agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyve Ağaçları (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/)
-   -   Meyve ağaçlarında erken çiçeklenme (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/14229.htm)

mavifatihguler 11-03-2009 18:26

Meyve ağaçlarında erken çiçeklenme
 
ilkbahar donları ve dolu nedeniyle moralimiz çok bozuluyor bir çözüm yolu arıyoruz.

BalıkcıSerdar 11-03-2009 20:45

Bizim, Anadolu'da ağaçların geç "uyanması" için uyguladığımız yöntem, kışın yağan karları ağaç gövdesi çevresinde yığmaktı. Ama şimdi o kadar kar kalmadı:( Belki bilimsel bir yolu da vardır, bende sizinle beraber cevabı bekleyeceğim;)

kuyucu 11-03-2009 20:57

Bitki antifirizi kullanabilirsiniz. Sanırım forumda da araştırırsanız gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

feriha 11-03-2009 21:29

Cropaid Doğal Bitki Antifrizi

BalıkcıSerdar 11-03-2009 21:42

Benim de tam aradığım bir şey bu, verdiğiniz link için teşekkürler Feriha Hanım.

Peki bu ürün organik mi? Doğal diyor ama organik tarımda kullanma "izni" diyeyim artık:) öyle bir şey varmı?

Elimden geldiğince kimyasal kullanmadan ürün almak istiyorumda:)

feriha 11-03-2009 21:53

Birlikte öğreniyoruz;)

Ürünün organik tarımda kullanıldığı yazılıyor.

Ankara da

http://www.bitkiantifrizi.com/iletisim.asp

iletişimi var.


ürünü kullanmadım soru üzerine araştırma yaptım

BalıkcıSerdar 11-03-2009 21:59

Benimki kolaycılık oldu sanırım:D

Bizim yerimize araştırdığınız için teşekkürler Hocam:p

feriha 11-03-2009 22:02

Olsun varsın ..Çok kez de ben arkadaşlarımın araştırmalarından yararlanıyorum:)

Ayrıca bende ilk kez böyle bir ürünün varlığını öğrendim.

Soruyu soran mavifatihguler arkadaşımıza teşekkürler.

Harun Parlak 11-03-2009 22:08

Verilen linki bende inceledim. Faydalarını sıralarken içinde ne olduğundan hiç bahsetmemiş. Ürün adı dışında.
Etkilerini okuduğumda anladığım kadarı ile POTASYUM faydalarını yazmışgibi.
Bildiğim kadarı ile POTASYUM Bitkilerde antifiriz görevi yapar, Meyve tutumunu güçlendirir ve besler. Büyük bir ihtimal POTASYUM ağrlıklı bir ürün gibi geldi bana.

feriha 11-03-2009 22:13

Doğal Bitki Antifrizi doğada sık rastlanan bir bakteri grubunu oluşturan farklı Thiobacillus suşlarını (Özellikle T. thiooxident, T. thioparus ve T. ferroxident) ve mineral besin elementlerini içeren bir preparattır. Toplam mikroorganizma sayısı en az 107 pob/cm3 tür.

Kış mevsiminde uygulandığında bitkileri düşük sıcaklık derecelerine karşı donma sıcaklığını düşürerek dışarıdan korur. Ayrıca sonbaharda yapılan uygulamalarda özellikle yaprağını döken meyve ağaçlarında bütün bir kış boyunca görülen sıcaklık artış ve düşüşlerinden gözleri korur. Vegetasyon döneminin başlangıcında gözlerin uyanma, çiçeklenme ve genç meyve dönemlerinde uygulandığında ilkbaharda geç don olaylarından ve soğuklardan; vegetasyon sonunda sonbaharda erken don ve soğuk olaylarından sebze ve meyveleri korur.

Doğal Bitki Antifrizi nin soğuk ve dona karşı koruma etkisi iki şekilde görülür:
Preparatın bizzat kendisi donmaya karşı çok yüksek bir direnç gösterir ve donma sıcaklığını düşürür. Bu hem kışın, hem de vegetasyon döneminde görülen düşük sıcaklıklara karşı bütün bitkilerin korunmasında önemli derecede etkili olur.

Özellikle vegetasyon döneminde, zamanında ve uygusn dozda kullanıldığında geç ilkbahar ve erken sonbahar donlarına karşı bitkileri hem dışarıdan koruyarak ve hem de bitkilere antifriz proteinler (AP) ve antifriz amino asitler (AA) ürettirerek onlara dayanıklılık kazandırır. Bu özellik geçici olup, bitkilere 15-20 gün süre ile soğuklara ve dona karşı dayanıklı olma özelliği kazandırır. Ancak Doğal Bitki Antifrizi nin bu özelliği bitkilere normal yetişme şartları dışında yetişme imkını vermez.

Doğal Bitki Antifrizi nin biyomineral bileşimi onun, bitkilerin gerek yaprakları ve gerekse kökleri tarafından kolayca absorbe edilmesini sağlar. Kısa sürede yoğun bir metabolik aktivite gösteren bitkilerin başta antifriz proteinler olmak üzere amino asitler, protein, şeker, yağ, vitamin ve mineral içeriği artmakta, daha iri, gösterişli ve kuru madde içeriği daha yüksek üstün kalitede meyveler; her türlü dış etkenlere karşı daha dayanıklı ve daha sağlıklı gelişme gösteren bitkiler ve ürünler elde edilmesine imkın verir.

Doğal Bitki Antifrizi Thiobacillus grubu bakteriler kullanılarak doğal koşullarda ve doğal yollarla elde edilen bir preparat ve biyolojik bir üründür. Bu açıdan organik tarımda kullanılabilme özelliği de taşımaktadır.

http://www.bitkiantifrizi.com/indexx.asp

Harun Parlak 11-03-2009 22:24

Bu durumda hem bu ürünü deneyip hem Potasyum ağırlıklı kışlık gübre, **** Sonbaharda Hayvan gübresi ile gübreleyip sonuçlara bakmak lazım.

mavifatihguler 12-03-2009 09:35

bana bordo bulamacı önerdiler, hafta sonu fidanlarda kullandım ,dış kabında mantar hastalığına karşı önlem olarak yazıyor, kireçli bir mavi boya şeklinde, faydasının olup olmayacağını bilmiyorum ama mutlaka bu don olayını çözmem gerekiyor, bahçeden geçensene meyve filan alamadık ,

mavifatihguler 12-03-2009 10:00

http://www.dmi.gov.tr/tarim/zirai-do...mi-harita.aspx

don olaylarını burdan takip edebilirsiniz

kopshtar 12-03-2009 23:10

bordo bulamacı göztaşıyla aynı şey mi bilmiyorum ama bizim buralarda göztaşı atıyorlar geç çiçek açtırmak için. ikiside mavi anladığım kadarıyla.

mavifatihguler 13-03-2009 09:09

ilkbahar donlarının olduğu yerlerde yüzde 85 e varan ürün artışı sağladığı söyleniyor.

k0900 14-03-2009 17:02

Bordo bulamacının dona karşı faydasını göremezsiniz.

Faydasını meyvecilille ilgili bir toplantıda :

Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven ,Bordo Bulamacı (BB)’nın çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacı olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: “Özellikle sonbahar (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda) meyve ağaçlarına Bordo Bulamacı uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları, monilya, bakteriyel kanser, mildiyo, kara leke,) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda Bordo Bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarda mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.” olarak anlatıldı.

Dona karşı (meyve çiçeklerinin ilkbahar geç donundan zarar görmemesi için) kullanılan çeşitli uygulamalardan bazıları şunlar:


Düşük Sıcaklık Zararından Korunma Yöntemleri

Meyve üreticileri düşük sıcaklık zararlarından korunmak için birçok metot kullanmaktadırlar. Bu metotlar aktif ve pasif koruma metotları olarak sınıflandırılabilir (Thalheimer, 2004; Yalçın, 2008).



Pasif koruma yöntemleri



a. Yer seçimi: bahçe tesis edilecek bölgenin don riskleri araştırılmalı,



yetiştiriciliğin kritik dönemi olan çiçeklenme tarihinde don görülmesi riski incelenmelidir. Bahçe kurulacak parselin eğimli bir arazi olması dalgalı hava akımına neden olacağından don şiddeti azalacaktır. Nehir, göl vb. büyük su birikintilerine yakın bölgelerde don riski daha azdır.



b. Dayanıklı çeşit seçimi: Çeşitler arasında dona dayanım, çiçeklenme tarihleri gibi özellikleri yönüyle farklılıklar görülebilmektedir. İlkbahar geç donlarından etkilenme oranını azaltmak adına dayanıklı ve daha geç çiçeklenen çeşitler tercih edilebilir.



c. Ağaç ve bahçe yönetimi: Don tabanı olabilecek bölgelerde ağaçları biraz daha yüksekten taçlandırmak, radyasyon donu etkisini azda olsa azaltacaktır. Ağaçların sürekli sağlıklı bulundurulması, bazı gübreleme teknikleri dona mukavemeti artıracaktır. Bahçe yüzeyinin koyu renkli malzemelerle kapatılması ile ısı dalgalarının yüksek oranda absorbe edilmesi sağlanarak don şiddeti azaltılabilir.



Aktif koruma yöntemleri



a. Atmosfere giden radyasyonun engellenmesi: Havaya su buharı püskürterek yapay bulut (sis) oluşturulması atmosfere giden radyasyonu engelleyerek don şiddetini azaltır. Benzer şekilde duman oluşturan aletler, sap, saman, lastik yakma gibi uygulamalar bahçe üzerinde yapay bulut oluşturarak radyasyon kaybını engellemektedir.



b. Bahçe havasının karıştırılması: Düşük sıcaklık soğuk hava tabakası ile ilişkilidir. Normal günlerde yükseklik ile sıcaklık azalırken; donlu günlerde, soğuk hava tabakası altta konumladığı için yükseklik ile sıcaklık artar. Bahçe havasının rüzgar makineleri, pervaneler, atomizörlü ilaçlama makineleri gibi hava akımı oluşturacak etkilerle karıştırılması don zararını azaltabilir.



c. Direk bitkilerin ve bahçenin ısıtılması: bahçe sobaları ile yapılan bu sistemin ticari büyük bahçelerde kullanılması kolay değildir.



d. Su uygulaması: Su donarken ortama ısı verir. 1 g suyun donmasıyla yaklaşık 80 kalorilik ısı açığa çıkar. Suyun bu özelliğinden faydalanmak için bitki yüzeyinde ince bir su tabakası oluşturup bu tabakanın donması sağlanarak bitki sıcaklığının donma noktasına inmesi engellenebilir. Bu yöntemde su tabakasının sürekliliği gereklidir. Sıcaklık 0 °C´ye düştüğünde sistem çalıştırılmalı, don süresince sistem açık tutulmalı ve sıcaklık tekrar 0 °C´nin üzerine çıktığında işleme son verilmelidir.



Tarımsal sigorta sistemi


Son yıllarda devlet destekli tarım sigortaları sistemlerinin gelişmesi ile don zararının oluşturduğu verim ve kalite kayıpları finansal anlamda giderilebilmektedir. Bu sistemde tahmini verim dona karşı sigorta ettirilmekte ve risk gerçekleştiğinde sigorta, hasarı kuralları gereğince karşılamaktadır.

Hasan Cumhur SARISU
Ziraat Yüksek Mühendisi
Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Eğirdir/İSPARTA

DMİ ilgili web sayfası : http://www.meteor.gov.tr/2006/genel/...Pg=136&Ext=htm

mavifatihguler 16-03-2009 09:37

Cropaid Doğal Bitki Antifrizi aldım birde onu deneyeceğim, Ankarada 1 kaç gün don tehlikesi var gözler uyanmaya başlamış ama tam uyanmadığından sanırım zararı olmaz

kuyucu 16-03-2009 10:07

Bordo bulamacından sonra Bitki Antifirizi pek tavsiye edilmiyor. Dikkatli olun. Bence firmayı arayıp danışın.

mavifatihguler 16-03-2009 13:03

kullanabilirsin dediler, Ankarada zirai donlar 25 nisanla 5 mayıs arasında gözüküyormuş , anlamadığım şimdi Ankarada don var fidanlarda gözler patlamak üzere bunlar zarar görürse yeni gözler çıkar mı ?

hizals 25-03-2009 08:41

Bordo bulamacı(göztaşı)çiçeklenmeyi bikaç gün geciktirir. Don olaylarından ticari anlamda korunabileceğiniz fiziksel yöntemler sıra aralarında lastik yakmak ya da hava sirkülasyonu sağlayan pervaneler kullanmak olabilir. Kimyasal mücadele en son tercihiniz olmalı.

Birol 26-03-2009 19:49

Arkadaşlar biz buralarda bahcelere geç uyanması için göz taşı atıyoruz. Cokda faydasını görüyoruz özelliklede şeftaliler de. hizals arkadaşım bir kaç gün diyor ama, bizim attığımız göz taşı belki 15-20 gün geciktiriyor, belkide daha bile fazla. Yalnız atılan miktardan dolayı gecikme değişebilir.

hizals 26-03-2009 20:25

İlkbaharda %1-%1.5 oranında atılıyor. Eğer daha fazla atarsanız gecikme olacağı gibi meyve gözlerini yakma ihtimali de olacaktır. Aman ona dikkat

Birol 26-03-2009 20:29

Kullandığım miktarı da yazayım isterseniz belki örnek teşkil eder, 1 depo suya ( yani 400 lt ) 12 kg göztaşı, 10 kg sönmemiş kirec koydum. Önce depoyu yarıya kadar suyla dolduruyorum, temiz bir bidonun içinde yavaş, yavaş göztaşı ilacını suyla karıştırıyorum, iyice erittikten sonra suyun içine boşaltıyorum. Başka bir kapta ( göztaşını karıştırdığımız bidon olmaz ) kireci suyla iyice eritiyorum, yalnız göztaşını karıştırırken kullandığım karıştırma aletini kesinlikle kullanmıyorum, başka bir temiz aletle karıştırıyorum. Eriyen kireci de depoya yani suya boşaltıyorum, deponun üzerine doluncaya kadar su tamamlıyorum sonra hepsinin iyice karışması için deponun turbosunu pervanesini 5-10 dk calıştırıyorum ki iyice karışsın karışım ve kullanıma hazır hale geliyor. Atarken en dikkat edilecek husus yağmurlu ve rüzgarlı bir hava olmaması, tabii her agaca tek tek dikkatlice atmak gerekiyor hiç bir yer kalmaması lazım ilacın değmediği, en az 2 saatte yağmur yağmazsa ilacın üzerine hiç bir sorun olmaz artık, ağaçlar mavi mavi gülümser size...:)

Birol 26-03-2009 20:36

sevgili Hizals arkadaşım ben cokda bilimsel bilmiyorum acıkcası, forumdan hocalardan üstadlardan öğreniyorum işin bilimsel kısmını, belki yanlışda yapıyor olabilirim benim yaptığımda bir yanlışlık varsa lütfen uyarın.

hizals 26-03-2009 20:39

Kullandığınız göztaşı ve kireç oraı eşit olmalıdır. Ve 400 lt için 12 kg oranı oldukça yüksek bir oran bahar dönemi için. %2'yi yani 8kg göztaşı-8 kg kireci geçmemeye özen gösterin.
Bu oran hazır bakır preparatlarda binde 4 olur yani 1 ton için 4kg hazır preparat.

Birol 26-03-2009 20:44

Teşekkür ederim.

bitkiantifirizi 11-07-2009 10:21

Arkadaşlar ben doğal bitki antifrizin Türkiye distribütörüyüm ankara adresi benim yazışmalarınızı devamlı takip ediyorum.içerinizde kullanan arkadaşdaşlar oldu sanırım ama sonuclarını yazmamış anlaşılmayan bir konu olursa yardımcı olurum saygılar

kuyucu 16-07-2009 17:59

Fazla dozajın etkileri konusunda bilgi verebilirmisiniz?

selim_50 17-08-2009 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuyucu (Mesaj 463209)
Fazla dozajın etkileri konusunda bilgi verebilirmisiniz?

merhaba,
eğer göztaşı veya bordo bulamacı (içerik olarak aynı kimyasallar) gözler uyandığında veya daha sonra ağaca verirseniz gözler yanıyor, çiçeklenme sağlıklı olmuyor,tabii karışım oranıda etkili, gözler uyanmadan budamadan hemen sonra vermek gerekiyor, zaman olarak erken olduğu için etkisi geç donlara yetişmiyor

toplumcu 26-02-2010 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Birol (Mesaj 387572)
Kullandığım miktarı da yazayım isterseniz belki örnek teşkil eder, 1 depo suya ( yani 400 lt ) 12 kg göztaşı, 10 kg sönmemiş kirec koydum. Önce depoyu yarıya kadar suyla dolduruyorum, temiz bir bidonun içinde yavaş, yavaş göztaşı ilacını suyla karıştırıyorum, iyice erittikten sonra suyun içine boşaltıyorum. Başka bir kapta ( göztaşını karıştırdığımız bidon olmaz ) kireci suyla iyice eritiyorum, yalnız göztaşını karıştırırken kullandığım karıştırma aletini kesinlikle kullanmıyorum, başka bir temiz aletle karıştırıyorum. Eriyen kireci de depoya yani suya boşaltıyorum, deponun üzerine doluncaya kadar su tamamlıyorum sonra hepsinin iyice karışması için deponun turbosunu pervanesini 5-10 dk calıştırıyorum ki iyice karışsın karışım ve kullanıma hazır hale geliyor. Atarken en dikkat edilecek husus yağmurlu ve rüzgarlı bir hava olmaması, tabii her agaca tek tek dikkatlice atmak gerekiyor hiç bir yer kalmaması lazım ilacın değmediği, en az 2 saatte yağmur yağmazsa ilacın üzerine hiç bir sorun olmaz artık, ağaçlar mavi mavi gülümser size...:)

Kardeş bu uygulama ağaçları yakmaz dimi. Soğuktan koruyalım derken bütün ağaçlardan olmayalım sonra. Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler.

duvar 26-02-2010 22:23

bu gün konunun uzmanı bir ziraat mühendisi bordo bulamacının ağacın en fazla bir hafta
geç uyanmasını sağladığını söyledi. dondan korumak içinde lastik , saman yakmak kırağı
dediğimiz don olayını keser ama havaların aşırı soğumasıyla oluşan don olayına etkisi
olmaz.

bu ikisi farklı şeyler. kırağıyı durdurmak mümkün.

Gezegen 16-04-2010 23:39

bordo bulamacını bende foruma okudum ve uyguladım çiçeklenmede fark oldu sanırım komşuların kirazları çiçeklendi ve çoğu çiçekleri dökmek üzere bizimkilerde hala ses seda yok umarım işe meyvedede farkını görürüm

Duman Kaya 29-04-2010 13:00

Arkadaşlar benim bahcemde bir kara yemiş ağacım var ocak ve şubat ayında başlıyor cicek acmaya tam cicekleri acıyor ondan sonrada cicekleri kuruyor meyvesini alamıyorum neden böyle olluyor veya budurumu önleyici bitki ilacı varmıdır bilmiyorum bilen arkadaşlar bizleri bilgilendirirseler çok memun olurum sayğı ve sevğilerimle

kazim eren 05-01-2011 12:21

değerli hocam bu ilacı denedinizmi gercekten ağaclarımızı dondan koruyormu nereden bulabilirim bu ilacı ltfen yardımcı olun teşekürler

yasarugur 05-01-2011 14:02

Sn. Birol'un 23 nolu mesajındaki, bordo bulamacı hazırlama tarifinde önce erimiş göztaşını ilaç deposundaki suya ilave edip üzerine de başka bir kapta erittiği kireci eklediği anlatılıyor , benim okuduğum tariflerde ise kesinlikle göztaşı eriyiğinin kireçli eriyiğin üzerine ilave edilmesi gerektiğinde ısrar ediliyor,sanırım detaylarda terslik var.

metintekin143 05-01-2011 14:49

2010 ekim ayının 10 günü sebzelerimizi soğuk vurdu. Denemeye değer diyerek bahsi geçen bitki antifirizini soğuktan önce 15 gün ara ile tarifine göre iki kez kullanmama rağmen bir faydası olmadı. -1-2 gibi derecelerde sebzelerimi kaybettim.

yesill 24-02-2011 14:29

Fındık bahçeme atmak için bordo bulamacı aldım.Don olayına faydası olur mu bilmiyorum.Nette yaptığım inceleme neticesinde pek bir işe yaramadığını okudum.Yine araştırma yaparken ve tv de tarımsal yayın yapan bir kanalda karşılaştığım bitki antifirizi diye bir ürün var.Ama ne kadar sağlıklı,kullanılabilir bilemiyorum.Aranızda kullanan, konu hakkında bilgisi olan var mı arkadaşlar? Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.Acaba bordo bulamacı ve antifiriz denilen ürünü birlikte kullansak zarar verir mi?

sputnik 17-03-2011 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 379783)
Aktif koruma yöntemleri



a. Atmosfere giden radyasyonun engellenmesi: Havaya su buharı püskürterek yapay bulut (sis) oluşturulması atmosfere giden radyasyonu engelleyerek don şiddetini azaltır. Benzer şekilde duman oluşturan aletler, sap, saman, lastik yakma gibi uygulamalar bahçe üzerinde yapay bulut oluşturarak radyasyon kaybını engellemektedir.

b. Bahçe havasının karıştırılması: Düşük sıcaklık soğuk hava tabakası ile ilişkilidir. Normal günlerde yükseklik ile sıcaklık azalırken; donlu günlerde, soğuk hava tabakası altta konumladığı için yükseklik ile sıcaklık artar. Bahçe havasının rüzgar makineleri, pervaneler, atomizörlü ilaçlama makineleri gibi hava akımı oluşturacak etkilerle karıştırılması don zararını azaltabilir.

c. Direk bitkilerin ve bahçenin ısıtılması: bahçe sobaları ile yapılan bu sistemin ticari büyük bahçelerde kullanılması kolay değildir.

d. Su uygulaması: Su donarken ortama ısı verir. 1 g suyun donmasıyla yaklaşık 80 kalorilik ısı açığa çıkar. Suyun bu özelliğinden faydalanmak için bitki yüzeyinde ince bir su tabakası oluşturup bu tabakanın donması sağlanarak bitki sıcaklığının donma noktasına inmesi engellenebilir. Bu yöntemde su tabakasının sürekliliği gereklidir. Sıcaklık 0 °C´ye düştüğünde sistem çalıştırılmalı, don süresince sistem açık tutulmalı ve sıcaklık tekrar 0 °C´nin üzerine çıktığında işleme son verilmelidir.


Yukarıda belirtilen yöntemlerin hepsi dona karşı koruma için gayet başarılıdır. Yöntemleri herkesin anlayacağı şekilde biraz açıklamak isterim. 1. yöntemde, don günlerinde bahçe üzerinde sis ve duman oluşturulması bahçenin mevcut havası ve dona neden olan soğuk hava arasında bir tampon-bariyer oluşturmakta sıcak ve soğuk havanın birbirine geçişini minimize etmekte ve don zararını azaltmaktadır.

2. yöntem; Sıcak havanın yükseğe çıktığını ve soğuk havanın da aşağıya çöktüğünü evimizde, odalarımızda bile gözlemleyebiliriz. Don da bu olayın bir özeti gibidir. Ve dikkat ederseniz yamaç yerler değil de, çukurdaki, ovanın alt kısmındaki bölgeler dondan daha çok zarar görür. Yani kabaca, don alçak yerlere çöker. 2. yöntem bununla ilgili. Havayı hareket ettirip o bölgeye çökmesini engellemek. Rüzgar makineleri ve pervaneler biraz pahalı bir yöntem ancak kesin çözüm. Çünkü en az 3-4 metre yüksekliğe konulup ufak ta olsa bir hava akımı yaratabilecek kapasitede olan bu pervaneler ciddi bir sirkülasyon sağlıyor. Araziniz çok büyükse zaten bir tane bile yetmeyecektir. Pulverizatör dolaştırmak da hava akımı oluşturucaktır. Daha ucuz bir yöntemdir ancak her çiftçinin pulverizatörü olmadığı da bir gerçek. Alara fidancılık Eskişehir Mihalıççık'daki tesisleri için ABD'den özel pervaneler ithal etti ve bu sistemi başarıyla çalıştırıyorlar.

4. yöntem, Ağaçların üzerinden yağmurlama başlığı veya mini yağmurlama başlığı denilen aparatlarla sağlanır. gerek direklerle gerekse tellerle tüm ağaçların üzerinden yağmurlama başlıkları geçirilir. Başlıkların ıslatma çapı, ağaçların tamamını kapatacak ve tüm sistem tek bir seferde çalışabilecek şekilde projelendirilmelidir. Ayrıca su kaynağı sistemi en az 3-4 saat aralıksız çalıştıracak kapasitede olmalıdır. Bu şartlar yerine getirilmezse, sistem dona karşı korumadan çok, çiçeğe zarar vericektir. Sistem tertip edildikten sonra meteoroloji'den don uyarısı verildiği gece ( veyahutta don sensörleriyle uyarı alındığında), sistem açılmalı, ve don tehlikesi geçinceye kadar çalıştırılmalıdır. Bu sulama sonucunda ağacın tüm gövdesi buz kaplayacaktır. Bazı çiftçiler bu buz kaplama anında korkup sistemi kapatmaktalar. Ancak işin sırrı zaten ağacın buz tutmasında; bu buz tutma esnasında ortaya çıkan ısı enerjisinde. Bu yöntem çiftçiyi her zaman korkutan bir yöntem olduğu için uygulayan kişi sayısı çok az. Elimde bununla ilgili çokça fotoğraf mevcut dileyenlere yardımcı olabilirim.


Yukarıda bahsedilmeyen bir başka yöntem de ağacın geç tomurcuklanmasını sağlamak için ocak-şubat aylarındaki ılık-sıcak günlerde ağacı komple ıslatmak. Ağacı bir insan gibi düşündüğünüzde, komple boydan boya ıslandığımızda açık havada nasıl üşürsek, ağaçta da aynı etkiyi yaratmaya çalışıyoruz. Bu gene yağmurlama başlıklarıyla veya pulverizatörle yapılabilir. Bitkinin tamamı ıslanacak şekilde sulama veya ıslatma yapmak, ağaçta üşümeye neden olup, "daha hava soğuk, tomurcuklanma için erken!" düşüncesini oluşturacak ve 3-4 gün geç tomurcuklanmayı sağlayacaktır. Bu 3-4 gün bile dondan korunma için çok önemli. Eğer ki hasattaki 1 haftalık kayıp ciddi maddi zararlara yol açmayacaksa bu yöntem bir nevi erken önlem olduğu için yukarıdaki yöntemlerin hepsinden daha başarılı olucaktır.

emin yılmaz 22-03-2011 01:58

ağaçların geç çiçek açması için winterwash diye ikimyasal atabilirsiniz

emin yılmaz 22-03-2011 02:00

dumankaya ağaç çiçek açmak üzerayken döllendirici at sanırım verim alırsın


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024