agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen Sûz-i Dilârâ
  • 1 Gönderen Sûz-i Dilârâ

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-08-2009, 18:59   #1
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Semiz otundan ne yapılabilir?

1- Cacık
2- Boranı (biz böyle diyoruz); Aşurelik buğday haşlanır bir kenara konur, nohut haşlanır bir kenara konur, üç-dört diş sarımsak ezilir, buzluktan çıkarılıp çözülen semiz otu, aşurelik buğday, nohut, sarmısak bir kaba alınır, içine yeter miktarda yoğurt konur, suyla özleyerek cacık kıvamına getirilir ve servis yapılır. Alternatif bir soğuk çorba.

Aynı tarifi aşurelik buğday yerine sarmısaksız ve nohutsuz olarak haşlanmış bulgurla da yapabilirsiniz.

Ozlem A beğendi.

Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 07-02-2012 saat 05:12 Neden: Cümleye büyük harfle başlama.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2009, 19:23   #2
Ağaç Dostu
 
almira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 1,522
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Yukarda semiz otu haşlanıp derin dondurucuya atılabilir demiştim, peki semiz otundan ne yapılabilir?

1- Cacık
2- Boranı (biz böyle diyoruz); Aşurelik buğday haşlanır bir kenara konur, nohut haşlanır bir kenara konur, üç-dört diş sarımsak ezilir, buzluktan çıkarılıp çözülen semiz otu, aşurelik buğday, nohut, sarmısak bir kaba alınır, içine yeter miktarda yoğurt konur, suyla özleyerek cacık kıvamına getirilir ve servis yapılır. Alternatif bir soğuk çorba.

Aynı tarifi sarmısaksız ve nohutsuz olarak haşlanmış bulgurla da yapabilirsiniz.
Biz aynı tarifi semiz otu yerine pazıyla yapıyoruz. Benim en sevdiğim yaz çorbasıdır(çorbanın hep pazılarını,özellikle sap kısımlarını seçer yerim)

almira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 07:50   #3
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Sevgili DefneD, semiz otunun ne kadar haşlanacağı konusunda bir şey söylersem yanlış olur, en iyisi ben bu boraniden yapayım (zaten canım da çekti yazarken ) aşamalarını resimlerim, semiz otunu haşlarken süre de tutarım sonra buraya yazarım siz de ona göre haşlar, depolarsınız.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 12:33   #4
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Galeri: 3
Defne Hanım, demin boraniyi yaptım ve şimdi resimleri sizinle paylaşmak istiyorum. Semiz otunun haşlanma süresi 12 dakika sürdü (kart olduğu için bu kadar uzadı ama daha taze olanlarda 5 dakika yeterli olur).

Boraninin tarifini yukarda vermiştim ilgilenenler için de resimlerini ekliyorum. Yaz bitmeden mutlaka deneyin kışın da yazdan kalma bir tat aradığınızda imdadınıza yetişir.

Bizim köyde boraniyi tarlada çalışan insanlar öğle yemeğinde yerler. Öğle sıcağı çöktüğünde genellikle tarlanın ortasına ya da başına dikilmiş bir ağacın gölgesine açtıkları sofralarında mutlaka borani de bulunur. Ayran sayesinde hem serinlerler hem de zaten yorgun olduklarından gölgede birkaç saat kestirmelerine yardımcı olur.

Semiz otunun (bir demet) haşlanmadan önceki ve sonraki renkleri, haşlama sırasında bu rengi tutturmaya çalışın.

Eklenen Resimler
    
çiftçi5234 beğendi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 21:11   #5
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Sevgili Sûz-i Dilârâ,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Tarif ettiğiniz soğuk çorbayı, sıcak olarak (semizotu koymadan) etsuyu ile yaparım ve çok severim.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024