agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni14Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-06-2018, 08:30   #31
Yeni Üye
 
erenaydin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2015
Şehir: Özbekistan/Taşkent
Mesajlar: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kozanli Mesajı Göster
AŞI
Aşı ne için yapılır?
İstenilen kalitede ürün almak için.
Ürün veren fideyi ömürlü kılmak.
Bu iki şık üzerinden hareket ederek yapıldığını biliyorum ve inanıyorum.
Ürün veren fideyi ömürlü kılmak istiyorsak yapılan aşı toprak üstü kalmalı.
Neden?
Toprak altı kalan kök fidenin özelliği çabuk kök salması ve toprak altı haşeratlara dayanıklı olmasından.
Aşının toprak altında kalması demek, aşı yapılan gözden çıkacak fışkınlar toprakla buluştuğu an toprak altı haşeratların hucmuna maruz kalacak demektir.
Bu haşeratlar yapılan anaca yani gövdeye de zarar vereceği varsayımı düşünülmektedir.
Dikim yaptığımız aşıların yönünü hep batıya çevirirdim.
Sabah güneşinin doğa üzerinde çok etkili olduğunu, aşı mumlarının eriyip göze zarar verdiğini gördüğüm için böyle bir uygulama yapardım.
Ben, sadece 40 yıllık deneyimimi paylaştım.
Not: ilaçlama işi hastalık başlamadan yapılmalı.
Naçizane bir ekleme yapayım,
Aşı olayının asıl çıkış noktası yani birinci amacı toprak nedenli üretim alanı darlığını ortadan kaldırmaktır. Kabaca M9 anacı sayesinde tabansuyu yüksek alanlarda elma üretebilirsiniz. Kirazdan örnek vermek gerekirse Maxma14 anacı ile gisela anaçlarının yetişmediği yerlerde rahatlıkla toprak seçmeden üretim yapabilirsiniz. Keza OHF ve BA29 anacının kullanılmadı Taban arazilerde QUİNCE anacı ile Armut üretimi yapabilirsiniz. İkinci büyük amacı ise bodurlaştırmaktır. Bu denli geniş anaç gamı sayesinde artık Morroco, Uzbekistan, Kazakistan, Güney ispanya gibi pek çok çeşit toprak şartında ve iklim şartında üretim yapabiliyoruz. Bana sorarsanız anaç ve aşı kavramı meyveciliğin için ilk devrimdir. Sonraki devrim ise anaçların invitro yapılan üretim ile hastalıklardan ari olarak üretilmeye başlanmasıdır ki Türkiye olarak üzülerek söylüyorum daha o aşamalara geçemedik. örnek veriyorum Türkiye yurt dışına 2 dolara elma fidanı satarken, italya invitro olduğu için 6-8 Eurolara fidan satıyor. Neden ? Çünkü kaliteli...

erenaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018