agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)

Beğeni Düzeni9Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-05-2011, 17:37   #31
Ağaçsever

sans43's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi raykurt Mesajı Göster
sayın sans43 denemelerinizi ilgi ile takip ediyorum başarılarınızın devamını dilerim benim sormak istediğim bu konunun başında . %60 cocopeat + %40 perlit karışımından oluşan agregat = substrat karışımını doldurdum. demişsiniz sonraki yılda İçinde sadece cocopeat var demişsiniz benim biraz kafam karıştı ben bu projeyi sadece perlit kullanarak yapabilirmiyim bu konuda en iyi öneriniz ne olur.
Sayın raykurt,

Kafanız karışmasın, 2009 yılındaki çalışmamda sadece 5 metrelik yatak yapmış ve içinde %60 cocopeat + %40 perlit karışımı kullanmıştım 2010 yılındaki çalışmamda ise yatağın yanına salatalar için torbalar ekledim. Torbaların içinde, perlitim bittiği için yalnız cocopeat kullandım.. Siz bir proje yapmak istiyorsanız sadece perlit kullanarak çok iyi netice alabilirsiniz çünkü perlit hem ucuz hem besin eriyiğini ve oksijeni tutması bakımından fevkalade bir substrat. Fethiye'de ve Kınıkta çoğu seralarda sadece perlit kullanılıyor.

2011 çyılı yaz alışmalarımıda pek yakında sizlerle paylaşacağım.

sans43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 22:10   #32
Ağaçsever

sans43's Avatar

2011 çalışmalarıma Fethiye'de devam ediyorum

Topraksız tarıma gönül veren sevgili dostlar, 2011 çalışmaları için çıtayı biraz daha yükselttim çalışmalarımı yapacağım Fethiye'den hepinize merhaba.

Geçen yıllarda Bodrum'da EC si 2,5 ms/cm olan arteziyen suyu ile güç şartlarda yapmağa öalıştığım topraksız tarım çalışmalarıma bu yıl Fethiye'de 0.5 ms/cm olan su ile devam ediyorum. İçi kokopeat dolu torba sistemine 20 adet Kavun, 20 adet Hıyar, 25 adet çeşitli cins domates ve 25 adet biber toplam 90 kök dikmeyi planladım.

Beş metre uzunluğunda 4 sıra torbayı %5 meyil vermeğe çalışarak tuğlaların üstüne koyduğum 22 cm eninde fiber olukların üstüne yerleştirdim.Torbalarla fiber arasınada naylon koyarak herhangi bir sızıntıyı önlemeğe çalıştım.
Torbaların boyu 1m olduğundan her sıraya beş adet torba koydum. Damlama sulama sistemini önceki yıllarda yaptığım gibi akvaryum musluğu kullanarak çözdüm.

Fideleri 05 Nisan 2011 de yerşerine diktim, Bu sene Fethiye hem serin hemde devamlı yağmurlu olmasına rağmen aradan geçen 40 gün boyunca epey büyüdüler ve salatalardan hasada başladım. Çalışmalarım ile ilgili daha kapsamlı detayları http://www.topraksizkultur.com/forum...tid=140&page=1 bulabilirsiniz.

Merak eden, bilgi almak isteyen, sorusu olan arkadaşlaa buradan, yardımcı olmağa çalışırım. Topraksız tarım için gerekli olan şartları yerine getirince bitkiler abartmıyorum şahlanıyor onların her geçen büyümelerini takip etmeğe doyum olmuyor. Salataların bitki boyları günde 4 ila 5 cm boy atıyor.

Eklenen Resimler

Eski 18-05-2011, 22:44   #33
Ağaçsever

sans43's Avatar

Fotoların devamı

Eklenen Resimler

oldgandalf beğendi.
Eski 19-05-2011, 11:21   #34
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-02-2010
Maşallah

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sans43 Mesajı Göster
Fotoların devamı
Maşallah.

Çalışmalarınızı zevkle keyifle okuyorum.
Tebrik ederim gerçekten çok güzel görünüyorlar.
Salatalarınızı yemeye adam lazım. Maşallah coşmuşlar.

Kolay gelsin.

Hakan Öncü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 13:51   #35
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-01-2009
Sayın sans43 öncelikle ellerinize sağlık süper olmuşlar.

Salatalık için sorum olacak fideler küçükken meyvelerini kopardınız mı? Birde bilginiz var mıdır? Bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim benim ektiğim salatalar şu anda 28 günde boyları 1,50 civarında resmen günde 10 cm kadar uzuyor ama meyveleri dahala çok ufak yan 5-6 cm civarlarındakalınlık 1,5cm çaplarında bunlar herhangi bir elementin eksikliği midir? unutmadan söyleyeyim güneş toplasak 8-9 gün kadar görmüştür

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 18:06   #36
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
çalışmalarınızda başarılar dilerim
bende yakında çalışmalar başlıcam
umarım bana yardımcı olursunuz

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2011, 19:03   #37
Ağaçsever

sans43's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seazone Mesajı Göster
Sayın sans43 öncelikle ellerinize sağlık süper olmuşlar.

Salatalık için sorum olacak fideler küçükken meyvelerini kopardınız mı? Birde bilginiz var mıdır? Bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim benim ektiğim salatalar şu anda 28 günde boyları 1,50 civarında resmen günde 10 cm kadar uzuyor ama meyveleri dahala çok ufak yan 5-6 cm civarlarındakalınlık 1,5cm çaplarında bunlar herhangi bir elementin eksikliği midir? unutmadan söyleyeyim güneş toplasak 8-9 gün kadar görmüştür
Sayın seazone,

Yirmi tane salatalık fidem var, en altındaki ilk meyveleri yaklaşık 150 adet kopardım küçük olmalarına rağmen güzelde yeniyor. 28 günde 1,50 cm uzamaları müthiş besin olarak ne veriyorsunuz? Acaba potasyum miktarı fazla mı? Güneş görmemeleri salatalar için dezavantaj. Bildiğiniz gibi bitkiler ışığa yöneliler. (fototaksi). Uzamalarının bir sebebi de bu olabilir.

Ortam şartları optimuma dönünce büyük olasalıkla meyvelerde büyüyüp gelişecektir.

Eski 20-05-2011, 19:10   #38
Ağaçsever

sans43's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
çalışmalarınızda başarılar dilerim
bende yakında çalışmalar başlıcam
umarım bana yardımcı olursunuz
Sayın İdris Şenol,

Çalışmalarınıza başlayın bildiğimiz konularda, bilgim nispetinde elimden gelen yardımı yapacağımdan emin olabilirsiniz.

Sayın Halan Öcü sizede teşekkürler...

Eski 30-05-2011, 18:36   #39
Ağaçsever

sans43's Avatar

55 Günlükler

Yeni fotolar

Eklenen Resimler

Eski 30-05-2011, 18:38   #40
Ağaçsever

Zairsuzrik's Avatar

Giriş Tarihi: 12-05-2011
Ellerinize, emeklerinize sağlık, süper görünüyorlar. Şimdiden afiyetler olsun Sn.Sans43

Zairsuzrik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2011, 18:52   #41
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

abi siz sınırları zorluyorsunuz,)fotolarınızı bekliyorum

Eski 30-05-2011, 19:37   #42
Ağaç Dostu

Çok güzeller maşallah Allah nazardan saklasın. Benimkilerde dediğiniz gibi güneş eksikliği bir kaç gün güneş çıkınca çoştular nerdeyse her gün 1-1.5 kg topluyorum.

Eski 10-06-2011, 11:17   #43
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-02-2009
Sn.Sans43
Coşmuşsunuz hocam.Artık sizden profesyonel işler bekliyoruz.Müthişsiniz vallahi.İmrenerek ve takdirle izliyorum bu güzel çalışmalarınızı.Fethiyenin havası ve doğası Anamur'a çok benziyor.Çok güzel bir yerde yaşıyorsunz.Candan kutlar bol ürünler almanızı dilerim.Saygı ve sevgiler yollarım..

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 13:16   #44
Ağaç Dostu

Sn.Sans43 Vallahi kesinlikle çok sağlıklılar Allah nazardan saklasın kızarmalarına çok kalmadı sonuda süper olur. Başarıların devamını bu sayfalarda görmek umuduyla.

Eski 11-06-2011, 22:21   #45
Ağaçsever

Aydın Demirkaya's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2011
Sayın Sans43,

Agregatı koyduğunuz torbaların özellikleri nedir. En boy yükseklik. Bu torbalar sadece bu iş için üretilmiş özel torbalar mıdır? Nereden bulabiliriz. Bu konudaki yardımlarınızı rica edeceğim.

Aydın Demirkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 14:14   #46
Ağaçsever

sans43's Avatar

Torbaların özelliği

Syn. Aydın Demirkaya,

Torbalar, topraksız tarım için üretilmiş özel cocopeat torbaları, boy=100, en = 20, yükseklik =12 cm. Torbaların üzerinde fide dikilecek delikler ile altlarındaki drenaj delikleri bile delinmiş hazır geliyor. Benim kullandığım torbalar iki çeşit bir kısmında çapraz olarak açılmış 5 delik diğerlerinde ise yan yana 4 delik var.

Nereden aldığıma gelince kınıkta topraksız tarım yapan bir arkadaştan satın aldım, kendi serası için getirtmiş birazı artmış onları da ben aldım. Zannedersem tartes firmasından temin edebilirsiniz.

Daha fazla fotoğraf eklemiyeyim diyorum, ama sonra bu güzelliklerden topraksız tarım severlerini mahrum etmeyeyim diyorum...

Eklenen Resimler

oldgandalf beğendi.

Düzenleyen sans43 : 13-06-2011 saat 15:41
Eski 13-06-2011, 17:47   #47
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-02-2007
Merhaba Sayın ŞANS 43 ;

Kullanmış oldugunuz bu yatakları nereden ve ne kadar ucretlı olarak bulabılırım...?

thempest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 20:18   #48
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sans43 Mesajı Göster
Syn. Aydın Demirkaya,

Torbalar, topraksız tarım için üretilmiş özel cocopeat torbaları, boy=100, en = 20, yükseklik =12 cm. Torbaların üzerinde fide dikilecek delikler ile altlarındaki drenaj delikleri bile delinmiş hazır geliyor. Benim kullandığım torbalar iki çeşit bir kısmında çapraz olarak açılmış 5 delik diğerlerinde ise yan yana 4 delik var.

Nereden aldığıma gelince kınıkta topraksız tarım yapan bir arkadaştan satın aldım, kendi serası için getirtmiş birazı artmış onları da ben aldım. Zannedersem tartes firmasından temin edebilirsiniz.

Daha fazla fotoğraf eklemiyeyim diyorum, ama sonra bu güzelliklerden topraksız tarım severlerini mahrum etmeyeyim diyorum...
Sayın sans43 tebrik ederim gerçekten çok güzel görünüyorlar. Profilinizde İstanbul yazıyor ama İstanbul da değilsiniz sanırım.

Tekrar tebrikleri iyi günler.

Eski 13-06-2011, 20:27   #49
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Bu güzelliğe daha ne söylene bilir, ne yazılabilirki, Maşallah demekten başka.
Ellerinize sağlık. Topraksız tarımmı olurmuş diyenlere cevap olsun...

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 21:21   #50
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şansal abi ellerine sağlık inci gibi dizdirmişsin , umarım hasat zamanı tartıp verim istatistiği verirsin...
Kolay gelsin bol hasatlar...

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2011, 18:22   #51
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

başarmak böylebirşey herhalde
devamını beklerim)

Eski 15-06-2011, 18:51   #52
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-05-2011
Tebrikler elinize emeginize saglık .paylaşımlarınız için teşekkürler..

fusion1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2011, 12:12   #53
Ağaçsever

Aydın Demirkaya's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2011
Merhaba Sans43,

Ben de sizin gibi cocopeat torbalarından oluşan mini bir sistem yaptım. Toplam 24 fidelik delik mevcut. Bunlara 8 kök hıyar, 16 kök domates diktim. Damla sulama sistemi kurdum. Benim sizden öğrenmek istediğim ne sıklıkta ve ne kadar süre ile sulama yapmam gerektiğidir.

Aydın Demirkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2011, 22:57   #54
Ağaçsever

sans43's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Aydın Demirkaya Mesajı Göster
Merhaba Sans43,

Ben de sizin gibi cocopeat torbalarından oluşan mini bir sistem yaptım. Toplam 24 fidelik delik mevcut. Bunlara 8 kök hıyar, 16 kök domates diktim. Damla sulama sistemi kurdum. Benim sizden öğrenmek istediğim ne sıklıkta ve ne kadar süre ile sulama yapmam gerektiğidir.
Sayın Aydın demirkaya,

Yapmış olduğunuz sisteminiz hayırlı ve hasatınız bol olsun.

2009 ve 2010 yıllarında yaptığım çalışmalarımda sulamayı günde altı kez yapmıştım. Mekanik timer kullandığımdan her sulama 15 dakika sürüyordu. Bu yıl ise digital timer kullanıyorum ve sabah yediden akşam yediye her saat başı 5 dakika dan 12 kez sulama yapıyorum.

Agregatlı sistemde, drenajınızın çok güzel olması koşuluyla önemli olan bitkilerin köklerini sususz bırakkmamaktır.Drenajınız yeterli değilse fazla besin eriyiği kökleri çürütebilir.

Kolay gelsin...

Eski 21-06-2011, 07:00   #55
Ağaç Dostu

ibrahim doğan's Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2010
sn şans43;
mesajınızda önce mekanik timer kulandığınızı sonra dijital saat aldığınızı ve günde 12 defa sulama yaptığınızı belirtmişsiniz,ben zaman saati alırken günlük 8 defa sulama yapılabilen saat aldım sizin kullandığınız zaman saati nasıl bişey nereden aldınız fiyatı nedir bilgi verirseniz memnun olurum...
Birde öğrenmek istediğim domateslerinizİn cinsi çerimi bir salkımda çok domates var merak ettim.....bol hasatlar dilerim......

ibrahim doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2011, 07:16   #56
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim doğan Mesajı Göster
sn şans43;
mesajınızda önce mekanik timer kulandığınızı sonra dijital saat aldığınızı ve günde 12 defa sulama yaptığınızı belirtmişsiniz,ben zaman saati alırken günlük 8 defa sulama yapılabilen saat aldım sizin kullandığınız zaman saati nasıl bişey nereden aldınız fiyatı nedir bilgi verirseniz memnun olurum...
Birde öğrenmek istediğim domateslerinizİn cinsi çerimi bir salkımda çok domates var merak ettim.....bol hasatlar dilerim......
Günaydın,

Zaman saati ile ilgili bende mekanik zaman saati kullanıyorum. Benim kullandığım saat te min. 1 saat aralık kullanabiliyorum. Bende 2 saat dinleniyor 1 saat çalışıyor şeklinde sabah 6 dan akşam 10 a kadar toplam 6 defa 1 er saat sulama yapıyorum. Bunu 1 saat dursun 1 saat çalışsın şeklinde yapmak daha mı mantıklı .

Kolay gelsin.

Eski 21-06-2011, 08:19   #57
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-12-2008
Maaşallah şaşırdım. Tebrik ederim.

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2011, 10:19   #58
Ağaçsever

sans43's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim doğan Mesajı Göster
sn şans43;
Sayın İbrahim DOĞAN,

Fotoğrafını gördüğünüz azmanlayıcıyı kullanıyorum. İstanbul Marmara Forumdaki Bauhaus'tan 14 Tl.ye aldım. Günde 20 defa sulama yapabiliyorsunuz ve istediğiniz dakika ayarı yapılabiliyor. Yalnız ben indoor modelini almışım outdoor modeli zaqnnedersem 25 Tl. civarında.

Bende iki cins domates var, kokteyl ve azra. Akdeniz bölgesinde seracıların en çok tuttuğu ve tetiştirdiği iki cinstir. Bildiğiniz gibi ben açık havada yetiştiriyorum. Bu iki cins Serada yetiştirildiğinde verimi daha fazla oluyor. İnternette araştırırsanız daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Eklenen Resimler

oldgandalf beğendi.
Eski 21-06-2011, 10:53   #59
Ağaç Dostu

ibrahim doğan's Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2010
sn.şans43;
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Bildiğiniz gibi ben serada domates yetiştiriyorum sera bayağı sıcak ve su kaybı çok oluyor bu nedenle bende dediğiniz zamanlayıcıdan almak istiyorum çünki ben şu anda 90 dadikada bir sulama yapıyorum zaman aralığı biraz fazla sabah 7 akşam 7 sulamayı düşünüyorum saat başı olarak....tekrar teşekkürler.....

ibrahim doğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2011, 21:11   #60
Ağaçsever

sans43's Avatar

Salataların som hasadını yaptım

Bugün salataların son hasadını yapıp hepsini söktüm, yeni yetiştirdiğim fideleri diktim. Bakalım bu temmuz sıcağında randıman alabilecek miyim? Domateslere tuta dadanmıştı salkımları kurtarabilmek için tepelerini aldım ve süratle kızarmağa başladılar.

Açık havada topraksız tarım yapmak bayağı zor oluyor. Önceleri, yağan yağmurlar bitkilerde çeşitli hastalıklar yaptı (yalancı mildiyö), kimyasal kullanmak istemedim ama bir yere kadar dayandım sonra mecbur kaldım. Şimdi ise kavurucu sıcaklar başladı bir kaç gün öncede esen sam yeli kavunların yapraklarını kavurdu. Direniyorlar ama bir kaçı kurudu.

Bir kök karpuzum vardı sadece bir tane karpuz verdi oda en üstte. Görenler, karpuzu yerde bilirdik böyle havada olanını ilk defa görüyoruz diyorlar.

Mini serada son durum fotolarını ekliyorum. Eski neşesi yok.

Benimde.

Eklenen Resimler

oldgandalf beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025