanlar hakiketen dayanıklı. yığının dışında saatlerce kalmalarına rağmen hâlâ dipdiri ve refleksleri çok kuvvetli.

Ayazkızı beğendi.
Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 12:53   #62
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2009
Burada iklim nedeniyle stedğiniz kadar solucan var ama iğrenmem nedeniyle 1 metre bile yaklaşabileceğimi sanmıyorum...

oppss! Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2010, 13:40   #63
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oppss! Mesajı Göster
Burada iklim nedeniyle stedğiniz kadar solucan var ama iğrenmem nedeniyle 1 metre bile yaklaşabileceğimi sanmıyorum...
Türü hakkında bilginiz var mı? En azından uzaktan da olsa anlaşılır bir fotoğrafını ekleyebilir misiniz?

Eski 22-02-2010, 16:59   #64
Ağaç Dostu

Nail Sarı's Avatar

Giriş Tarihi: 30-07-2008
Galeri: 1
Yurt dışından gelen solucanları gören gümrük memurlarının suratını çok merak ediyorum.
Ortaokul ve lise dönemimde dağ ve dere yataklarında solucan araştırma kazısı çok yaptım. Bulduğum solucanların fotoğraflarını çekmiş olsaydım gözlerinize inanamazdınız. Parmağım kalınlığında ve neredeyse 30 cm boylarında.
O dönemlerden aklımda kalan yerleri tekrar araştıracağım. Eğer bu cins iri solucanlardan bulabilirsem minik bir çiftlik denemesi yapacağım.

Ayazkızı beğendi.
Nail Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2010, 20:08   #65
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Arkadaşlar, bugün üç kat elekli kasaları at gübresi doldurup üst üste koyarak seti tamamladım.

Ben daha önce birinci kata alışsınlar, daha sonra diğer katları aralıklarla koymayı düşünüyordum. Ancak tek kat 10-15 cm lik yatakla solucanlara hareket genişliği sağlamıyordu.

Ancak şimdi katlar arası tel elekten geçişlerinde bir zorluk olur mu bilmiyorum. Bahçe toprağında her zorluğun üstesinden gelen solucanlar herhalde burada da kendilerini duruma uydururlar.

Bu arada solucan sayısı da 1000 civarında oldu. Bazısı ölüyor ama fazla gözükmüyorlar. Taban eleğinden düşen solucan sayısı da yok denecek durumda. Set tabanı yerden 40 cm yukarıda. Çevresi siyah pilastikle kapalı.

Ayazkızı beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 16:01   #66
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-03-2007
Alıntı:
Sayın taskıslalı,

bu konu yeri değil biliyorum ama, sormadan da edemiyeceğim. Acaba solucanlarınız ne tür?

Solucanlarla ilgili şu linkte konuyu bizlerle paylaşmak ister misiniz? Bir de, yakın plan resmini eklerseniz çok iyi olur.

Saygılarımla.
Solucanlarım muhtemelen ''eisenia fetidia''... Kompostun içine birkaç torba yanmış ahır gübresi atmıştım, onların içinde epey solucan vardı, benim oluşturduğum kompostta solucanlar için uygun olunca, epey çoğaldılar, büyüdüler, 6. katta terasta oturuyorum, ama dışarı çıkan solucan sadece 1 tane oldu..

Bu solucanlarla 3 kat vermikompost sistemi yapılabilir aslında, yazın yapacağım sıcak kompostların içinde bu solucanları heba etmek istemiyorum, ona göre bir karar vericeğim..

Ayazkızı beğendi.
taskıslalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 16:26   #67
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Üç kat kasaların ortadakinin elek aralığı dar olarak değerlendirim için orta kasayı çıkarıp üsteki geniş gözlü kasayı koydum, bu durumda solucanlar daha kolay geçiş yapabilecekler.

Ayazkızı beğendi.
Eski 27-02-2010, 12:01   #68
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Benim iri solucanlardan 4-5 tane daha intihar edenler var... Başımız sağolsun!

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen Savaş : 01-03-2010 saat 00:48
Eski 27-02-2010, 13:37   #69
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Yeni ortamlarına alışana kadar seleksiyon olacak.

Burada da görüntüye göre iki tür solucan var. Biri Amerika ve Avustralyada ki eisenia festida, diğeri kalın ve iki ucu küt solucanlar. Bu silindirik solucanlar da toprakda yaşadıklarına göre bunların işlevi de aynı olsa gerek, bunların cinsini bilen var mı?

Ayazkızı beğendi.
Eski 13-03-2010, 02:31   #70
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Sayın nariçi,

sesinizi duymuyoruz nicedir? Bu konuyu bir siz bir de ben takip ediyorum anlaşılan. Son durumunuz nedir?

Eski 13-03-2010, 08:00   #71
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Yeni ortamlarına alışana kadar seleksiyon olacak.

Burada da görüntüye göre iki tür solucan var. Biri Amerika ve Avustralyada ki eisenia festida, diğeri kalın ve iki ucu küt solucanlar. Bu silindirik solucanlar da toprakda yaşadıklarına göre bunların işlevi de aynı olsa gerek, bunların cinsini bilen var mı?
Nariçi; iki tür değil 2000ni aşkın tür var. Mesela Güney Afrika' da 20-30 cm'yi geçen solucanlar bile var. Eisena Fotedia vermicompost üretiminde kullanılan solucan ancak yaşama şartları vb ağır. Örneklemek gerekirse; ineklerin holsteini. Bizim kara sığırımızda var malum ama verimi az.

Ayazkızı beğendi.
fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2010, 14:44   #72
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Ahşap set duruyor, rahatsız etmemek için dokunmuyorum. Plastik teknelerde ise havasız olduğundan mıdır, öldüler.

Ayazkızı beğendi.
Eski 16-03-2010, 00:50   #73
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Benim strafor balıkçı saksılarından yaptığım kaplardaki çok küçük solucanlar, nasıl başardılarsa kediler gibi süzülüp tel elekten geçerek alttaki boş kaba geçip ölmüşler. İri olanların çoğu çapcanlı yaşamını sürdürüyorlar. Ancak, çok yavaş tüketip yine çok yavaş dışkılıyorlar.

Ayazkızı beğendi.
Eski 16-03-2010, 02:15   #74
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
Sayın savas merhaba,
dün Güven Park tan geçiyordum. ODTÜ dolmuşlarının hemen alt tarafı. Serçe parmak kalınlığında, 30-40 cm boyunda onlarca solucan, ağaçların bulunduğu topraktan çıkıp, beton zemine geçmişler. bir çoğuda ezilmişti. Önce anlamadım, korktum. Polise sordum. Solucanmış. Hep yağmurdan sonra çıkarmış. Ara sıra uğrarsanız görürsünüz. Ben hiç o kadar büyük toprak solucanı görmemiştim.

Tam aradığınız solucan olabilir.

Ayazkızı beğendi.
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2010, 01:35   #75
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Sayın savas merhaba,
dün Güven Park tan geçiyordum. ODTÜ dolmuşlarının hemen alt tarafı. Serçe parmak kalınlığında, 30-40 cm boyunda onlarca solucan, ağaçların bulunduğu topraktan çıkıp, beton zemine geçmişler. bir çoğuda ezilmişti. Önce anlamadım, korktum. Polise sordum. Solucanmış. Hep yağmurdan sonra çıkarmış. Ara sıra uğrarsanız görürsünüz. Ben hiç o kadar büyük toprak solucanı görmemiştim.

Tam aradığınız solucan olabilir.
İşte bu iyi bir haberdi sayın agozce.

Yarın bir bakayım ama, sanırım yağmur olmadığı için görünmeyecekler. Bir de o bölge öyle işlek ki, oturup onları toplasam, bakan gözlerden, şüphe duyan yetkililerden illallah gelir sanırım. Yine de teşekkürler.

Ayazkızı beğendi.
Eski 17-03-2010, 22:23   #76
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Bugün baktım şöyle bir benim kutuya. Solucanların çoğu yüzeye yemek yemeye çıkmışlardı. Sanırım yeni yerlerine sonunda adapte oldular ve acıktılar. Belki 3-4 ayda değil ama 1 ile 1.5 yıl sonunda yaklaşık 9-10 kg kadar solucan gübrem olacak.

Bu arada Güvenpark'da solucan bulamadım. Toprağı eşelesem mi? dedim, ama çevik kuvvetin dikkatli bakışı karşısında yapamadım.

Ayazkızı beğendi.
Eski 17-03-2010, 22:29   #77
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Evet çevik kuvvetin tam ordalar. Belkide solucanları bekliyorlardır...)))))

Yağmurdan sonra ugrayın. Bir de onlara sorun ( ben sormuştum), ne zaman gelirler diye.. Ciddiyim.

Ayazkızı beğendi.
Eski 19-03-2010, 21:50   #78
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Yok yahu sayın agozce! Gariban solucanların nesini beklesinler? Ama belli de olmaz ha!

Yağmur yağdığında ne şanssızlık ki, hep çalışıyor oluyorum. Artık kısmet diyelim!

Ayazkızı beğendi.
Eski 21-03-2010, 01:07   #79
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Bende fazla dışarı çıkmıyorum. Ama görürsen acilen size mail atarım.

Eski 21-03-2010, 17:00   #80
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
Bende fazla dışarı çıkmıyorum. Ama görürsen acilen size mail atarım.
Teşekkürler. Umarım ben o vakit musait olurum.

Eski 29-03-2010, 13:37   #81
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Sayın nariçi,

solucan setleriniz ne durumda? Benimkiler baharla birlikte sanki biraz canlandılar. Yığını şöyle bir karıştırıp acaba yumurta var mı, diye bakmak istiyorum ama rahatsız olmasınlar diye vazgeçiyorum.

Ayazkızı beğendi.
Eski 29-03-2010, 16:51   #82
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Hiç dokunmuyorum. Arasıra yağmurlama su serpiyorum o kadar. Kaderleri ile başbaşalar. Ancak plastik teknelerde delmeden havasız kaldıkları için yaşamıyorlar. Aslında bir de ortam alıştırması yapmak lazım. Biz direk besin deposu içine koyuyoruz. Bunlar fakir sıkı toprağa alışmışlar. Önce toprak karışımı yatak yapılıp orada alıştırmak gerekir diye düşünüyorum.

Ayazkızı beğendi.
Eski 30-03-2010, 14:02   #83
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Bu iyi bir fikir ama, yaşam biçimi genlerine işlemişse bu dediğiniz süreç epey bir zaman alabilir. Denemekte fayda var.

Ayazkızı beğendi.
Eski 30-03-2010, 14:22   #84
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Ben at gübresi ve alt katta ki ilk yatak yerini hiç kontrol etmiyorum. Belki yazın belki güzün kontrol ederim. Yazın sıcak olunca serin bir yere taşımak gerekli.

Ayazkızı beğendi.
Eski 05-04-2010, 21:57   #85
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Solucan gübre imal seti sera ortamından açık alana çıkarıldı. Fazla sıcak olmasın diye. Bundan sonra yeni yerinde duracak. Üzeri buharlanmaya veya dona karşı örtülecek. İçini kontrol etmedim. Sonbahar da kontrol edeceğim.

Ayazkızı beğendi.
Eski 12-04-2010, 20:00   #86
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Yeni bir tekne daha yanına koyarak kömür torbaları içindeki solucanlarla birlikte 5 torba at gübresini bu tekne içine serdim. Yaklaşık 20 cm. kalınlığında. İçinde bulunan solucanlar oldukça canlı. Bu çalışmalarda ilk bölüm solucan üretimi ve koloni oluşumunu sağlamak.

Eski 17-04-2010, 20:46   #87
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Üretim setlerinin altı elekteli olduğundan devamlı havadar. Bu akşam üstüne örttüğüm örtüleri de hava alsın diye açtım. İçindekileri bir köşeden kontrol ettim, oldukça semiz olmuşlar.

Eski 19-04-2010, 14:27   #88
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Benim solucanlar da gayet iyi bir biçimde yaşamaya devam ediyorlar. Ara sıra su spreylemek için kutuların kapaklarını açıyorum ve bir çoğunun en üst yüzeye çıkmış olduğunu görüyorum. Sanırım, bulundukları yatağı ve yığını sevdiler. İntiharlar artık yok. Yığının içini şöyle bir kurcaladım, acaba gıda maddesi azalmış mıdır diye, dikkatli bakınca yumurtalarını gördüm. Yani çoğalıyorlar.

Dün, derin dondurucuda beklemekte olan kıyma makinesinden çekilmiş, ısıtılıp dondurularak çözünmeye uğramış olan yemeklerinden yaklaşık 100 gr. kadar baka ekledim.

İşlem yavaş ilerliyor ama, en azından ilerliyor.

Bu arada, bendeki bahçe solucanları dışında, daha çabuk tüketen ve üreyen başka tür solucanlar elime geçti. Çok sevgili bir tanıdığım gönderdi. Onların da faaliyetleri ayrı bir kapta devam ediyor.

Bir kaç güne kadar kapların en üst yüzeyine normal su spreyi yerine iyice seyreltilmiş EM speyleyeceğim. Solucanlar EM kompostu seviyorlar.

Eski 19-04-2010, 20:05   #89
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Sizde de bir ilerleme veya en azından devamlılık var.

Ayazkızı beğendi.
Eski 20-04-2010, 23:35   #90
Ağaç Dostu

Savaş's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Sizde de bir ilerleme veya en azından devamlılık var.
Sizinkilerde sorun nedir? Neden ilerleme yok?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025