agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Seracılık (Örtüaltı Yetiştiriciliği) (http://www.agaclar.net/forum/seracilik-ortualti-yetistiriciligi/)
-   -   Balkonda mini sera yapımı (http://www.agaclar.net/forum/seracilik-ortualti-yetistiriciligi/3823.htm)

berduray 28-08-2008 15:38

[QUOTE=newyorker;272337]ağaça behçe



Şu kelimeleri tekrar okur musun?


Sonra da fotoğraf yüklersen beraber fikir yürütebiliriz belki...

newyorker 29-08-2008 20:31

İşimi bitirdim. Öyle olduki aliminyum folyodan su yolu yaptım, şelalesi var, gölü var. ohh çok güzel oldu:) Yarın altına naylon koyup toprak dökücem. Ayy çok heycanlıyım...

çilek_2 13-09-2008 00:45

28-03-2007, 10:58 #16
MSaygin

Bu mesajdaki yaptığınız seranın kullanımı ile ilgili bilgi verebilirmisiniz?

Hangi bitkileri yetiştirdiniz?

Sorun oldu mu?

Isıtma ve havalandırma sorununu nasıl çözdünüz?

Olumlu ve olumsuz yönlerini yazarmısınız?

Teşekkürler.

çilek_2 14-09-2008 12:33

Bu serayı geçen kış aylarında kullanıp kullanmadığınızı merak etmiştim.

Başka birşey yazmaya gerek görmediğinize göre birinci sayfadaki uygulamalarla sınırlı kalmış sanırım.

MSaygin 15-09-2008 09:50

Berduray, bir de kapakların birleşme yerlerine pencere bantı, sünger gibi bir şey çekebilirsiniz, sanki daha iyi yalıtır gibi.Kesinlikle işe yarayacak gibi görünüyor seranız :)

çilek 2, tabi serayı kışın kullandım.Düşündüğüm kadar iyi bir yalıtım yapmadı, içeriyi ısıttı tabi ki ama hava soğuduktan sonra ısısını uzun süre koruyamadı, çabuk soğudu, yine de belli bir avantaj sağladı, rüzgardan korudu.
Bu sene süngerlerini yenileyeceğim.Bir de üzerine kalınca bir örtü atmayı düşünüyorum çok soğuk gecelerde.Aslında içerisine küçük bir de elektrikli soba koyabilsem çok iyi olur ama su ve elektrik birleşmesinden çekindiğimden yapmıyorum.
Bir de en kaliteli silikonu kullanmama rağmen, güneş silikonları kuruttu, silikonları yenileyeceğim kış başlamadan.

Ek ısıtma yapmadım, iyi havalarda da kapaklarını tamamen açıp havalandırdım.

Hangi bitkileri yetiştirdiğime gelince, çekirdekten çıkan turunçgillerimi, plumeriaları, japon güllerini koydum zaman zaman.

Selamlar,

Baobab 09-11-2008 13:33

4 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Her ne kadar benimkisi "balkonda sera yapımı" olmasa da, Koçtaştan aldığım hazır bir küçük seranın kullanımı ve içini ısıtmakla ilgili olarak uyguladığım çözümü paylaşmak istedim. (Buradaki diğer arkadaşlar kadar el becerim olmadığından, kendim ayrı bir sera yapmaya cesaret edemedim :(

1- Koçtaş'tan iki raflı bir serayı 78 YTL'ye aldım ve fazlaca güneş görmeyen balkonumun en iyi ışık alabileceğine inandığım köşesine, bir sandalye üserine yerleştirdim.

Eklenti 52338


2- Daha sonra, eski bir akvaryum ısıtıcısı buldum ve bir şişenin içerisine yerleştirdim, pencereden uzattığım bir ara kablo ile de elektrik sağladım. (Biliyorsunuz, akvaryum ısıtıcıları suyu belirli bir sıcaklıkta tutmak için tasarlandıkları için, doğrudan doğruya ve suya yerleştirmeden seraya koymak, bozulmalarına yol açar)

Eklenti 52340

Bir kaç gün kadar, oda termometresi ile balkonun ve içerisinde akvaryum ısıtıcısı çalışırken sera içindeki ısıyı ölçerek test ettim. (Dışarıda hava 5-9 derece iken, sera içerisindeki ısıyı 14-17 derece arasında sabit tutuyor). İçerisinde bulunduğu su belirli bir ısıya gelince durup sonra tekrar çalıştığı için, havalar daha soğuk olunca, daha fazla çalışmak suretiyle aynı ısıyı koruyacağını tahmin ediyorum)

3- Daha sonra, büyük bir saksı içerisine Selahhaddin beyden aldığım çilekleri diktim.

Sera içerisindeki ısıtıcıyı bugünlerde gündüz pek kullanmıyorum. Hatta seranın perdesini açık bırakmaya dikkat ediyorum, çünkü içerisi 35-36 dereceye kadar çıkabiliyor ("sera etkisi" ;)

Eklenti 52339 Eklenti 52341

4- Bu yöntemle, evde pencere önünde yer bulmayan saksıların hem kendilerine balkonda yer bulmalarını, hem de biraz daha iyi ışık alabilmelerini ümit ediyorum. ("bitkiler için yapay ışık" bölümünde de anlattığım üzere, ev içinde de "yüksek basınç sodyum lambası" ile yapay ışık sistemi kurdum, ama üzerinde durduğu masada yer kalmayınca, bir de sera işine gireyim dedim! :rolleyes:

Selam ve sevgilerimle.

nevsune 09-11-2008 14:23

Ellerinize sağlık, seranızı güle güle kullanın.

Geçen yıl bu zamanlarda aynı dertle uğraşıyordum. Önceleri ben de bu tür bir çözüm düşündüm ama sonra balkonu tümüyle naylonla kapatma kararı aldım (oldukça küçük ve gömme bir balkon zaten). Çünkü baktım ki yapmak istediğim sera benim becerilerimi aşıyor ve istediğim gibi olmayacak. Benim de o zaman bulduğum, sizin satın aldığınız sera ise hem balkondaki bitkilere yetersiz geldi ve ayrıca da çok pahalı buldum.

Bir pencere bile açtığım naylon ilk defasında rüzgardan yırtıldı ama sonra yeni bir naylonu Bauhaustan aldığım çıtalara sabitleyince sorunu çözümledim. Bütün bir kış çok iyi dayandığı gibi, bitkilerim de tam bir sera etkisi yaşadılar. Kış ortasında açan çiçekler bana bahar havası yaşattılar. Yalnız ne kadar o pencereden havalandırdıysam da bir sorun yaşadım, o da tavandaki boyalar kabarıp biraz döküldüler.

Bu yıl artık kalıcı çözüme başvurup balkonu camla kapattırıyorum.

Baobab 09-11-2008 14:41

Çok teşekkürler nevsune hanım.

Aslında sizin de dediğiniz gibi, en güzeli camla kapatmak sanırım.

Şu an kaldığım evde kiracı olduğum için, gelecek sene taşınmayı umduğum (TOKİ bitirmiş olursa) evde,
ben de balkonu camla kapatmayı düşünüyorum. Kısmetse o zamana artık.
Bu sene bu şekil idare edeyim diyorum.

Görebildiğim kadarıyla, son yıllarda çok güzel sistemler çıkmış balkonu camla kapatmak için.
Tamamen camdan, yer kaplamayan ve kolayca açılabilen cinsten.
(İstendiğinde camları katlayıp ferah ferah oturmak da önemli tabi ;)

Gelecek sene kendi evime çıkarsam ilk işim onlardan kaplatmak olacak :rolleyes:

Lonicera 10-11-2008 12:43

Sn Baobab,oluşturduğunuz sera çok sevimli gözüküyor.Umarım bitkilerinizi sağlıklı şekilde büyütürsünüz.Seranın içini ısıtmak için kullandığınız akvaryum ısıtıcısı 100w olanlardan mı?Ayrıca ısıtma mantığı, ısınan suyun buharlaşıp sera içine ısı vermesi sanırım.Eğer böyle ise fazla miktarda oluşacak nemden dolayı bitkilerinizde sorun oluşmayacak mı?Çok düzenli havalandırma yapmanız gerekecek tahminime göre.

Baobab 10-11-2008 13:02

Sn Lonicera;

Aslında biraz deneme-yanılma yöntemiyle gidiyorum.

Şişenin serayı ısıtması, buharlaşma yolundan daha çok, dış sıcaklığın örneğin, 2 derece olduğu bir yerde, sürekli 21-22 derecelik bir sıcaklığın seraya yayılmasıyla gerçekleşmekte. Tıpkı, ısınmak için sıcak su torbası kullanmak gibi.

Her ne kadar şişenin ağzı dar ve 21-22 derecedeki buharlaşma çok yüksek değilse de, sabahları baktığımda sera naylonunun bir kısmını buğulanmış olarak görmekteyim ki, bunun bitkilere zarar değil, yarar verdiği düşüncesindeyim. Ticari bitki yetiştiren bitki seralarına da girdiğimde, genellikle yüksek bir nem oranıyla karşılaşıyorum. Bu da, bir parça nemin bitkilere yaradığını düşündürtüyor bana.

Bugünlerde Ankara'da gündüzler bahar aylarını aratmayacak nitelikte, ancak geceleri sıcaklık 2-3 dereceye kadar düşmekte (tam nezle yapma havası yani! :). Bu yüzden de, termostatlı ısıtıcıyı geceleri kullanıyorum sadece. (Aslında bugünlerde gidip ucuz bir zaman ayarlayıcısı almayı planlıyorum. Böylece her gün fişe tak-çıkar mevzuundan da kurtulmuş olurum)

Selamlar ve sevgiler.

Lonicera 10-11-2008 13:24

Bilgi için teşekkürler.Seranızı bu ısıtma sistemiyle, Ankara soğuklarında , bahsettiğiniz sıcaklıklarda tutabilirseniz süper olur.Dediğiniz gibi, deneyerek göreceksiniz sonucunu.Gelişmelerden bizleri de haberdar ederseniz çok sevinirim şahsen.:rolleyes:

MSaygin 10-11-2008 14:49

Baobab, akvaryum ısıtıcısı çok iyi bir çözüm, tebrikler.Bende boş bir akvaryum var, onu su doldurup ben de böyle yapayım.
Benim kafam basmaz öyle hesapları, bu ısıtıcı sürekli çalışsa tahminen kaç ytl tutarında elktrik parası çıkartır?

Baobab 10-11-2008 15:32

Sayın MSaygın,

Ben de eskiden sıkı bir akvaryumcuydum ve aynı ısıtıcıyı akvaryumda kullanırdım. O zamanlar fazlaca bir fatura ödediğimi hatırlamıyorum.

Ama neticede ilk fatura geldiğinde anlamış oluruz ne kadar ekstra para ödeyeceğimizi.

Seradaki durum, elektrik faturası vs, ayrıca bilgilendiririm zaten.

Selam ve sevgiler.

erkangokce1 12-03-2009 15:58

benim istanbul fındıklıda kiraya vermediğim bahçeli dükkanım var evmin alt katı buraya 200m2 lik bir sera kurmayı düşünüyorum bana ticari anlamda ek gelir sağlayacak bir bitki önerir misiniz yokssa 200 metre kare yer yapıp para kazanmayı beklemek boş iş mi dersiniz?

malbman 12-03-2009 16:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkangokce1 (Mesaj 378336)
benim istanbul fındıklıda kiraya vermediğim bahçeli dükkanım var evmin alt katı buraya 200m2 lik bir sera kurmayı düşünüyorum bana ticari anlamda ek gelir sağlayacak bir bitki önerir misiniz yokssa 200 metre kare yer yapıp para kazanmayı beklemek boş iş mi dersiniz?

Eğer pazarlamasını becerebilirseniz marul yapın. Bence en makulu o olur.

hly999 16-03-2009 11:05

Seranız gerçekten güzel baobab ama keşke çilekler için kullanmasaydınız.
Selahattin byden bende çilek almıştım. Kar altında biraz kalınca daha iyi geldi sanki. Garanti olsun diye eve de 3 adet çilek fidesini dikmiştim evdekiler çürüdü. Dışardakiler şimdi tomurcuklamaya başladılar...

Baobab 16-03-2009 13:27

esasen benim çileklere de hiç iyi gelmedi sera geçen sene! :(

bu sene balkonda hiç seraya koymadan, dışarıdan köklediğim dağ çileklerini bir saksıya yerleştirmiştim, gayet güzel yeşil yeşil yaşayıp durmatalar şimdilik..

hakikaten de deneyip yanılarak öğreniliyor pek çok şey...

çetinpak 17-03-2009 09:35

5 Eklenti(ler)
Bu resimlerdeki bitkilerde benim cam balkonda bulunanlardan bazıları.

çetinpak 17-03-2009 09:40

2 Eklenti(ler)
Meşe palamutunun ilk ve son hali biraz daha boy verdikten sonra bahçedeki yerine taşıyacağım.

çetinpak 17-03-2009 09:46

1 Eklenti(ler)
Bu fide de At kestanesi, kestaneleri sokaktan toplamıştım.

k0900 19-03-2009 13:00

5 Eklenti(ler)
mini seralar

kürşad 19-03-2009 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çetinpak (Mesaj 381316)
Meşe palamutunun ilk ve son hali biraz daha boy verdikten sonra bahçedeki yerine taşıyacağım.

Fideleriniz etiole olmuş. Kısaca yetersiz ışık almış. Birden dışarıya dikerseniz de fideleriniz yaşamayacaktır. Saksılarını bir veya iki boy büyütüp pişkinleşinceye kadar içeride, dışarıya almadan önce de bir veya iki hafta da gündüz dışarıya - gece içeriye şeklinde alıştırmanızı tavsiye ederim. Kudret narı ile bizzat yaşadım bu durumu, İnşallah yaşatırsınız.

k0900 19-03-2009 14:13

4 Eklenti(ler)
mini seralar;

saltra 01-05-2009 22:04

ooof of
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 382851)
mini seralar;

yahu bu seraları birtürlü bulamıyorum satan bir yer, deli olacam, domatesler, biberler büyüdü, limonum fide verdi lazım bana bunlardan :( balkon rüzgar alıyür

k0900 01-05-2009 22:16

Sn. saltra aşağıdakı linkler size bir fikir verebilir :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14626

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595

maqnezium 23-05-2009 11:32

2 Eklenti(ler)
******. *** de evimde evmde bir büyük bir küçük iki akvaryumum vardı kullanmadığım bunu yan çevirip içerisine bitkilerimi yerleştirdim. Belirli aralıklarla kapaklarını açıp kapatıyorum hava alması için. Doğru mu yapıyorum?:confused:

Baobab 28-05-2009 11:20

akvaryum da iyi fikir, ama izmir koşullarında belki de bu aylarda artık ihtiyaç yoktur.
Çünkü akvaryum içerisindeki bitkilerin fazla sıcaktan yanma riski de artıyor yaza doğru..hele ki İzmir'de.. :rolleyes:

Yesilguzeldir 05-01-2010 19:50

Benim Seram
 
5 Eklenti(ler)
Merhabalari
Sitenizde yeniyim. İsmim Murat. Bir çok bilgiden faydalandım sitede. Bir de benim katkım olsun istedim umarım faydalı olur. Bugün yaptığım seramın yapım aşamalarını anlatmaya çalışacağım.

Malzemeler:
-1 adet yüksek raflı dolap
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262716555
Rafların yüksekliği önemli. alçak rafların arka kısmına güneş daha az girecektir. Koctaş tan aldım. 34,90 TL. Daha ucuzunu bulabilirsiniz. Benim vaktim olmadığı için buradan aldım. Bu tip raflı dolapları alırken, mevcut raf sayısını arttırabileceğiniz ve/veya yan yana birden fazla koyabileceğiniz tipleri seçerseniz faydalı olur kanaatindeyim.
- Naylon
Koctaş tan aldım. Metre tülü 3,49 TL. Ancak bu iki katmış. Ben ihtiyacımdan fazla almışım bilmeden. Alırken kontrol etmenizde fayda var.

- Eski dost koli bandı
- Maket bıçağı ve makas, cetvel, kalem
- İzolasyon köpüğü
60x125 tabakası 3,49 TL. Ucuz köpükte kullanabilirsiniz.
- Yardımcılar
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262716501
Çok önemli bence :)

Yapmak istediğim, rafın içerisinde havanın rahat dolaşabileceği, yalıtımı gayet iyi bir sera. Havanın rahat dolaşımı, gerektiğinde ısıtıcı kullanıldığında oldukça önem taşıyacaktır. Buna ek olara yalıtım iyi olursa, ısıtma masrafını da iyi yönde etkileyecektir.

Isının kaçabileceği yerlerin başında en alt ve en üst raflar gelmektedir. Bu sebeple izolasyon köpüğünü, en alt rafın altına ve en üst rafın üstüne koydum. Köpüğü rafların boyutlarından gerektiği kadar geniş hazırlayarak, dışına koyacağım naylon ile dolap arasında sirkülason için gerekli hava boşluğu oluştu. Köpük naylonun altında kalmakta. Ayrıca resimde görebileceğiniz gibi hava sirkülasyonu için raflara da delikler açtım.

Yalıtım için köpüklerin yanı sıra bir uygulama daha yaptım. Dolabın etrafını 1 kat naylonla kapladıktan sonra, 1. kattan daha dışta, bir 2. kat naylon daha sardım. 1. kat ile 2.kat naylon arasında yaklaşık 2,5 cm boşluk bıraktım. Bu boşluğu da daha geniş ikinci bir köpük ile oluşturdum.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262716598
Böylece dolap içerisindeki ısı ile dış ortam arasında yalıtım sağlanmış oldu.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262716647

1. kat naylon sarılmış hali.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262721453

Bu da bitmiş hali. Ön yüzdeki naylonlar yukarıya kalkıyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262716677

Bu gece hava oldukça soğuk. Denemek amacı ile hem dışarıda hem içeride termometre ile ölçüm yaptım. Gayet iyi sonuç verdi.(Dışarısı 3 derece, içi 10 derece).
Aklıma geldi. Bi bardak kaynar suyu en alt rafa koydum. Bir saat sonra içerideki sıcaklık 12 dereceydi.
Isıtmada baya bi ucuz oldu.

Umarım fikir vermesi açısından yararlı olur.
Hepinize sağlıklı günler.

nerimos19 05-01-2010 21:08

Eşim faze fasülye hastası her gün olsa yerim der . Evde fazlaca 20 lt lık pet şişeler var altını kesip az toprağa gömsek kapak kısmındaki hava deliği
bitkiye yetermi güzdüzleri sıcak olarsa br kaç saat havalandırabiliriz .
Bu şekilde bir ay önceden fasülye yetiştirmek mümkün olabilirmi .Yardımcı
olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederiz.iyi akşamlar.

selis 30-04-2010 18:49

2 Eklenti(ler)
Balkonum biraz rüzgar alıyor ve eski bir bebek karyolası işime yaradı ;) Üzeri gündüz açık, gece kapalı..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024