agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni26Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-01-2007, 23:01   #1
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Kereviz Yemekleri

Bazılarımızın isminden dolayı bile yemedikleri kerevizi ben çok seviyorum.
Bu hafta pişireceğim kereviz de, önceki haftalarda pişenlere benzemesin istiyorum. Hep aynını yemekten bıktım.
Benim pişirdiğim klasik zeytinyağlı salçalı, ya da etli salçalı kereviz.

Değişik tarifleri varsa denemek istiyorum.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 00:25   #2
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Bizim hanımın Kereviz yemeği:

İsteğe göre patates ve kereviz parçalara bölünür,biraz da havuç doğranır.
Soğanı kavrulur, kıyma veya parça et içine atılır,bir süre de birlikte kavrulur,sonra da doğranmış sebzeler katılır ve biraz suyla pişirilir, indirmeden önce yumurta limon çırpılarak yapılmış terbiye katılarak biraz daha kaynatılıp ateş söndürülür.
Salça konmaz.
Afiyet olsun.

Çok kestirme bir tarif oldu ama isteyene detay da verilir.

Kerevizin parça etle haşlaması, bol soğan ve sarmısaklı zeytinyağlısı da yapılır hiçbirine salça konmaz(Bizim evde tabii)

çiğdem42 beğendi.
Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 01:49   #3
Yeni Üye
 
pakize's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2007
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 10
Galeri: 29
Kereviz salatası. Çiğ olarak kereviz rendelenir.Süzülmüş yoğurtla karıştırılır.Arzu ederseniz mayonez ve yoğurdu karıştırabilirsiniz,ama ben mayonez tercih etmiyorum.Üzerine ceviz ilave ederseniz çok güzel oluyor. afiyet olsun.

çiğdem42 beğendi.
pakize Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 09:15   #4
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Kereviz çorbası denemenizi tavsiye ederim.
1 adet orta boy kerevizi minik küpler seklinde doğrayıp limonlu suda bekletin.(ben hazır limon suyu kullanıyorum bu gibi şeylerde). Süzülmüş kerevızleri bıraz yag ve suyla kaynatıp pişirin.1 Bir yumurta sarısı biraz un bir kaşık yoğurtla terbiye yapın. Çorbayı indıreceğinize yakın nane koyun.Arzu ederseniz başta biraz yağda kıyma kavurabilirsiniz. Etsuyu tableti koyabilirsiniz.Bizimkiler kerevizin yemeğini sevmiyor ama Pakize'nin gibi salatası ve çorbasını bayıla bayıla yiyor.
Afiyet olsun.

çiğdem42 beğendi.
Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 09:26   #5
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Balıkçı Mesajı Göster
Bizim hanımın Kereviz yemeği:

İsteğe göre patates ve kereviz parçalara bölünür,biraz da havuç doğranır.
Soğanı kavrulur, kıyma veya parça et içine atılır,bir süre de birlikte kavrulur,sonra da doğranmış sebzeler katılır ve biraz suyla pişirilir, indirmeden önce yumurta limon çırpılarak yapılmış terbiye katılarak biraz daha kaynatılıp ateş söndürülür.
Salça konmaz.
Afiyet olsun.

Çok kestirme bir tarif oldu ama isteyene detay da verilir.

Kerevizin parça etle haşlaması, bol soğan ve sarmısaklı zeytinyağlısı da yapılır hiçbirine salça konmaz(Bizim evde tabii)
Teşekkürler balıkçı, salçasızını deneyeyim. Terbiyesini de vereyim

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 09:32   #6
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pakize Mesajı Göster
Kereviz salatası. Çiğ olarak kereviz rendelenir.Süzülmüş yoğurtla karıştırılır.Arzu ederseniz mayonez ve yoğurdu karıştırabilirsiniz,ama ben mayonez tercih etmiyorum.Üzerine ceviz ilave ederseniz çok güzel oluyor. afiyet olsun.
Sevgili Pakize seni burada gördüğüme sevindim. Mehmet Ali hocama geçen hafta selamını nihayet ilettim. Çok mutlu oldu, onun da selamı var sana

Bu tarifi bir çok kişiden duydum ve yapanlardan da yedim, ama daha çok salata özellğinde olduğu için, evdekiler "yemek"ten saymıyorlar.
Ama kerevizlerden bir parça alıp deneyeceğim. Teşekkürler.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 09:34   #7
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez Mesajı Göster
Kereviz çorbası denemenizi tavsiye ederim.
1 adet orta boy kerevizi minik küpler seklinde doğrayıp limonlu suda bekletin.(ben hazır limon suyu kullanıyorum bu gibi şeylerde). Süzülmüş kerevızleri bıraz yag ve suyla kaynatıp pişirin.1 Bir yumurta sarısı biraz un bir kaşık yoğurtla terbiye yapın. Çorbayı indıreceğinize yakın nane koyun.Arzu ederseniz başta biraz yağda kıyma kavurabilirsiniz. Etsuyu tableti koyabilirsiniz.Bizimkiler kerevizin yemeğini sevmiyor ama Pakize'nin gibi salatası ve çorbasını bayıla bayıla yiyor.
Afiyet olsun.
MMMMmm... bu tarife bayıldımm işte. Çok teşekkürler Vildan, hemen deneyeceğim

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 10:16   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kerevizler çiğ olarak rendelendikten sonra çoban salatasına veya arzu ettiğiniz salatalara da karıştırabilirsiniz...

Çiğ olarak tüketmekte fayda var derim..


.

çiğdem42 beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 11:41   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Göz kararı ile, 1 ölçü kırmızı mercimek, iki ölçü kereviz...
Bir iki havuç, bir iki soğan...

Kabaca doğrayıp havuçlar pişinceye kadar hepsini haşlayın.
Hepsini parçalayıcı yardımıyla çorba kıvamına getirin.

Yağlanma kısmı için farklı yöntemler deneyebilirsiniz.
Yağ + salça
Yağ + kırmızı pul biber + nane

Çorba tümüyle hazırlandıktan sonra, ayırdığınız yeşil yapraklardan bir bölümünü incecik kıyıp çorbaya katabilirsiniz...

Zülfinaz ve çiğdem42 beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 11:47   #10
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Yukarıdaki çorbayı yaparken, salatayı da aradan çıkabilirsiniz

Kerevizi 1 cm kalınlığında yuvarlak doğrayın. Büyüklüğü aynı olan, (salata yemeye niyetli kişi sayısı kadar) düzgün parçayı bütün olarak koyun. Haşlandıktan sonra onları ayırın. Üzerine limon, zeytinyağ ve kıyılmış kereviz yaprağı ekleyin...

çiğdem42 beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 12:37   #11
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Birde bu yapılmuş bütün tariflerin uygun olanlarının üzerine hafif sarmısaklı yoğurt dökerek yiyin.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 12:45   #12
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Kerevizler çiğ olarak rendelendikten sonra çoban salatasına veya arzu ettiğiniz salatalara da karıştırabilirsiniz...

Çiğ olarak tüketmekte fayda var derim..


.
Evet bunun farkındayım. Ama yemek gözüyle bakınca kesmiyor öylesi

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 12:46   #13
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Göz kararı ile, 1 ölçü kırmızı mercimek, iki ölçü kereviz...
Bir iki havuç, bir iki soğan...

Kabaca doğrayıp havuçlar pişinceye kadar hepsini haşlayın.
Hepsini parçalayıcı yardımıyla çorba kıvamına getirin.

Yağlanma kısmı için farklı yöntemler deneyebilirsiniz.
Yağ + salça
Yağ + kırmızı pul biber + nane

Çorba tümüyle hazırlandıktan sonra, ayırdığınız yeşil yapraklardan bir bölümünü incecik kıyıp çorbaya katabilirsiniz...
Mmmm bu da nefis olacak gibi
Bunu senin elinden yemek vardı ya, neyyse... bir gün gelir yerim

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2007, 12:53   #14
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Geçen hafta da kerevizi bildiğim usulde pişirdim, ama içinde kıyma vardı bu kez. Çocuklar yine homurdandılar, hatta birisi inatla yemedi. Onun hakkını ben de sunny'e verdim.
Eşim şaşırdı, köpek kerviz mi yermiş diye söylendi.
Ama sunny hanım kerevizin etrafında şöyle bir iki döndü, kokladı ve başladı iştahla yemeğe.
Kıssadan hisse yapıldı tabii... "bakın köpeğimiz bile kerevizin besleyici değerinin farkında ve iştahla yiyor" dendi...
sunny yemek konusunda seçici biridir. Herşeyi yemez, bir gün önceden kalan yemeği yemez, bazı yemekleri hiç yemez. Ama kerevizi yiyince hepimiz şaşırdık

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2007, 00:13   #15
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Kerevizi çok severim. Avakadoyu ezip, birazda kereviz rendeleyip bir karışım yapılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt isteğe görede baharat( Benim tercihim taze nane **** dereotu) ilave edilirse hoş oluyor, tuzu unutmayın.
Arada turpları yuvarlak dilimliyorum aynı büyüklükte kerevizide araya karıştırıyorum farketmeden eline alan yemek zorunda kalıyor

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 19:30   #16
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Yeni denediğim bir kereviz yemeği...

Portakallı Kereviz

Soğan (arpacık soğan olursa daha iyi oluyor), havuç, kereviz üçlüsü...
Zeytinyağ ve tuz da tamam...

Tek fazlalık, yemeğe su yerine taze sıkılmış portakal suyu koyuyorsunuz. Yemeğin miktarına göre 1-3 bardak gerekebilir.

Acemiler için püf noktaları:
Kereviz soyunca kararan bir sebze olduğu için, önce portakal suyunu sıkın, kabuğunu soyduğunuz kerevizi onun içine doğrayın.
Havuç daha geç pişen bir sebze olduğu için, önce yağda biraz kavurun, sonra portakal sulu kerevizi tencereye boşaltın.

Bu kadar başarılı olacağını düşünmezdim

Zülfinaz beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 19:40   #17
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Genelde, kerevizi kokusundan dolayı sevemeyenler, portakallı olunca seviyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 20:57   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sayın Malina, Kerevizi (orta boy) soyun, top gibi yapın. Ortasından, elma çekirdeğini alan alet ile yuvarlak olarak delin. Bu deliğin içinden soyulmuş bütün havucu biraz incelterek sıkı sıkı geçirin. Daha sonra top kerevizi birbuçuk parmak kalınlığında halka halka keserek, arzu ettiğiniz şekilde pişirin.
Ortaları kırmızı kırmızı düğme gibi çok şık bir görüntü oluyor.

çiğdem42 beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 21:17   #19
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Ben bugün ilk defa zeytinyağlı ayvalı kereviz pişirdim. Çok güzel oldu. (Vildan hanım bu ayın yarışmasına bu yemek ile katılmış, orada gördüm.)

çiğdem42 beğendi.
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 21:38   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Kereviz kızartması:
Dilimlenmiş (1 cm kalınlığında) kerevizleri kısa süre haşlayın, sonra az yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Kızaran kerevizleri üzerinde bir kağıt olan tabağa çıkarın.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ederek afiyetle yiyin. Kereviz haşlandığı için bazılarının sevmediği kokuyu kaybediyor. Kereviz yemeyenlere patates kızartması niyeti ile yedirilebilir. İyi bir rakı mezesidir.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 22:08   #21
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Hayatta hiçbir güç bana kereviz yediremez, piştiği ortamda bile bulunmam, turşuya koyarlar asla yemem...

Soran olmadı ama...

Ne bileyim içimden söylemek geldi.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 22:48   #22
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Sevgili berduray, büyük söyleme. Ben de hem bamya hem de kereviz için böyle konuşurdum. Zaman neler hallediyor bir bilseniz.

elifaydin beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 23:08   #23
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Haklısınız, büyük konuşmamak lazım.

Çölde, kutuplarda,uzayda açlıktan ölmek üzere olursam yerim belki...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 21:37   #24
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Size balıkların, et yemeklerinin yanında sunabileceğiniz bir tarif:

Kerevizi soyun, 1 cm. kalınlığında yuvarlak olarak dilimleyin. İsterseniz elma oyacağı ile ortasını halka şeklinde oyun. Kaynar suya atıp birkaç damla limon damlatıarak çok az kaynatın, kesinlikle iyice yumuşamasın. Diri kalacak şekilde kaynattıktan sonra sudan alıp kağıt havluya koyun ve suyunu iyice emdirin. Tuz ve karabiber serpin. Kereviz dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurta akına ve son olarak galeta ununa bulayıp yağda kızartın.
Çok lezzetli oluyor.


Düzenleyen uzman16 : 13-11-2008 saat 22:20
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 22:09   #25
Ağaç Dostu
 
bilce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 196
Portakallı kereviz muhteşem bir tat, annem bu yemeğimi yediği zaman 'Sen büyümüşsünde, benim bilmediğim yemekleri öğrenip yapmışsın, bir de bu kadar güzel yapmayı becermişsin' diye duygulanmıştı.

Laf aramızda bende bu kadar iyi olabileceğini düşünmüyordum. Ama biraz püf noktası var;

Kerevizleri tencereye koymadan unlu ve limonlu su içinde bekletiyoruz. (Ben pırasayada aynı şeyi uyguluyorum çok yakışıyor), soğanını bol koyuyoruz. Birde içine bolca sevgimizi katıyoruz

bilce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 23:00   #26
Ağaç Dostu
 
füsunANK's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,391
Galeri: 49
Portakal yoksa mandalina suyu ile yapıyorum ben . Mesela bugün öyle pişirdim. Bir yemek kaşığı da un serpiyorum z.yağlı kereviz pişirirken. Suyu daha lezzetli ve rayihalı oluyor.

füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 23:04   #27
Ağaç Dostu
 
ormanx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Çerkezköy/Tekirdağ
Mesajlar: 395
Galeri: 20
Annem de Füsun hanımın tarifi gibi yapar kerevizi.

ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 23:14   #28
Ağaç Dostu
 
Mermaid's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 672
Galeri: 4
Bende Fusun hanım gibi yapıyorum kervizi
Yemeyenler ve yiyemeyenler için kesinlikle Malina'nın tarifini (portakallı olanı) denemelerini tavsiye ederim. Birde alırken beyaz kereviz olmasına dikkat etmek lazım değil mi?
Harika bir lezzet

Mermaid Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 23:25   #29
Ağaç Dostu
 
füsunANK's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,391
Galeri: 49
Tatmaya etli kerevizle başlayanlar biraz sorun yaşıyor. Bence ilk kez başlayanlar zeytinyağlı ile başlamalı kerevize.
Ayvasızda düşünemez oldum kerevizi. Ayvanın tadı muhteşem oluyor.

füsunANK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2008, 23:28   #30
Ağaç Dostu
 
bilce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 196
Ciddi misiniz. Ne garip bir sebze, ayva, mandalina, portakal, elma, armut, üzüm karıştır yap. Hepisne uyum sağlıyor.

bilce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024