agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya)
(https)




Beğeni Düzeni3236Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-11-2011, 19:48   #4831
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Sevgili Firuzan Hanım,
Minik bebekler genç kız olmaya başlamışlar.

Özellikle hoya lacunosa çok güzel gelişmiş yapraksız uzantılar gayet normal artık sarkma pozisyonuna geçmiş, bu tür sarkıcı olması nedeniyle dal uzatırken yaprakları geç çıkartıyor o sürgünlerden yakın bir zamanda çiçek saplarının çıktığını göebileceksiniz, çok geç değil 2 aya kadar tomurcuklu halleri belirir. Maşallah nazar değmesin diyelim. Sürgün uçlarına dokunulmamasını sağlayınki uzamaya devam etsin.

Hoya obscura gerçektende tepkisiz kalmış. Dikkatimi çeken olay hiç gübre vermemiş olmanız. ilk günlerden itibaren gübre olayına başlamanız gerekiyordu, endişelenmeyin geç kalmış sayılmaz. Hoya obscurada sarkan türdür.

Hoya bogor tırmanıcı sarılıcı bir tür sarkan dalını sardırmanız gerekiyor. Kış aylarında direk gün ışığı alabilirler. Yazın sıcaklarında perde arkasından süzülen gün ışığı yeterli olacaktır.

Hoya bella serin ortamlardan hoşlandığı için bu aylarda ve baharda atağa geçmesi normaldir. Hoya bella da sarkan tür olması nedeniyle bu türleri kalıcı yerlerinde bakımını yapmak en doğrusu olacaktır. Hiç bir hoyanın sürgün uçlarına dokunmamak gerekiyor sürgünün devam etmesi için. hoyalarınız arasında bogor kış aylarında direk gün ışığı alabilir.
Antalyada bile ben direk gün ışığı almalarına izin vermeye başladım.

Firuzan hanım, sizi kutluyorum, kayıpsız yaz aylarını atlattınız kışı daha kolay atlatırsınız. Baharla birlikte enine ve boyuna giden hoya bogor lar salkımsaçak olmaya başlayacaktır. Bahardan önce sarılacağı mekanızmayı yapmalısınız bence, hatta 2 ayrı saksıdaki bogoru birleştirmenizi öneririm. 1 saksıda 2 kök hoya bogor, daha güzel dolgun sarılmış olacaktır.

Hoya lacunosa güneş ışığından hiç hoşlanmıyor, aydınlık bir ortam yeterli bu çok sulanmaktan hoşlanmaz.

Hoya bella, bol aydınlık toprağı devamlı nemli olmalı.

Hoya obscura suyu sever toprağındaki nemi kaybetmeden sulayabilirsiniz. Direk gün ışığı aldığı yapraklarında bordomsu hoş gözüken renkler alır, gölgeye alınınca bu renkler kaybolur.

Hoya boğor, bazı dönemlerde su tüketimi çok oluyor, bu dönemlerini siz farkedebilirsiniz. Toprağının tamamen kuruyup nemini kaybetmesine izin vermeyin sürgünlerini uzatmaktan vazgeçer bu durumda.

Hoyaların sulama dengesi ve istekleri Sizin yaşadığınız ortamınıza bağlı olarak, farklılık gösterebilir. Ben bu günlerde hoya bogor a haftada bir su veriyorum.

Hoya lacunosaya her 3 güne bir azıcık su veriyorum. Bakıyorum toprağındaki nem çok oldu suyu bir süre kesiyorum. Toprağının kurumasına izin veriyorum.

Hoya bella devamlı nemli toprağı. Çok ender toprağının kurumasına izin veriyorum.

Hoya obscura çok su tüketen bir hoya. Diğer hoyalara su verme vakti gelmeden bu hoya nerdeyse susuzluktan yaprakları yumuşamaya başlıyor. Bol aydınlığı ve güneşi seven bir tür bana göre.

Gübre olarak 20*10*20 + iz elementler içeren bir gübreyi her sulama suyunda veriyorum. 3 ay arayla yarasa gübresi ve yine 4 ay arayla humik asit ''BLACKJAK SC'' veriyorum. Hümik asit ve yarasa gübresini aynı döneme denk getirmiyorum, bunları kullandığım zaman 2 defa normal su veriyorum. 3. sulamada yine 20*10*20 gübreyi her sulama suyuna vermeye devam ediyorum.

Bu bakım uygulaması, ve kullanılan ürünler Kişiden Kişiye değişir. Bu Benim tarifim. En iyisi budur diyede kesinlikle iddia etmem, topraktaki hoya yetiştirmede benim kendimce bulduğum kolay bir bakım yöntemidir....

Umarım, azda olsa size ışık tutacak bu açıklama, benim bakım yöntemim olmasa bile, yinede sizin kendinizce geliştireceğiniz bir bakım yönteminde yardımcı olacaktır.

Hoya larınızla arada bir konuşun çok hoşlarına gidiyor...
Sevgiler....

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2011, 22:39   #4832
Ağaç Dostu
 
FIRUZAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 448
Sevgili Missmenas verdiğiniz geniş bilgiler için çok teşekkür ederim.Hoyalarımı sizden aldığımda Balıkesir Burhaniye 'de yazı geçirdiler.Hepsini o kadar dikkatli İstanbul'a getirdim ki yolculukları pek keyifli geçti
Şimdi bazılarının yerini değiştirmem gerekiyor demektir.Sulama hakkında verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim. Çünkü hepsine aynı anda kaynatıp soğutulmuş **** içme suyu veriyorum.Yazın fıs fıs da yapıyordum onu kestim.
Gönderdiğiniz yarasa gübrem duruyor 20*10*20 ve toz hümik asit de var bunları ölçü olarak ne kullanıyorsunuz mesela pet şişede hazırlayayım ,sulamalarını yeni yaptım sırası gelene başlayayım ben.
doğrumu anladım yani bu bahara çiçek görebilir miyim öylemi çok heycanlandım bakın şimdi )
Evet haklısınız konuşuyorum zaten obscura ya kızıyorum ah neyin var senin diye meğer susuz kalamazmış
teşekkür ederim sevgiler...

FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2011, 23:03   #4833
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
Sarkıcı bir hoya sanırım biraz daha pratik olacak benim için, çünkü şu an carnosamı saksı çevresine sarmak zorunda kaldım, evde bir yere asamıyorum ne yapacağımı bilemedim... Sararken çok dikkat etsem de birçok sürgününe değmiş kollarım, çoğunu kuruttu. Acaba ne yapacak?


Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 20:43
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2011, 00:28   #4834
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Sevgili Firuzan hanım,
20*10*20 gübreyi 1 lt su için 1 gr olarak hesaplamanız gerekir. Yarasa gübresinide 1,5 lt lik bir saksıya 1 tatlı kaşığı yeterli, gübreyi saksı toprağına daire şeklinde serpeleyip bu işlem için ayıracağınız bir çatalla hafifçe derine inmeden toprakla gübreyi karıştırmanız yeterli. Çapa işlemi gibi düşünün bunu. Köklere inmeden yüzeyinde yapacaksınız. Az bir miktar su, ertesi günü biraz daha su vereceksiniz hoyanın sulama isteği kadariylen yani.
Hoyaları sulamak için ben su kaynatmıyorum. Kaynatılmış suda birçok mineral faydasız hale gelebileceği için... Kaynak suyu doldurup kullanıyorum. Öncelik tabiikine yağmur suyu olmalı. Özellikle yapraklarına yapılan suyun kireçsiz olması gerekiyor yoksa zamanla kireç lekeleri oluşuyor. Hoyaların bulunduğu ortam yeterli sıcaklıktaysa ve özellikle kaloriferli bir mekandaysa. Kış boyunca fısfıs yapmaya devam etmenizde fayda olacaktır, bunuda özellikle yağmur suyuyla yapmanızı tavsiye ederim. Fısfıs olayını bence abartmadan her dönemde yapabiliriz.
Hümik asit bendeki sıvı olduğu için toz olanının belki kullanım dozajı farklıdır. Bu tarifi satan bayiden almanızı öneririm. Fazlası çünki zararlı olabiliyor...

Hoya lacunosa için çiçekler bahara bile kalmayacaktır, daha erken açar...

yeşillim beğendi.
missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2011, 11:15   #4835
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SerDag Mesajı Göster

sarkıcı bir hoya sanırım biraz daha pratik olacak benim için, çünkü şu an carnosamı saksı çevresine sarmak zorunda kaldım, evde bir yere asamıyorum ne yapacağımı bilemedim... sararken çok dikkat etsem de birçok sürgününe değmiş kollarım, çoğunu kuruttu. acaba ne yapacak?


l i t t l e gardener
Sevgili SerDag,
hoya carnosanızı sardırılmış olarak geçen gün resmini görmüştüm, uygun olmadığı konusuyla ilgili bir yorumda bulunamadım. Dedim vardır bir düşüncesi, çaresiz değilsiniz, hala değişiklik yapabilirsiniz bence. Ahşap çitalardan ve ya farklı bir sardırma tekniğiylen bu olaya yeniden el atabilirsiniz. Forumda sardırma teknikleri ile ilgili değişik alternatifler var, göz atmanızda fayda olacaktır. Hoya carnosa Sizin tekniğinizle çiçeklerini görmek mucize sayılır. Dokunulan sürgün uçları kurusa bile yan sürgünler veremeye devam eder....

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2011, 14:10   #4836
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
Sevgili missmenas, evet bir çıtaya sarmıştım onu geçti havada sallanmaya başladı, çıtanın üstüne bir çıta daha yapıştırdım ama bu kez çıta dik durmuyordu, hemen sağa sola devriliyordu, çünkü toprak süzek, sert değil, ben de çıtaları alıp saksıya sardım ama içime sinmiyor. Yeterli uzunlukta dik durabilen bir teknik lazım.. Çok gürleşti, şu haliyle %20'si görüyor güneşi..

Evet yanlardan sürgün veriyor. Forumu bir baştan tarayayım 140 sayfa biraz zor olacak ama

Bu arada İsveç Hoya Derneği bir yayın çıkartmaya başlamış ilginizi çekebilir çeşitli türlerin çiçeklerini göstermişler; işte linki>>


Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 20:43 Neden: imlâ:)
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2011, 15:43   #4837
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
Red face

Sevgili missmenas'ın verdiği cesaretle hoyayı yeniden ele aldım. Yüzlerce sayfa mesaj taradım ve evde yapabileceğim gibi, daha stabil duran bir sistem yaptım ve 5-6 dalı bunlara sardım, uzunları sarkıtıp yan çubuklara sardım. Yumuşak ve kalın bir naylon iple gevşekçe bağladım. Şu an daha çok dalı ve yaprağı ışık alabilecek durumda. Sürgünlere değmemeye çok dikkat ettim..

Geçen seferki düzenlemem sırasında bir dalı yanlışlıkla bükülmüştü, bu kez aynı yerden kopma noktasına gelince oradan kestim ve iki adet çeliğim oldu. İsteyenlere gönderebilirim, kimse hoyasız kalmasın!

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 20:42
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2011, 19:19   #4838
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Sevgili SerDag,
ilk etapta sarılmış halinden kurtulmuş gözüküyor ama bu haliylede pek kalıcı bir çözüm gibi gözükmüyor.
Ben olsaydım şunu yapardım. 3 tane 1,5 m uzunluğunda çita ve 7 tane 35cm lik yine aynı kalınlıkta çita alırdım bir marangozdan yardımda alabilirsiniz yaptırmak için ve ya kendinizde bunu merdiven gibi monte edebilirsiniz çivilerle. saksının arkasına bu çitayı koyardım çitayıda bir yere yaslardım. Benim Hoya carnosa (Asiye) bu şekilde yıllardır.
Sizin yaptığınız ilk görselde hoş gelebilir ama belli bir süre sonra bu kullandığınız malzeme toprak içerisinde olduğu için çürüyüp kırılacak.
Yol yakınken siz zaman kaybetmeden çitadan bir merdiven ve merdiveni saksının arkasına yere koyacaksınız saksıyada sarmaya kalkmayın olmaz çünki. Merdiven mutlaka bir yerlere yaslanmalı.
Görsel olarak Size fikir vermesi açısından birkaç resim ekledim.
Kolay gelsin dileklerimle...

Eklenen Resimler
    
bestdelen beğendi.

Düzenleyen missmenas : 03-12-2011 saat 19:21 Neden: fotoğraf ekleme
missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2011, 20:49   #4839
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
[QUOTE=SerDag;884686]
bu arada İsveç Hoya Derneği bir yayın çıkartmaya başlamış ilginizi çekebilir çeşitli türlerin çiçeklerini göstermişler; işte linki>>

Sayın Serdag, Hoyatelegrafen ve Stemma (başka bir hoya dergisi) ilk sayılarını aşağıdaki linkten indirebiilirsiniz.

?.....

Aynı yerde Tayland'lıların çıkarmış olduğu dergi de var ama dili epey karışık

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2011, 23:26   #4840
Yeni Üye
 
susamuru's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 15
merhaba benim mum çiçeğimle ilgili sorularım var yanıtlarsanız sevinirim... yaz başında ağaçlar.netten bir üyenin gönderdiği 3 çeliğin 2sini bir ,1ini bir saksıya diktik annemle.bütün yaz geçti 2saksı da sürgünlerini verdi.Yaz sonu ben tekli olanı aldım ve bi kutunun içinde İstanbul'a getirdim yine pencerenın yanına yandan guneş alacak şekilde koydum haftada 1bardak suyunu ihmal etmedim altında su bırakmadım ama benimki uzamayı bıraktı artık ... ne yapmalı? bir de kış da geldi yanında kalorifer yanıyor.Kapalı balkonum var oraya mı çıkarsam ? hm bu arada anneminki sular seller gibi uzamaya devam ediyor fikri olan var mı?

susamuru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2011, 12:21   #4841
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Sevgili missmenas Hoya callystophilla İzmirde olacak galiba.
Onu çok arzu etmiştim, teşekkürler

Name:  DSC05365.JPG
Views: 5343
Size:  56.3 KB



.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2011, 06:36   #4842
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Sevgili Jezebel,
Hoya callistophylla, Antalya'da olduğuna göre İzmir'de de sorunsuz olur. Tabiikine birde usta ellerde olması böyle güzel sürgün ve yaprak çıkartmasın dan belli etti
Sağlıcakla büyüsün ve çiçeklensin.

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2011, 19:49   #4843
Ağaç Dostu
 
pembegül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi susamuru Mesajı Göster
merhaba benim mum çiçeğimle ilgili sorularım var yanıtlarsanız sevinirim... yaz başında ağaçlar.netten bir üyenin gönderdiği 3 çeliğin 2sini bir ,1ini bir saksıya diktik annemle.bütün yaz geçti 2saksı da sürgünlerini verdi.Yaz sonu ben tekli olanı aldım ve bi kutunun içinde İstanbul'a getirdim yine pencerenın yanına yandan guneş alacak şekilde koydum haftada 1bardak suyunu ihmal etmedim altında su bırakmadım ama benimki uzamayı bıraktı artık ... ne yapmalı? bir de kış da geldi yanında kalorifer yanıyor.Kapalı balkonum var oraya mı çıkarsam ? hm bu arada anneminki sular seller gibi uzamaya devam ediyor fikri olan var mı?
Merhaba susamuru biraz bekleyin yerine alışsın baktınız yine gelişmiyor merak etmeyin dinleniyordur bahara kadar uyur baharla birlikte uyanır gelişmeye başlar canınızı sıkmayın birde missmenasın yazılarını okuyun uygulayın derim.

pembegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2011, 19:17   #4844
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
Sevgili missmenas, resimler çok faydalı oldu, çok teşekkürler. Sizin Asiye maşallah ne kadar güzel olmuş. Böyle bir şey yaptırmam zor olmaz, ancak bitkiyi sararken birkaç sürgün daha kurutur muyum acaba? Değmemeye çalışıyorum, değmedim sanıryorum ama bitki öyle düşünmüyor. Önce yukarı sarıp sonra aşağı indirip tekrar mı sarmalıyız aşağıdan yukarıya? Ne çok soru sordum, nolur kusura bakmayın.


Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 20:41
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2011, 23:55   #4845
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
Sevgili SerDag,
Rica ederim, faydalı olabildiyse resimler ne Mutlu bana. Arada bir ufak kazalar oluyor ama bu üzmesin sizi. Kaza gören dallardan çifter sürgün çıkıyor. Sarılmasını istediğiniz gibi yönlendirebiliyorsunuz merdivende. Merdivenin duvara yaslanacağı yerine birde T şeklinde çita çaktırırsanız arkasında desteğe gerek kalmıyacak. Bu şekilde olursa uzayan Dallarını arkasınada sarkıttırabilirsiniz.
Kolay gelsin dileklerimle...

missmenas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2011, 19:07   #4846
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
Sayın susamuru benim de hoyam ilk geldiği zaman tüm kış uyumuştu. Bir farkla, bilmeden uçtaki sürgününe değmişim. Baharda balkona ve sabah güneşine çıkarttım. Biraz da Vilmorin verdim. Sonra coştu gitti, hatta şimdi nerelere sarsam nasıl etsem diye düşünüyorum; sevgili missmenas sayesinde doğru dürüst bir desteği olacak. Resimleri marangozumuza gösterdim ölçüleri de verdim. İnşallah mutlu olacak hoyam... Çok teşekkür ederim.


Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 19:56
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2011, 13:39   #4847
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-10-2010
Şehir: Almanya
Mesajlar: 677
Galeri: 2
Meraklanma sevgili k elif, sadece kök oluşumları. Hoyan çok sağlıklı gözüküyor... :-)

karalale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2011, 16:40   #4848
Ağaç Dostu
 
münevver's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
Arkadaşlar H. Carnosa yapraktan üretilebiliyor mu? Ben iki tane diktim de foruma bir göz gezdirince tüm umutlarım tüm sevincim kayboldu gitti.

münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2011, 18:21   #4849
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Münevver Hanım, benim bildiğim bir sevgili Jezebel'in kerrii'si bir de bu foruma da üye olan bir başka arkadaşımız (adını hatırlayamıyorum, hangi hoya türü olduğunu da hatırlayamıyorum maalesef, blogunda okumuştum) yapraktan üretmeyi başardı. Çelik aldığımızda hepimiz yaprakları atmaya kıyamayıp koyuyoruz saksının bir yerlerine de şu ana kadar başarılı olduğunu gördüğüm bu 2 örnek var... Yani Milli Piyango'dan ikramiye çıkma olasılığı daha fazladır herhalde Bende de 20 den fazla yaprak vardır, ya çıkarsa diye duruyorlar öylece

Çelik alma zamanı gelince hepimiz paylaşımda bulunuyoruz, biraz sabredip forumu takip ederseniz size de gelir...

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2011, 17:34   #4850
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2011
Şehir: Denizli
Mesajlar: 136
Çok hoş çok şık çok endamlı bir bitki kokusuna dicek söz yok bende 4 saksı bulunmakta çelikten diktiğim..aylar önce diktim tuttu galiba ölmedi yeni yapraklar verdi ve biraz uzadı

ziringaglia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2011, 22:02   #4851
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Galeri: 7
sevgili nurmina elimde 5 adet hoya carnosa çeliği var. ikisi köklendi bile, isteyenlere gidecek. kalan üçünden size de isterseniz gönderebilirim. onları henüz yeni alabildim daha köklenmediler bekliyorum. özelime adresinizi yazabilirsiniz.

senemr beğendi.
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2012, 21:57   #4852
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-10-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 42
mum çiçeği yetiiştirmek bana nasip olmadı bir türlü..fotoğraflara imrenerek bakıyorum bir türlü köklendiremedim bu gün biryerden mum çiçeği buldum bakımsız görünüyor fotoğraflarını eklicem..kum gibi bir toprağa ekilmişti yerinden çıkartıp suya koydum torflu toprağa ekmeyi düşünüyordum ama siteden okuduğuklarıma göre bu toprakta kalmasımı gerekiyor karar veremedim.bunuda kaybedersem mum çiçeklerinin sadece fotoğraflarına bakmakla yetincem artık.bana ne yapmam konusunda yardımcı olabilirmisiniz 50-60 cm boyunda ama toprağından çıkardığımda kök göremedim toprağa ekmelimiyim yoksa biraz daha suda bekletmelimiyim eski toprağınımı kullansam bilemiyorum yardımcı olabilirmisiniz

denizs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2012, 20:41   #4853
Yeni Üye
 
sevda98's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2012
Şehir: Toronto
Mesajlar: 4
mum çiçeği türü ama çok daha kolay bakımı.

Eklenen Resimler
 
lalesozen beğendi.
sevda98 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2012, 20:46   #4854
Yeni Üye
 
sevda98's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2012
Şehir: Toronto
Mesajlar: 4
bir resim daha.

Eklenen Resimler
 
sevda98 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2012, 21:03   #4855
Yeni Üye
 
sevda98's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2012
Şehir: Toronto
Mesajlar: 4
henüz koza hepsi açtıkları zaman muhteşem oluyor yılda 3yada 4kez açıyor.

Eklenen Resimler
  
sevda98 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2012, 22:29   #4856
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-10-2010
Şehir: Almanya
Mesajlar: 677
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevda98 Mesajı Göster
mum çiçeği türü ama çok daha kolay bakımı.
Sevgili sevda98; çiçeğinizin ismi ''Aeschynanthus radicans'', ruj çiçeği. Hoya yani mum çiçeği ailesinden değil. Bu türün de çiçek ve yaprak yapısı farklı çeşitleri var. Sizin çiçeğiniz de muhteşem gözüküyor. Selamlar...

zuhal ünal beğendi.
karalale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2012, 19:40   #4857
Ağaç Dostu
 
alacakaranlik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: ÜSKÜDAR/İSTANBUL
Mesajlar: 1,076
Galeri: 5
cevap için biraz geç ama ufak bir bilgilendirme yapayım. Mum bitkisi yapraktan ve çelikten çoğaltabilirsiniz. Su içinde **** torf içinde köklendirebiliyorsunuz. Aralarındaki tek fark yapraktan köklendirmesi ve yeni filizin çıkması çok uzun sürüyor. Ama çelikten üretimde aynı sezon içinde 50 cm e kadar sürgün elde edebiliyorsunuz. Mum çiçeğinde yarı profesyonel yetiştirici olarak sunları gözlemledim.
7x7 lik kare saksılar içinde köklendirirseniz ( mayıs haziran ayında ) sene sonunda 50 cm lik kaliteli bir sürgünlü bitki elde edersiniz. Saksı dışında, yerinin sabit olması ve güzel bir ışık . ışık konusunda doğu cephesinde çok kaliteli gelişim gösterebiliyor.
Son olarak yaprak üzerindeki beyaz lekeler, ışık azlıgında artmaktadır.

Saygılar...

alacakaranlik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2012, 08:04   #4858
Ağaç Dostu
 
münevver's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
Mum çiçeğinin tuttuğunu anlamak için ne kadar zaman gerekli acaba? Kaç ayda belli olur?

münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2012, 08:15   #4859
Ağaç Dostu
 
alacakaranlik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: ÜSKÜDAR/İSTANBUL
Mesajlar: 1,076
Galeri: 5
2 hafta içinde kökleniyor ( zor köklenenler hariç ) 1ay içindede fiziksel olarak görebiliyorsunuz

alacakaranlik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2012, 14:43   #4860
Yeni Üye
 
ntetik73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-09-2011
Şehir: Denizli
Mesajlar: 18
Kayınvalidemde balkonda öylesine duran bakımsız bir hoya vardı. 3-4 hafta kadar önce bilmeden orasından burasından çelikler alıp eve getirdim.Pet şişede suyun içine koydum.Dün baktım ki kök vermeye başlamış.Ben bunu nezaman toprağa almalıyım.Toprak nasıl olmalı.yardım edermisiniz ?

ntetik73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024