agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Mutfak - Diğerleri
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 4 Gönderen denizakvaryumu

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-11-2011, 10:43   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kayıp Kavmin Pekmezi ; GEZO

Bitlis'in meşhur 'gezo' pekmezi, yöredeki meşe ağaçlarının yaprakları üzerinde bulunan ve bal tadındaki renksiz ve yapışkan şıradan elde ediliyor.

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, gezo pekmezinin hammaddesi olan şıranın, Mutki ilçesindeki ormanlık kesimlerde 10 veya 15 yılda bir yaşanan tabiat olayıyla oluştuğunu söyledi.

Vatandaşların meşe yaprakları üzerindeki şırayı 'gezo' olarak adlandırdıklarını ifade eden Işıkgör, "Gezo, aynen bal gibi tatlıdır. Hoş bir kokusu ve lezzeti vardır.

Özellikle Mutki halkı bu tatlı şıranın gece Allah tarafından yağdırıldığına inanır" dedi.

Işıkgör, köylülerin Ormana gönderdikleri koyun ve keçilerin üzerine meşe yapraklarının yapıştığını gördüklerinde, meşe dallarının şıra yüklü olduğunu anladıklarını belirterek, "Vatandaşlar pekmez yapabilmek için bol Yapraklı meşe dallarını kesip, şıra yüklü dalları belli bir yerde topluyorlar.

Dallar su dolu kazanlara batırılıyor ve kazandaki su şıranın etkisiyle şerbet haline geliyor. Şıralı su buharlaşıp koyulaşıncaya kadar ateşte karıştırılarak kaynatılıyor ve pekmez halini alıyor.

Yörede bu pekmezin şifa verdiğine inanılır. Şırası alınan yapraklar da hayvanlara yediriliyor. Gezonun oluşması çok ilginç bir tabiat olayıyla 10 veya 15 yılda bir yaşanıyor.

Yaprak üzerinde adeta kalın bir tabaka halinde bulunan şıranın yapısı hakkında bugüne kadar yeterince araştırma yapılamamış. Gezo pekmezi en son 2009 yılında, Bitlis'te Doğu Anadolu'nun Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemekleri Sempozyumu'nda tebliğ olarak sunuldu.

Bunun dışında da 'Kayıp Kavmin Pekmezi' olarak kısa metrajlı film yapıldı. Ancak yapılan bu çalışmalar bile gezonun neden her yıl oluşmadığı konusuna cevap verememiştir. Yörede gezo pekmezi, en son 2003 yılında yapılmıştır." dedi.

Name:  gezo.jpg
Views: 3009
Size:  32.0 KB

KAYIP KAVMİN PEKMEZİ: GEZO

İnanışa göre, Musa Peygamber Firavun'un zulmünden kaçarken kavmiyle birlikte Eriha'da bir dağa gelir.

Hazreti Musa ve kavmi sabah yola çıkar, her yeri sis kaplar. Çıkış bulamazlar ve dönüp dolaşıp aynı yere gelirler. Bu tam 40 yıl sürer. 40 yıl boyunca Allah gökyüzünden 'men' yani 'gezo' yağdırmış. Kavim meşe yaprağına Yağan bu balı, tam 40 yıl yemiş.

Bölgede, birkaç yılda bir oluşan gezonun ancak adil yöneticiler zamanında yağdığı, zulüm döneminde kesildiği yönünde de inanışlar var.

Şifa Kaynağı Gezo Pekmezi haberi

TRT HABER - "Kayıp Kavmin Pekmezi"'ne ABD'den Ödül







.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2012, 14:13   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 34
Bu acaba Trabzon yöresinde kudret balı olarak adlandırılan olaymıdır. Özellikle nisan ayında bir iki defa geceleri hafif yağmur yağarsa yaprakların üstünde tatlı bir çise kalır arılar onu alıp doğnudan bal yapar. Ve o yıl bal çok olur derler. Havadaki polenlerin cise ve sis ile yapraklara yapışmasından dolayı oluyordu galiba.

ifteri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024