agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-04-2008, 00:30   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Kablosuz teknoloji ile orman yangınları erken tespit etme projesi

Sn. üyeler hepinize merhaba, ben Yunus Emre Aslan. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Kablosuz Ağlar Labı araştırma asistanı ve yüksek lisans öğrencisiyim. Bölümümüz dahilinde geliştirmekte olduğumuz projemiz hakkında size kısaca bilgi vermek ve siz değerli "orman dostlarından" çok değerli geri-beslemeler, yorumlar ve yeni fikirler almak için siteye üye oldum ve bu mesajı yazıyorum.

Projemiz hakkında kısaca bilgi vermem gerekirse;
kurmayı planladığımız sistemde hassas ısı algılama ve kablosuz haberleşme özelliğine sahip, avuç büyüklüğündeki sensörler belli aralıklarla ağaçlar üzerine yerleştirilir ve bu cihazlar orman genelindeki sıcaklık verilerini anlık olarak ölçer. Sıcaklık belli bir eşik değerine eriştiği anda, sistem alarm durumuna geçirilir ve cihazlar birbirleriyle iletişim kurarak saniyeler içerisinde, henüz başlamış veya başlamak üzere olan yangını, GPS koordinatlarıyla beraber yetkililere haber (sms vs.)verir.

Sistemin çalışabilirliğinin gerçekleştirilmesi için çok yoğun şekilde teknik altyapı çalışmaları sürdürülürken; bir yandan da sistemimizi Türkiye'de nasıl en efektif şekilde kullanabilir ve ne kadar çok ormanlarımızı koruyabiliriz, bu konuyu araştırıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü'yle, birçok sayıda orman mühendisiyle görüşmelerimiz oldu. Projemiz henüz başlama aşamasında olduğu için agresif bir şekilde olabildiğince fazla kişiye ve kuruma ulaşmaya çalışıyoruz.

Forumun değerli ziyaretçilerinden beklentimiz ise şudur; projemizin yatırımcılar **** Tübitak tarafından desteklenebilmesi için çok detaylı bir rapor hazırlamaktayız. Bu raporda kısaca gözlenmek istenen; projenin yatırıma uygun olup olmadığı, yani yatırımcının yapmış olduğu maddi desteği geri alabileceğine ikna olmasıdır. Bunun içinde çok detaylı şekilde "potansiyel pazar araştırması" yapmamız gerekiyor. Sadete gelirsek, bizim düşüncemiz sistemi ilk olarak OGM'ye bağlı olan, yangın hassasiyeti yüksek ormanlara kurmak. Daha sonrasında ise Belediye'lere bağlı ormanlara, Milli Park'lara ve de ormanlık araziye sahip olan özel işletmelere (otel vs.) sistemimizi kurabilmek.

Bu noktada aklınıza gelebilecek, teknolojiye ve yenilikçi fikirlere açık olan Orman Bölge Müdürleri, Belediye Başkanları; **** kısaca sorumluluğu altındaki ormanlarda gerçekleşebilecek yangınların erken tespiti için sistemimizi kullanmak isteyebilecek tanıdığınız kişi veya kurum var mıdır? Ayrıca, sistemimizle ilgili her türlü yorumunuz, sorunuz olursa en kısa sürede yanıt vermeye hazırız.

Hepinize iyi günler, saygılar.


Düzenleyen yeaslan : 02-04-2008 saat 01:29
yeaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2008, 23:27   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Sn yeaslan,

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Kablosuz Ağlar Labı araştırma asistanı ve yüksek lisans öğrencisi olarak, Ülkemize ve Ormanlarımıza çok önemli faydalar sağlayacağına inandığım projenizi gönülden destekliyorum ve sizi ve bölümünüz çalışanlarını tebrik ediyorum.

Orman Yöneticilerinin de bu çalışmalarınızdan yararlanmasını umuyorum.

Belki bu sayede Orman yangınlarının büyük bölümü ile başa çıkabilirler.

Birkaç katını orman yangınlarında hiç bir işe yaramayan projelere harcadıklarına bakılırsa, sizin projenize harcayabilecekleri birkaç milyon dolar bence Orman Bakanlığını sarsmaz.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 00:07   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Oğuz bey, bu forumdaki ziyaretçilerin projemize pek ilgi göstermeyişi biraz motivasyonumuzu azaltmıştı işin doğrusu, o yüzden öncelikle teşekkür ederiz cevap yazmaya tenezzül ettiğiniz için.

Projemiz şu anda son derece hızlı bir şekilde gelişiyor, her geçen gün farklı orman bölge müdürlüğü yöneticileriyle görüşüyoruz.

Aslında tekrar etmemde fayda olacak; bizim şuan ihtiyaç duyduğumuz bilgi şu:
teknolojiye ve yenilikçi fikirlere açık olan Orman Bölge Müdürleri, Belediye Başkanları; **** kısaca sorumluluğu altındaki ormanlarda gerçekleşebilecek yangınların erken tespiti için sistemimizi kullanmak isteyebilecek tanıdığınız kişi veya kurumlar hakkında bilgi.

Bölgesinde yangın tehditi altında olan ve değerli bir ormanlık bölgesi bulunan bölgelere dair bilgiye ihtiyacımız var. Biz de şuan yoğun olarak Orman Bölge Müdürlük'leriyle bu konu hakkında konuşuyoruz, site ziyaretçilerinden de yaşadıkları illerdeki bu tarz ormanlar hakkında bilgi edinmek istediğimiz yinelemek istiyorum.

Saygılarımla
Yunus Emre Aslan

yeaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2008, 12:40   #4
Yeni Üye
 
mceviktekin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: Denizli
Mesajlar: 14
Bende bir bilgisayar mühendisiyim. Projenizi yapıcı bulmakla birlikte uygulanabilirliğinin zor olduğunu düşünüyorum.
Sizin alıcı olarak koyacağınız sensörlerin eşik değeri, acaba yaz aylarında aşılırsa yanlış alarmlar verilmiş olmaz mı? **** bu sensörler ile henüz başlama aşamasında olan bir yangını nasıl tespit edeceksiniz? Ne sıklıkla sensörler olacak her sensöre bir gps takarsanız maliyet ne kadar artacak? Bu cihazların çalınmamasını nasıl sağlayacaksınız? (malum şehrin içinde mazgalları demir hurdası olarak çalan kişiler bile var) Bu projeyi AB destekli bir proje olarak başarmanız mümkün yoksa finansal olarak bunu başaramayabilirsiniz. Ayrıca sizin erken uyarı sisteminize göre harekete geçecek yeterli personel ve ekipman olmadıktan sonra siz 1 **** 2 saat önce yangını tespit etseniz dahi işe yaramayacaktır. (Şehir içerisindeki bir yangın ihbarına ne kadar uzun sürede tepki verildiğini hatırlatırım.)


Bu kadar negatif eleştiriden sonra; yapılan çok güzel projeler hop diye yapılmamıştır, başarı hikayelerini duymuşsunuzdur. Moralinizi bozmadan yolunuza devam edin.

mceviktekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2008, 13:18   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Hemşehrim ve meslektaşım olarak sizden yorum almak beni çok mutlu etti, ben de Denizli'liyim
Kısaca yanıt vermeye çalışayım yorumlarınıza...

>>>>Sizin alıcı olarak koyacağınız sensörlerin eşik değeri, acaba yaz aylarında aşılırsa yanlış alarmlar verilmiş olmaz mı?

Sistem eşik değerleri değişken olacaktır; gece-gündüz için bile farklı eşik değerleri tanımlanmış olacak; tabi ki farklı aylarda farklı sıcaklık eşik değerleri tanımlanacak, bunlar kolay bir şekilde sensörlere yüklenebilecektir.


>>>>Bu sensörler ile henüz başlama aşamasında olan bir yangını nasıl tespit edeceksiniz?

Sensörler 100 metreye bir yerleştirilecek, hem sıcaklık hem de duman seviyesini algılayabileceklerdir. Yaptığımız testlerde en kötü ihtimalde, yani çevresindeki bir çok sensörden
en uzak mesafede, en ortada başlatılan bir yangın dahi 1 dakika içerisinde farkedilmektedir etrafındaki sensörler tarafından.

>>>>Her sensöre bir gps takarsanız maliyet ne kadar artacak?

Sensörlere GPS cihazları takmayacağız, sensörler sistem kurulumu öncesinde lokasyon bilgileri yüklenecek, yani örneğin biz 3 nolu sensörü şu noktaya yerleştirmelerini söyleceğiz kurulum ekibine, onlarda o noktaya vardıklarında en yakın ağaca monte edecekler sensörü.


>>>>Bu cihazların çalınmamasını nasıl sağlayacaksınız?


Sistemi kurmayı planladığımız ormanlar zaten çok büyük oranda insanların girmesinin yasaklandığı değerli ormanlar ve milli parklar. Sensörler ise sert bir madde ile kaplanacak ve 2 noktasından ağaca sabitlenecektir. Ayrıca, her hangi bir sensor yerinden söküldüğünde bundan sistem haberdar olacaktır. Gene de sensörleri kafasına takmış birini engellememiz pek mümkün olmasa da, en azından haberdar olacağız bu eylemden.

>>>>Bu projeyi AB destekli bir proje olarak başarmanız mümkün yoksa finansal olarak bunu başaramayabilirsiniz.

Projeyi TÜBİTAK 1007 Kamu Projeleri Destek Fonundan yararlanarak geliştirmeyi hedefliyoruz. Ar&ge, donanım masrafları, çalışanların maaşlarını bu sayede karşılayabiliriz diye umut ediyoruz.

>>>Ayrıca sizin erken uyarı sisteminize göre harekete geçecek yeterli personel ve ekipman olmadıktan sonra siz 1 **** 2 saat önce yangını tespit etseniz dahi işe yaramayacaktır.
(Şehir içerisindeki bir yangın ihbarına ne kadar uzun sürede tepki verildiğini hatırlatırım.)


Aslında burda bir düzeltme yapmamız gerek; şehir içerisindeki yangınlara ve orman yangınlarına müdahele eden ekipler farklıdır. Orman yangınlarında, yangın ihbari geldiği anda çok hızlı müdahele edilir; hatta kiralanan helikopterler belli bir süre içerisinde havalanmaz ise çok ciddi yaptırımlar söz konusudur. Ayrıca, yeterli ekipman ve personeli olmayan bir bölgeye bu tarz bir sistemi kurmak da zaten baştan çok mantıklı olmaz, zira yeterli bir ekip yok ise o bölgenin de yangın hassasiyeti düşüktür muhakkak.

yeaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2008, 20:37   #6
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Orman teşkilatı hem eski kafalı bir yapıda hem de hantal

Merhaba,

Sn Yeaslan, Projeniz harika. Bence uygulanabilir ve çok da fayda sağlar.

Ama esas problem zaten yeni projeler üretilemeyişinde değil, orman idarelerinin başındaki kişilerde. Bu yazıyı okuyanlar önce inanmak istemeyecek, abarttığımı filan sanacaklar. Daha sonra orman müdürlükleri ile işi olanlar bana hak verecekler.

Dünya üzerinde bu günkü teknoloji ile halledilemeyecek hiç bir problem olamaz. Yeterki genç ve atılımcı, ilerici, akıllı, zeki beyinler işin başına gelsin.

Bizde olan tek eksik bu. Adam yok. Olanlar da o işe uygun olmayan dinozorlar. Bilgisayar almakla bir teşkilat modernleşemez. Malesef gittiğim 4-5 orman şefliğinde bilgisayarlar sadece oyun oynamaya yarıyor.

Yöneticiler niteliksiz ve genellikle 55-60 yaş arasında emekliliğini bekleyen tipler. Çoğu bırakınız bilgisayarı henüz içinde yaşadıkları çağı anlamakta zorlanıyor.

Bu yazıyı orman personelini aşağılamak için yazmıyorum ama malesef durum bu. Halbuki en çok işsiz gencimiz orman fakültesi mezunları, pırıl, pırıl idealist gençler. Ama hepsinin önünü işte bahsettiğim, zamanında siyasi torpille işin başına getirilmiş kişiler tıkıyor.

Belki de artık ormanlarımızı da özelleştirmenin zamanı geldi. Herkes ormanlarımızı şimdikinden iyi koruyabilir.

Saygılar.


Düzenleyen Oğuz Karsan : 22-09-2008 saat 13:25
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 12:19   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
merhaba

Merhaba
Sn.Yunus Emre Aslan

Benim herhangi bir akademik kariyerim yok önceden belirteyim,Ben Teknik Lise Mezunu ama araştırmacı yeniliklere açık ve ideolojisi olan bir Yurtdaşım.
Bugün Ülkemizin çeşitli yerlerinde oluşan orman yangınlarının haberlerini seyrederken veya okurken düşündüm acaba bu yangınları önleyebilemek veya bukadar zarara sebebiyet vermeden engellemek mümkün olabirmi? diye.. ve çağımızın bize sunmuş olduğu teknolojinin neden yangınlar üzerinde etkisinin olmadığını neden bu teknolojinin orman yangınları üzerinde bir güvenlik sistemi oluşturamadığını düşünürken,kendi kendime şimdiki deyimle''beyin fırtınası yaparken''Orman yangınlarının kaplosuz bir sistemle ve çeşitli sensörlerle önceden algılanabileceğini ve müdale edilebileceği kanısına vardım ama yaklaşık sizin projeyi oluşturmuş olduğunuz tarihden baya sonra,böyle bir düşünceye imza attığınız için size saygı duyuyorum memleketin sizi gibi genç beyinlere ihtiyacının olduğu çok ortada bugünkü şartları gördükden ve yaşadıktan sonra..
Eğer projenizi hayat geçirmişseniz bilmek isterim .
Lütfen bildiriseniz sevinirim

rebel71 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 14:28   #8
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Yanlış anlaşılmasın fakat bizim üniversitede bir öğretim görevlisinin tarlaların başına musluk sayacı takalım su kullanım hatalarını engelleyim projesine benziyor pratikte kağıt üzerinde mantıklı belki ama Orman arazilerimizin yüz ölçüm alanı ^ ki siz 100 mt. den bahsediyorsunuz biraz gülüç oluyor üzgünüm.
Mersinde yapılan bir çalışma kuleler dikilip dürbünle etrafı gözetleyen bekçiler mevcut telsizle iletişim kuruyorlar sanırım şuan 100 civarı kule bulunmakta, bu koşullar belli iken farklı bir yöntem uygulamakta mantıksız oluyor.
Proje daha çok ticari amaçlı düşülmüş bu yüzden otel,hayvanat bahçesi vb. olabilir.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 17:36   #9
Ağaç Dostu
 
MetinT's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2009
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 102
Galeri: 3
Böyle fikirler ortaya atılması ve kafa yorulup hayata geçirilmeye çalışılması çok güzel. Türkiye'nin bötle üretmeye çalışan insanlarla dolması gerek. Başarılı olur olmaz o kadar önemli değil. Çünkü herkes çalışırsa bir ürün ortaya çıkacak ve ülkemiz bu şekilde kalkınacaktır. Bunun için düşünen çalışan herkese çok teşekkürler, saygılar.

Projeye gelince bana göre de uygulanabilirliği zor. Bu cihazlardan kaç metrekareye 1 adet konulacak? Bu sayıyı ormana bölünce kaç cihaz gerekecek? Epeyce çok olsa gerek ve maliyet de sanırım çok faza olur. Cihazı az koysanız bu sefer de cihaza yangın ulaşıncaya kadar yangın büyüyecek.
Bir de ben orman yangınlarının çoğunun kundaklama sonucu çıktığı kanısındayım. Kundaklanıyorsa eğer kundaklayanlar bu cihazlarla da ilgileneceklerdir.
Yine de güzel bir proje İnşallah bu tip projelerle ülkemizdeki orman yangınları azaltılabilir.

MetinT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 17:41   #10
Ağaç Dostu
 
MetinT's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2009
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 102
Galeri: 3
Arkadaşlar benim de basit bir fikrim var. Bu tip fikirler çok bulunabilir tabii uygulamak önemli olan ama yine de içimde kalmasın. Bir fikir olarak. Devlet bboş arazileri şahıslarsa kullanıma açsa şahıslar da buraları ağaçlandırarak belirli bir limitte ağaçları kesebilse boş araziler hızlıca ağaçlandırılamaz mı? Örneğin devlet bana 10 dönüm yer belirleyecek burası çokak sen ağaçlandır diyecek ben de ağaçlandırıp yetişen ağaçlardan sürekli kesip dikerek hem oranın ağaçlık olmasını sağlayacağım hem de hiç arazim yokken ormancılık yapıp para kazanacağım.

MetinT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 23:32   #11
Ağaçsever
 
myıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 48
Paylaştığınız için teşekkür ederim...Keşke bilinç düzeyi artsa ve bu tür gelişmelere hiç ihtiyaç olmasa....

myıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 23:37   #12
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Merhaba. Her zaman söylediğim gibi yangınları söndürmeye çalışmak yerine vatandaşı ormanları sevmeği aşılayın inanın başka hiçbir şeye ihtiyaç yok.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 00:18   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Düşünceleriniz güzel tebrik ederim,
size nacizane birkaç önerim olacak.
-TUBİTAK diyecekki "kullandığınız teknoloji çok basit gözüküyor,bunu satılacağına emin olduktan sonra çoğu şirket yapabilir"
-TUBİTAK diyecekki "Projenizi Orman bakanlığı dışında kimlere pazarlayabileceksiniz? " , sonuçda projenin bir kar getirisi olması gerekiyor.

Bu sorulara mantıklı cevaplar vererek ,ve önceden projenize talip olan kurum veya kuruluşlardan aldığınız tahhaddütnameleride dosyanıza eklerseniz projenin kabulu kolaylaşıcaktır. Başarılar.

tilsimonline Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 08:42   #14
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MetinT Mesajı Göster
Arkadaşlar benim de basit bir fikrim var. Bu tip fikirler çok bulunabilir tabii uygulamak önemli olan ama yine de içimde kalmasın. Bir fikir olarak. Devlet bboş arazileri şahıslarsa kullanıma açsa şahıslar da buraları ağaçlandırarak belirli bir limitte ağaçları kesebilse boş araziler hızlıca ağaçlandırılamaz mı? Örneğin devlet bana 10 dönüm yer belirleyecek burası çokak sen ağaçlandır diyecek ben de ağaçlandırıp yetişen ağaçlardan sürekli kesip dikerek hem oranın ağaçlık olmasını sağlayacağım hem de hiç arazim yokken ormancılık yapıp para kazanacağım.
Türkiyede öyle bir suistimal edilirki anlatamam şuan yaylalar bile tam bir katliyam olmakta ki şuan izinsiz durum böyle.Her yıl en az %20 bölge orman arazisi telef ediliyor.
Bu yüzden iyi niyetli olsa haklısınız fakat Masallarda olucak birşey bizim ülkemiz için.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2009, 12:21   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-07-2009
Şehir: Lefkoşa
Mesajlar: 1
Sn. yeaslan.
ben kıbrıs lefkoşa da yaşayan bir orman mühendisiyim..
burada orman dairesi müdürlüğünde çalışıyorum.. bu bahsettiğiniz konuda bizim de bazı düşüncelerimiz oldu.. fakat bizim düşüncemiz sensör temelli değil de , hakim noktalarda bulunan ve 24 saat gözetleme yapılan yangın gözetleme kulelerine ısıya duyarlı termal kamera sistemi kurulabilirmi şeklinde idi.. yani şu anda insan gözüyle yapılan gözetleme işini termal kameralara devrederek bunlardan gelecek görüntü ve tehlike işaretlerini merkezde ki monitörlerden takip etmek şeklinde bir erken uyarı sisteminin araştırmasını yapmaktayız.. ki sanırım böyle bi sistem de başka ülkelerde mutlaka kurulmuş olmalı.. bu sistemle hem 30 kişinin yapacağı işi 2 kişiyle hallediyorsunuz hem de insanoğlunun kaytarmacılığından (gözcülerin gözetleme yapmak yerine başka şeylerle ilgilenmek,uyumak vs.) da kurtuluyorsunuz.. ve ekonomik olarak da kendini kısa sürede amortileyecek fizibıl bi proje bence..sizin düşündüğünüz 100 mt de bi sensor olayı ekonomik olarak çok da uygulanabilir görünmedi bana... bence termal kamera olayına yönelirseniz proje orman koruma açısından daha uygulanabilir bi duruma gelecektir. ayrıca bööle bir çalışmaya girişirseniz bana mutlaka maille bilgi verin lütfen.. çünkü kibris orman idaresi de projenizle ilgilenebilir.. şimdiden kolay gelsin,iyi çalışmalar..

Can Conkbayır Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2015, 19:35   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-07-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1
Merhaba,
Bu konu ile ilgili bir bitirme projesi yapiyorum ve sizin yazdiklarinizi okudum.
Bu konu uzun sure once kapanmis. Yaptiginiz bu projeye bir destek bulabildiniz mi ve
herhangi bir kuruma satabildiniz mi bu projeyi?
Tesekkurler,

Alper07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024