01-08-2009, 18:59 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Semiz otundan ne yapılabilir? 1- Cacık 2- Boranı (biz böyle diyoruz); Aşurelik buğday haşlanır bir kenara konur, nohut haşlanır bir kenara konur, üç-dört diş sarımsak ezilir, buzluktan çıkarılıp çözülen semiz otu, aşurelik buğday, nohut, sarmısak bir kaba alınır, içine yeter miktarda yoğurt konur, suyla özleyerek cacık kıvamına getirilir ve servis yapılır. Alternatif bir soğuk çorba. Aynı tarifi aşurelik buğday yerine sarmısaksız ve nohutsuz olarak haşlanmış bulgurla da yapabilirsiniz. Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 07-02-2012 saat 05:12 Neden: Cümleye büyük harfle başlama. |
01-08-2009, 19:23 | #2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
02-08-2009, 07:50 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili DefneD, semiz otunun ne kadar haşlanacağı konusunda bir şey söylersem yanlış olur, en iyisi ben bu boraniden yapayım (zaten canım da çekti yazarken ) aşamalarını resimlerim, semiz otunu haşlarken süre de tutarım sonra buraya yazarım siz de ona göre haşlar, depolarsınız. |
02-08-2009, 12:33 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Defne Hanım, demin boraniyi yaptım ve şimdi resimleri sizinle paylaşmak istiyorum. Semiz otunun haşlanma süresi 12 dakika sürdü (kart olduğu için bu kadar uzadı ama daha taze olanlarda 5 dakika yeterli olur). Boraninin tarifini yukarda vermiştim ilgilenenler için de resimlerini ekliyorum. Yaz bitmeden mutlaka deneyin kışın da yazdan kalma bir tat aradığınızda imdadınıza yetişir. Bizim köyde boraniyi tarlada çalışan insanlar öğle yemeğinde yerler. Öğle sıcağı çöktüğünde genellikle tarlanın ortasına ya da başına dikilmiş bir ağacın gölgesine açtıkları sofralarında mutlaka borani de bulunur. Ayran sayesinde hem serinlerler hem de zaten yorgun olduklarından gölgede birkaç saat kestirmelerine yardımcı olur. Semiz otunun (bir demet) haşlanmadan önceki ve sonraki renkleri, haşlama sırasında bu rengi tutturmaya çalışın. |
|
|