agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

MeyveliTepe 15-03-2010 07:21

Coco-Peat'i doğrudan Gartengold'a da sormanızda yarar var.

verdoque 15-03-2010 07:54

Evet benim de aklımdaydı, Gartengold'u az önce aradım. Bütün ürünleri toptan satıyoruz, perakende için smoothgarden veya magicplant'e bakın dediler. Smoothgarden'da coco peat şu anda indirimli görünüyor (6.93TL). Ama kargo alıcı ödemeli olabilir, çünkü kargo ücreti görünmüyor. Ayrıca kredi kartı ile ödeme yapılmıyor, havale ile çalışıyorlar. Magicplant'te %2 komisyonla kredi kartından satış yapıyorlar.

Kestane ağacı bulabilir miyim bilmiyorum ama ODTÜ ve Eymir'de bolca çam iğnesi toplayabilirim :) Kurumuş çam iğnesi cocopeat'e alternatif olabilir mi?

MeyveliTepe 15-03-2010 08:35

Çam iğnesi çok asitiktir. Sebze için iyi gelmez.

aslan_k 15-03-2010 09:05

Cocopeat Gittigidiyor'da da satılıyor, Gartengold ürünü diye geçiyor fiyatı da gayet cazip gibi. Ürün ile ilgili mesajıma gelen cevaptan alıntı
"ürünün ebatları yaklaşık 15 x 30 x 30 cm dir.ürün yaklaşık 4.2 kg dir."

Tanesi 5,90 TL
http://urun.gittigidiyor.com/CoCo-pe...24854478#kargo

verdoque 15-03-2010 09:47

Bunu da magicplant satıyor ama kargo için alıcı ödemeli diyor. Kargo fiyatını bilebilsek hangisi daha hesaplı olur karar verebilirdik. Gittigidiyor'dan mesaj atıp sordum, cevap gelince yazarım. Kendi sitesinde sabit 6.5 liraya istediğiniz miktarda, çeşitte ürün alabiliyorsunuz. Ama Gitti gidiyor'da da kredi kartına taksit avantajı var.

ggirgin 17-03-2010 15:26

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhabalar

Sayın Meyvelitepe'nin bloğunda gördüğüm sebze adaları ile ilgili bir deneme yaptım. Uygun yere 2 adet 1X2metre ölçülerinde ağaç kasa yapıp içini uygun materyalle doldurdum. Bir başka sitede gördüğüm gibi plastik boru ve nylon örtü kullanarak üstünü kapattım. İçine ulaşabilmek için orta kısımlarına açılır kapanır bir perde oluşturdum. Kış boyunca kıvırcık ve taze soğanlarımı yetiştirdim. Kar altında bahçeden ürün toplamak çok güzel oluyor

siniroluyorum 17-03-2010 16:19

Edirne Kipa'da satılıyordu cocopeat pek güvenemedim ama %100 cocopeat diyordu fiyatını hatırlayamadım.Gidince tekrar bakarım.

verdoque 17-03-2010 16:26

Burda da Kipa'larda satılıyor, 5-10lt'lik paketlerde. Almıştım, saksılarda fidelerde kullandım. Bir zararını görmedim. Cocopeat'te tuzluluk problemi olabiliyormuş, ben kullandıktan sonra öğrenmiştim, ama sanırım tuzlu değil. 5-10 lira arası bir fiyatı vardı, tam hatırlayamıyorum. Adalar için pek ekonomik olmaz diye düşünüyorum.

Lilinin bahcesi 17-03-2010 17:14

ggirgin tebrik ederim cok guzel olmus

ggirgin 17-03-2010 18:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi (Mesaj 598761)
ggirgin tebrik ederim cok guzel olmus

Çok naziksiniz. Ben teşekkür ederim.

cemalc41 19-03-2010 12:09

Sebze sulama periyotları ile ilgili birkaç soru.
 
1 Eklenti(ler)
Selam Arkadaşlar,

Kendime ufakta olsa bir sebze bahçesi kurmaya karar verdim ve evimden 45 dk mesafede olan köy yerinden bir bahçe ayarladım.
Buraya sürekli gidip gelmem mümkün olmadığından kontrol ünitesi olan bir damlama sulama sistemi kurmaya karar verdim.
Uygulayacağım sisteme ait resim ektedir.
Bu sistemde su deposunun olduğu yer meyil olan tarlanın üst kısmı.
Üst kısım ile alt kısım arasında yaklaşık 3 metre kot farkı var.(depodan itibaren)
Lateral boruların uzunluğu 9 yaklaşık metre. Her lateral arasını da 1 metre düşünüyorum.
Şimdi sizden öğrenmek istediğim;
Ben bu tarlaya domates, biber, patlıcan, fasulye, bal kabağı, karpuz vs ekmek istiyorum.
Bende bulunan kontrol ünitesi yardımı ile günün herhangi bir saatinde istediğim zaman aralığında ve belirleyeceğim periyotlarda sulama yapma imkanım var.
Asıl önemli konu, sebzeleri toprağa ektikten sonra hangi aralıklarda ne kadar sulama yapmalıyım. Çeşit çok olacağından sulama için orta bir yol bulabilirmiyim.
Sebzelerin günlük ihtiyaç duyacakları su miktarı ne kadardır.

Biraz uzun oldu ama kafamdaki bazı sorulara yanıt arıyorum.

İlginize şimdiden teşekkürler.

ggirgin 19-03-2010 16:00

merhaba
 
En önemlisi her sebze aynı sıklıkta sulanmıyor. Her damla borusu hizasına sulama sıklığı uygun sebzeleri dikmeye özen gösterin. Benim gibi dikilmiş sebzeleri yer değiştirmek zorunda kalmayın. Şimdiden kolay gelsin.

MeyveliTepe 19-03-2010 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ggirgin (Mesaj 598697)
Arkadaşlar merhabalar

Sayın Meyvelitepe'nin bloğunda gördüğüm sebze adaları ile ilgili bir deneme yaptım. Uygun yere 2 adet 1X2metre ölçülerinde ağaç kasa yapıp içini uygun materyalle doldurdum. Bir başka sitede gördüğüm gibi plastik boru ve nylon örtü kullanarak üstünü kapattım. İçine ulaşabilmek için orta kısımlarına açılır kapanır bir perde oluşturdum. Kış boyunca kıvırcık ve taze soğanlarımı yetiştirdim. Kar altında bahçeden ürün toplamak çok güzel oluyor

Sn.ggirgin,

Yaptığınız uygulama hem çok hoş, hem de sebze adaları tekniğine önemli bir katkı. Standart buyutlardaki sebze adaları için kolayca sökülüp takılabilir bir üst örtü, adaların kullanımına muhteşem bir esneklik kazandırır. Kolayca birinden söküp diğerine takılabilir, ya da havalar ısındığında sökülür, sonbaharda havalar soğuduğunda tekrar kolayca takılabilir.

Hatta, şöyle de olabilir. Yazın iskeleti sökmek yerine sadece şeffaf örtü sökülür. İskelet, yaz sezonunda bitkileri bağlayıp destek yapmak için kullanılabilir. Bu maksatla gerekirse iskeletin boyunu kolayca yükseltmek için modüler bir tasarım da düşünülebilir.

Standart ebatlarda birden fazla ada olması durumunda, borulardan yaptığınız iskelet de standart olursa, bu standart iskelete elbise gibi giydirilecek şeffaf örtüler de önceden hazırlanır, zamanı gelince beş dakikada palto giyer gibi giydirip sabitlenir, böylece uzun uzun uğraşmaya da gerek kalmaz. Çok beğendim. Her durumda çok iyi ve pratik bir uygulama. Tebrikler.

organica 20-03-2010 11:33

Eğer tarlanızı parsellere ayırıp(örneğin 5 damlama borusu bir parsel gibi) her parsele farklı sebze dikerseniz ve sulamayıda otomasyona çevirirseniz her parsele farklı zamanlarda farklı miktarlarda su verme imkanınız olabilir. Maliyeti nasıl olur bir fikrim yok.

indomie 20-03-2010 19:46

5 Eklenti(ler)
Sayın MeyveliTepe'den esinlenerek evimin arka bahçesinde benzer sebze adacıkları yapmaya çalıştım.

Sebzeler için ayırabileceğim alan 620 cm x 420 cm. yani toplam 26 metrekare. Artık bahçenin olmazsa olmazı olarak kabul ettiğim kompost kasasının yerini değiştiremediğimden, onun için rezerv ettiğim 110 cm x 420 cm, yaklaşık 4.5 metrekarelik alanı da çıkarırsak geriye 21.5 metrekare sebze alanı kalıyor.

Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yolların genişliği ise 50 cm. Arka duvar kısmındaki adacık ise, tek sıra pembe domates dikileceği için sadece 60 cm genişliğinde.

12 Mart günü 2.5 cm x 20 cm x 300 cm'lik çam kerestelerinden 16 adet satın aldım. Bunlardan 6 adet 90 cm uzunluğunda parça kestim. 13 Mart günü ise bütün keresteleri pinotek boya ile boyadım.

Gerek boyaların kuruması, gerek hava muhalefeti yüzünden ancak 18 Mart günü işleme başlayabildim. Ve bugün tam olmasa da bitirebildim diyebilirim.

Sebze adacıklarını oluşturduktan sonra satınaldığım bahçe toprağını adacıklara doldurdum. Kendi hazırladığım komposta, elimde mevcudu bulunan coco-peat ve perlit karışımını da ilave ederek, 4-5 cm kalınlığında bahçe toprağının üzerine serdim.

Yağmurlu havalarda adacıkların arasında rahatça dolaşabilmemiz için yollara çakıl döşedim. Sanırım güzel de oldu.

Son resimde de göründüğü gibi, herhalde bir yorgunluk birası içmeyi hakettim.

Sebze adası yapmak isteyenlere yardımcı olabilmesi dileğiyle resimlerini aşağıda yayınlıyorum.

MeyveliTepe 20-03-2010 20:08

Sn.İndomie,
Yine titiz bir çalışmayla bir mükemmellik örneği daha sergilemişsiniz. Tebrikler.

Yaptığınız kompostu değerlendirmek için de çok uygun olmuş.

indomie 20-03-2010 20:18

Sayın MeyveliTepe,

Sizin takdirinizi kazanmış olmak benim için onur vesilesidir. Gücümün yettiği kadar izinizdeyim.

Saygılarımla.

MeyveliTepe 20-03-2010 20:28

:) teşekkürler.

Aklıma gelmişken, domates fidelerinizi adalarda dikerken boğaz doldurmaya imkan verebilmek için olabildiğince derine dikmek gerekir. Bunun için adada her bir domates için derin bir çukur açıp bu çukurun en dibine fideyi dikmeli, sonra fide büyüdükçe dibini kademe kademe doldurmalı. Böylece, adadaki gevşek toprağa çok noktadan yayılan büyük ve güçlü bir kök sistemi olacaktır. Bu da 3 metreye kadar uzayan, tek kökten onlarca kilo verim alabileceğiniz güçte bitkiler yetiştirmenizi sağlar.

dağ çiği 20-03-2010 20:31

Sayın İndomie harika olmuş sebze adalarınız[açıkça bayıldım].Kompostta harika sizden kopya çekmem lazım kızmassınız dimi.İnşallah sebzelerinizi hayırlısıyla yetiştirirsiniz,takipteyim.

berduray 20-03-2010 21:04

Gerçekten emek verilmiş.

İçinde güzel sebzeler yetiştirmeniz dileğiyle...

k_donmez 20-03-2010 21:15

İndomie Usta,
Büyük ve güzel işlerin ustası, kutlarım. Yine size yakışır bir eser gördüm. Harika olmuş. Ellerinize sağlık. Üretim haberlerini de bekliyoruz. Ayrıca, afiyet olsun.

indomie 20-03-2010 21:17

Sayın MeyveliTepe,

Çok haklısınız. Ben iki sıra sebze dikeceğim zaman, önce 50 cm ara ile birbirine paralel derin iki karık açıyorum ve fideleri buraya dikiyorum. Sonra da fideler büyüdükçe orta kısımda bulunan toprakları bu karıklara topluyorum. Bir müddet sonra fideler büyüdüğünde topraklar fidelerin kök boğazına yığılmış ve orta yerde bir sulama karığı oluşmuş oluyor. Sulamayı buradan yaptığımda her iki taraf da sulanmış oluyor. Tek sıra bir sebze dikecek olsam da aynı sistemi uyguluyorum.

Maalesef burada gördüm. Bazı kişiler, önce genişçe bir karık oluşturuyorlar ve iki tarafa toplayarak yükselttikleri toprağa fideleri dikiyorlar ve sulamayı ortadaki karıktan yapıyorlar. Dilimin döndüğünce uygulamanın yanlış olduğunu anlatmağa çalışıyorum. İki kişiyi ikna edebilirsem, onlar da diğerlerini ikna edebilir diye düşünüyorum.

indomie 20-03-2010 21:22

Sayın dağ çiği, Kızmak ne kelime, mutlu olurum. Size de verimli çalışmalar dilerim

Sayın Berduray. Teşekkürler.

Sayın k donmez, şımartmayın beni. Ustalarımı takip etmeğe çalışıyorum işte.

Zeytinlibahçe 20-03-2010 21:35

sn indomie

Sebze adalarının mevcut şartlara göre uyarlanmasına güzel,zevkli bir örnek olmuş
çok begendim,kutlarım

Lilinin bahcesi 21-03-2010 08:01

Sn indomie, cok temiz, cok duzenli ve titiz bir is cikarmissiniz. Tebrik ederim. Bence birde bahcenin gorunen bir yerine nazar boncugu da asin. Umarim benim bu sene duzenleyecegim bahcemde sizinki gibi olur.
Saygilarimla

sındırgılı 21-03-2010 08:08

Sn.İndomie, Tam emekliliğin tadını özlediğim hayat şekliyle çıkartıyorsunuz..İnşallah, bir gün bende doğru yerde ve doğru zamanda sağlıklı bir şekilde uğraşabilirim.Elinize ve yüreğinize sağlık..Sizi zevkle izliyoruz..Her şey gönlünüzce olsun..

Kiraz 21-03-2010 09:08

Sn. İndomie, boşken bu kadar güzel, doluyken kim bilir nasıl olacak? Elinize sağlık, bol hasatınızı afiyetle yemeniz dileğiyle...

indomie 23-03-2010 08:18

Sayın Ayhandukel, Sayın Lilinin bahcesi, Sayın sıdırgılı, Sayın Kiraz,

Cesaretlendirici ve övgü dolu sözleriniz için teşekkürler. Dilerim sizler, bende gördüğünüz eksikleri de gidererek daha iyilerini yaparsınız.

Saygılar.

ggirgin 23-03-2010 08:59

Arkadaşlar merhaba
 
Sayın Meyvelitepe
Sonbaharda sebze adaların üstünü örterken biraz acele ettik. Bu yüzden standart bir iş oluşmadı, her bulduğum malzemeyi kullandım.
Plastik boruları ağaca monte etmek için plastik boruyu duvara bağlamakta kullanılan klıpsleri kullandım. Sökmesi takması çok kolay. Sadece içi boş plastik boru kullandığım için domatesleri taşıtmak problem olabilir ama bu konunun üstünde çalışmak lazım. Mayıs ayında örtüleri söktükten sonra sonbaharda kolaylık olması açısından iskeletleri standart hale getireceğim.

Sayın İndomie
Çok güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık.

ozdenarda 23-03-2010 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi indomie (Mesaj 600899)
Sayın MetveliTepe'den esinlenerek evimin arka bahçesinde benzer sebze adacıkları yapmaya çalıştım.

Sebzeler için ayırabileceğim alan 620 cm x 420 cm. yani toplam 26 metrekare. Artık bahçenin olmazsa olmazı olarak kabul ettiğim kompost kasasının yerini değiştiremediğimden, onun için rezerv ettiğim 110 cm x 420 cm, yaklaşık 4.5 metrekarelik alanı da çıkarırsak geriye 21.5 metrekare sebze alanı kalıyor.

Sebze adacıklarının genişliği 90 cm, yolların genişliği ise 50 cm. Arka duvar kısmındaki adacık ise, tek sıra pembe domates dikileceği için sadece 60 cm genişliğinde.

12 Mart günü 2.5 cm x 20 cm x 300 cm'lik çam kerestelerinden 16 adet satın aldım. Bunlardan 6 adet 90 cm uzunluğunda parça kestim. 13 Mart günü ise bütün keresteleri pinotek boya ile boyadım.

Gerek boyaların kuruması, gerek hava muhalefeti yüzünden ancak 18 Mart günü işleme başlayabildim. Ve bugün tam olmasa da bitirebildim diyebilirim.

Sebze adacıklarını oluşturduktan sonra satınaldığım bahçe toprağını adacıklara doldurdum. Kendi hazırladığım komposta, elimde mevcudu bulunan coco-peat ve perlit karışımını da ilave ederek, 4-5 cm kalınlığında bahçe toprağının üzerine serdim.

Yağmurlu havalarda adacıkların arasında rahatça dolaşabilmemiz için yollara çakıl döşedim. Sanırım güzel de oldu.

Son resimde de göründüğü gibi, herhalde bir yorgunluk birası içmeyi hakettim.

Sebze adası yapmak isteyenlere yardımcı olabilmesi dileğiyle resimlerini aşağıda yayınlıyorum.

Ellerinize sağlık şiir gibi olmuş veriminiz ve keyfiniz bol olsun .


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024