agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Meyvelerde hastalık ve zararlılar
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-10-2013, 13:05   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-11-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 33
Dünyanın en küçük böceği ile elma içkurdu mücadelesi

Ankara üniversitesinde yararlı -parazitoit böcekler yetiştirilmekte.
Hocam Cem Özkan'ın yürüttüğü proje ile ilgili yapmış olduğum haber aşağıda .Belki biraz geç oldu ama güç olmasın

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, zararlı böcekler ile ilaç kalıntılarının sebze ve meyvelere verdiği sıkıntıların önünü geçmek için dünyanın en küçük faydalı böceğini üretme çalışması başlattı. Proje Koordinatörü Prof. Dr. Cem Özkan'ın önderliğinde yapılan eğitim ve saha çalışmaları ile üreticiler de yeni yöntem hakkında bilgilendiriliyor.

Prof. Dr. Cem Özkan konuyla ilgili verdiği bilgide, yaptıkları çalışmalarda zararlı böceklere karşı faydalı olarak nitelendirilen böcekler kullandıklarını belirterek, üniversite olarak günde 100 bin faydalı böcek üretimi yapabildiklerini vurguladı. Türkiye´de zararlı böceklere karşı mücadele de yılda milyonlarca lira harcandığına dikkat çekti. İlaç kalıntıları nedeniyle insan sağlığının risk altında olduğunu, ihraç edilen sebze ve meyvelerin ihracatının ilaç kalıntısı nedeniyle ülkelerden geri gönderilmesiyle toplarca ürünün çöpe gittiğinden söz eden Özkan, buna çözüm arayan yerlerden birisinin de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde yapılan Ar-Ge çalışmaları ile faydalı böcekler kullanılarak zararlı böcekler, kimyasal ilaçlar kullanılmadan imha ediliyor.

DÜNYANIN EN KÜÇÜK BÖCEĞİ

Prof. Dr Cem Özkan, Ankara’nın Ayaş ilçesinde söz konusu projeyi deneme aşamasında olduklarına işaret ederek, “Projemiz Tarım Federasyonu ve Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bir proje, ilaçlara alternatif biyolojik mücadeleyi içeriyor. Bu biyolojik mücadele etmeni olarak da faydalı böcekleri kullanıyoruz. İç kurduna karşı bu böcekleri kullanıyoruz. Yani böceklerin zararını yine bir böcek kullanarak önlüyoruz.“ dedi. Özellikle elma üretiminde Türkiye olarak dünyada ön sıralarda olduklarını kaydeden Özkan, şöyle devam etti: “Maalesef ki elma iç kurdu, elmaları ihracatta değerlendirmemizi engelliyor. Bu böcekle savaş için bazen 6-7 defa ilaçlama yapmak gerekiyor ve bu durum insan sağlığı için hem zarar oluşturduğu gibi kalıntı nedeniyle elmaları ihracata gönderemiyoruz .Bunun yanında böcekler direnç oluşturduğunda bir sonra ki yıl çok daha zehirli ilaçları kullanmak zorunda kalıyoruz. Oysa onun yerine şimdi biz dünyanın en küçük böceği olan Arıcık (Trichogramma) kullanarak bu iç kurtlarının yumurta döneminde bu böceğin yumurtaları yemesi suretiyle mücadele ediyoruz. Bu şekilde ilaç kullanımı bekli de hiç olmayacak beklide 1 veya 2 defa olacak. Çiftçimiz de ekonomik olarak bu işten karlı çıkacak.”

ZARARLAR EN AZA İNECEK

Tarım Federasyonu yetkilisi Şahin Can da çalışmayla ilgili “Bizim bu projemizle birlikte kimyasalların asgariye ineceğini artı insanların sağlıklı bir şekilde besleneceğini düşünüyorum. “ dedi.

Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zahide Kocabaş ise sağlık için zararı olmayan ürünlerin yetiştirilmesinde zararlılarla mücadelenin doğal yollarla yapılması en önemli nokta olduğunu belirterek, “Bu tekniğin üretici ile paylaşılması bunun uygulamaya geçirilmesi de çok önemlidir. Kullanılacak yöntemle en az kimyasal kullanılarak hem sağlık açısından hem de maddi açıdan zaralar en aza indirilecek.” diye konuştu.


Üniversite zararlılara karşı faydalı böcek üretmeye başladı

kyalcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024