agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Market Bonsaileri
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler
  • 3 Gönderen nicholai hel
  • 1 Gönderen emraherg
  • 2 Gönderen emraherg
  • 2 Gönderen nicholai hel
  • 3 Gönderen nicholai hel
  • 2 Gönderen emraherg

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-01-2014, 14:24   #1
Ağaçsever
 
emraherg's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Ankara/Çayyolu
Mesajlar: 41
emraherg / Carmona Microphylla (Fukien tea)

Herkese Merhaba.
Son aylarda "bonsai" konusuyla iyiden iyiye ilgilenmeye başladım. Forumlardaki değerli üyelerin ve hoca olarak tabir edebileceğim deneyimli bonsai üstadlarının yazılarını gün ve gün takip etmeye çalışıyorum buradan. Bir yandan da, marketlerde gördüğüm bonsai adaylarından hoşuma gidenleri (dayanamayıp) alıyorum; bu işlere ısınmak, ağaç türlerini öğrenmek, bonsai mantığını kavramak adına. 7 adet market bonsaim var şimdilik ve sırasıyla hepsini burada sergileyeceğim.

Bonsai konusunda bu ısınma turlarını tamamladığım gün, asıl heveslendiğim "kendi bonsaimi yapmak" aşamasına geçeceğim. Şimdiden aklımda (Ankara iklimine uygun) ağaç türleri belirledim bile, kafamda projelendiriyorum, fidancıları gezmeye başlamam yakındır.

Öncelikle; Aralık/2013' de edindiğim Carmona' mı sizlerle paylaşmak isterim. 15X20 cm. genişliğinde bir saksıya dikili halde, boyu ise 20 cm.

Sırasıyla önden, arkadan, yanlardan ve son olarak yukarıdan fotoğrafları aşağıdaki gibidir (Acemiliğime verin; çok orjinal şekle sahip bir bonsai seçmediğimi sonradan farkettim).

Siz sevgili bonsai dostlarından ve özellikle deneyimli üstadlardan bu ağaçcıkıma yönelik olarak budama ve şekilendirme önerilerini almak isterim. Her sözünüz ve yorumunuz benim için kıymetlidir.

Saygı ve sevgilerle.

Fukien Tea On.jpg

Fukien Tea Arka.jpg

Fukien Tea Yan.jpg

Fukien Tea Yan 2.jpg

Fukien Tea Ust.jpg


Düzenleyen emraherg : 12-01-2014 saat 18:42
emraherg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2014, 19:35   #2
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. emraherg,

Forumda eski bir üye olmanıza rağmen bonsai konusuna yeni merak sarmış olmanızdan dolayı aramıza hoşgeldiniz diyerek başlayayım.

Çalışmalarınıza market bonsaileri satın alarak başlıyor olmanız sık tercih edilen bir seçenek. Seçtiğiniz ağaç da sık tercih edilen bir türün üyesi. Fakat Ankara iklimi için çok uygun bir tür olduğunu ne yazık ki söyleyemeyeceğim.

Carmona tropik iklimden hoşlanan bir tür. Bol ısı ve nemi çok seviyor ki bu şartları Ankara'da sağlamanız kolay olmayacak. Yılın önemli bir bölümünde ağacınıza iç mekanda bakmanız gerekecek, fakat bunu yaparak sadece ısı ihtiyacını yerine getirmiş olacaksınız. İkinci önemli şart olan nemi sağlamak o kadar kolay olmayacak. Işık ihtiyacı bir diğer sorun. Ayrıca iyi bir hava sirkülasyonu sağlamak da iç mekan yetiştiriciliğinde sık karşılaşılan zorluklardan. Bunu yerine getirememeniz de uzun vadede bazı yoksunluk belirtileri ve zararlılara davet çıkaracak. Özellikle pamuklu bitlerin carmonaları çok sevdiği gerçeğini umarım tecrübe etmezsiniz.

Ağacınıza birey olarak bakacak olursak, sizin de farkettiğiniz gibi çok iyi bir forma sahip olduğunu söylemek doğru olmaz. Koniklikten yoksun gövdesi sert şekilde budanarak geriden dallanma sağlanmaya çalışılmış. İyi diyebileceğimiz özelliği, standart market carmonalarına göre kalın sayılabilecek bir gövdeye sahip olması, ki carmonalarda bunu sağlamak kolay olmuyor. Bu yönden şanslısınız.

Gidilebilecek iki yol var gibi görünüyor. Ya mevcut dallara tellemeler ve budamalarla şekil vererek dal dizimi yapacak ve geliştireceksiniz, ya da yan dallar içinden yeni bir zirve belirleyip ağacı sert bir budamayla o dala kadar kısaltacak, yeni bir zirve yapılandıracaksınız.
İkinci yol daha uzun sürecek olsa da konikliği sağlayarak uzun vadede daha etkili bir görsel verebilir.

Yerinizde olsam ağacı sık sık karşıma alıp hangi yöntemin daha uygun olacağına karar vermeye çalışır, fakat emin olmadan hiçbir müdahalede bulunmazdım.
Öncelikle bakım istekleri çok da kolay olmayan bu türü anlamaya çalışmanız, sağlıklı şekilde büyütebildiğinizi görmeniz gerekiyor. Şu aşamada bunu kazanmak çok daha büyük önem taşıyor.

Ve yerinizde olsam bundan sonra marketlerden carmona değil, mümkünse ulmus (çin karaağacı) bulmaya çalışırdım.
Hem ikliminiz, hem de bakım şartları konularında çok daha rahat edebileceğiniz bir tür olacaktır.

Fidanlıklardan aday seçmeyi ise ertelemenize gerek yok. Emin olun bu market ağaçlarından daha makul istekleri olacak, hataları daha kolay kabulleneceklerdir. Uygun aday seçimi konusunda teorik bilginizi geliştirerek önümüzdeki bahara fidanlıklardan bulacağınız ağaçlarla girmeye bakın derim. Uzun vadede sizi market ağaçlarından daha fazla mutlu edeceklerine eminim.

Bizler de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2014, 19:50   #3
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.emraherg.
Şunu haykırmak isterim; BRAVO nicholai hel.
Sanki Çinli bir ustanın bonsai kitabını okuyor gibi hissettim.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2014, 20:17   #4
Ağaçsever
 
emraherg's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Ankara/Çayyolu
Mesajlar: 41
Sevgili Nicholai Hel,
Hoşbuldum. Bahçedeki ağaçlarım için zamanında buralarda turluyor, bilgi avlıyordum, o zamanlardan beri üyeyim. Ama bundan sonra daha aktif bir üye olmak yönünde ilerleyeceğim

Tahmin edersiniz ki, heves dolu ve aç duygularla gördüğüm bu bonsai (ve elimdeki diğer market bonsailerine) biraz bilinçsizce atladım. Ben de gövde kalınlığına vurulup bunu seçmiştim ama, dal dizilimini göz ardı etmişim acemilikten. Tropik hava koşulları sevdiğini buradaki yazılar, siz ve sizin gibi değerli dostlar sayesinde öğrendim. Bu yüzden her gün, mümkünse sabah, iki fısfıs su ile yaprak-gövdeyi nemlendirmeyi ihmal etmiyorum. Işıktan mahrum kalmasın diye cam önüne, elbette çok soğuk olmayan ve de kalörifer..vb ısı kaynaklarından uzak bir yere koyuyorum. Şimdilik beni üzmüyor, hatta bugün 4-5 farklı yerden yeni sürgünler verdiğini gördüm, çok mutlu oldum. Söylediğiniz gibi, tahmini Ekim-Nisan arası dönemde bu aile üyesini evde tutmam gerekecek, anlaşıldı Pamuklu bitlere yönelik uyarınızı da aklıma çiviyle çaktım, umarım karşı karşıya gelmeyiz.

Her haftasonu tüm bonsai üyelerini karşıma alıp sağlarını sollarını yoklayıp alttan üstten gözlüyorum ne alemdeler diye Bundan sonra "nerden budasam?" diye farklı bir gözle bakacağım kesin. Karar verip işe koyulduğumda, burdan yine paylaşımda bulunacağım.

Elimde bir ulmus var bu arada Geçtiğimiz yazdan beri bende. Bir sonraki başlığımda ona yönelik detayları paylaşacağım. Onda çok daha saçak hale gelmiş, iç içe girmiş bir dal yapım var, ne yapacağıma dair aklım biraz karışık..o noktada yine sizin kıymetli önerilerinizi isteyeceğim.

Desteğiniz için çok teşekkürler.

badrobot beğendi.
emraherg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2014, 20:19   #5
Ağaçsever
 
emraherg's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Ankara/Çayyolu
Mesajlar: 41
Sevgili BadRobot, çok farklı sayılmazsın

emraherg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2014, 23:24   #6
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.emraherg.
Şunu haykırmak isterim; BRAVO nicholai hel.
Sanki Çinli bir ustanın bonsai kitabını okuyor gibi hissettim.
Beğenmenize sevindim sevgili badrobot.
Yine iltifat ediyorsunuz, teşekkür ederim. İnşallah hepimiz yıllar ilerledikçe o ustalar kadar bilgili, tecrübeli sanatçılar oluruz.

Şimdilik sadece, kıt kanaat imkanlarımızla, sınırlı deneyimimizle, okuduğumuz öğrendiğimizle birbirimize yardım etmeye çalışan hobicileriz.

O günler geldiğinde de bir arada olmak dileğiyle...

Sakaki ve badrobot beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2014, 23:59   #7
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. emraherg,

Ağacınızı konumlandırmanız ve yaptığınız işlemler doğru görünüyor. Havalar ısınıncaya kadar umarım sorunsuz şekilde bakıma devam edersiniz. Sulama rejimine dikkat edin! Toprağınızda perlit kullanmışsınız, aslında ben bu türün toprak karışımında su tutuculardan daha çok çakıl, kum gibi drenaj artırıcı materyalleri tercih ediyorum. İki sulama arasında toprak yüzeyinin kurumasını, hava almayı isteyen bir tür. Sulama düzeninizi buna göre ayarlayın.

Sürgün veriyorsa bu harika, ancak bu türün bir diğer ilginç özelliği, gerçek anlamda sürgünü pek de kolay vermiyor olması. Ağaç sürekli bir yerlerinden, özellikle de ana gövde üzerinden yeni yaprak çiftleri çıkartır, gözlemime göre 4-6 arası yaprak açtıktan sonra şartlar uygunsa mutlaka çiçek de verir, ancak sonrasında durur.
İhtiyaç duyuyorsa yapraklarını büyütür, merkezden belki yeni yaprak ve büyük ihtimalle yeni çiçekler verecektir, ama uzayıp gitmesini beklersiniz, o çoğu zaman bunu vermez, öylece kalır.

Bu özelliğiyle de biraz zor bir tür olduğunu gözlemledim. Halen tecrübe etmekteyim. Şimdiye kadar bir ağaç üzerinde aynı anda maksimum onbir adet "gerçek anlamda gelişen sürgün" görebildim, yine de sürgün mantığını henüz tam anlamıyla çözebilmiş değilim.

Umarım ağacınızda uyanan gözler yaprak olarak kalmaz da sürgüne dönüşür. Ama sonuçta yaprak olarak da kalsalar, ağaçta gelişim olduğunu görmek olumlu ve güzel. Bakımınızdan memnun olduğunun bir göstergesi.

Umarım gerçek bir bonsai olduğu günleri de görürüz.

Sağlıklı ağaçlar dilerim.

emraherg, Sakaki ve badrobot beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 16:48   #8
Ağaçsever
 
emraherg's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: Ankara/Çayyolu
Mesajlar: 41
Sevgili Nicholai Hel,

Fotoğraflarda gördüğümüz 2-2.5 litrelik saksıya kullandığım toprak malzemelerini sıralamak isterim; saksının dibini (özellikle deliklerin olduğu kısımları) 1-2 cm.' lik zeolit çakıl ile çevreledim, diğer tarafta torf + 1 avuç kadar perlit + 1 avuç kadar lav taşı + yarım avuç kadar çam kabuğu parçalarını karıştırdım ve sevgili Carmona' mı bununla sardım.

Çok önemli bir konuda vurgu yaptınız teşekkür ederim, perlit ve diğer su tutan malzemelerin kullanımı önem arz ediyor. Ama evet sonradan ben de biraz pişman olmadım değil, perlit oranını azaltsaydım diye. Sevgili Badrobot' tan aldığım tüyolar ve sizin de belirtmeniz üzerine sonraki aşama kullanacağım toprak karışımımımda çakıl, mozaik taşı, dere kumu..vb malzemeleri muhakkak ekleyeceğim. Şimdilik, sulamalarıma çok dikkat etmeye çalışıyorum; üst yüzey minik köklerin olduğu tabakayı kuru gördükçe birkaç fıs fıs ile nemlendiriyorum, ayrıca 3 haftada bir falan tabağına su çıkana dek suluyorum. Yarım saat sonrasında tabağa biriken suyu da boşaltıp, hatta 2-3 gün tabağını kullanmıyor (saksının köşelerine yüksek bir şeyler koyarak havada durmasını) deliklerinden içeri hava almasını sağlıyorum. Diğer taraftan toprağımın drenajı da başarılı gibi, üstten verdiğim suyun tabağa geçmesi saniyeler alıyor.

Bir yandan sizle sohbet ederken bir yandan bu ufaklıklara bakmak çok keyifli, her birinize ilgi ve alakanızdan ötürü teşekkür ediyorum tekrar tekrar. Ayrıca temenniniz tam bu platforma yakışır:
"Sağlıklı ağaçlar dilerim" ben de

Sakaki ve nicholai hel beğendi.

Düzenleyen emraherg : 18-01-2014 saat 21:11
emraherg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024