agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mutfak - Diğerleri (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/)
-   -   Baharat karışımları (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/2327.htm)

Mahmut Leventoğlu 13-11-2006 06:58

Baharat karışımları
 
BAHARATLAR VE KARIŞIMLARI

KUZU KOKUSU
Gaziantepte yemen Kurukahvecisinde bu karışım yapılmaktadır (Meraklısına)
yEMEN kURUKAHVECİSİ
Elmacı Pazarı Karşısı
Cevdet Akınal

Kuzu Kokusu tarifi

25 Gr Karabiber
50 Gr Yenibahar
50 Gr Tarçın
10 Gr Cevzi hevva
10 Gr Karanfil
25 Gr Kakule
Hepsinin karışımına KUZU KOKUSU denilir.

malina 13-11-2006 11:08

Fotoğraflı olarak baharatları da tanıtsak mı bu bölümde? Bitkisi ve son kullanım halinin fotoğraflarını görmek ilginç olacaktır :)

Önden buyurun :)

Mahmut Leventoğlu 13-11-2006 15:27

:)))))

kürekçi 13-11-2006 16:19

neden kuzu kokusu demişler ki acaba gerçekten kuzu gibi mi kokuyor o zaman çok kötü birşey olsa gerek bu :(

Mahmut Leventoğlu 13-11-2006 16:40

Sevgili Rower kardeşim gerçekten bu karışımın adı KUZU KOKUSU fakat bu karışımı icad eden adam bu ismi koymuş. Kurban Bayramından önce eski G.Antepliler bu karışımı alıp Kurban a hazırlık yaparlarmış ve kurban kesilince evde ilk kurban etini bu karışımla tatlandırıp yerlermiş.

cengin 13-11-2006 19:35

Kuzu kokusunu ilk defa duyuyorum, Yemen Kurukahvecisine uğramayıp almak lazım:)

Mahmut Leventoğlu 13-11-2006 19:58

:)))))

kürekçi 13-11-2006 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu
Sevgili Rower kardeşim gerçekten bu karışımın adı KUZU KOKUSU fakat bu karışımı icad eden adam bu ismi koymuş. Kurban Bayramından önce eski G.Antepliler bu karışımı alıp Kurban a hazırlık yaparlarmış ve kurban kesilince evde ilk kurban etini bu karışımla tatlandırıp yerlermiş.

Bu ismi koyan adam reklamcılık stratejilerini bilseymiş böyle bir isim vermezmiş :dilli:

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için Sn Mahmut Leventoğlu (keşke daha kısa bir kullanıcı adı kullansaymışsınız;) )

Mahmut Leventoğlu 14-11-2006 08:17

İsterseniz ön adımıda kullanayım :)) Barbaros Mahmut Leventoğlu yani 1km isim

kürekçi 14-11-2006 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu
İsterseniz ön adımıda kullanayım :)) Barbaros Mahmut Leventoğlu yani 1km isim

Hayır lütfen :) Aynı dertten ben de muzdaribim.
Zeynep Derya Yıldırım.
Ben kendimi hep Derya olarak bilirdim ama Üniversiteye gelince ve resmi evrak işleri artınca diğer ismimin varlığının farkına vardım:( iki isimli olmak hiç güzel değil hele de kullanmadığınız isim kendi adınızdan önce yazılıyorsa işiniz daha da zor oluyor:mad: ve insanlar size diğer isminizle hitap ediyor. İlk başta Zeynep diye seslenenlere hiç bakmıyordum bile :) üzerime alınmıyordum...Neyse konu başlığını saptırmayayım ben yine.

İyi günler...

Mahmut Leventoğlu 14-12-2006 08:24

Gaziantepten KUZU KOKUSU geldi. G.Antepte yaşayan bir dostum yollamış üç paket.İsteyen olursa verebilirim :)

Oğuzhan 14-12-2006 17:41

Mahmut Bey
Nasıl denediniz mi ?
Tarifi aldım.. Aktarlara soracam.
Merak ettim.:)

Yücel Özlem 15-12-2006 04:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rower (Mesaj 50689)
Bu ismi koyan adam reklamcılık stratejilerini bilseymiş böyle bir isim vermezmiş :dilli:

-Sayın rower, o ismi koyan kişi reklamcılık stratejilerini elbette bilmiyordu kanaatımca.
-Bu adın tarihi, hikayesi ya da etimolojisi hakkında bilgim yok. Ancak bildiğim kadarı ile en az birkaç nesilden beridir kullanılıyor. Bu tespite göre de, ismin oluştuğu çağa zaman tünelinden bir bakalım. Nasıl bir tüketici profili göreceğiz?

-Küçümsenmiyecek bir kısmı göçebe ya da yarı göçebe olan toplumda

Ekin ekme eğlenirsin.
Bağ dikme bağlanırsın.
Sür sürüyü çek davarı,
Zaman ile beğlenirsin.

diyen bir kesim çifçiliği bile reddedip çobanlığı tercih ediyor.Kuzu/koyun bu kesim için olduğu kadar, çifçiler için, hatta kentliler için; üretim, ticaret, tüketim gibi faaliyetlerin önemli önemli kalemlernden, yani temel geçim kaynaklarından biridir.

-Yukardaki dörtlük folklorumuzdaki yansımaya bir örnektir. Kuzu veya koyunun uyumluluk, uysallık, zenginlik, hatta temizlik vb olumlu şeyler ifade ettiği başka yansımalar da gösterilebilir.

- Çifçi ya da çoban toplumlarda mevsim değişiklikleri önemli olaylardır. Kış zorluklar ve yokluklar dönemi iken bahar yeni umutları ifade eder. O yüzden coşku ile karşılanır. Kuzu bir yandan da baharın müjdecilerinden sayılıdığı için önemli ve sevimlidir.

- Ayrıca kurban olayı nedeni ile bir dini vecibeyi yerine getime vasıtasıdır olarak da değerli kabul edilir

- Reklamcılık açısından bu durumda ne dersiniz? Kalın sağlıcakla.

Mahmut Leventoğlu 15-12-2006 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 59229)
Mahmut Bey
Nasıl denediniz mi ?
Tarifi aldım.. Aktarlara soracam.
Merak ettim.:)

Sevgili Elfogi ev iki gündür aktar gibi kokmaya başladı neyse kavanozlara koydum da rahatladı ev halkı.
Çok hoş bir tadı ve yoğun kokusu var içindekiler nedeni ile.
Bu akşam deneyeceğiz. Hem kuzu etinde hem köftede bakalım nasıl olacak. İcad eden firmaya telefon edeceğim bugün başka nerelerde ve nasıl kullanılabilinir diye.
Detaylı bilgileri aktarırım.
Selamlar.

Mahmut Leventoğlu 15-12-2006 10:07

Yücel bey açıklamalarınıza teşekkürler. Üreten kişide aynı tarz açıklamaları yapmıştı televizyonda.
Komik olanı üretici ustanın yanında çalışan çıraklar ve tezgahtar bile bu tarifi bilmiyormuş.G.Antepteki arkadaşım ustayı bulduda öyle edinebildik. Adamcağız çok şaşırmış siz nereden duydunuz diye.
Geçmiş tadları yeni nesile aktarmak bizim görevimiz artık. Unutulmaya yüz tutmuş ve hepsinin ayrı hikayesi olan tadlar varki?

Selam ve saygılarımla

Oğuzhan 15-12-2006 17:59

Sayın Mahmut Bey teşekkür ederim.
Merakla bekliyoruz.
Selamlar Saygılar

Hhatice 17-12-2006 10:04

sevgili mahmut kuzu kokusunu ben ilk duydum denedikten sonra bizimle paylaşın lütfen gerçi ben herhalde bekleyemeyeceğim bu gün bu karışımı mutlaka temin edeceğim çünkü tecrübelerime dayanarak eti çok lezzetlendirecek diye düşünüyorum.

Mahmut Leventoğlu 20-12-2006 16:44

Kuzu kokusu et ve tavukta az kullanmak koşulu ile çok lezzet veriyor. Ayrıca Kurabiyelerde (Tuzlu-Tatlı) ikisindede muhteşem oluyor.Bir dostum çok iyi bir gurmedir .Şimdi o üzerinde çalışmalar yapıyor yakında fikirlerini belirtecek sizlerle paylaşırım.Yukarıda anlattıklarımı evde denedik ve çok beğendik.

Oğuzhan 20-12-2006 18:06

Ozaman hemen temin etmek lazım.
Teşekkürler Mahmut Bey...

bonsade 06-01-2007 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 50561)
Fotoğraflı olarak baharatları da tanıtsak mı bu bölümde? Bitkisi ve son kullanım halinin fotoğraflarını görmek ilginç olacaktır :)

Önden buyurun :)

Karabiberi yetiştirmeyi yetiştiren arkadaş varsa resmini görmeyi çok isterim.

yucel 03-05-2007 12:51

Cezvi hevva
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 50527)
BAHARATLAR VE KARIŞIMLARI

KUZU KOKUSU
Gaziantepte yemen Kurukahvecisinde bu karışım yapılmaktadır (Meraklısına)
yEMEN kURUKAHVECİSİ
Elmacı Pazarı Karşısı
Cevdet Akınal

Kuzu Kokusu tarifi

25 Gr Karabiber
50 Gr Yenibahar
50 Gr Tarçın
10 Gr Cevzi hevva
10 Gr Karanfil
25 Gr Kakule
Hepsinin karışımına KUZU KOKUSU denilir.

Selam.İstanbul Mısır Çarşısında hepsini buldum ama Cezvi hevva'yı bulamadım.Başka bir ismi var mı acaba?

M.Sema 16-08-2007 13:49

Garam Masala(Hint baharat karışımı)
 
1 yemek kaşığı top karabiber
1/2 yemek kaşığı karanfil
2 yemek kaşığı kimyon tohumu
2 yemek kaşığı kişniş tohumu
1 yemek kaşığı kakule
1 kabuk tarçın
2 defne yaprağı
1 adet muskat

Muskat hariç tüm malzeme teflon tavada; arada bir karıştırarak ,kısık ateşte aromatik yağları dışarı çıkıp kokusunu almaya başlayıncaya kadar (ki yaklaşık yarım saat yeterli oluyor) kavrulur.Tüm malzeme mutfak robotunun öğütücüsünde veya karabiber çekicisinde öğütülür.Sonra muskat rendelenip iyice karıştırıldıktan sonra içine ışık almayacak kavanozda (vitamin şişeleri olabilir mesela) ağzı kapalı olarak buzdolabında aylarca kalabilir.Tüm et yemeklerinde marine etmek için kullanılabileceği gibi,diğer yemeklerin içine de 1 çay kaşığı atabilirsiniz.
Ayrıca mercimekli bulgur pilavının içinde de kullanılabilir.Mükemmel bir koku ve çok rahatsızlık vermeyen bir tat alınır.

M.Sema 16-08-2007 13:50

Buke Garni
 
Defne yaprağı, maydanoz sapları ve yaban kekiği bir iple birbirlerine bağlanır. Bir ucu uzun bırakılır. Böylece pişme sırasında yemeğin içine sarkıtılan Buke Garni, gerektiği zaman kolayca yemeğin dışına alınıp atılır. Gerekli görülürse buke garni bir bez veya kumaşa sarılarak da hazırlanılabilir.

limon 16-08-2007 14:14

Pizzanın üzerine döktüğümüz baharat karışımını bilen var mı?

M.Sema 16-08-2007 14:40

Pizza baharatı
 
Sorduğunuz soruyu araştırıken aşşağıda ki site ile karşılaştım.Benim gibi baharat severlerin ilgisini çekebileceğini düşündüm.
https://www.gurmenet.com/tr/kategori...bel=Baharatlar

limon 23-08-2007 20:18

Teşekkür ederim Sema Hanım. Bakıyorum hemen.

M.Sema 23-08-2007 21:30

Rica ederim.Siz pizzayı yapın ben baharat karışımını fizandan da olsa bulur getiririm.

sin 05-03-2009 17:02

arkadaşlar konu baya eski ama neden ayrıda bittigini merak etdim acaba bu baharatdan zehirlenen mi oldu :) :) bi sürü soru cevapsız kalmış mesela cevzi hevva başka bir ismi varmı baharatçılar bilmiyor mesela gurme arkadaş deneyip bilgi verecekti bir cevap alabilirsem sevinecegim

saygılar SİN

malina 05-03-2009 17:55

Kuzu Kokusunu Mahmut Bey birgün bana uğradığında getirmişti. Hala severek kullanıyorum.

Yeşim 05-03-2009 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sin (Mesaj 372705)
arkadaşlar konu baya eski ama neden ayrıda bittigini merak etdim acaba bu baharatdan zehirlenen mi oldu :) :) bi sürü soru cevapsız kalmış mesela cevzi hevva başka bir ismi varmı baharatçılar bilmiyor mesela gurme arkadaş deneyip bilgi verecekti bir cevap alabilirsem sevinecegim

Arkadaşlar sanırım bir isim hatası var. Aslı cevz_ i bevva olacaktı. Küçük sert bir cevizdir.Eskiden süt çocuklarına kolay gaz çıkarmaları için verilirmiş .

Daha sonra bir yerlerde,aşırı kullanımın sinir sistemi üzerinde negatif etkileri olacağını okumuş ve baharat bileşimimden çıkarmıştım.Baharatçılarda "muskat" adıyla ararsanız bulacaksınız..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024