Komşumun bahçesine kendiliğinden düşmüş çekirdeklerden çıkan ağaç meyve verir mi acaba. Oradan bir dal yerden söküp diksem olur mu?
|
Vişneye dilcikli aşı yöntemiyle kiraz aşısı yapsam yarı bodur kiraz elde edebilir miyim?
|
Vişne çekirdeğinden ağaç üretmek için çekirdekle ilgili olarak yapmamız gereken bir işlem var mı?
Benim bu türden girişimlerim hep başarısızlıkla sonuçlanıyor. Asitle kabuğu yumuşatmak, kabuğu kırıp içindeki çekirdeği çıkarmak, soğuk ya da sıcak suda tutmak vb. gibi önlemlerle, çekirdeğin filizlenme olasılığını arttırabilir miyiz? Ya da eğer çekirdek birkaç ay beklemesi gerekiyorsa bu süreyi ortadan kaldırabilir veya kısaltabilir miyiz? |
Bazı vişnelerin çok çiçek açıp az meyve tutmasının sebebi ne olabilir?
|
Alıntı:
Bizim yörede mayıs ayının 5-6. günü bir ayaz çıkıyor. Eğer vişneler bu mevsimden önce, çiçek açmış ve birazda vişne olmaya yüz tutmuşsa, hava don yaptığında, bu vişneler kuruyor. Ama bu mevsimden sonra açanlarda sıkıntı yok. Birde kısır çiçek olayı var. Bunun için söylentiler ise, arıların eksikliği ve rüzgarın gerekenden az olması sebeb gösteriliyor. Benim yazdıklarımıın tamamı, vişne yetiştiricilerinin söyledikleridir, bilimsel bir dayanağı yoktur. İyi günler. |
Fatma Nihal Doğan'ın "vişne sirkesi" tarifi:
Evet, siz de vişne sirkesi yapmak isteseniz; ilk deneme için 1 kg. vişne alın, saplarını ayıklayıp güzelce yıkayın. Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra cam bir kavanozun içine koyun ve iyice ezin, üzerine bir çay bardağı kadar su, 2 yemek kaşığı kadar da toz şeker (%100 pancar şekeri) ilave edin ve hava alacak şekilde üzerine bir tülbent veya iki-üç kat gazlı bez örtüp gölgede ama sıcak bir ortamda beklemeye bırakın. Ara ara kontrol edin 5-6 gün sonra mayalanmayma başlar, 10-15 gün sonra süzüp cam bir şişeye alın. 40 gün boyunca; 10 günde bir süzmeye devam edin, keskin sirke tadını ve kokusunu aldıktan sonra koyu renkli bir şişeye alıp muhafa edebilirsiniz. Vişne sirkesi; havuç, pancar ve marul gibi yeşilliklerle yapılan salatalarda harika oluyor ve hazımsızlık problemi çektiğinizde çok fayda sağlıyor... Kiraz, vişne ve tüm yiyecekleri alırken doğal ve organik olanlarını tercih etmenizi, hangi yöre veya ülkeden geldiklerini sorgulamanızı, düzgün şekline ve rengine, markasına ve etiketine değil, doğal olmasına, tadına ve kokusuna bakmanızı öneriyorum. |
Alıntı:
|
Bizim burada aynı mevsimdeki diğer meyvelerin çoğunu don vurmuyor. Örneğin elma, kayısı, erik gibi. Sanırım vişne biraz daha hassas, zaten dikim içinde, kuzey ruzgarlarından arınmış toprak, uygun oluyor. Demekki rüzgara pek dayanıklı bir meyve ağacı değil...
|
benim bildigim kadarıyla vişne hassas bir agaç degildir tam aksine donlara dayanıklıdır
|
Sadece vişneye oluyor bu olay. Acaba bir hastalık mıdır?..
|
Bu işin ticaretini yapan biri olarak bende ticari değeri hakkında bir iki şey yazayım ; Vişnenin iyisi dayanıklısı yüksek rakımlı yerlerde güzel yetişir , böyle yerlerde iri olur vişne , ama vişnenin raf ömrü çok kısa olduğu için , siz satıcı olarak para kazansanız bile , sizden alan yarısını satarsa yarısını döker , yola dayanmaz ,onun içindirki meyve suyu fabrikaları alır bu nadide meyveyi ve malesef çok ucuz paralara alır , bu sene 600 tlden aldı , ama bunun yanında kiraz yetiştiren üretici ürününü ihracata 4000 tlde sattı kıyaslamayı siz yapın artık . Ama her kiraz değil ****** ihracaatın aldığı kiraz 09 ama bence damak tadınıza uygun kiraz dikmeyi düşünüyorsanızda şu yazdığım kiraz cinslerini dikin ; 1: karga yüreği 2: kısa sap wing 3: isparta napolyonu (çok iri olur kalibresi yüksektir.) 4; dabanı yarık (beyaz kiraz) , bu kirazlar çok lezzetli kütür kütür olur.
|
Alıntı:
kısa sap wing Isparta napolyonu (çok iri olur kalibresi yüksektir.) dabanı yarık (beyaz kiraz) Sn.şahin05 bu kiraz fidanlarını nereden bulabiliriz? |
Sn denizakvaryumu bu kirazların ürünlerini ben alıyorum ankara istanbula mevsiminde sevk ediyorum, üreticelerle bağlantım var ama , desenizki ağacını görsen anlarmısın anlamam ben bu işin toptancılığını yapıyorum. siz bu konuya meraklıysanız , ben üreticilerle konuşayım , şimdi bu ağaçlar eskiden dikilmiş ağaçlar , yeni üretim fidanları sanırım fidancılarda yoktur, ne şekilde ağaçlardan fidan alabilirsek size yollarım , bu kirazlar genelde yayla köylerinden geliyor ,hatta birde köroğlu var ondanda yollarım beyaz kiraz yanında kırmızı bir çizgi olur bilirmisiniz baldan daha tatlı olur , onu ingiltere çok alıyor çikolata yapımı için , ben bir konuşayım ne şekilde alabilirsek ağaçtan alalım yoksaki çekirdeğini isterseniz onu bolca yollarım ama o iş uzun olur heralde.
|
Ne varsa evladiyelik-kadim fidanlarda var.
0900 ihracat yapanların 1 numarası ama ben tat olarak sevemedim. |
Sizle hemfikirim , zaten işi bilen aromalı kiraz alıyor , bu iş ; antalyadaki komisyoncuların evinde yemek için ayrı sera yapıp orda natural sebze yetiştirmesi gibi, ordaki sebzeye ilaç vermezler ve eski tohumları kullanırlar , (verimi azda olsa),0900 ün ihracatını yapanlarda yemez , evine kısa sap alır .
|
Alıntı:
Alttaki linktede gebi kirazının ekonomik olarak yetiştirildiği anlaşılmaktadır. http://209.85.229.132/search?q=cache...k&client=opera Yörelerimizde yetişen, o iklime uygun, ekonomik değeri olan meyve ağaçlarımızı çoğaltalım, tanıtalım. Saygılarımla... |
Gebi kirazı ilk defa duyuyorum , ben samsunluyum ama bildiğiniz gibi kiraz amasya ve yöresinde daha çok , ben oraların kirazını çok iyi bilirim . açık kırmızı kiraz lamberg mi acaba benim bildiğim rengi en açık kiraz odur .
|
Bu kirazın sorunu zaten tanıtılmamış olması. Zamanında yörede bahçeler kurulmuş fakat sonradan terk edilmeye yüz tutmuş. Yani bu kiraz dışarıya hiç tanıtılmamış.
|
Vişne ağacı
Arkadaşlar,
Evimizin bahçesinde, 5-6 yaşında bir vişne ağacımız var. Epeyce de büyüdü.Ancak her bahar bolca çiçek açmasına rağmen meyve vermiyor. Bahçede başka meyve ağaçları da var.Bahçe yaz aylarında sürekli yağmurlama sistemi ile sulanıyor. Bolca güneş alıyor. İlkbaharda gübre falan da atıyoruz.Eksik olan nedir, bu konuda, bahardan önce bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler... |
Alıntı:
Meyve ağaçlarına yağmurlama sistemi ile sulama yapamazsınız. Çiçeklerini döker. Vişne ağacınızın yanında bir de kiraz ağacı olursa birbirine tozlama ve dölleme yapar her ikisininde verimi yüksek olur. Sayın EYLÜL, bazı yıllar tam ağaçların çiçeklenme zamanı havalar yağışlı gider, ağaçlar birkısım çiçeklerini kaybeder. Yani silker. Bu dönemde yağmurlardan dolayı arılar da kovandan (sıklıkla) çıkamaz ve dölleme yetersiz kalır, o yıllar az meyve olur. Birde, vişne ve kiraz ağaçları düzenli su ister. Susuzluk sonrası bol su verilirse meyvelerde çatlama olur. .......... Bu arada vişne ağacınızın dallarını sertce sallayın, birbirine çarpanları ve üs üste gelenleri, obur dalları dipten çıkarın; budama zamanıdır. Saygılar |
Sayın Halil Önen,
Desteğiniz için sağolun.Yalnız budama için erken olduğunu düşünüyorum.Ankaradayız çünkü. |
Alıntı:
Ankara dahil budama için erken değil. Onlar uyuyor zaten. Budama sonrası bordo bulamacı atarsanız, kestiğiniz yerlerden hastalık kapmaz ve soğuğa karşı bir az dayanıklığı artar. Dikkat ediniz vişnede budama uclardan değil, ortadan çıkan yeni obur dallar çıkarılır. Zaten onlar meyve vermez ve o dalın gücünü emer. |
Sayın Halil Önen;
Ankara'da değişik zamanlarda dört adet Kiraz fidani diktim. hepside dört ,beş yaşına gelince kurudular.bazı insanlar dedilerki; "cep telefonu baz istasyonları kurutuyor" doğrumudur? Yoksa başka nedeni varmıdır?Eğer bilginiz varsa, paylaşırsanız sevinirim. Sağlıcakla kalın. Saygılarımla. |
Alıntı:
Tarlamın bulunduğu ovada iki güçlü baz istasyonu kurmuşlardı, altında ve çevresinde meyve ağaçları var, kuruyana rastlamadım. Kuruma sebebi bu olamaz, herhalde. Vişne sayfasındayız ama; yetişkin bir kiraz ağacının _vişne de olabilir_ kuruma sebebi genelde, aşırı sulamadan kaynaklanan kök boğulması ve kök çürümesi şeklinde oluyor. Kiraz belki hassastır ama her toprağın tutabileceğinden fazla su verilmesi, birçok meyve ağacı için kuruma sebebidir. Saygılar |
Sn. Halil Önen, bu olayın bol sulamayla veya az sulamayla alakası yok. Bende kirazda olmadı ama vişnede benim 34. mesajda bahsettiğim ve sn. *EYLÜL'ün 49. mesajında bahsettiği olay oluyor, bunun başka bir nedeni var. Bunun çözümünü uzun zamandır bulmaya çalışmaktayım ama bir sonuç elde edemedim. Sitemizdede bulamazsak başka hiçbiryerde bulamayız.
|
Alıntı:
1) Kök boğulması olmuştur. ( kiraz ağacları kök boğulmasına hassastır. Bu yolla kapama kiraz bahceleri bile kaybedilmektedir.) 2) Derin sürülme yapılmıştır. (Derin sürülme kiraz, vişne, mandalin, limon, zeytin gibi ağaçların köklerinin kesilmesine ve ağaç üzerinde dalları, sürgünlerin kurumasına sebeb olur. Bu benzeri ağaçların kökleri yüzeye yakındır.) 3) Aşırı sulama kökleri çürüklüğü yapar. (Toprağın tutabileceğinden fazla su verilmesi kök çürüklüğü yapar. Yazlıklarda ağaç dibinde unutulan şebeke suyu daha tehlikelidir.) 4) Kök kanserine ya da kök nematotlarına yakalanmıştır. ( Dikimde kök hastalıklarını önleyen ilaçlar kullanılır. Sertifikalı fidanlar alınır. Kök kanseri ve nematotlar ileri yaşlardaki ağaçları kurutur) Ve, susuz kalma ve soğuk vurma dışında 4. 5 yaşındaki ağaçlar neden kurur ki? Sn. Samsunlu55, Vişne ağacı çok çiçeklemne yapar ve büyük kısmını döker. Buna rağmen bol meyve verir. Eğer meyve az bağlıyorsa çiçeklenme dönemimde tozlayıcı yetersiz kalıyordur. (çiçeğe çok yatıp meyve az bağlayan vişne çeşidi var mı bilemem) Saygılar |
Alıntı:
|
Halil bey tozlama yapamaması imkansız çok fazla ağaç var. Biz bunu yine bu bahar fotoğraflıyarak bulacağız. Dediklerinizi kiraz için demişsiniz ama kök çürüklüğüde olabilir. Bilemiyorum...
|
Kütahya vişnesinin pabucu dama atıldı.
Fidancınızdan ısrarla ÇAY VİŞNESİ isteyin :) http://www.turkpatent.gov.tr/portal/....jsp?sayfa=431 |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024