agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)




Beğeni Düzeni127Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-10-2007, 22:02   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-09-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Orkidelerde Kök Çürümesi

Merhabalar yaklaşık 3 hafta önce bir çiçekçiye gittim tüm çiçeklerin hali içler acısıydı. Orda gördüğüm bir orkidenin fiyatını sordum çiçekçide direk verebileceğini söyledi bende aldım zavallıcığı.

Köklerinde kuruma vardı en iyisi saksısını değiştirip ölü kökleri atmak dedim çünkü kökler o kadar çok , birbirine karışmış ve simsiyahtılar. Bu arada phali gördüğümde su dolu bir kabın içinde yaşam mücadelesi veriyordu (hoş kökler ölü olduğu için ıslansa ne olur).

Neyse köklerini tek tek kesmeye başladım bi bektım hiç sağlam kök yok (anlamalıydım ama mücadeleye devam). Yine toparladım biraz yosundan oluşan toprağını temizledim köklerden arındırıp tekrar saksıya diktim(hazırlıksız olduğum için orkide toprağım yoktu ). Kökte değilde dışarıda kalan sap kısmında kabuklanma(kuruma) vardı bende soydum simsiyah bir haldi bir iki tane canlı kökü var fotolarını ekledim.

Sizce kurtarılabilirmi?
Hastalığı nedir ?
Neler yapmalıyım?
Bu arda bugün o kömürleşen sap kısmında çok küçük beyaz- krem gibi bir böcek gördüm

Eklenen Resimler
     
tener ve ilkenan beğendi.
efsung Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2007, 17:33   #2
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Sayın Efsung , toprağa dikildiği için kökçürümesi yaşamış , kremsi böcek pamukçuk piyasada bolmiktarda buzararlı için mücadele ilacı bulunuyor herhangibi birini paketinin üzerindeki tarife uyarak uygulayın , eğer forumdada yazılı olan saksı harcını kullanırsanız preoblem yok tekrar toprağa dikmeye çalışırsanız kurtaranazsınız.
Daha kötülerini kurtardım , bu bitkinin yaşama bağlılığına hayranım ama biz inadına bilgisizlikten öldürmek için uğraşıyoruz.


Sayın ceremoya phaliniz torfa dikili değilmi ?

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2007, 17:46   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-09-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.:P

efsung Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 19:39   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Aceminin Phal den keiki alması, tutturması, çiçek açması ama kökte çürüme yaşaması

Sayın Praecox,



Geçen sonbaharda komşumun çöpe atmaya kalktığı orkideleri almıştım ve ilk o zaman foruma üye olup sizden yardım istemiştim, hatta verdiğiniz cesaretle keiki leri bile ayırmayı başardım. Keikileri şeffaf saksılara torfunu azalttığım bir orkide substratına diktim. Şu anda 2 anneden 3 tane tutmuş, bir tanede kök çıkarma sırasında annesini kaybettiğim ancak halen kök çıkarması için çabaladığım 4. yavruyu da aldım ama anneyi kurtaramadım. 1 anne 4 yavruyla devam ediyoruz. Sorunum şu, keikilerden biri daha annesine bağlıyken çiçek dalı çıkarmıştı ayırdım tutturdum hatta çiçeğini de açtı ama kökte çürüme başladı, malum doğalgaz zammından dolayı apartmanın kalorifer ayarları 1 ayda iki kere değişti ve sanırım çiçeğimi hem üşüttüm hemde dibi ıslak kaldı.Yarın Eminönüne gidip captan 50WP, benomyl, benlate ne bulursam artık alıcam, mesajlardan bu ilaçların işe yarayacağını okumuştum. Minik bir böcek gördüm hızla hareket etti tanımlayamadım ama onu sonraya bırakıyorum şimdilik yine de thiodan alıcam dursun kenarda.Çiçek varken ben bu ilaçlamayı yapsam birşey olur mu acaba, 2 tane açtı 2 tanede tomurcuk oldu, elimden ne geliyorsa yaparım yeterki kızıma birşey olmasın resimlere bir bakabilir misiniz bu güzellik bu acemini elinde heba mı oluyor yoksa bir çare var mıdır?
Yardımınızı rica ediyorum, teşekkürler.

Eklenen Resimler
     
berenice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 19:52   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-02-2009
Şehir: antalya/rize
Mesajlar: 20
Resimlerden tam seçilmiyor ancak torf biraz fazla ağırlıklı gibi..
Sayın üstadların cevabı daha önemli tabii.

n-k-h Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 21:45   #6
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın n-k-h haklı substratta torf fazla. Tahminen de saydam plexi saksıya açılan delikler yetersiz ve hatta styropor çipslerinden bir drenaj katmanı da yok.
Kökler tümüyle çürümüş.
Evlerde özelikle kışın ve hatta bu doğalgaz fiyatlarını da göze alırsak en sağlıklısı saf kabuk kömür karışımı olur.
O resimdeki phal.i kaybetmek istemiyorsanız derhal saksı harcını değiştirin çiçek sapını kesin. Tahminim doğru ise, ki umarım değildir, hiç sağlam kök kalmamışsa kök boğazını sphagnuma sarıp dikmeniz köklenmeyi hızlandıracak, yeni kök oluşumunu destekliyecek, çürümeyi doğal yoldan bastıracaksınız. bitkinin kökleri hiç kalmamışsa sphagnum şart görünüyor.

tener beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 22:21   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-02-2009
Şehir: antalya/rize
Mesajlar: 20
Ancak neden kökler üstten başlayarak çürümüş? Uçtan başlayarak çürümesi gerekmez mi? Birazda spanghumlu duruma gelmiş gibi duruyor...

tener, asuser ve algantürk beğendi.
n-k-h Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 12:18   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Sayın Praecox ve n-k-h,

Cevabınız için çok teşekkürler.
Çiçeğin 4 tane kökü var resimde çok iyi çıkmamış ama, arkada 2 tane daha kökü var ve onlar halen yeşiller; bağlantı noktasından itibaren biraz torfu kaldırıp baktım saksının içinden de görünüyor halen sağlam gibi ama bir tanesinin etrafında başlıyor gibi. İlaçlamanın şu an bir etkisi olmaz mı?
Bu ithal karışımı eşime bir dünya fiyata, sözde orkide aşığı bir bey satmış, torfu fazla bulduğum için güya elimden geldiğince azaltmıştım. Eminönünde kabukta sorucam belki vardır. Şeffaf saksının altı tamamen deliklerle kaplı içindede bir boruyla ortaya kadar havalandırma kanalı yapmıştım. Torf ve evdeki sıcaklığın ani düşüşü bize bunu yaptı gibi geliyor, saksı içindeki rutubetlenme kaybolmadan sulamıyodum çünkü bazen 12-15 günü bekliyordum.
Böcekler için olan ilacı da alsam uygulasam aniden çok yüklenmiş olur muyum sizce.

berenice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 17:31   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-02-2009
Şehir: antalya/rize
Mesajlar: 20
Bence olursunuz zaten bitkinin kökleri çürümeye başlıyor bence böcek ilacı zaten hassas olan kökleri daha yıpratır diye düşünüyorum. Bence kök budaması yapıp daha gevşek bir subrasta alın bitkiyi. Kökler çok ıslaksa bir gün açıkta bırakıp öyle dikin ve resmini gönderin derim köklerin. Kök ortamı zaten havasız ıslak ve serin kalmış herhangi bir hastalık riski olabilir. Bundan sonra bitkiyi sıcak bir ortama alın. Herhangi bir hastalık dahilinde ilaçlama yapmanız uygun olur. Çiçek sapını kesmeniz sayın preacox'un dediği gibi kesin köklerin daha çabuk adapte olmasını sağlar... Zamanı tam geçmiş değil saksı harcını değiştirdikten birkaç hafta sonra gübrelemeye başlayabilirsiniz diye düşünüyorum... Bu tabii benim tavsiyelerim
Saksı harcı konusunda seve seve size yardımcı olabilirim zaten ben hazırlıyorum kendi orkidelerimede...

Kesin şimdi atılırım siteden

n-k-h Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 19:03   #10
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Ortadan çıkan yaprağın yumuşak olmasının neye bağlanması gerektiğini bilmeyen biri için birden çok şey biliyormuşsunuz gibi geldi bana sayın n-k-h yoksa newyorker mi deseydim.
Atılacağınızı imaa etiğinize göre bu konuda da uzmansınız.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2009, 20:12   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-02-2009
Şehir: antalya/rize
Mesajlar: 20
Biliyordum... Kaşındım.

n-k-h Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2009, 13:50   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Merhabalar,

Mesajlarınızdan sonra aldığım keikilerden bir diğerini daha kontrol ettim çürüme yok ama saksı cidden ıslak kalmıştı onunda saksısını boşalttım bir kaseye aldım kökleri kurumaya bıraktım.Resmini ekledim.
Çiçek açan ve fotoğraflarını paylaştığım orkideyi de bugün sabah saksı harcını boşattım ve gördümki 6 tane kökü var ve 3 tanesi gövdeye bağlantığı yerden çürümüş, hemen alkolle temizlediğim makasla kestim.onuda çiçeğe ve kalan iki köke zarar gelmeyecek şekilde bir kaba aldım şimdi soğuk buhar buhar makinesinin yanına aldım en azından kök kururken yapraktan olsun buharla besliyorum(aklımca tabi mesajı okurken" eyvaaaahhhh!!" demiyorsunuzdur inşallah). Diğer 2 kök iyi görünüyor, bana göre tabi. Resim ekleyeceğim.Bu arada resimde köklerin üstündeki toz tarçin, forumda bir yerlerde tarçının fungusit olduğu yazıyordu şu an elimde başka birşey olmadığı için aklıma o geldi, hiç yoktan iyidir diye düşündüm. Resimde en alttaki yeni kökün yapıştığı şey bir kömür parçası. Akşama kök uçlarına toz kömürle de uygulama yapıcam.Acemi olunca okuduklarından insan ancak bunları çıkarıp uygulayabiliyor.
Dün Karaköy altgeçite gidip ilaç baktım ama ilaçların ev boyutu yok gibiydi, açıkcası miktarların fazlalığı sebeiyle dönüp geldim çünkü benim 3.5 yaşında bir kızım var, ilaçların çoğunda evde kullanmayın yazıyordu ve kullanmadığım o büyük miktar ilacı ne evde tutabilirim ne de doğaya karışmasın diye başka bir çözüm bulabilirim.Küçük bir şişede vs bulacağımı tahmin ediyordum malesef öyle olmadı. Satıcı bana büyük mağazalarda sprey şeklinde hazırlanmış bulabileceğimi **** çiçeğimi bir çiçekçiye ilaçlatabileceğimi söyledi.
Bugünde doğru bir fıstık çamı kabuğu bulmayı deneyeceğim, elinde 3.5 yaşında kızı sündür sündür çekiştirerek İstanbul'da sarıçam **** fıstıkçamı kabuğu arayan bir kadın görürseniz o benim

Eau Borique orkidelerde bir işe yarar mı, Sayın Praecox bu sorudan sonra beni kovalamazsınız di mi

Selamlar.

Eklenen Resimler
    
tener beğendi.
berenice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2009, 15:05   #13
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın berenince,

ben kimseyi usulü ile soru sorduğu için kovalamadım. Ancak özelden gelen mesajlardan da benden böyle kati eli kırbaçlı hata afetmez korkulası bir despot izlenimi edinildiği kanaatine vardım.
Bunu bir kez daha yazdım, yinelerim de, yok öyle bir durum mesajlarımdan, varsa böyle bir yanlış algılama "praecox" u sileriz gider.
Praecox un misyonu bu deği, misyonumuz bu milli servetle yurtiçine giren üç beş kuruşa piyasada orda burda satılan ve hatta atılan phal.leri herkeslere sevdirmek.
Herkeslerin de (en azından çiçek severlerin ve evinde bakanların) bu bitkinin ve hatta diğer bir dizi orkidenin de evde afrika menekşelerinin yanı sıra bakılabilirliğini göstermek, sevdirmektir. Zaman zaman bazı üyelerin, özelikle yeni genç heyecanlı aceleci kanı deli arkadaşlarımızın forumu okumadan en azından ilgili başlığı okuyup incelemeden aynı soruları yinelemesi sonucu benim yazılarımın istenilen yöne çekilmesinden kaynaklanmaktadır.
Bu şekil mesajların o başlığı şişirdiği ve okunulmaz hale getirdiğini de kabul etsem de anlaşılmıyan konularda yinelenen sorulara tekrar tekrar cevaplıyarak anlaşılır hale gelmesini de istediğimden olmalı ki cevaplıyorum.

Her neyse gelilm sizi phal.e

tarçın ev için çok iyi bir dezenfektan özelikle mantarlara olmasının yanısıra bakterilere karşı da olan dezenfektan özeliği ile, iyi bir önleyici koruyucu.
Keikinizde çiçek görüyorum bu doğru mu? Hal böyle ise o çiçeği kesmeniz (biliyorum size zor gelecek) bitkinin güç kazanması adına iyi bir karar olur.
Birkaç bitki için özeliklede evde 3,5 yaşında bir çocuk varsa ve de özelikle akut bir durum yoksa kullanımı gerekmiyebilir. genelde kök temizliği substrat yenilenmesi bakım şartlarının düzeltilmesi de bitkiyi kurtarabilir. Zaten yeni başlıyanların bitki hastalıklarını anlaması da zaten ileç kullanımı için çok geç bir durum teşkil etmektedir.
Soğuk buhar konusunda da şuna dikkat edin. Soğuk buhar esasen buharı görebildiğiniz alanda ortam ısısında suyun yüzey geriliminin düşürülmesi ile pulverize edilmiş sudur ancak bu su zerrecikleri oda sıcaklığında olan bitki yapraklarının üzerine gelince anında ordaki ısı enerjisini alıp buharlaşması sureti ile yaprağı soğutacaktır. Zaten elinizi o buhara tutğunuzda elinizi soğuk hissetmenizin sebebi de budur. Dolayısı ile buharın doğrudan bitkiye yönelik gelmemesine özen gösterin Zira bitki üşüyebilir. Bu da yeniden mantar sorunu demek olur .
Eau borique yani borik asidin sudaki çözeltisi beşeri insanlarda topikal kullanıma uygundur bitkilerde kullanımını duymadım ne yalan söyliyeyim araştırmadım da ancak zehirli olabilecek dozda olduğunu da düşünebilirim zira bor bu formu ile de bitkiler için essential bir elementir ancak ilacı zehir yapan dozudur mantığı ile sorun yaratabilir diye düşünüyorum.
Bitkilerde Borik asid kullanımı için yöneticilerimizde bu konuda bilgisi olabileceğini düşündüğüm Mine Pakkaner hanıma bu başlkıta sormuş olabiliriz belki.

İstanbul'da sarıçam bulmak imkansız gibi benim bildiğim bir tek Atatürk arboretumunda var. Eh malumunuz onun da kabuğunu soymak Louvrde Mona lisa'yı ellemekle eşdeğer olur
Fıstık çamının reçinesine dikkat edin. Karaçam da kullanabilirsiniz ancak 1-1,5 senede değişim şart olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 00:42   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9
Sayın Praecox,


Sürçülisan ettiysem affola Uzun süre bu konuda bilgi edindiğinizi, edindiğiniz bilgiyi araştırarak geliştirdiğinizi ve çabalarınızı bildiğim için, konunun acemisi olarak sorduğum sorulardan biraz çekindiğimden öyle yazdım, aman yanlış anlaşılma olmasın, gerçekten çok üzülürüm sabırla hepimize yardımcı olmaya çalışıyorsunuz sizde, diğer arkadaşlar da, tekrar teşekkür ederim. 1 sene öncesine kadar orkide benim için hayranlıkla bakılan ama yanlış bilgilerden dolayı evde bakamayacağımı düşündüğüm bir çiçekti bugünse keiki ayırıyorum, hayal gibi. Ama biraz zor tabi, "keikiyi ayırın" dediğinizde ben keikiyi nerden tutacağımı dahi bilmiyordum, bistüri ile iple pekçok denemeden sonra ayırmayı başardım, kökü kırmadan başardım ama sanırım bir apandisit ameliyatı yapılırdı o sürede

Ben de bu akşam eve çok moralim bozuk geldim, İkea Bayrampaşa'da Sevgililer Günü dolayısıyla, minicik şişelere konmuş orkide çiçekleri gördüm, tek bir tacı minicik şişeye güya suya koymuşlardı. Çektikleri çile bunla bitmiştir herhalde diye düşünürken reyon görevlisi kutuya konmuş bu şişeleri yere devirdi ve bakmaya kıyamadığım o çiçeklerin bir sürüsü kutu içinde parçalandı kırıldı. Gözlerim doldu ama sanırım o çocuk bu zincirdeki en masumuydu.
Benim Phal.'e gelince, evet hocam keikide çiçek dalım var ve 2 tane çiçeği açtı 3.geliyor, kendimi biliyorum ben o dalı kesemem hocam.. Ben ona hergün sabah ne diller döküyorum bugünde seni kesicem diyemem ki. Buhar makinesine dikkat ederim, söylediğiniz iyi oldu farkında olmadan üşütürdüm ben onları şimdi, teşekkürler herşey için. Yarın ***. kabuk için başka denemelerim olacak. Bor'u bebekken kızımda kullanıyorduk aklıma geldi Fungusit deyince bir acaba gelmişti aklıma ama sormadan asla kullanmam.
Selamlar, saygılar.

berenice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 01:52   #15
Ent
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Hocam bu tipte kökleri kesilerek temizlenmiş ve beklemeye alınmış orkidelerde bazen oldukça radikal davranmak ve bitkiyi nerdeyse köksüz ya da 1-2 kökle bırakmak gerekebiliyor. Bu tip orkideleri tekrar canlandırmak ve köklendirmek için sizin en başarılı bulduğunuz yöntemler nelerdir?

Benim tahminim siz keiki köklendirme yöntemlerinde ya da yeni bölünmüş bitkilerde önerdiğiniz üzere sphagnuma sarıp nemli bir ortamda, bir miktar gölge ve ılık ortamda tutma tavsiyesi vereceksiniz. Umarım hızlı davranıp yanlış tahminde bulunmamışımdır. Sadece, elinde sphagnum olmayanlar ya da nemli ortamı nasıl yaratırım diyenler için farklı yöntemler de olabilir mi, onu merak ediyorum. Mesela vazo içinde bakılan vandalardaki gibi orkideyi çıplak olarak bir vazo ya da kavanozun üstüne/içine oturtmak, bunun içine de su püsküterek nemli bir ortam sağlamak iyi sonuç verir mi? Belki vazonun dibine taşlar koyup dipte biraz su bırakmak... Açıkçası elime bazen böyle orkideler geçiyor ve bunlarda onu mu yapsam bunu mu yapsam diye tereddüte düşüyorum. Şöyle bir sayfaya da denk geldim.

http://www.nhm.org/guana/tz-webpg/plantclt.htm

Burada kökleri tamamen gitmiş bir Cattleya'yı köklendirmek için rizomu alıp bir kadeh suyun içine sokmuş sanki çelik köklendirir gibi. Hem resimlerle süreci gösterdiği, hem de başka bir orkideye uyguladığı farklı bir yöntemin başarısızlığını da resmettiği için adam inandırıcı göründü.

Bir de IBA köklendirme tozunu kök boğazına sürmek fayda sağlar mı? Ben bazı yerlerde dyna-gro gibi IBA ve NAA içeren markaların bu tip orkideler harca ekilmeden önce harcın sulanmasında kullanıldığını ve bitkinin bu sayede daha çabuk köklendiğini okudum. Bunlar ciddi fark yaratır mı?

Bir sorum da oksijenli su ile ilgili. Bu çözelti bir önleyici olarak diyelim ki ayda ya da 2 ayda bir suyla karıştırılarak harcın içine verilse bazı sorunları doğmadan engellemiş olur muyuz?

Teşekkürler, saygılar.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 11:16   #16
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın berenice,

tüm bunlar bir tek sizin bana özelden sormanızla alkalı değildi. Yanlış ifade etmiş olabilirim. Birdizi değişik üyelerden özelden mesajlar alıyorum. Bunları bire bir cevaplasam da bunun forumdan herkeslerin de yararlanması açısından burada sorulmasını istiyorum. Ancak üyelerin bundan çekindiği izlenimi uyandığından yazdıydım bunları.
Sonradan reelde tanışıp görüştüğüm arkadaşlarım da ilk başlarda benden buna benzer intibaaları olduğunu ve yazmıya çekindiğklerini söyledilerdi.
Ondan dolayı sıkça ve özelikle de yinelenen sorular için bu acemiler başlığını açmış idim.

Sayın Ent,

sonuçta orkidelerde bir bitki sınıfı onları da suda köklendirmek mümkün. Ancak rizonmların suda çürüme olasılığı yüksek olduğundan bunu azami dikkatle yapmak gerekir. Ben en uygun yolun saf sphagnuma sarıp bu sphagnumun da oldukça nemli tutlması yöntemini tercih etmekteyim. Köklendirme hormonu elbetteki kullanılabilir ancak şartlar uygunsa hormonlu veya hormonsuz köklenmede bir artış olmadığını okudum ve denedim gördüm.
Kısacası olsa da bir olmasa da.
Ancak sphagnumun bakteriyel ve fungal bastırma özeliği ve köklere sağladığı imkanlar tartışılmaz ve bana göre en uygun metodur. Catt.larda gerideki bulbsuz rizomlardaki uyuyan gözleri uyandırmak filizlenmeye teşfik etmek için bir dizi değişik hormon kullanılabilir. ÖZelikle acetyl-indol ve benzyl purin türevi auxinler.
Tabii oldukça sıcak ve aydınlık çevre nemi yüksek (Akvaryum gibi) bir yerde tutmak en uygunu olur.
Ben akvaryumun altına 5-10 cm kadar su doldurup akvaryum ısıtıcısı ile takribi 30'C ısıtıyorum. Suyun üzerine bir uzgaraya saksılar koyup kapağını da havalanması için aralıyorum. günde bir kaç kez bir PC güç kaynağının fanı ile 5-10 dakka dışardaki havayı içeri üflemek ile hava değişimini sağlıyorum.
Burda da nerdeyse bir sene bekleyip sonradan filizlenen gözlerle dahi gözlemlediğim olmuştur. Rizom tamamen çürümeden bu geri budamalarda artan parçaları hemen gözden çıkartmamakta da fayda var kanısındayım.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 14:49   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
Merhaba.. Hemen hemen bir yıl önce iki adet orkide bana hediye olarak gelmişti.. Etraftan duyduğum kadarıyla dibinde su birikmemesine dikkat ederek ve çok da sık olmadan sulayarak onlara bakmaya çalıştım ama okulda çok yoğun bir dönemde olduğumdan fazla ilgilenemedim, besin bile vermedim. Çiçekleri solduktan sonra kurumaya başlayan sapını (sanırım yanlış bir iş olarak) tam dibinden kestim. Nitekim sonunda bunlardan bir tanesi gözlerimin önünde yaprakları sarararak öldü. Çiçeklerim bana da pek çok kişi gibi, evladım gibi geliyor ve buna dayanamıyorum ama bazen insan böyle ihmalkâr olabiliyor işte.. Bu "zalimliğimle" ikinci orkidem de ölürse hak etmiş olurum bu üzüntüyü sanırım ama yine de sizlerden yardım istiyorum.

İkinci orkidemin de yaprakları büzülüp sararırken, sanırım daha güneşli bir yere aldıktan sonra, ortasından küçük bir yaprak vermeye başladı, ben de iyileşiyor zannettim ama, son yaprağı da büzülmeye başlayınca cesaretimi toplayıp saksısını boşalttım ve resimdeki gibi köklerinin kurumuş olduğunu gördüm. SAnki bir kısmı da ıslak ve çürümüş gibiydi.. Orkidemin türünü bilmiyorum ve durumun vahameti yüzünden ancak yazıların az bir kısmını okuyabildim.. Acaba orkidemin kurtulma ihtimali var mıdır?..

zeynepseyma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 15:10   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
Resimler

Bunlar da bir kaç resim..

Name:  Orkide3.JPG
Views: 91874
Size:  31.3 KB
Name:  Orkide 1.JPG
Views: 92986
Size:  52.7 KB
Name:  Orkide2.jpg
Views: 93009
Size:  15.0 KB

tener ve snmkra beğendi.
zeynepseyma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 15:13   #19
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın zeynepseyma,

bitkinizi kurtarmak adına, yaşama şansı, köklerin durumuna göre ve kökçürüğü hastalığının ilerleme aşamasına göre var veya yok diyebiliriz.
Ancak bu bitkilere olan acemiliğinizi de göz önünde bulundurur isek...
neyse öyle yazmıyayım...
her sene yeni saksı harcına dikmekte fayda var. Kökleri çürük veya kurumuş kısımlarından budamanız gerkli. bundan sonra kalan kısmın resmini bir görebilsek... ne yapılması gerektiği konusunda bir fikir verebilirdik.

Güneşe koyduğunuzu yazmışsınız umarım yaprak yanığı olmamıştır.
Bu gibi kök çürümeleri, göbek çürümesini de çökerten hastalığı adı altında bir bütün olarak adeta birden ortaya çıkabiliyor. Bu hastalık resmi ile genelde yeni hevesli arkadaşlarımızın kurtarma şansaları olamıyor.

EK.:
resmi şimdi gördüm orta yaprak sağlam gibi. köklerin çoğu gidik gibi. kökboğazını yosuna sarıp yeni bir saksı harcına ekmeniz uygun olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 15:35   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
Çok teşekkür ederim. bu kadar çabuk ve hoşgörülü bir cevap almak beni çok memnun etti
Yalnız, yosunu nereden bulabilirim acaba?.. Herhangi bir toprağın üzerinde, duvar dibinde oluşmuş yosunlar olabilir mi mesela? Cahilliğimi bağışlayın..

zeynepseyma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2009, 15:41   #21
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeynepseyma Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim. bu kadar çabuk ve hoşgörülü bir cevap almak beni çok memnun etti
Yalnız, yosunu nereden bulabilirim acaba?.. Herhangi bir toprağın üzerinde, duvar dibinde oluşmuş yosunlar olabilir mi mesela? Cahilliğimi bağışlayın..
Bu işin BMW si elbeteki sphagnum yosunu. Ancak duvar dibi değil de ormanlarda çam ağaçı altında yetişen yastık gibi yumuşak yosunlar da olabilir.
Örneğin Gerede'den öteye karabük tarafına giden yolun 20.km.sinde kurugöl adında bir göl var. Bunun gibi ağaçsız güneşli ıslak alanlarda yetişen yosunlar da başarılı sonuçlar verebilmektedir.
En azından benim deneyimlerim bu yönde oldu.
Ancak bu yosunlarda zararlılar olabileceği gib bir dizi değişik börtü böceğin de yumurtaları olacağını ve bunlardan bir dizi haşare çıkabileceğini de düşünün. Bundan dolayı birkaç gün evde kovada suda bekletmek uygun olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 20:39   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 175
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeynepseyma Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim. bu kadar çabuk ve hoşgörülü bir cevap almak beni çok memnun etti
Yalnız, yosunu nereden bulabilirim acaba?.. Herhangi bir toprağın üzerinde, duvar dibinde oluşmuş yosunlar olabilir mi mesela? Cahilliğimi bağışlayın..
İstanbuldan arıyorsunuz, beni arayın , ya gelin alın , ya da adresinizi verin ben göndereyim.

Bu çiçeği de bu kadar abartıp korkmayın, bizim sevgimizle bu kadar yaşıyabiliyorsa sizlerin sevgisi ile daha da keyifli yaşar.

saygılarımla

irem_58 beğendi.
Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2009, 11:10   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
Ziya Bey, mesajınızı yeni görebildim ne yazık ki, oradan buradan bulduğum yosunlarla da sardım kökünü bir kaç gün önce, hayırlısı bakalaım, ne olacak..
Ama teklifiniz için çok çok teşekkür ederim..

zeynepseyma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2010, 19:43   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-03-2010
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 2
merhabalar, bir ay önce seramik bir saksı içinde çiçek açmış bir orkide hediye aldım..haftada 1 kez 1 çay bardağı olmak üzere oda sıcaklığında bekletilmiş su ile suladım fakat gecen gün saksının etrafındaki süs için kullanılan tülleri açtığım zaman toprağının ıslak olduğunu ve üstteki köklerinin bazılarının yumusadığını farkettim ama alttaki kökler yeşil duruyolar.yaprakları yeşil ve diri olmasına rağmen yavaş yavaş önceden açan çiçeklerini dökmeye başladı.bende en azından toprağı hafif nemli hale gelene kadar sulamamaya karar verdim.acaba bu bitkiye bir zarar verir mi bu durumda ne yapabilirim bana yardımcı olabilirseniz sevinirim..

panpito Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2010, 19:27   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: mersin
Mesajlar: 2
selam. ben foruma 1 hafta önce üye oldum ve okuduklarımdan etkilenerek saksımın içindeki köklere bakmak istedim, köklerde çürüme olduğunu farkettim 10 -15 günde bir sulamama rağmen böyle olması beni üzdü. iki adet çiçek sapı çıkardı ve 30 civarı üzerlerinde tomurcuk var. harcı daha önce şu şekilde yapmıştım. en alta direnaj için çakıl taşları koydum onun üzerinede çam kozalak parçaları , küçük ağaç parçaları ve torf la karştırıp ilk yapraga kadar doldurdum. acaba torf biraz fazlamı kaçmış. şuanda köklerinin kuruyan kısımlarını dediğiniz şekilde temizledim ve 4-5 saat kadar köklerin kuruması için kenara koydum.
acaba hiç torf kullanmadan sadece çam kabuğu ilemi harç yapsam. mersin de ikamet ediyorum siz ne önerirsiniz. ilginiz için şimdiden teşekkürler

atitrend Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 14:23   #26
Ağaç Dostu
 
yıldıztozu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 199
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ziya Soner Mesajı Göster
İstanbuldan arıyorsunuz, beni arayın , ya gelin alın , ya da adresinizi verin ben göndereyim.

Bu çiçeği de bu kadar abartıp korkmayın, bizim sevgimizle bu kadar yaşıyabiliyorsa sizlerin sevgisi ile daha da keyifli yaşar.

saygılarımla
Ziya bey selamlar,
Ben istanbulda yaşıyorum. Bir arkadaşımın orkidesi vardı. Geçen şubatta hediye edilmişti kendisine. İlk geldiğinde beyaz çiçekleri vardı. Bu yaklaşık 6 ay önceydi onu son ziyarete gittiğimde orkidesnin porselen saksısının içinde su içinde yüzdüğünü gördüm.
Kendisi yeni doğum yaptığı için eve gelen kadın çiçeklere bakıyordu ve orkidesi yamamen su içinde yüzmekteydi.
Orkideyi alıp eve getirdim, hiç su vermedim belki sağlam kalan kökü varsa suyu çekildikten sonra bakayım ona göre budama yapayım diye.
Busabah bitkiyi çıkardım toprağından ama hiç sağlam kök yok hepsinin içi boşalmış.
Bu yosundan rica edeceğim sizden mümküm ise. Belki kurtarabilirim.Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

yıldıztozu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 18:35   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 175
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yıldıztozu Mesajı Göster
Ziya bey selamlar,
Ben istanbulda yaşıyorum. Bir arkadaşımın orkidesi vardı. Geçen şubatta hediye edilmişti kendisine. İlk geldiğinde beyaz çiçekleri vardı. Bu yaklaşık 6 ay önceydi onu son ziyarete gittiğimde orkidesnin porselen saksısının içinde su içinde yüzdüğünü gördüm.
Kendisi yeni doğum yaptığı için eve gelen kadın çiçeklere bakıyordu ve orkidesi yamamen su içinde yüzmekteydi.
Orkideyi alıp eve getirdim, hiç su vermedim belki sağlam kalan kökü varsa suyu çekildikten sonra bakayım ona göre budama yapayım diye.
Busabah bitkiyi çıkardım toprağından ama hiç sağlam kök yok hepsinin içi boşalmış.
Bu yosundan rica edeceğim sizden mümküm ise. Belki kurtarabilirim.Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Sayın yıldıztozu,

Çiçeğinize olan sevginizi saygıyla karşılıyorum.Ancak resim hatta kendisini görmeden yorum yapamam.

İstanbuldan aradığınızı yazmışsınız ,önceki orijinal mesajdaki laflarımı tekrarlıyorum.HARÇ ve YOSUN karışımını ,ya gelin alın (isterseniz burada değiştirelim)ya da adresinizi verin gönderelim.

Saygılarımla

irem_58 beğendi.
Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 16:55   #28
Ağaç Dostu
 
gulşen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2010
Şehir: Kocaeli(Değirmendere)
Mesajlar: 482
Galeri: 5
orkidemin son hali bakalım ne olacak!

Eklenen Resimler
  
tener beğendi.
gulşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 17:10   #29
Ağaç Dostu
 
yıldıztozu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 199
Ziya bey. merhabalar size özelden bir mesaj yazmıştım ama mesaj kutunuz dolu olduğu için gönderemedim. Buraya alıntılıyorum.
Yardımlarınız için teşekkür ederim tekrar tekrar.
((Ziya Bey,
Kargom bugün geldi. Çok teşekkür ederim. Size mesaj atmak için açtığımda Gülşen hanıma ve bana ne şekilde harcımızı hazırlamamız gerektiği konusunda da bilgi vermişsiniz.)
Bne bir şey daha sormak istiorum bu yosunun yeşil tarafını mı orkidemize saralım yoksa toprak tarafını mı ?
Size biraz komik gelebilir ama emin olamadım.
Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Umarım bu çiçeğimi kurtarmayı başarabilirim.
Ve sayanizde nasıl hayata döndürdüğümün fotolarını forumda yayınlayabilirim.
İyi günler

tener beğendi.
yıldıztozu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 17:12   #30
Ağaç Dostu
 
yıldıztozu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 199
Gülşen hanım merhabalar,
Ziya bey size de yardımcı olmuş gördüğüm kadarıyla.))
Umarım çiçeğinizin çiçek açtığı dönemlerin de burada resimlerini görebiliriz.
Görüşmek üzere.

tener beğendi.
yıldıztozu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
kök çürümesi, kök problemi, orkide, orkide hastalığı, yaprak sarkması

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024