26-04-2015, 12:55 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Anredera cordifolia
''Güney Amerika kökenli bir sarılıcıdır. Hızla büyüyererek etrafı kaplar. Bu özelliğinden ötürü istilacı türler listesindedir'' diyor internette hakkında yazılanlar. Kök kısmındaki ve dallarda üretebileceği yumrucuklarla kolay çoğalır. Sub-tropikal iklim kuşağı bitkisi olmasına rağmen ülkemizde kışı dışarıda geçiriyor. Hem saksıda hem toprakta denenmiştir. Bitkinin minik ama salkımlar halinde açan kokulu çiçekleri vardır. Yaprakları etli sukulent yapıdadır. Bu bitki ülkemize nereden geldi bilmiyorum ama annanemin bahçe kapısında sarmaşık olarak yıllardır yaşamını sürdürüyor. Kışın yeşil aksam tamamen ölüyor. Baharda kökteki yumrular tekrar yeşeriyor. Bahsedildiği gibi istilacılığını görmedik. İki yıldır benim açık balkonumda yaşamını sürdürüyor. Küçük kokulu çiçekleri nedeniyle ilgimi çekiyor. Bir gün bahçem olursa bir iki tür sarmaşıkla beraber ekip arka fonun daha zengin yeşil renk olmasını sağlamak için kullanacağım bir bitki olacak.. Yumrulu kökleri nedeniyle bonsaisi de yapılıyormuş... Ayrıca bitkinin ismini bulmam konusunda bana yardımcı olan Kelebek çalısı arkadaşıma tekrar teşekkürler. Kendi fotoğraflarımdan çiçekli halini bulamadım.Alttaki alıntı resimdeki gibi bir görüntü sergiliyor... |
27-04-2015, 08:43 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,020
|
sevgili sakdag, bu çiçekten annemlerin evinin bahçesin de kırk yıldır vardır.biz ona rakı çiçeği diyoruz kokusu rakı kokusunu andırıyor.dediğiniz gibi kışın yok oluyor. baharla beraber yeşermeye başlıyor.kökü deseniz evin temelinde kalmış gerçekten istilacı olduğunu söyleyebilirim.geçen bahar dikkatimi çekti. anneme bu çiçek daha kurumadı mı? diye sordum. baksana kurumamış dedi. bu gittiğimde yine bir bakayım yeşermiş mi? |
15-07-2015, 09:39 | #3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
|
Linkini verdiğim sayfada anlatılanlara göre bu bitkinin yaprakları ıspanak gibi yenebiliyor, turşu olarak değerlendirilebiliyormuş. Kökleri de patates gibi pişirilerek tüketiliyormuş. Özellikle Japon ve Çin mutfaklarında kullanılan bu bitkinin turşusunun da iyi olacağı söyleniyor. Bitkinin gövdesinde yer yer oluşan topakçıklar yenmiyor, ancak Çin tıbbında ilaç olarak kullanılıyormuş. Kısacası çok güzel görünmekle kalmayıp faydalı da bir bitki. Acaba tohum yapıyor mu? Madeira Vine: an ironic Harvest |
15-07-2015, 09:41 | #4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
|
Linkini verdiğim sayfada anlatılanlara göre bu bitkinin yaprakları ıspanak gibi yenebiliyor, turşu olarak değerlendirilebiliyormuş. Kökleri de patates gibi pişirilerek tüketiliyormuş. Özellikle Japon ve Çin mutfaklarında kullanılan bu bitkinin turşusunun da iyi olacağı söyleniyor. Bitkinin gövdesinde yer yer oluşan topakçıklar yenmiyor, ancak Çin tıbbında ilaç olarak kullanılıyormuş. Kısacası çok güzel görünmekle kalmayıp faydalı da bir bitki. Acaba tohum yapıyor mu? Madeira Vine: an ironic Harvest |
27-09-2015, 12:53 | #5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tohum yaptığına şahit olmadım maalesef. |
|
|
|