agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Zizyphus (Hünnap) (http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/1948.htm)

Güngör Salman 12-06-2009 00:06

Sayın Yeşilseven fidanları nerden almıştınız?

kopshtar 12-06-2009 08:31

Sn Yeşilseven;
Aşısız türünde ilk 3-4 yılında heryıl çiçek açmasına rağmen meyve tutumu çok fazla olmuyor ancak ilerleyen yıllarda katlayarak meyve sayısını arttırıyor. İri türünün hangi yılında meyve verdiğini bilmiyorum. İnşallah bu yıl meyvesini yersiniz.

YeşilSeven 12-06-2009 09:59

Sn Güngör Salman:
Küçük meyveli fidanları Denizli Çivril'den Metin Yam beyden almıştım. İri cinsin ise birini Antalya'dan diğerini Yalova Uyanıklar Fidancılıktan aldım.

Sn kophstar:
Dediğiniz gibi iri türün üzerinde çiçekler var, umarım meyve tutar bu sene. fidanım 3 yaşında. Geçen sene satıcının 4 yaşındaki büyük saksıdaki fidanlarında bol meyve vardı.

olert 19-06-2009 12:58

Merhaba,
Ben de bahçeme bir dostumun Hendekten getirdiği tüplü hünnap fidanını diktim. Fidanı diktiğimde henüz yaprak gözleri patlamamıştı. Diktikten sonra, yanılmıyorsam Mart ayında yapraklar küçük küçük ortaya çıktılar. Aradan 3 ay geçmesine rağmen o yaprakcıklar hala "yaprakcık" olarak duruyorlar, bir türlü büyümediler. Bunun nedeni sizce ne olabilir ? Aklıma fidanın bu toprağı sevmemiş olması gibi bir durum geliyor ama belki de bu durumda bile yapılacak bir şeyler vardır.

kopshtar 23-06-2009 09:03

Sn Olert;
Aşısız hünnap fidanının yapraklarının küçük olması normal. Daha sonra yıllar içinde yerine yerleştikçe yaprak boyutunda çok ufak bir büyüme oluyor o kadar. Ama bildiğim kadarıyla aşılı iri türlerinin yaprakları daha büyük.

olert 24-06-2009 17:34

Sayın Kopshtar,
Teşekkür ederim . Aydınlattınız.

zerrinsrt 25-06-2009 07:59

Benim diktiğim, hünnap fidanı da ilk yıl çok keyifsizdi. İkinci yıl yeşermez demiştim. Kışa girerken yanmış gübre verdim. Ama bu yıl üzerinde bir tane meyvesi de var. Hünnap Düzce'yi seviyor galiba.

metin yam 06-07-2009 18:54

*** arkadaşlar ben ağaçlar.nette devamlı bağlı kalan biriyim hünnapı tanıtmak amaçlı bir site hazırladım sitem sadece hünnapla ilgilidir herkesi davet ediyorum saygılar www.hunnapci.com herkesi bekliyorum saygılar

YeşilSeven 14-09-2009 09:12

Hünnap sezonu başladı arkadaşlar, bu hafta markete gelmiş iri cinsi 3 tlden kilosu satışa çıkmış. Yarım kilo aldım, iftardan sonra gayet güzel gitti. Bol şekerli ve nerdeyse elma gibi yemesi güzel. Daha önce küçük türlerini tatmıştım ama iri tür de gayet güzel.

Güler 14-09-2009 09:24

Sevgili YeşilSeven, benim bahçemde altı ağaç Hünnap var. Çocuklar çok seviyorlar diye önümüze gelen yere ektik diyebilirim.

Olgun meyveleri iri erik kadar. Ben de pazarda çok daha irilerini neredeyse mürdüm eriği kadar büyüklükte olanlarını görünce dayanamadım bir kilo aldım.

Ne yalan söyleyeyim, benim orta boylu olanlar daha lezzetli geldi. Belki de "Kuzguna yavrusu Anka görünürmüş" misali.

YeşilSeven 15-09-2009 09:34

Güler hanım irisi ufağı hepsi güzel, değil mi kendi bahçenden olduktan sonra :)) Ne diyelim afiyet olsun.

kopshtar 16-09-2009 10:21

Ben de sizinle aynı fikirdeyim Güler hanım. Kesinlikle aşısız olanlar daha lezzetli :)

ahmet salih 25-09-2009 14:45

2 Eklenti(ler)
aşılı hünnaplarımız oldu ,aşısızlar , sanırım küçük oldukları için meyva veremediller kısmet seneye .aşılı ile aşısızın arasında tat olarak çok fark var ,sanki iki farklı meyva gibi ama ben ikisinide seviyorum.

Selçuk Örnek 27-09-2009 13:22

Geçen sene Yalova'dan aldığım iri cins hünnap fidanının ilk meyvelerini tatmaya başladık. Yaklaşık 20-30 adet ceviz büyüklüğünde hünnap verdi. Tadı ise pazarda satılan iğde büyüklüğündeki standart çeşide göre daha tatlı ve gevrek. Tatlı sert bir elma kıvamında. Gerçekten çok orijinal bir meyve.

Selim-i Ahir 30-09-2009 10:05

İri meyveli olandan iki tane alıp diktim.
Sabırla bekleyeceğim.

x.mail 04-10-2009 00:23

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=31090

hünnap resimleri

metin yam 06-10-2009 13:55

arkadaşlar diğer sayfalardada yazdım hünnap lezzet yönünü bi kenara bırakalım en önemlisi şifa yönü hünnap meyvesinin ağacı hz. ademin ağacı diye bilinir hünnap en önemli şifa meyvelerinden bir tanesi ve aşılı hünnaplarda hiç bir şekilde şifa yok. çünkü kurutulmuyor çok çabuk çürüyor biz normal büyüklükteki hünnaplarımızı pazarda 10 tl 15 tl ye satıyoruz ama aynı pazarda iri hünnapın kilosu 1 veya 2 tl.ye satılıyor ve fazla talep olmadığı için çoğu kez çöpe atıldığını gördüm. aynı zamanda istanbul izmir vb. büyük şehirlerde baharatçı ve aktarcılarda hünnapın kilosu 50 tl ye kadar çıkıyo peki şimdi sizler dikerken doğal hünnapmı tercih edersiniz yoksa aşılı hünnapmı bunu kendiniz karar verin saygılarımla www.hunnapci.com

LaraDad 06-10-2009 15:04

denizli de tazesi satılmaya başladı mı Metin Bey ?
ben 3-4 adet fidan almak istiyorum nasıl yardımcı olabilir siniz ?

Selçuk Örnek 06-10-2009 20:23

Aslında Türkiye'de (diğer bir çok bitkide olduğu gibi) hünnap çeşitlerinin tamamı bulunmamakta. "İri çeşit" olarak bilinen hünnap tek bir çeşit değil aslında. Li, Lang, So, Sherwood, sugar cane, honey jar ve bir çok başka çeşit Amerika ve uzak doğuda yetiştirilmekte. Tat ve kalite açısından çok üstün çeşitler bunlar. Bizde mevcut küçük meyveli çeşit sanırım çekirdekten yetişen bir tür yabani tür. Ülkemizde mevcut bunca üniversite ve ziraat fakülteleri niçin bu gibi yeni türlerin ıslahıyla uğraşmazlar ya da en azından yurt dışında hazır olan çeşitleri Türkiye'ye getirmezler anlamış değilim.

ahmet salih 14-10-2009 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metin yam (Mesaj 507138)
arkadaşlar diğer sayfalardada yazdım hünnap lezzet yönünü bi kenara bırakalım en önemlisi şifa yönü hünnap meyvesinin ağacı hz. ademin ağacı diye bilinir hünnap en önemli şifa meyvelerinden bir tanesi ve aşılı hünnaplarda hiç bir şekilde şifa yok. çünkü kurutulmuyor çok çabuk çürüyor biz normal büyüklükteki hünnaplarımızı pazarda 10 tl 15 tl ye satıyoruz ama aynı pazarda iri hünnapın kilosu 1 veya 2 tl.ye satılıyor ve fazla talep olmadığı için çoğu kez çöpe atıldığını gördüm. aynı zamanda istanbul izmir vb. büyük şehirlerde baharatçı ve aktarcılarda hünnapın kilosu 50 tl ye kadar çıkıyo peki şimdi sizler dikerken doğal hünnapmı tercih edersiniz yoksa aşılı hünnapmı bunu kendiniz karar verin saygılarımla www.hunnapci.com

Sn Metin Yam Yazınızda ,( aşılı hünnaplarda hiç bir şekilde şifa yok.) diye belirtmişsiniz ,bunun bilimsel bir kaynağı var mı?, varsa belirtirseniz sevinirim.

YeşilSeven 15-10-2009 07:50

Benim kanaatim bir çok meyve de olduğu gibi hünnapta da küçük meyveli cinsin daha tatlı ve kurutmaya müsait olduğu yönünde. Böylece taze olduğu mevsim dışında tıpkı iğde gibi saklanıp tüketilebilir. Ancak ir meyvenin de yaş iken çok tatlı türleri olduğu açık. Bu sene kendi bahçemdeki iri meyveli türlere ilaçlama yapmadığım için kurtlanma görüldü ancak sağlam olanları tattım, çok sulu ve lezzetliydi. Bu nedenle kurusu için yerli tür, tazesi için hem iriliği hem de bereketi nedeniyle (tıpkı elma yer gibi) iri denilen türler tercih edilebilir. Ben de her ikisinden de var gayet memnunum :) Ayrıca iri çeşit faydasızdır gibi söylemlere gerek yok. Taze meyvelerde etken maddeler ayrı, kuru meyvelerde etken maddeler ayrı demek daha doğru olur. Bunu da uzmanları söylemeli. Sn Kuyucu'da bol çeşit vardı sanırım, kendisi de bu konuda bir şeyler söyleyebilir.

metin yam 15-10-2009 10:50

sayın hünnap severler benim faydasız kastım şurdan ibaret iri tr hünnapları yetiştiren süleyman demirel üniversitesidir bizim meyvelerden örnekler alıp aşılayıp ürettiler.hünnap ülkemize ipek yoluyla çinden gelmiştir ozaman ki göçlerde insanlar konakladıkları yerlerde hünnapları yediktikten sonra çekirdeklerini bıraktıkları yerlerde kendiliğinden çıkmıştır bizim burda bahçe şekilde hünnaplar ve sayısı belli değil bir ikincisi yaşları tahmin edilemicek kadar büyük bunları söylerkende kaynaklarım var peki türkiyede 20 400 yaşını geçmiş ağaçlar nerelerde varsa yazsın arkadaşlarımız hünnap şuan bile türkiyenin yarısından fazlasında bilinmiyor peki şifa yönü benim bi akrabam kanseroloji uzmanı (harf hatası olabilir ) izmirde hastanesi gaziantepte hastanesi var ve bunu çok araştırdı ve çok faydalarının olduğunu söylüyor iri hünnap cinsinde kuruma olmuyor ve kurutulmadığı içinde kaynatıp suyu içilmez türkiyede hünnapın lezzeti ile ilgili olarak nerde yetişirse yetişsin iddalıyım gümüşsuda bulunan hünnapların lezzetini kimse tartışamaz bu konuda iddalıdır gümüşsudaki hünnaplar çünkü biz 1970 lerden bu yana baharatçılara dağıtıyoruz ve pazarını sadece orlarda buluyorduk şimdi hünnap biliniyorsa bu ülkede neden her tarafta manavlarda pazarlarda bulunmuyo **** kiraz elma kayısı şeftali gibi yurtdışı ihracatı yok arkadaşlar hünapı bu kadar merak ediyorsanız sizleri misafir edelim gümüşsuda denizli /çivrile bağlı gümüşsu kasabasına
fidan ihtiyacı olan arkadaşlarda www.hunnapci.com dan iletişime geçebilirler
saygılarımla

denizakvaryumu 15-10-2009 14:46

Metin Bey,

elinizdeki satılık hünnap fidanları kaç sene sonra meyve vermeye başlar?

Romantik 18-10-2009 16:15

Hakan Bey Hünnap fidanları 1. yılından itibaren meyve vermeye başlar.

metin yam 20-10-2009 09:48

1. yıldan itibaren çiçek oluyor ama o çiçekler yozar yani ölür 3. yıldan itibaren verime başlıyor

kuyucu 21-10-2009 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeşilSeven (Mesaj 511776)
Benim kanaatim bir çok meyve de olduğu gibi hünnapta da küçük meyveli cinsin daha tatlı ve kurutmaya müsait olduğu yönünde. Böylece taze olduğu mevsim dışında tıpkı iğde gibi saklanıp tüketilebilir. Ancak ir meyvenin de yaş iken çok tatlı türleri olduğu açık. Bu sene kendi bahçemdeki iri meyveli türlere ilaçlama yapmadığım için kurtlanma görüldü ancak sağlam olanları tattım, çok sulu ve lezzetliydi. Bu nedenle kurusu için yerli tür, tazesi için hem iriliği hem de bereketi nedeniyle (tıpkı elma yer gibi) iri denilen türler tercih edilebilir. Ben de her ikisinden de var gayet memnunum :) Ayrıca iri çeşit faydasızdır gibi söylemlere gerek yok. Taze meyvelerde etken maddeler ayrı, kuru meyvelerde etken maddeler ayrı demek daha doğru olur. Bunu da uzmanları söylemeli. Sn Kuyucu'da bol çeşit vardı sanırım, kendisi de bu konuda bir şeyler söyleyebilir.

Sayın Yeşilseven ,
Hünnapların benim takip edebildiğim kadarıyla 20 'ye yakın çeşidi var. Bunların çoğu Çin kökenli. Hatta dikensiz hünnap çeşidi bile var. Hünnaplar genellikle 2-3 yaşlarında meyve vermeye başlıyorlar. Benim şahsi görüşüm küçük olanların daha lezzetli olduğu (kabukların damağa yapışmasını saymazsak :) ) ve özellikle Çin ve çevre ülkelerde gördüğüm şey, küçük meyveli hünnapların kurutularak tüketildiği. Büyük olan türler genelde taze tüketim için uygunlar. Ben hem taze hem de kurutulmuş hünnaplardan zevk alarak tüketiyorum. Yaklaşık 45 civarında ağacım var çoğunluğu büyük meyveli türler. Maalesef son zamanlarda Hünnap konusuna fazla yoğunlaşamadım ama ilk fırsatta diğer lezzetli ve küçük meyveli türlerden de isteyen arkadaşlara temin için çalışma yapacağım.

iyi günler

YeşilSeven 21-10-2009 15:20

Sn Kuyucu bilgiler için teşekkürler. Kolay yetişen bir tür ve mevsiminde tazeliği ile güzel bir meyve. Ülkemizde umarım daha kolay yaygınlaşır.

MeyveliTepe 21-10-2009 15:50

Bir yaşındaki fidanlardan bir sürü meyve aldık. Bir çoğu limon iriliğinde ve çok lezzetliler. Kızım yedikten sonra "havalı elma" diye isim taktı meyvelere :)

kopshtar 22-10-2009 11:01

Benim 4 yaşında ve 2,5 metre boya ulaşan aşısız hünnap fidanım bu sene sadece 3 ad. numune üretimi gerçekleştirdi. inşallah 5. yılında bu kısırlığını atlatır....

denizakvaryumu 22-10-2009 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 514879)
Bir yaşındaki fidanlardan bir sürü meyve aldık. Bir çoğu limon iriliğinde ve çok lezzetliler. Kızım yedikten sonra "havalı elma" diye isim taktı meyvelere :)

Bu ağacın bir dalına da küçük meyveli hünnap aşılanamz mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024