agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya pubicalyx (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/5936.htm)

maki01 06-07-2010 23:16

Bu ne güzel bir çiçek . Çekim de çok başarılı, kutluyorum sayın HYDROSUCCESS.

Hydrokültürle yetiştirdiğiniz hoya saksısının içini de gösteren fotoğraf ve açıklama için çok teşekkür ediyorum. Mesajlarınızı takip edeceğim :)

Faruk 07-07-2010 00:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HYDROSUCCESS (Mesaj 668694)
Sayın Maki01
Şu an için kendi adıma ayrı bir başlık açmayı düşünmüyorum.Yetiştirdiğim hoyaların görüntülerini ilgili konulara göndererek katkıda bulunmayı planlıyorum.Sitede topraksız tarım hakkında (benim de takip ettiğim ve yararlandığım )ayrı bir bölüm olmakla birlikte ev bitkilerinin topraksız yöntemlerle yetiştirilmesi ile ilgili hiç bilgi olmaması beni çok şaşırttı.İleride bu başlık ile bir bölüm açılırsa şahsen daha fazla katkım olabilir.Sadece hoyalar ile ilgili tecrübem daha önce de belirttiğim gibi çok uzun süreli değil.Yetiştirme tekniğimi ilerde daha ayrıntılı olarak anlatırım.Sorunuza cevap olarak işte sağlıklı hoya kökleri...

Sayın HYDROSUCCESS yetiştirme tekniğinizin bilgilerini ileriye bırakmayıp anlatsanız emin olun bizlerin de çok işine yarayacak...

Emre İlhan 07-07-2010 07:52

Ne güzel bir çiçek o öyle.Tebrikler sayın,HYDROSUCCESS.

İlkin 07-07-2010 11:08

Muhteşem güzellikte açan H.siverpink fotoğraflarını paylaştığınız için çok teşekkürler. Ellerinize emeklerinize sağlık. Hydrocultur'u ben de saksı harcı içinde kullanıyorum. Bitkiler çok daha güzel ve hızlı büyüyorlar.

Hydrosuccess 07-07-2010 16:12

Sayın Maki01
Öncelikle varolan tür başlıklarında bitkilerimi paylaşıp topraksız ortamda ev bitkileri (şimdilik hoya ) yetiştirme yöntemleri ne kadar ilgi çeker görmek istiyorum.Yeterli ve bilgi artışını sağlayacak ortam oluşursa temmuz sonuna doğru yeni konu başlığı açabilirim.

Hydrosuccess 07-07-2010 16:19

Sayın İlkin
Toprak karışımlarınıza kattığınız flickr sayfanızda gördüğüm kadarı ile ev bitkilerini hidrokültür ortamında yetiştiren yabancıların da sıklıkla kullandığı Hydroton (pişmiş kil topları) olmalı.Ben de hydroton ile başladım ama artık diatomit kullanıyorum.

İlkin 07-07-2010 17:50

Evet dediğiniz gibi kil topraklar. Çok yüksek sıcaklıklarda patlatılan taşlar da diyorlar. Bunların bitkiye tek sağladığı fayda, suyun saksı içinde birikmesini ve kök çürümelerini engelliyor. Sizinkiler de bu işe yarıyor galiba, değil mi?

Hydrosuccess 07-07-2010 18:10

Sayın İlkin
Hydroton ile hidrokültürde oldukça iyi sonuçlar elde ettim.Ancak zamanla yetersiz kalmaya başladı.Saksı harçlarına karıştırdığımda ise hiç yararını görmedim ve tamamen terkettim.Halen 7-8 yıllık emektar bir sukulentimde anı olarak muhafaza ediyorum.Kullandığım malzeme ise hydroton ile karşılaştırılmayacak kadar multipotent ve kullanışlı.Daha ayrıntılı bilgileri bütünlük içinde ve referans linkleri ile birlikte yakında ayrı başlıkta vermem uygun olur diye düşünüyorum.

Hydrosuccess 09-07-2010 16:00

2 Eklenti(ler)
6. gün Çiçekler her akşam aynı yoğunlukta koku yaymaya devam ediyor.3. günden itibaren nektar oluşumu başladı.Çiçeklerde henüz bozulma yok.

Fatih 09-07-2010 17:08

Sevgili HYDROSUCCESS hidrokültürde orkide toprağı kadar zor bulunan bir madde mi?Denizlide ilk defa orkide toprağı gördüğüm yerde almıştı.Koçtaşta hep soruyordum gçeen hafta umutsuzca gitmiştim ama buldum.Silverpinkim bozulmadan önce bulsam daha iyi olascaktı.küçük bir çelik kaldı onuda torf,orkide toprağı ve perlite diktim.Umarım köklenir.
Ayrıca çok güzel açmış hoyalarınız elinizde hangi türler var öğrenebilirmiyim sizin içinde sorun yoksa?

İlkin 09-07-2010 18:32

Silverpink'in harika renkte çiçekleri var, ellerinize sağlık.

Bu arada H.minibelle'nizi sardırdığınız tel dikkatimi çekti, sardırma telini yurtdışından mı getirttiniz? Yoksa Türkiye'de satış yapan bir yer var mı? Ben çok uzayan, desteğe ihtiyacı olan Hoyalarımı bu tür destek çubuklarını maalesef buralarda bulamadığım için ya kalın 2mm. gibi tel alıp büküyorum onlara sardırıyorum ya da praktiker gibi yerlerde satılan uzun kalın destek çubuklarından alıp onlara sarıyorum. Sizinkini merak ettim.

Hydrosuccess 09-07-2010 19:42

Sayın Fatih
Daha önceki mesajlarda belirttiğim gibi hidrokültür bir malzeme değil bir yetiştirme yöntemi.Elimdeki türleri de toparlayıp buradan bildireyim.
Sayın İlkin
Kullandığım sardırma teli elektrikçilerde metreyle satılan dışı değişik renklerde olabilen plastikle kaplı bakır tel.Ucuz ve kolay şekillendiriliyor estetik duruyor.Ancak pubicalyx gibi çok büyüyen ve kalın ağır dallı bitkilerde eğilip bükülmeye başladı.Şu an 3 metredeyiz ama bu türler 10 metreye kadar büyüyebilir.Belki 2-3 kat sararak tel güçlendirilebilir.Ancak teli sarıp yapıştıkları için eski bitkilerimde başka çözümler üretmem gerekecek.Tele sardırma yöntemi en kompakt ve estetik yöntem gibi görünüyor.

İlkin 11-07-2010 12:14

Teşekkür ederim bilgilendirme için. Ben de sizin gibi hafif kalınca tellere sarıyorum bazı Hoyalarımı. İlerki aşamalarda bitki çok büyüdüğünde bakalım neler olacak. Saksının devrilme tehlikesine karşı ana saksı daha ağırca bir saksının içine alınırsa, dediğiniz gibi de teller biraz daha kalın yapılırsa bir ihtimal devrilmekten kurtarabiliriz onları...

Hydrosuccess 11-07-2010 13:58

Sayın Fatih
Elimdeki türlerin listesi:
H. Pubicalyx pink silver
H. Diversifolia
H. Bilobata
H. İmperialis pink
H. Obscura
H. Lacunosa
H. Merrillii
H. sp Haraku GPS3759
H sp Sulawesi GPS7752
H. Salweenica
H. Australis variegata
H. Odorata
H. sp Palawan GPS9057
H. Parasitica
H. Obovata
H. Pachyclada
H. cv Minibelle
H. Megalaster
H. Archboldiana pink
H. Carnosa pink

yıldıztozu 11-07-2010 22:31

Sayın Hydrosuccess,
Sanırım hepimizin aklını başından aldınız. :confused:
Bu hydrokültür olayı konusunda bence bir konu açmanız sevgili maki01'in de dediği gibi gayet iyi olacak diye düşünüyorum.
Sanırım bu yöntem bizim normal köklendirme yöntemimizden çok daha hızlı ve başarı oranı yüksek bir yöntem eğer öyle olmasaydı bu kadar çok çeşitle işe koyulmazdınız diye düşünüyorum.
Ben ne kadar başarılı olacağımı bilmediğim için sadece 3 tür sipariş verdim yurtdışına mesela.
Başarısız olursam en azından ufak bir kayıp olsun diye.:o
Bu konuda bizleri adım adım bilgilendirirmenizi rica edeceğim.;) Sonuçta 10 yıldır bu konuda tecrübe sahibisiniz ve 8 aydır da mumçiçekleri konusunda bu işlemi uyguluyorsunuz ve bu forumdaki pek çok kişiden çok daha kısa zamanda çiçek görme şansına erişmişsiniz.
Beni en fazla heveslendiren şey de hoyaların kolay yetiştiğini söylemiş olmanız.
Umarım diğer hoyalarınızında buradaki hoyanız gibi güzel çiçeklerini en kısa sürede görür ve bizimle paylaşırsınız.
Sevgiler.

dkp 12-07-2010 18:56

Kırmızı Hoya, ilk yabancı tür çiçeğim, ilk göz ağrım. Kutluyorum sizi, ödülünüz çok güzel. Fotoğrafları izlemek bile huzur veriyor, teşekkürler.

Hydrosuccess 13-07-2010 22:35

Sayın İlkin
Devrilme riskine karşı saksıyı daha ağır bir saksı içine koymak (çift saksı yöntemi) sizler gibi toprakta hoya yetiştirenler için orta uzun vadede risk taşımaktadır.Dış saksı, iç saksının alt bölümünde( kök bölgesinde) nem oranını arttırır.Bu durum olumlu görülmekle birlikte aynı zamanda kök bölgesinde hava nem oranını hava aleyhine azaltır.Sonuç önce bitki gelişiminde olumlu gelişim daha sonra ise kök çürümesi bitkide sararma yapraklarda yumuşama(fazlasıyla sulamaya rağmen ) ve bitkinin ölmesi olabilir.Benim kullandığım yöntemde ise çift saksı ve köklerin alt zonunun su içinde olması tekniğin gerekliliği ve hiçbir sorun yaratmıyor.

Hydrosuccess 13-07-2010 23:07

Sayın agözce
Her 3 tür de hızlı köklenip büyüyen nispeten kolay türler gibi görünüyor.Maliye ile uğraşmamak için çelik veya köklü bitki satışı yapmayı düşünmüyorum.Öncelikle elimde olmayan türler için değişim yapmak istiyorum.
Sayın yıldıztozu ve dkp
İlginize teşekkür ederim.Bilinen ve başarılı bir tekniği adapte etmek.Eğer varsa tüm başarı bu.

Hydrosuccess 30-07-2010 20:40

1 Eklenti(ler)
H. Pubicalyx pink silver yeni çiçek saplarını büyütürken eski çiçek sapından da tomurcuklandı.Fingers crossed...

yıldıztozu 02-08-2010 22:26

Sizi izledikçe içimden çatırtı sesleri geliyor.
Neden acaba:confused::o

İlkin 03-08-2010 11:11

Koca bir maşallah da benden olsun. Hoyalar bir çiçeklenmeye başladı mı ardı arkası geliyor. Ne kadar güzel... Ellerinize sağlık.

Fatih 03-08-2010 12:00

Bir maşallah da benden olsun bu güzelliğe;)

Darısı bizlerin başına.

Hydrosuccess 03-08-2010 14:07

Sayın Yıldıztozu,İlkin ve Fatih,
Çok teşekkür ederim.Bitkilerde minimum yasası geçerlidir.Temel gereksinimlerinden biri karşılanmaz ise diğerleri tam olarak karşılansa bile yeterli ve sağlıklı gelişim elde etmek mümkün değildir.Hatta bitki tüm hastalıklara daha duyarlı hale gelir.Bunu en iyi kışın bitki yetiştirmeye çalıştığımızda yaşarız.Ev ortamında ısı, su,besin gereksinimleri tam sağlansa bile yeterli ışık sağlanamadığından gelişim arzu edilen noktaya gelmez.Ancak Hoyalar da dahil bazı tropikal bitkiler bu problem için farklı bir çözüm üretmektedirler.Minimum yasasına göre en az bir faktör yetersiz ise gelişim yavaşlar ve hatta bitki tamamen ''dormancy''ye yani uykuya geçer.Metabolizmanın yavaşladığı bu durum yetersiz gelişim yerine uygun koşulların beklenmesini sağlayan olumlu bir özellik gibi görünüyor.Hoyalar mevsimsellikleri sınırlı çok yıllık bitkiler olduklarından tüm gereksinimleri karşılandığında sürekli büyüme ve aralıklar ile çiçek açma eğilimindedirler.Sitede sıklıkla karşılaştığımız uzun süre (aylar hatta yıllarca ) değişim göstermeyen bitkiler bu çerçevede değerlendirilmeli ve hangi temel gereksinim karşılanamıyor saptanmalı.Benim bitkime gelince minimum yasasına göre tüm gereksinimler karşılanmakta gibi görünüyor.Bitki 4 ayrı çiçek demeti ile birlikte vejetatif (yaprak ve yandal) gelişimini de sürdürüyor.İstanbul koşullarında Ekim-Kasım aylarında ışık isteği yeterince karşılanamayacağı için çiçeklenme duracak vejetatif gelişme yavaşlayacak diye düşünüyorum.

yıldıztozu 04-08-2010 09:13

Açıklamalarınız için teşekkürler Hydrosuccess.
Umarım yakında bir istanbul okulu açıp bize de bu sistemi öğretmeye karar verirsiniz de biz de öğrencileriniz olarak bu şekilde yetiştirecek olduğumuz hoyalarımızın çiçeklerini görme şansına erişiriz.

Perihan Bayram 09-08-2010 14:32

Siyah renkli hoya da mı var ?Kaçbin çeşit hoya varmış,yeni öğreniyorum.Benimde olması için sabırsızlanmaya başladım doğrusu.

Perihan Bayram 09-08-2010 14:34

Bunlar dünya güzeli.Biligiler için teşekkürler herkeze.

Perihan Bayram 09-08-2010 14:37

Allahaşkına benide ikinci sıraya yazın.Kırmızı hoya,hayal etmesi bile sevindiriyor.

Hydrosuccess 14-08-2010 13:53

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hydrosuccess (Mesaj 678247)
H. Pubicalyx pink silver yeni çiçek saplarını büyütürken eski çiçek sapından da tomurcuklandı.Fingers crossed...

Daha önce açmış olan çiçek sapı yeni çiçek gelişimini sonuçlandırmak üzere.Ayrıca gelişim gösteren yeni 3 çiçek öbeğinden ikisi tomurcuklarını döktü.Fotoğrafın sağındaki ikinciye çiçeklenme, soldaki yeni çiçek öbeği.Ayrıca yaprak yoğunluğu nedeniyle tam olarak sayılamayan yeni çiçek sapları gelişmeye devam ediyor.Havalar sıcak gitmeye devam ederse çiçek mevsimi uzayacak gibi görünüyor...

Fatih 14-08-2010 23:22

Buda tele sarılmış herhalde.Bende tele sardırmayı düşünüyorum hem derli toplu hemde çiçekleri ortada açarsa daha bir dekoratif gözükür diye düşünüyorum.

Maşallah çiçeklerinide en kısa sürede açsın.

Hydrosuccess 15-08-2010 00:10

Sayın Fatih,sağdaki çiçek öbeği açtı.(daha önce açmış olan)Bazı hoya türünde olan aynı saptan yeniden çiçek verme çok etkileyici.Çiçeklerin ve öbeğin aynı büyüklükte olması da bitkinin gücünü gösteriyor.Çiçeklerde tam açılma anında oluşan(yaklaşık yarım saat) kenarları dalgalı çan görünümünü en kısa sürede paylaşacağım.Bu arada koku yoğunluğunda da bir değişiklik yok.
Sarılıcı bitkilerinizi olabildiğince kalın tellere sardırmanızı tavsiye ederim.En estetik ve kullanışlı (az yer kaplayan ) form oval, daire yanlara taşıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024