![]() |
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-11-2006
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
|
Hıyar (Salatalık) hastalık ve zararlıları
Hıyarda fotoğrafta görülen hastalık arazlarını yorumlayabilir misiniz? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
|
Birbirine yakın ve alanın değişik noktalarında öbek benzeri genel bir solgunluk var mı? Alanın değişik yerlerinde öbek/ocak benzeri kurumalar, **** suyun alındığı yere yakın hıyarlarda daha şiddetli bir sararma ve kuruma görünümü var mı? Yapraktaki beyaz benekleri içine alan daha yakın çekim fotoğraf ekleyebilir misiniz.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Hıyar (Cucumis sativus)- Salatalık
HIYAR - Cucumis sativus Hıyar Kabakgiller familyasından olup bir senelik ve sarılıcı karakterde bir kültür sebzesidir. Toprak nemini çok sevdiğinden kökleri oldukça yüzeysel ve çoğunlukla ilk 20-25 cm derinlikte gelişir. Seralarda askıya alınarak yetiştirildiğinden daha iyi ışıklanmayı sağlamak için budama yapılır. Bu yüzden askıya alınarak yetiştirilen hıyar bitki boyu 2 m’yi bulmaktadır. Sofrada çok değişik şekillerde değerlendirilebilen hıyar, vitaminler ve diğer besin maddeleri (C ve B vitamini, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, kalsiyum, fosfat, demir) bakımından beslenme üzerinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Bölgemizde açıkta mevsiminde yetiştirilen hıyar ülkemizin diğer bölgelerinde seralarda da yetiştirilmektedir. Özellikle seralarda turfanda olarak yetiştirilen hıyar pazarda oldukça yüksek fiyat bulabilmektedir. ÇEŞİTLER Bazı yerlerde yazlık, sera yetiştiriciliği olan yerlerde ise bütün yıl boyunca piyasada hıyar bulunmaktadır. Bu yüzden değerlendirme amaçlarına uygun çok sayıda hıyar çeşidi mevcuttur. Hıyar çeşitleri öncellikle çekirdeklilik durumuna göre iki gruba ayrılır. Çekirdeksiz çeşitler Çekirdekli çeşitler Diğer yandan yetiştirme yerleri ve değerlendirme şekillerine göre de gruplandırılırlar. I- Sera Çeşitleri Sofralık ÇeşitlerTurşuluk Çeşitler II- Açıkta (tarlada) Yetiştirilen Çeşitler a. Sofralık Çeşitler: Bu gruba Colorado, Cubit, Marketer, Submarine, Stays Green gibi Amerikan çeşitlerinin yanı sıra yurdumuzun değişik yörelerinde yetiştirilen bazı yerli çeşitler girer. Bunlar; Langa, Maltepe, Çengelköy, Dere ve Kilis hıyarıdır. Bunlardan Kilis hıyarı diğerlerine oranla daha küçük boylu, hoş kokulu ve oldukça erkencidir. b. Turşuluk Çeşitler: Gherkin, Belair, Belmonte, Kornişon ve Rus hıyarı. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ İklim İsteği Ilık iklim sebzesi olan hıyar soğuklara karşı çok hassastır. Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hemen etkilenir. Hıyar tohumlarının ekildikleri yerde iyi bir çimlenme gösterebilmesi için toprak ısısının en az 11 ° C olması gerekir. Çimlenme için en elverişli toprak ısısı 11-18 ° C arasındadır. Sıcaklık yükseldikçe buna paralel olarak çimlenme hızı da artar. Yazın sıcak ve kurak devrelerde sulama yapılarak bitki su düzeni normal sınırlar içinde tutulmaz ise hem gelişimi yavaşlar hem de meyveler süratle acılaşır. Bu yüzden verimden en iyi şekilde faydalanabilmek için özellikle Bölgemizde ilkbaharda soğuk tehlikesi geçer geçmez ekimi yapılmalıdır. Aksi halde ekimde gecikilirse o oranda sıcak ve kurak döneme yakalanır ve iyi bir sonuç alınmaz. Toprak İsteği Hıyar bir çok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer bitki besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları sever. Yüksek tuz seviyesine çok hassas olduğundan toprağın drenajı iyi ve eriyebilir tuz seviyesi düşük olmalıdır. YETİŞTİRME TEKNİĞİ Hıyar arzu edilen hasat zamanına ve çeşit karakterine göre açıkta veya seralarda yetiştirilebilir. Açıkta veya seralarda genel olarak üç ayrı usulle yetiştirilmektedir. Tohumların yastık, kasa veya saksılara ekilerek burada yetiştirilen fidelerin daha sonra esas yerlerine dikilmesi suretiyle yetiştirme, Tohumların doğrudan doğruya açıkta yerlerine ekilmesi suretiyle yetiştirme, Seralarda askıya alınmak suretiyle yetiştirme. Ekim Nöbeti Hıyar köklerinin toprakta genellikle ilk 20-25 cm derinlikte gelişmesinden dolayı her yıl arka arkaya aynı yerde yetiştirilmesi toprağın bu derinliğini bitki besin maddelerince fakirleştirir ve toprağın yorulmasına neden olur. Buna fırsat vermemek için değişik kök sistemine sahip bitkilere münavebede yer vermek gereklidir. Derin toprak tabakalarından faydalanabilen kavun, karpuz ve Domates gibi sebzeler ile yine kökleri derinlere inebilen pamuk gibi bitkiler münavebede diğer ürün olarak yetiştirilebilirler. Toprak Hazırlığı Toprağın ekim ve dikim için hazırlanmasında toprak karakteri, uygulanacak sulama sistemi ve yetiştirme metotları gibi faktörler göz önünde tutulmalıdır. Hıyar köklerinin rahatlıkla gelişebilmesi için toprağın iyice havalandırılmış olması gerekir. Toprak tam tavında iken işlenmelidir. Bu yüzden eğer gerekiyorsa tarlanın önce sulanması ve bunun ardından toprak tava gelir gelmez fazla gecikmeden sürülerek işlenmesi gerekir. Ayrıca keseklerin ufalanmasını ve toprak yüzeyinde bulunan çeşitli bitki artıklarının temizlenmesini sağlamak amacıyla dikkatli bir tırmıklama yapılır. Böylece hem toprak ekime ve dikime hazır hale gelir hem de sulamaların daha rahat yapılması sağlanır. Seralarda toprak hazırlığı bel ile yapılır. Daha önce dezenfekte edilen toprak uygun tavda bellenerek işlenmelidir. Topraktaki hastalık kaynaklarının yok edilmesi için ya sera toprağının üç yılda bir değiştirilmesi veya toprağın ekimden önce dezenfekte edilmesi (ilaçlanması) gerekir. Ancak sera toprağının değiştirilmesi çok zahmetli ve pahalı bir işlem olduğu için tünel yerinin değiştirilmesi ya da toprağın kimyasal maddelerle dezenfekte edilmesi daha uygun olur. En etkili dezenfeksiyon şekli toprağın göztaşı eriyiği ile ilaçlanmasıdır. Bunun için ekim veya dikimden önce %0.6’lık (100 lt suya 600 gr) göztaşı eriyiğinden 1 m2 ye 5 litre süzgeçli kova ile verilmeli, 10 dakika sonra aynı miktarda temiz su ile sulanmalıdır. Bu işlem her yıl tekrarlanmalı ve uygulamadan önce çiftlik gübresi toprağa verilmiş olmalıdır. Ekim ve Dikim Fide yetiştirme usulü daha fazla masraflı ve daha çok emek istemekle beraber daha erken verim verir. Kaliteli fide uygun bir fide harcı, iyi bir bakım ve yetiştirme ortamı ile temin edilir. Harç hazırlanırken çiftlik gübresi-toprak ve kum, şu oranlarda olmalıdır; Orman toprağı kullanılırsa iki kısım çiftlik gübresi, iki kısım orman toprağı ve bir kısım kum, bahçe toprağı kullanılırsa 6 kısım çiftlik gübresi, üç kısım bahçe toprağı ve bir kısım kum kullanılmalıdır. Harç kullanılmadan dezenfekte edilmesi gerekir. Harcı hazırlandıktan sonra tohum ekimine geçilir. Bunun için fidelerin dışarıya çıkartılma zamanları göz önünde tutularak tohumlar yastık veya tüplere şubattan itibaren ekilir. Hıyarlar yer değiştirmeye karşı çok hassas olduklarından genellikle şaşırtma yapılmaz ve bunun içinde tohumlar yastıklara 10x10 cm sıra arası ve sıra üzerinden ekilir. Çıkışı garantilemek amacıyla her ekim yerine 2-3 tohum atılmalı ve hepsi çıktıktan sonra en kuvvetli bir tanesi bırakılarak diğerleri seyreltilmelidir. Açıkta yetiştiricilik için yastık veya tüplerde yetişen fideler soğuk hava tehlikesi kalkar kalkmaz önceden işlenmiş ve hazırlanmış dar veya geniş masuralara dikilir. Hıyar için masuralar tek sıralı yetiştirmelerde 50-60 cm genişliğinde, çift sıralı yetiştirmelerde 80-120 cm genişliğinde hazırlanmalıdır. Sıra üzerinde ise toprak ve çeşidin gelişme karakterine göre fideler genellikle 40-50 cm üzerinden dikilmelidir. Seralarda dikim; fideler yastık veya tüplerden çıkartılarak daha önce açılmış çukurlara konur ve can suyu verilerek fide etrafındaki boşlukların verilen su ile dolması sağlanır. Daha sonra bu boşluklar elle veya çapayla etrafındaki toprakla doldurulur. Fide yetiştirme usulünden ayrı olarak hıyar tohumlarının doğrudan tarlaya ekilmesi için ekimin ilkbahar başlarındaki don tehlikesi kalktıktan sonra Nisan ayı ortalarına kadar yapılması gerekir. Tohumların ekimden önce 1-2 gün ıslak bir bez içinde bırakılmaları tohumların daha kısa zamanda çimlenip toprak yüzüne çıkmalarını sağlar. Ekim için açılan çukurlara 2-3 cm derinliğinde olacak şekilde 3-4 tohum atılır ve çukurlar toprakla kapatılarak hafifçe bastırılır. Sıra arası ve sıra üzeri ile her bir ekim yerine bırakılacak tohum sayısına bağlı olarak dekara 250-500 gr tohum hesap edilmelidir. Gübreleme Hıyar bitkisi gübreyi çok sever. Bu amaca yönelik iyi hazırlanmış çiftlik gübresinden dekara 3-6 ton vermek hem toprak verimliliğini arttırır hem de toprağı organik maddece zenginleştirir. Toprak analizi yapıldıktan sonra analiz sonuçlarına göre tarla yetiştiriciliğinde ortalama olarak 8 kg/da P2O5 karşılığı fosforlu gübre ve 10-12 kg/da N karşılığı azotlu bir gübre verilmelidir. Bölgemiz toprakları potasyumca zengin olduğundan toprak analizi sonucuna göre topraktaki kullanılabilir potasyumun 30 kg/da dan daha az olması halinde potasyumlu gübreler kullanılabilir. İlk meyve görüldükten sonra azotlu gübrelerden veya çiftlik gübresinden hazırlanmış şerbetten 1-2 defa verilmesi çok faydalıdır. Seralarda; dikimden önce 20-25 kg/da P2O5 karşılığı fosforlu gübrenin verilerek toprağa karışımı sağlanmalıdır. Azotlu gübrenin ise meyve bağlamayı olgunlaşmayı geciktirmeyecek şekilde iki veya üçe bölünerek verilmesi gerekir. İlk uygulamada 16 kg/da N, ikinci uygulamada 12 kg/da N karşılığı azotlu bir gübre verilmelidir. İlk azotlu gübre, bitkiler 3-4 yapraklı olunca seddelerin iki yanına bant şeklinde verilerek çapa ile hafifçe toprağa karıştırılmalıdır. Diğer uygulamalar 20-30 gün ara ile aynı şekilde yapılmalı, gübre bitki yapraklarına değmemelidir. Sulama Genel bir kural olarak, suya çok duyarlı olması nedeniyle “diplerinin daima nemli bulundurulması” gereken sebzelerden biri de hıyardır. Böylece hem bitkinin iyi gelişmesi sağlanır hem de özellikle susuzluktan ileri gelen acılaşmaya fırsat verilmemiş olur. Hıyarın sulama yönünden en kritik dönemi meyve bağlama dönemidir. Fideler dikildikten sonra ilk verilen can suyundan ilk meyveler görülünceye kadarki dönemde çok olmamak koşuluyla 1-2 su verilebilir. Bu dönemde fazla sulama yapılması meyvelerin sararmasına (boğulmasına) neden olur. Bundan sonra su büyük önem kazanır ve mümkünse her 3-4 günde bir sulama yapılmalıdır. Hıyarın su isteği bir çok sebzeye göre daha kolay anlaşılır. Özellikle sabah ve akşamları hıyarın iri yapraklarının anormal pörsüme göstermesi ve aşağı doğru sarkması, ayrıca gövde ve yapraklarda tüylülüğün artması ve yaprakların küçülmesi su eksikliğini belirtir. Bu durumda zaman geçirmeden sulama yapılmalı ve sulamalar mümkünse sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü yapılmalıdır. Bakım I- Çapalama ile havalanması, gevşetilmesi, toprak suyunu tüketen yabancı otların yok edilmesi ve çatlakların kapatılması ile toprak nemi korunmaktadır. Bu amaçla bitki boyu 8-10 cm olunca ilk çapa yapılmalıdır. Mevcut şartlara ve bitkinin gelişim durumuna göre 2-3 hafta arayla birkaç defa çapa yapılmalıdır. Ancak hıyar kökleri toprak içerisinde genellikle yüzeysel olarak yayıldıklarından çapalama fazla derin yapılmamalıdır. Çapalama işine bitkiler bulundukları yeri tamamen örtünceye kadar devam edilmeli bundan sonra yabancı otlar görüldüğü taktirde elle çekilerek temizlenmedir. İkinci çapa ile birlikte bitkilerin daha geniş bir kök sistemi oluşturmaları ve kuvvetli gelişme gösterip iyi ürün verebilmeleri için hafifçe boğaz doldurulması yapılmalıdır. Birinci veya en geç ikinci çapa esnasında her ekim yerinde en kuvvetli bir bitki bırakılarak diğerleri seyreltilmelidir. Çapalama esnasında bitki kolları su yollarına düşmeye başlamışsa bunlar dikkatle masuralar üzerine alınmalıdır. II- Hıyarın gövde ve dallarına basıldığında iletken doku zedeleneceğinden meyveler kendilerine gerekli olan suyu normal olarak alamayacaklar ve böylece gelişmeleri aksayarak acılaşma meydana gelecektir. Bunun için gelişme döneminde ve hasat zamanında bitkiler arasında gelişigüzel dolaşılmamalıdır. III- Sera yetiştiriciliğinde dengesiz büyümeyi önlemek, verimi devam ettirmek ve daha iyi ışıklanmayı sağlamak için bitkiler askıya alınmalı ve budanmalıdır. Budama genel olarak iki tiptir. Bunlardan biri bikinin tek gövde üzerinde büyütüldüğü sistemdir ve bitki tele varıncaya kadar yan dallar alınır. Diğerinde ise bitki gövdesi üzerinde yan dallar bırakılır ve mevsime, bitkinin büyüklüğüne bağlı olarak yan dalların değişik uzunluklarında uçları alınır. HASTALIKLARI, ZARARLILARI VE MÜCADELESİ Hıyar Hastalıkları Hıyar adi mozaik virüsü: Yapraklarda açık yeşil mozaik lekeleri halkalar ve dalgalı çizgiler yapar. Bazı yaprak bitleri ve emici böceklerle yayılır. Hıyar Kabarcık Mozaik Virüsü: Özellikle seralarda yetiştirilen hıyarlarda görülür. Yaprak veya meyve üzerinde koyu yeşil benekli mozaik lekeleri görülür. Verimi ve kaliteyi düşürür. Virüs hastalıklarına karşı tohumlar dezenfekte edilmelidir ve ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Yalancı Mildiyo Hastalığı: Yapraklar üzerinde önce küçük soluk yeşil veye sarımsı lekeler belirir. Yaprağın alt yüzeyinde ve bu lekelerin altında gri veya menekşe renginde bir küf tabakası görülür. Şiddetli şekilde hastalanan yapraklar sararır sonraları kahverengiye döner. Bitki koruma şubesinin tavsiyelerine göre Mancozeb, Propineb, Zineb ve Maneb gibi ilaçlar kullanılarak mücadelesi yapılabilir. Külleme: Bitkilerin özellikle yaşlı yapraklarında görülür. Genellikle önce yaprağın üst yüzeyinde parça parça, nispeten yuvarlak lekeler belirip sonradan bu lekeler birleşerek yaprağın her iki yüzeyini, yaprak sapını ve gövdeyi kaplar. Yapraklar kuruyup dökülür, bitkideki gelişme durur. Yaz boyunca rüzgar ve böceklerle etrafa yayılır. Kültürel önlem olarak hasattan sonra hastalıklı bitki yaprakları ve tarla içindeki civarındaki yabancı otlar toplanarak yakılmalıdır. Bu hastalığa karşı en ucuz ve kolay mücadele toz kükürtle yapılır. Mücadele için dekara 2-3 kg toz kükürt yeterlidir. Hıyar sap çürüklüğü: Bu hastalık yaprak, kök ve meyvelerde görülebilir bitki solar ve bir iki gün içinde bütün fideyi sararak öldürür. Gelişmiş bitkilerde hastalık önce ana gövde ve yan dalların toprağa yakın yerlerinde başlar. Önceleri sapta yumuşak sulu bir çürüklük halinde görülür. Daha sonra bu çürüklük dallara ve köklere doğru ilerler. Mücadelede toprak kimyasal maddelerle dezenfekte edilmeli ayrıca haftada bir defa Zinep, Ziram, Ferham ve Maneb gibi ilaçlardan 100 lt suya 400 gr karıştırılarak fideler ilaçlanmalıdır. Kültürel önlem olarak da hastalık görülen sahalarda toprak en az iki yıl boş bırakılmalı veya uygun bir münavebe uygulanmalıdır. Hıyar Köşeli Leke Hastalığı: Yapraklarda sarı lekelerle başlar sonra lekeler esmerleşir, delinir veya birbiri ile birleşerek yaprağın tüm yüzeyini kaplar. Lekelerin özelliği damarlarla sınırlanmış köşeli olmalarıdır. Mücadele için aynı yerde arka arkaya hıyar yetiştirilmemeli tohumlar uygun köklerden alınmalı ayrıca eğer gerekiyorsa dezenfekte edilmelidir. Hastalık görülmeden bitkilere %1’lik bordo bulamacı serpilmeli ve ilaçlama 15 gün arayla tekrarlanmalıdır. Hıyarın Zararlıları Danaburnu: Bitkilerin köklerini ve köke yakın boğaz kısımlarını kemirerek kurumalarına neden olur. Mücadele için 8 kg kepeğe 100 ml Metil Parathion 35, 400 gr Chlorpyriphos ethyl 25, 250 gr Trichlorfon 80 veya 10 kg kepeğe 100 gr Endosülfon 32.9 veya 500 gr Endosülfon 5 karıştırılır ve hafifçe nemlendirilerek serpilir. Kırmızı Örümcekler: Gözle çok güçlükle farkedilecek kadar küçüktürler yaprakların öz suyunu emerek sararmalarına ve kuruyup dökülmelerine neden olurlar. Dicofal, Tetradion ve Malathion gibi ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılabilir. Yaprak Bitleri: Hortumlarını sokarak bitkinin öz suyunu emerler büyümeyi engelleyip meyvelere zarar verirler. Bitkilerde görülür görülmez Nikotin sülfatlı veya Onganik fosfatlı mücadele yapılmalıdır. Bu amaçla Bromophos, Diazinon Fenitrothion veya Malathion gibi ilaçlar kullanılabilir. Agrotisler: Danaburnu gibi özellikle genç bitkileri boğaz kısımlarından keserek büyük zarar yaparlar. Mücadele için 10 kg kepeğe bileşiminde %40 Aldrin bulunan ilaçlardan 160 gr ilave edilerek hazırlanan yem dekara 6-7 kg hesabı ile serpilmelidir. Kök ur Nematodu: Kök bölgesinde urlar meydana getirerek köklerin su ve besin maddeleri alımını güçleştirir. Tohum ekimi veya fide dikiminden 3-4 hafta önce toprak ilaçla dezenfekte edilmelidir. Büyüme devresinde bitkiyi genç safhada yakalarsa bitki köklerinin etrafına yanmış çiftlik gübresiyle malç yapıp yeni köklerin gelişmesi sağlanır. Ayrıca 100 lt suya 150 gr Paratihon karıştırılarak ilaçlama yapılabilir. HASAT Çeşidin erkencilik özelliği ile yetiştirme ve bakım şartlarına göre tohum ekiminden 55-70 gün sonra hasata başlanabilir. Hıyarlarda ilk hasat için en uygun zaman meyvelerin normal çeşit iriliğinin 1/3’ü veya en fazla 1/2’sini aldığı zamandır. Hasadın gecikmesiyle meyveler fazla irileşir, şekil bozulur ve pazar özelliğini kaybeder. Hasat da meyveler dala bağlanan sapından keskin bir bıçak veya makasla kesilerek toplanır. Mümkünse sabah erken saatlerde hasat yapılmalıdır. VERİM 3 ile 6 ton/da arasında verim söz konusu olabilmektedir. Kaynak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
arkadaşlar merhaba ben yeniyim ilk kez geçen yıl ürettim iyide sonuç aldım ama yaprakları pas gibi oldu anlayamadım bu yıl inşallah olamaz şuan 10 adet 10 cm lik fidem var dışarı diksem olurmu zamanımı şimdi çanakkalede ikamet ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Selahattin bey. Yalancı mildiyo hastalığı için RIDOMIL MZ 68 WP adında 25Ogr bir ilaç aldım 8 ytl. Eve gelince farkettim ki hastalık başlamadan ilaçlayın diyor. Benim nerede ise sararmayan yaprağım yok. İlaçlama yapayım mı? 1lt suya 1 tatlı kaşığı ilaç koyup pompa ile ilaçlayın yazdı. Yaprak biti için CANİPLAN 20 SP 100gr aldım 5 ytl. 1lt suya 1çay kaşığı katıp pompa ile ilaçlayın yazdı. Arkadaş fazla bilgi vermedi, meşgul olduğu için bu tariflerle ilaçlamamı yapayım mı? 20- 30 metre karelik bir bahçe için fazla olan bu ilaçları sıkıca kapatıp serin bir yerde bekletirsem uzun yıllar kullana bilirmiyim. bunlar bana hayat boyu yeter. ![]() Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
İlacı aldığınız yerin tavsiyelerine uyun. Geç kalmışta olsanız ilaçlama yapın ve sağlıklı koltuklardan sürgün çoğaltmayı unutmayın. İlaçlarınızın üzerinde son kullanma tarihi ve muhafaza şartları yazar. Değilse serin yerde son kullanma tarihlerine dikkat edin. İlacı çocukların ve canlı hayvanların uzanamayacağı bir yere saklayın. İki ilacı birbiri ile karıştırıp kullanabilirsiniz. İlacı atarken 5 litre suya yarım çorba kaşığı şekerde katarsanız ilacın yapraklara yapışmasını sağlarsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Selahattin bey teşekkür ederim. Bugün iki ilacı aynı yerde karıştırıp içine şeker karıştırarak uygulamayı yapıyorum. İyi çalışmalar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 83
|
salatalığım kurumuş
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 83
|
İşte salatalığımın hali ve böcek. Bunlardan 3-5 tane çıktı saksının altından. Acaba bir yerden koparıp yeni fide köklendirebilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
|
Sorunuza burada cevap vermeyen, yeni konu açınca hiç vermez. O yüzden diğerini kaldırdım. Selahattin Yılmaz neredesin? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
![]() Bu böcek kesinlikle salatalıklara zarar veren bir böcek değil. latincesini bilmemekle birlikte genelde ıhlamur, dut gibi ağaçlarıon üzerinde geznine bir tür böcek. Bizim oraarda kulağan diyorlar ve halk arasında kulak zarını delen böcek olarak bilinir ancak ne kadar doğrudur bilmiyorum. Salatalıklarınızdaki soruna gelince lokal lokal yalancı mildiyo (Bakırlı ilaçlala koruyucu ilaçlama yapmak gerekli ama geç kalınmış gibi görünüyor) hastalığı izleri görülse de esas sorunu yaprakları sıcaktan haşlanmış maalesef. Bitkinin kendisini toparlamasını beklemenizden başka çareniz yok. Yine de bitkinin saksısını ve balkondaki konumunu da gösteren bir fotoğraf gönderin derim ben... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 83
|
Rica ederim Selahattin Bey, bize o kadar yardımcı oluyorsunuz ki bundan kusur mu olur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Salatalık söz konusu olduğundan geç kalmış sayılmazsınız. Koltukları alın torfa dikin, toprağını hiç nemsiz bırakmayın, serin bir yerde 15 günde köklenir sonra saksıya aktarırrsınız bu defa 15 günde bir koruyucu ilaçlama yaparsanız iyi olur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 83
|
Teşekkür ederim Selahattin Bey. Ben bu ilaçlama olayını hiç ciddiye almamıştım. İlaçlama gerçekten çok gerekli bir işlem mi? Domatesler için de geçerli mi bu? İlaç yapmaya elim gitmiyor doğal olsun diye ama salatalığımın başına gelenden sonra yapacağım artık sanırım. Bu bahsettiğiniz ilacı nereden, hangi isimle bulabilirim? Domateslere de 2 hafta da bir aynı ilacı uygulamalı mıyım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
|
Bahçede salatalıkların arasında dolanırken yapraklara basılması vs. Çok güzel bir uyarı sevdim doğrusu şu koltuk alma işini ne domateste ne salatalıkta hanımla bir türlü beceremedik. Aslında 8 - 10 kök bir şeylerimiz var ama olsun. Ne yapalım bilgiden zarar gelmez. Teşekkürler Selahattin bey başta bütün arkadaşlara. Saygıyla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Ziraai ilaç bayilerinden domtaes ve salatalıklar için özellikle yalancı mildiyöye ve dmateste domates mildiyösüne iyi gelen bir fungusit isteyin. Bu şekilde kullandığınız ilaç bakırlı ve koruyucu ilaçlamadır. Sistemi,k olmadığından bitkinin bünyesine karışmaz sadece yaprak gövde ve meyveye yapışır kalır ve yüzeyde mantari hastalık barındırmaz. O nedenle koruyucu ilaçlamayı tavsiye ediyorum burada sorun sadece meyveleri iyi yıkayıp yemeniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 83
|
Ev yapımı ilaçlar bölümünden oksijenli ve yağsız sütlü tarifler buldum. Onlar yeterince korumaz mı acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
|
Soru
Selahattin Bey, Ekte balkonumda yetistirmeye calistigim salatalıklarımın fotografı var. Bu gordugunuz saksıda 8 adet salatalık vardı. Simdi iki tane kaldı...Bir sefer bir adet salatalıgını yiyebildik. Acaba salatalıkarımda ne hastalıgı var. Su anda uzun sırıga sarılı olan salatalıgımın uzerinde 4 adet kucuk salatalık var. Tavsiyenizi bekliyorum.. Aynı anda domateslerimin durumları icinde yorumlarınızı rica edecegim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
|
Domatesler
Ilk mesajımda domateslerimin resimleri cikmamıs.Onları tekrar gonderiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-07-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 42
|
Kimse yok mu?
Arkadaslar, Kimse yok mu? **** grup kapandıda benim haberim mi yok!! Salatalıklarım hala cok kotu durumda.Sari renkli koruyucu bir ilac aldım suyua karıstırılarak verilen. İki gundur uyguluyorum ama bir duzelme yok. Hatta ilac aldigim dukkandaki kisi suyunada biraz verebilirsin dedi.Uygulamadim ama bir gelisme yok.Ne yapmam gerekiyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: İzmir - Saraykent 6
Mesajlar: 141
|
Merhaba; Benim de yetiştirdiğim bir adet hıyar fidem var. Bugün üstünde noktacıklar şeklinde oluşumlar gördüm. Sanırım birileri ya yumurta bırakmış ya da fidemin üstünde yaşamaya başlamış. İlk çıkan yalancı yapraklarda da bozulmalar dikkatimi çekti. Bu yaprakları bitkiden uzaklaştırmalı mı? Bir de ilk defa hıyar yetiştirdiğim için normal mi bilmiyorum ama yapraklara dokununca dokuları sanki sünger gibi geliyor. Konuyla ilgili bilgisi olanlardan yorum bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-04-2008
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 73
|
Selahattin bey,benim bahçemde 1 karık 10 adet salatalık fidem mevctt.Büyümeleri normal seyretmekte,ancak bir tanesininalt yapraklarında açk kahverengi-sarımsı mercimek büyüklüğünde (**** biraz daha büyük olabilir) lekelerin olduğunu gördüm.Ne gibi önlem alabilirim,kimyasal ilaç kullanmak 2.tercihim,kimyasallar dışında bu hastalıktan salatalıklarımı nasıl kurtarabilirim,saygılar,kolay gelsin...! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili lizard, fideniz gayet sağlıklı siyah şeklindeki noktacıkları bir fırça ile uzaklaştırın, aslında o noktalara rağmen fideniz süper sağlıklı noktalaırn sanki torf parçası gibi geldi bana, hem ilk yapraklara bir şey yapmanıza gerek de yok zamnala onlar zaten düşecektir. Sevgili mesut5, resim koyarsanız daha rahat yardımcı oluruz ancak bunu yapamayacaksanız nasılsa ilaç almak için ilaç bayisine gideceksiniz o nedenşle bayinize bir adet yaprak götürüp gösterin görüp uygun ilacı verecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-04-2008
Şehir: MUĞLA
Mesajlar: 73
|
Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaçsever
|
Selahattin hocam yardiminiza ihtiyacim var.Seramin icine ektigim salatalik tohumlarim iki yaprak cikarmislardi dün duruyorlardi birazönce gittim iki ser yapraklari da gitmis.Sümüklü böcekler icin ilac da dökmüstüm daha dün.Bu bile kar etmemis.Gövdeleri duruyor daha yeniden yapraklanirlarmi acaba.Aglicam gelyo yaaa.Tohum Türkiyemin tohumuydu.Ben buralarda nerden bulcam tekrar memleket tohumu yaaa.Bir cevap lütfen |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili seyma30, keşke resim koyabilseniz. Ancak şöyle bir bakın sadece yapraklar gitmişse sorun yok tam tepğede bir büyüme noktası vardır orası kırılmamışsa veya orada büyüme ucu duruyorsa fideleriniz oradan yeni yaprak çıkartarak yeniden gelişmeye devam edecektir. Yok eğer o kısım kırıldı veya yerinde yoksa işte o zaman bir sorun var demektir. Resim koyarsanız dah iyi yardımcı olabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Selahattin hocam, benim salatalık yaprağımda beyaz benekler olmuş,(makınam yok ,sipariş verdim haftaya resimlerim insallah) birşey olurmu?çiçeklenmişlerdi ne güzel.Bu benim ilk denemem.Panik oldum,salatalıklar bile belirmişti..Çok üzüldüm,birşey olacak diye.Bir fikriniz varmı?ne yapsam acaba? Kopartsam mı o yapragı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|