agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Bahçemdeki bu otu yiyebilir miyim? (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/2263.htm)

Ateş Öztan 20-04-2005 09:40

1 Eklenti(ler)
Bahçemde bulduğum bu ot sanki salata poşetlerinin içinde kullanılan daha miniklerine benzetiyorum. Yesem olur mu?

memet 05-11-2006 17:26

Biz Egede her otu yeriz ama bunu görmedim hiç..
Mine hanım bir baksın...

Ateş Öztan 05-11-2006 17:44

Bir tanesini yedim. Tadı acı değil,

bahcıvan 05-11-2006 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Bir tanesini yedim. Tadı acı değil,

Ateş bey mesajınızı okurken hem güldüm, hemde kendimi gördüm. Bende bu yenen otlara meraklı biri olarak, kızlarımın değimiyle ne bulsam yiyen biriyim.
Bazen bir ota rastlarım hemen küçük bir parçayı ağzıma atarım kızlarım hemen elime saldırır. Anne ölücen her bulduğun otu yeme :D :D

Not : Beetlejuice (kızım) diyorki çok güldüm Allahta sizi güldürsün.

Ateş Öztan 05-11-2006 21:44

Sebze bölümüne bir hareket gelsin diye yazdım. Merakta var tabii.
Bir de cemada 'yı test edelim dedim. :)

Şimdi, detaylarını tam hatırlayamıyorum; Eskiden, Karadenizde, biz kral bulduğu bütün zehirli otlardan azar azar yermiş. Bu onda zehirlere karşı dayanıklılık yapmış.
Fakat, bir savaşta oğluna(?) yenilince zehir içip intihar etmek istemiş, bir türlü kendini zehirleyipte ölememiş. :)))

Mine Pakkaner 05-11-2006 22:53

Bu otu tanımıyorum, ama botanik adını bilen bir arkadaşımız varsa yenilip yenilmediğini araştırabilirim.

bahcıvan 06-11-2006 02:23

Ateş bey, yaprak larkokulu menekşe (viola odorata) ya benziyor. Elimdeki şifalı otlar kitabında yazdığına göre, çiçekleri şekerlemelerde kullanılıyor ve salatalarada konup çiğ olarak yeniyor. Bu menekşeden bendede var. Baharda minik mor çiçekler açıyor. Ben yapraklarının yendiğini sanmıyorum. Fakat bir yerde okuduğum bir bilgiye göre kalp şeklinde yaprağı olan bitkiler, kalbe yararlı oluyormuş, zehirli bitkilerinde tadı kötü olurmuş. Siz latince isminden bir araştırın bakalım sizin çiçek bumudur.
Ayrıca dediğiniz gibi belki bu otları denerken bir yandan bağışıklık kazanırız :)

Ateş Öztan 06-11-2006 09:19

Hayır, viola odorata değil. Yapraklar çok neredeyse tam yuvarlak şekilde.
Bahçeden bir fotoğraf çekeceğim.

kürekçi 06-11-2006 12:32

Bu bitki Ranunculaceae (düğünçiçeğigiller) familyasından çok büyük ihtimalle ama kesin birşey söylemek için çiçeklerini de görmek gerekiyor. Ben yendiklerini hiç duymadım, bence yemeyin derim. Yarın okulda hocama sorup ayrıntılı cevap vermeye çalışırım size.

Mine Pakkaner 06-11-2006 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcıvan
...yaprak larkokulu menekşe (viola odorata) ya benziyor...

Bahçıvan,Ateş Bey haklı, bu kesinlikle mor menekşe değil.

Mine Pakkaner 06-11-2006 14:16

Ateş Bey, Rower haklı. Ranunculaceae dediği anda kafamda şimşekler çaktı. Bu bir düğün çiçeği. RAnunculus ficaria. Galeride de resimleri var. Ancak çiçeğe kendimi öyle şartlamışım ki, bu şekilde tek tek yaprak görünce hiç anlamadım.

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=3808
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=4124
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=779

İlkbahardaki taze yaprakları salatalarda kullanılabiliyormuş ve ıspanak gibiymiş. Ancak tecrübe gerekiyor çünkü çiçek tohuma kalkmaya başladığı zaman yapraklar toksik oluyormuş. Hemeroid ve ülserde kullanımı da varmış. Ancak yapraklarının sebze olarak kullanımı da hangi anda toksik dönüşüme başlayacağı bilinmediğinden çok dikkat gerektirir.

Mine Pakkaner 06-11-2006 14:18

Rower, kutlarım, dikkatli bir botanikçiye her zaman çok ihtiyacımız var. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif

kürekçi 06-11-2006 15:55

Yardımcı olabildiğime ve bilgilerimi kullanabildiğime ben de mutlu oldum :)
Hatta koltuklarım kabardı diyebilirim :o

İltifatınız için de ayrıca teşekkür ederim Mine Hocam.

Saygılar.

Ateş Öztan 06-11-2006 21:46

Teşekkürler,
bir paket hazır salata alıp içindeki yapraklar ile karşılaştıracağım. İçindekilerden birisine benzetiyorum. Alınanlar hemen yendiği için yeni alınca bakabileceğim.

Çiçek ne zaman açar bilmiyorum. sanki, yaprakları şimdi taze gibi geliyor. İlkbaharda taze yaprak veriyorsa çiçekleri yazın açması gerkir. Şu sıralarda da kartlaşması gerekmez mi?Verdiğiniz isimden incelemeye çalışacağım.

Mine Pakkaner 06-11-2006 21:56

İlkbaharda çiçek açıyor aman yanılmayın.

Ateş Öztan 06-11-2006 22:28

Merak etmeyin yemiyorum.
Duyanda, koyun gibi bahçedeki otları yediğimizi zannedecek. :D :D
Hoş bahçeden bazı şeyleri (yabani) yediğimiz de olmuyor değil. Biraz incelemeye başlayınca, her şeyi de ağzına götürmemek gerektiğini anlıyorsun. Bilen birileri varsa artık herşeyi sormaya başlıyorsun.
Hoş, her merakına cevap veren birinin olması da büyük zevk. Eksik olmayın.

kürekçi 08-11-2006 09:17

Afiyet olsun size.

Ben de ne zaman çimleri biçilmiş bir yerden geçsem o kokuyu aldığımda yere çöküp kırt kırt otları kemirmek isterim :D

Reankarnasyona inanan biri olsam önceki hayatımda ben bir inektim diyeceğim neredeyse eheheh;)

memet 08-11-2006 13:38

her yerde ot vaaar...lay lay lay ...
pazarlar ot dolmaya başladı.. kütür kütürdü turp otları üçkuyular pazarında..
Yol kenarında da çeşit çeşit otlar satan kadınlar vardı...

Ateş Öztan 08-11-2006 14:55

İzmir Bölgesi ile kimse yarışamaz.

memet 08-11-2006 15:15

ooo ...çok güzel Rezene vardı almayı unutmuşum...

Ateş Öztan 08-11-2006 20:10

Rezene taze olarakta yenir mi?
Genelikle tohum olarak biliyoruz. Bitki çaylarına atıyoruz.
Akşamları rahatlattığını biliyorum.

bahcıvan 08-11-2006 21:28

Evet taze olarak yeniyor rezene. Bazı otlarla karıştırılarakta pişiriliyor. Çokta hoş bir tadı var :)
Memet bey eminim güzel bir rezene tarifi verir bize :)

memet 08-11-2006 21:44

rezene bildiğin, sıra... burda seferisar tarafında sıra deniyor.. arapsaçı..
en güzeli kuzu etli..
soğan, kuşbaşı kuzu eti kavrulur, düdüklü tencerede, sonra üstüne rezene doğranıp eklenir, üzerine salça, biraz (gerçekten biraz, suyu az olmalı) su.
Tencere kapatılır kuzu eti pişecek kadar bir süre pişirilir. açtıktan sonra karıştırılır.. .tamam.
diğer otlar gibi haşlanıp da yenebiliyor.
bazı yemeklere lezzet katması içinde ekliyordum ben onları unutmuşum bir iki alayım pazardan kışın nasılsa dolu heryer, o zaman hatırlarım.

memet 08-11-2006 21:55

ısırgan otu... tohumu ayrı kendisi ayrı...
trabzonlu uy da dedi, bizim orada bir ot var koyunlar bile yemez bu izmirliler yiyor da..
en güzel börekte olur..

Ateş Öztan 08-11-2006 22:16

Isırganlı böreği bilirim. Kayınvalidem mükemmel yapar.
O yetmez, pazılısı, akciğerlisi, lahana turşulusu ne istersen,
İki yufkalı deniyor. Yufkası az, içi bol,

Mine Pakkaner 09-11-2006 19:33

Ben size arap saçı ile ilgili bir başka tarif vereyim (rezene)

Soğan kavrulur kuşbaşı kuzu eti ve üzerine doğranmış arapsaçı eklenerek pişirilir. Salça konmaz. Piştikten sonra yumurta sarısı ve limonla meyane hazırlanarak terbiye edilir. Yoğun anason kokusundan dolayı her damak lezzetine uygun olmayabilir bu arapsaçı ama sevenler mevsimini hasretle bekler. (Biz bu yemeği etli olmasına rağmen sızma zeytinyağı kullanarak pişiririz)

malina 09-11-2006 21:54

Yemek tariflerini burada neden yapıyorsunuz? cık cık cıııkkk :)

Mine Pakkaner 09-11-2006 22:00

Arapsaçı nasıl birşeydir diyenler için.

http://www.herbalremediesinfo.com/images/fennel.jpg

memet 09-11-2006 22:05

kokusu bile duyuluyor fotoğrafa bakınca

bahcıvan 09-11-2006 23:00

Canım çekti yahu :) O mine hanımın tarif ettiğinin etsizide çok lezzetli oluyor.
Offf off belediye pazarımızı kaldırdı, ben şimdi nerden bulacağım, rezene, labada, ebe gümeci, radika. En iyi Maltepe grubu arkadaşlarımla toparlanıp ot toplamaya mı gitsek ne :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024