Dut yaprağı sarması
Alıntı:
Yaprakların körpe olmasına dikkat ediniz. Ancak, bağ yaprağının ekşiliği bunda yoktur. Arzu ederseniz ekşi ilave etmelisiniz. Mesela bir parça ekşi erik pestili bu iş için uygundur. İç anadoluda yemeklere tat vermek için ekşi dağ eriğinden bir pestil kullanılırdı. Bu pestil halen Beypazarı'nda üretiliyor. Ekşiye ihtiyaç duyulan bazı yöresel yemeklerde, bilhassa sarmalarda halen kullanılıyor. |
Alıntı:
Acaba meyve vermediği için bizim yörelerde erkek dut denilen cins mi? Kastedilen buysa sorun yok. kara veya beyaz dut çeşitlerinden sarma yapılabiliyor. keza erkek dutun yaprağı da kullanılıyor. Yaprağın körpe ve ince olanı makbul. Bizim mor dut dediğimiz ve olgunlaştığı zaman dahi ekşi olan bir tür var. Mor dutun yaprağı kalındır. sarmada kullanılmaz. Meyvesi dut şurubu yapmak için kullanılır. |
Gelibolu tarafında dut yaprağında kaşarlı sardalya sarması yaparlardı.
|
Benim bildiğim kadarıyla sardalya sarmasını dut veya asma yaprağında yaparlar ama yaprağı yemezler. Sardalyanın pulunu da içini de ayıklamazlar. Yerken derisini hafifçe tutup geriye çekince ayıklanır. Etlerini de dişlerinizle kemirdiniz mi tamamdır :) Buğulama tadında olur. Ama Gelibolu'daki sardalya balığının tadını başka hiç bir yerde bulamazsınız. İstanbul'da bir kaç kere canımız çekince almıştık ama saman gibiydi.
Ama sizin bildiğiniz tarif değişik olabilir Todor. |
Öğrenmenin yaşı yokmuş gerçekten..bahçemizde 3 adet dut ağacımız var..büyük bir zevkle meyvelerini tüketüyoruz..ama yapraklarını da kullanabileceğimi öğrenince mutlu oldum..paylaşım için teşekkürler...:))
|
Bende sevgili Nurcem e katılıyorum. Bugüne kadar dut ağaçlarının meyvelerini kendim yapraklarınıda ipekböceklerime yediriyordum. Bundan sonra hem meyvesini hemde yaprağını yiyeceğim...:D
|
geçen gün dolma yaparken fazla harç kaldı bende çöpe atmak istemediğim için dut ağacına bir uğrayıverdim, beyaz lahanadan daha güzel oldu ama üzüm yaprağını geçemedi bence ;) daha önceden bir komşumuzdan duymuştum ama hiç denememiştim,,cidden sarması oluyor yani:)
bilginize:) |
Daha önce hiç denemedim ama epey bi merak ettim lezzetini. İlk Fırsatta deneyeceğim.
|
Dut yaprağıni bizde sarariz.Güzel bir lezzet.Dikkat edilmesi gereken yapragin damarlarinin sertlesmeden toplanmasi.Yani dut ciktikdan sonra sarabileceginiz buyuklukdeyken toplamaniz.Salamurada olur, haslayip difrize posetleyebilirsiniz.Afiyet olsun.
|
Dut tamam da kirazın yaprağından da yapanlar varmış nasıl sarıyorsun be mubarek :)p
|
Ihlamur ve findik yapragininda sarmasi oluyormuş.Bende duyunca şaşirmistim :)
|
Alıntı:
Son not Malatyalılar bildiğim kadarıyla kışında yiyebilmek için kiraz yaprağını salamura yapıyorlar, kurutuyorlar ve dondurucuya koyuyorlar. Bunlar benim bildiklerim |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024