agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kuşlarımız (http://www.agaclar.net/forum/kuslarimiz/)
-   -   Muhabbet Kuşu (http://www.agaclar.net/forum/kuslarimiz/5671.htm)

Arzu Kasapoğlu 21-09-2007 10:41

Arkadaşlar, sevinmek için belki biraz erken ama muhabbet kuşumda biraz iyileşme belirtileri var.:p

nevsune 21-09-2007 10:46

Arzu'cuğum onlar biraz geç kendilerine geliyorlar. Benim kanaryam tüy dökme mevsiminde demiştim ya. Bir bakıyorsun çok keyifli dört dolanıyor odanın içinde. Bir bakıyorsun girmiş kafesine (ki hiç sevmez kafeste durmayı) saatlerce uyuyor. Moralini bozma, keyifle uçuyorsa toparlayacaktır.

Cahide Kartal 21-09-2007 11:54

Evet Arzu hiç bir emek karşılıksız kalmıyor senin adına çok sevindim iştahı nasıl (yem yeme durumu) bazan yer gibi yapıp sadece yem kabuklarını çıkarıp koyuveriyorlar yemliğe, onu bir gözlemle uçarak fazla enerji kaybetmesin.Garip gelecek ama barsakları üşümüştür diye geceleri onu yakmayacak kadar, içi sıcak su dolu bir şişe ya da termofor gibi bir şeyin üzerine tünemesini sağlıyordum.Çünkü bazı davranışları bizlere çok benziyor.

zenfree 21-09-2007 12:56

Sevgili Arzu çok sevindim. Geçmiş olsun diyelim... :))

Hakan KINACI 21-09-2007 13:39

Arzu Hanım;
Gözünüz aydın :) çok sevindim sizin adınıza inşallah tamamen iyileşir de eski neşesini bulur.

hande21 21-09-2007 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu (Mesaj 154833)
Arkadaşlar, sevinmek için belki biraz erken ama muhabbet kuşumda biraz iyileşme belirtileri var.:p

Arzu Hanım Uygulayacağım Dediklerinizi Teşekkür Ederim,Sizin Kuşunuzada Geçmiş Olsun Umarım Eski Neşesine Sağlığına Kavuşur,Saygılar...

Altar 21-09-2007 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rover200 (Mesaj 150743)
...İshalin geçip dışkının normale döndüğünü gözlemledikten sonra üç gün daha ilacı vermeye devam edin.

Küçük bir hatırlatma.

Arzu Kasapoğlu 21-09-2007 18:58

Arkadaşlar, hepinize ayrı ayrı iyi dilekleriniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Hiç merak etmeyin gözüm her an kuşun üzerinde. İştahı gayet iyi, aslında iştahında hiç eksilme olmadı, boğazına da çok düşkün, hatta okadar düşkün ki yem kabının içinde hem yiyor hemde uyuyor.
Sürekli dışarda olmasını bende istemiyorum, kafeste dursa ilaçlı suyundan daha çok içer ama ne mümkün, sürekli dışarda durmak istiyor, çıkarmazsak kıyameti koparıyor.
Sayın Rover200 tavsiye ettiğiniz ilacı kullanalı dört gün oldu ve yeni yeni etkisini göstermeye başladı. Eğer iyileşme süreci uzun sürerse o zamana kadar ilacı hiç ara vermeden kullanmaya devam etmeli miyim?

Altar 21-09-2007 19:28

Benim ilacı sürekli kullandığım en uzun süre genellikle bir hafta kadardır. Fakat bu süre sadece ishal tedavisi için geçen süredir. Eğer bu zamanda hastalığı düzelmezse sayın Sapudeaure'nin de söylediği gibi başka sebeblerde aramak lazım. Ben ilacın yeterli olacağı, iyileşeceği kanaati ve arzusundayım. Zaten hastalık ileri safhada olsaydı bırakınız odada uçmayı tüneğinden kıpırdayamazdı.

Arzu Kasapoğlu 21-09-2007 19:58

Teşekkür ederim Rover200.

Mine Pakkaner 27-09-2007 23:22

Muhabbet kuşu için yazdığınız bu ishal tedavi yöntemleri kanarya için de geçerli midir? Çok keyifsiz ve iştahsız olan, suyunu da içmeyen sevgili kanaryam ishal değil, ama 1 ay önce atlattı. Sürekli kendini top gibi kabartıyor ve ötmüyor, bir iki cik cik sadece.

Çok iştahlı olan ve bol su içen diğeri de ötmeyi kesti. oysa harika şarkılar söylüyordu. Yazdan beri sürekli tüy döküyor.

İki kuş birbirini görmüyor ama aynı mekandalar.

Muhabbet kuşu için yazdığınız vitaminleri kanarya için de kullanabilir miyim. Onlara iyi gelir mi?

Yem olarak verdiğim tohumlardan çimlendirip, filizleri yeşillik olarak versem severler mi?

( Soru sorma sırası bende :) )

Altar 28-09-2007 00:31

Sayın Pakkaner;
Öncelikle geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimle başlamak istiyorum.
Benim önerdiğim tedavi zaten kanaryalarımda kullandığım yöntemdir. (Kanaryaların ötüşlerinde problem yarattığı için muhabbet kuşu besleyemiyorum)
Kanaryaların bu aylarda tüy değiştirmeleri,tüy değiştirirken ötmeyi kesmeleri hafif kabarık ve keyifsiz durmaları da normaldir ve bu periyodun da normal süresi 45 gündür. Kanaryalar tüy değiştiriken en son olarak kafa tüyleri değişir eğer kuşunuzun kafasındaki tüyler dökülmeye ve yerine yenileri çıkmaya başlamışsa değişim periyodunun sonundasınız.
Tüy değiştirme zamanında benim kullandığım ek besin kabuksuz yulaf'tır. Birde bu esnada çok hassas olduklarında hava akımlarından, soğuktan ve yer değiştirmekten sakınırım.

Diğer kuşunuza gelince, yazdıklarıza göre soğuk algınlığı gibi bir şey olabilir. Sıcak yerde tutmanızı tavsiye edebilirim.
Ben hem yavru zamanında yeni yavrulara, hem tüy zamanında bütün kuşlarıma, hemde bu tip soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda hasta kuşlarımda NEO TERRAMYCİN+VİTAMİN adı altında satılan toz ilacı sularına karıştırarak (1 litre suya 4 gr tedavi için,1 litre suya 2 gr koruma maksatlı) kullanıyorum hem koruyucu hemde tedavi edici faydası var.
Bu ilacta iki antibitotik ve vitamin karışımı yine aynı şekilde suluklara suyu az koyup ilaçlı suyu mümkünse 4 saate bir değiştirmenizi ve ilacı en az bir hafta boyunca kullanmanızı tavsiye edebilirim.
Eğer hasta kuşunuz suluğu kullanmıyorsa ağzına damlalıkla ilaçlı sudan damlatabilirsiniz.

Birde bizim kullandığımız ve kanaryalarda bilinen 30 hastalığa iyi gelir olarak bildiğimiz BAYTRİL %2,5 diye bir ilacımız var.(1 litre suya 4 ml tedavi için,1 litre suya 2 ml koruma maksatlı; 3 ila 7 gün)

Çimlendirilmiş yem konusuna gelince özel çimlendirme yemleri ve bunların çimlendirme kapları satılmaktadır. Ben bu tip yemi yavru zamanına hazırlık ve yavru zamanında verimi artırmak için kullanıyorum eğer siz kuşu tek olarak besleyip eşe atmıyorsanız özellikle bu tip yeme ihtiyacınız yok zira kuşunuz bu kadar besini yakamayacağından yağ yapacak ve ötmeyi kesecektir.

Kuşunuzun durumu hakkında tam bir bilgiye sahip olamadığımdan şimdilik bu kadar yardımcı olabiliyorum kusura bakmayın.

Mine Pakkaner 28-09-2007 00:39

Sayın Altar, acil cevabınız için çok teşekkürler. Önerdiğimiz uygulamaları hemen yapacağım. Ilk kez kuş besliyorum,Sağolun.

deniz boro 28-09-2007 00:53

Arzu şu anda kartlarını bulamadım ancak İstanbul Eminönünde Yeşil Türkiyem isimli bir kuşçu dükkanı vardır. Onu 11811'den bulmaya çalış. Kuşunun siyahlaşması dışarı çıkamamayı gösterir , popo kısmına zeytinyağı (pamuk sarılmış kürdanla9 sürmen onu rahatlatabilir. Ayrıca iki acil yardım sitesi önereceğim 24 saat açık www.petarkadas.com ve www.happyvet.net
GEÇMİŞ OLSUN

nevsune 28-09-2007 07:18

2 Eklenti(ler)
Sevgili Altar,

Bizim kafa tüylerimiz yeniden çıkmaya başladı. Şımarıklığımız da yerine geldi ama hala ötmüyoruz. Dün ben odada yokken bir iki cikleme denemesi yaptı, o kadar. Hala kabarıp duruyor ve özellikle akşamüzerleri güneşin olduğu yerlerde tüylerini iyice kabartıp oturuyor(fotoğraf 2). Terramycin+vitamine şimdi başlasam olur mu yoksa artık sonuna geldik gerek kalmadı mı?

Geçen yıl da aynı dönemde tüy dökmeyi yaşamıştık. Sonra süreci atlatınca yine eskisi gibi şakımaya başlamıştı. Bu yıl biraz daha uzun sürdü. Sanırım benim yolculuğa çıkmam ve onu anneme bırakmam (orada kafesinden çıkarmamışlar) sürecin uzamasına neden oldu.

Bir de meyve yemeyi çok seviyor. Karpuz, elma, üzüm, şeftali. çekirdek, çikolatalı bisküvi, mısır cipsi gibi zararlı şeyleri de illaki ağzımdan yiyecek. Yeşilliğin ishal yaptığı söylenmişti ama kıvırcık ve semizotunu da severek yiyor. Az vermeye özen gösteriyorum, şimdiye dek ishal olmadı. Yanlış bir şey yoktur umarım.

Hakan KINACI 28-09-2007 10:06

Ben kanaryalar hakkında ek olarak bir şeyler yazmak istiyorum.
Kanaryalarınız, daha doğrusu evde beslediğiniz kuşlarınız (Kanarya,muhabbet kuşu, saka gibi) bu dönemlerde halsizleşirler ve her türlü hastalığa açık durumdadırlar. Bu nedenle genelde yukarıda da Sn.Altar'ın önerileri çok iyi bir konu haricinde; beslenme. :))
Beslenme konusunda; Kuşların tüy dökümü ve eşe salama dönemlerinde beslenmelerine de dikkat etmek gerekir. Bunun için mamalar hazırlamak ve bu mamalarla kuşun direncini arttırmak gerekir. Bu mamayı hazırlamak çok kolay olduğu için evde herkes hazırlayabilir.

Mama Tarifi :
Malzemeleri:
Bir adet haşlanmış yumurta, Bebe bisküvisi,Salçalık kırmızı biber(tatlı), 3~5 adet de mürekkep balığı kemiği,multi vitamin (kuşlar için olandan)
aslında ben bebekler için multivitamin kullanıyordum :)
Hazırlanışı;
Yumurta haşlandıktan sonra kabuklu yarısı, (sarısı ile),2 adet bebe bisküvisi, salçalık kırmızı biber çok az haşlanır ve kabuğu ayrıştırılır(bunun da yarısı kullanılacak),3 adet Mürekkep balığı kemiğinin iç kısmı (yumuşak kısmı) iyice sıyırılır, çok az miktar vitamin ile bu karışımın tamamını blenderda iyice karıştırıp
günlük olarak verilecek.
İstenirse malzemeler tüm olarak da karıştırılıp yapılabilir, ancak tamamını vermiyorsunuz, azar azar günlük taze taze verilecek.Bunun için buzdolabında saklamak gerekecek ama mamayı oda sıcaklığına getirdiğinizde vermeniz gerekir aksi halde kuşu soğukalgınlığından kaybedebilirsiniz.
Bu yüzden günlük hazırlamayı daha çok tavsiye ediyorum.

Nevsune Hanım;
Sizin kanaryanız size küsmüş :) ihmal etmişsiniz, kafese de kapatınca böyle olmuş, işin espirisi bir yana kanaryanızı dışarı çıkardığınızda, özellikle tüy zamanı en ufak esintiden bile etkilendikleri için ötüm zamanıda biraz geç olur.

Arzu Kasapoğlu 28-09-2007 15:17

DEniz Bora, siteye yeni girdim ve mesajınızı şimdi okudum. Hemen telefon edicem. Çok teşekkürler.

Arzu Kasapoğlu 28-09-2007 15:27

Okuduğum kaynaklarda, tüy dökme döneminde mutlaka yeşillik öneriliyor. Bizim dört yaramazda tüy döküyor ve ben yeşillik veriyorum. Eskiden çikolata, bisküvi gibi zararlı şeyleri, zararlı olduğunu bilmeden kuşlarıma bende yedirirdim. Hatta elimde fıstıklı çikolata paketini gördülermi koşa koşa yanıma gelirlerdi ve beraber yerdik,;) taki internette,

ÇİKOLATA ve AVAKADO kuşlarda Z E H İ R etkisi yapıp ani ölümlere sebep olabiliyormuş, :(

yazısını okuyana kadar.

Cahide Kartal 28-09-2007 15:28

Kuşları hasta olan arkadaşlar bir de şu adrese bakın.
http://www.geocities.com/nyalin/kanhas1.html
Ne çok hastalık çeşitleri varmış kuşlarmızın.

Arzu Kasapoğlu 28-09-2007 15:54

Deniz Hanım, Yeşil Türkiyem'in numarası 11811 de kayıtlı değil, eğer bulabilirseniz çok sevinirim. Kuşun vücudundaki siyahlık sadece kursağının hemen altında, bütün vücudunda kararma yok, kaka yapmada bir problem yaşamıyor, zaten hepsi sudan ibaret, ara sıra normal yapıyor.

Kuşumuz bir ara toparlanır gibi oldu ama şimdi yine eskisi gibi. Bir hafta dolduğu için ilaç vermeyi de kestim. Eskiden acemilik zamanlarımızda kuşlarımız ara sıra ishal olurdu ama ilaç verdiğimiz ilk gün iyileşirdi, fakat bundaki farklı bir problem.

Altar 28-09-2007 16:53

Sayın nevsune;
Bilgim dahilinde sorularınıza tek tek cevap vermeye çalışacağım.
-Tüy dökümünden çıkıp ötmeye başlaması için tek gereken şey sabırdır.
-2 nolu fotograftaki poz ise akşam güneşi keyfi.
-Neşesi yerinde olduğunu belirttiğiniz için antibiyotik kullanmak şu an için gereksiz olur nede olsa ilaç.
-Yılın aynı döneminde tüy değiştirmesi de güzel fakat kuşlar bu periyotta daha gölge, loş ve daha az gürültülü ortamda bulunmak isterler aksi ortamlarda süre uzayabilir.
-Ekşi ve acı haricinde mevve ve sebzelerden yerler fakat benim tercihim ve de en faydalısı karalahana yaprağıdır. Dikkat edilmesi gereken husus ise yaprağın taze olması ezik, çürüme, buruşma gibi belirtilerin olmamasıdır.

Son olarakta 1 nolu fotoğrafa istinaden ayaklarına vazelin sürerek bacaklarındaki sert pul oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Altar 28-09-2007 17:03

Sayın Hakan KINACI;
Affınıza sığınarak mama tarifiniz hakkında bir düzeltme yapmak istiyorum. Salçalık kırmızı biber karışımı kullanılan mamalar yeni çıkan tüylerin kırmızıya yakın,turuncu gibi daha doğrusu pekte hoş olmayan bir renk almasına sebeb olur. Bu renk pek tercih edilmeyen bir renk olup yarışmalarda da hata puanı demektir.
Yinede tercih ****** sizin..

Saygılarımla.

Arzu Kasapoğlu 28-09-2007 17:06

Nevsune Hanım, resimlerden dikkatimi çekti, kanaryanızın tırnakları çok uzamış sanki.
Bu durum yere rahat basmasını engeller ve bir yerlere takılabilir. Kanaryalar insana alışmaz diye bilirdim, sizinki çok tatlı maaşallah.

Sayın Altar,bende tavsiyelerinize uyup kuşlarıma karalahana veriyorum ama marul gibi yemiyorlar. Hatta bir iki gaga vurup bırakıyorlar. Pazı yaprağının bir zararı varmı acaba?

Altar 28-09-2007 18:43

Arzu hanım yeni yapraklardan taze taze ikram ederseniz sanırım hayır diyemeyeceklerdir. Yeni bir yeme biraz tepki vermeleri de normal. Pazı yaprağını ben de kullanıyorum fakat karalahanaya gösterdikleri ilgiyi göstermiyorlar.

nevsune 28-09-2007 19:40

Sevgili Altar
Tavsiyelerinize çok teşekkür ederim. Yarın hemen bacaklarını vazelinleyeceğim. Bilgisayarın olduğu güneşli odaya yeni almıştım. O da benim yanımda bulunsun diye. Çünkü beni görmediğinde arıyor. Şu anda keyfi oldukça yerinde. Dün hastalık başladığından bu yana ilk kez gelip omuzuma kondu, gerçi biraz da mısır cipsi hatırınaydı. Benim de dikkatimi çekmişti. Arada gidip kendine loş yerler bulup, saklanıyor. Demek bu onun ihtiyacıymış.

Hemen karalahana yaprağı bulmam gerek.

nevsune 28-09-2007 19:56

[QUOTE=Arzu Kasapoğlu;157079]Nevsune Hanım, resimlerden dikkatimi çekti, kanaryanızın tırnakları çok uzamış sanki.
Bu durum yere rahat basmasını engeller ve bir yerlere takılabilir. Kanaryalar insana alışmaz diye bilirdim, sizinki çok tatlı maaşallah.

Arzu'cuğum tırnaklarını kestim. ama iki gün küstü bana. Kendisine dokunulmasından hiç hoşlanmıyor.

Ben aslında kediciyim. Çünkü kediler bana çok kişilikli gelirler. Uzun yıllar kedilerim oldu. Kuş beslemeyi hiç düşünmezdim, ev arkadaşlarıma dokunmak, karşılıklı birbirimizi hissetmeyi isterim. Bu annemin kuşuydu ve bir şey dikkatimi çekmişti ki gittiğimde beni tanıyor ve benimle iletişim kurmaya çalışıyordu. Annemin de kemoterapisi başlayınca evde hayvan bulunmasının sakıncaları yüzünden, açıkcası biraz da zoraki aldım. Ama inanın eve geldiğinin saatinde ben buna aşık oldum. Oyuncu, son derece akıllı ve hemen evin sahibi oldu. Aynı kedi gibi bağımsız bir hayvan. Kafesinde kalmaktan hiç hoşlanmıyor. Canı ne isterse onu yapar. Son derece meraklı ve aynı zamanda çok kıskanç. Eve birileri geldiğinde dikkati üzerine çekmek için avaz avaz öter. Artık aramızda harika bir güven var. Benim ona hiç bir şekilde kötülük yapmayacağımdan son derece emin, korsanların papağanı gibi omuzumda gezer. Beni güldürecek birşeyleri hep vardır. İyileşeceği günü sabırsızlıkla bekliyorum.

Yani hiç kuş beyinli demeyin. İnanılmaz akıllı bir hayvan. Bütün arkadaşları gibi.

Arzu Kasapoğlu 28-09-2007 20:32

Nevsune Hanım, madem uzun yıllar kedi beslediniz hem sizin hem de diğer tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım olacak. Dört gündür evimizdeki iki hasta kedicik için yeni başlık açıcam sizleri oraya bekliyorum.

Kuşların çok akıllı ve zeki olduklarına bende katılıyorum. Bizimkilerden biri kelimeleri birleştirip anlamlı cümleler kuruyor. Kendisine hitap ettiğimiz bazı kelimelere -ciğim
ekini ekliyor. Mesela ben ona küçük bey diyorum, kensi onu küçük beyciğim olarak söylüyor.

İnşallah küçük dostlarımız çabuk iyileşirde bizi de üzmezler. Nevsune Hanım buarada annenize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Altar 28-09-2007 20:47

Sayın nevsune;
Öncelikle annenize geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Allah acil şifalar versin.

Ben kanaryaların evde serbest dolaşmasına taraftar değilim ama madem ki siz serbest bırakıyorsunuz. Lütfen evdeki zehirli çiçeklerden (difenbahya v.b.) ve perdesiz ,tülsüz camlardan uzak tutmaya çalışınız çünkü cam olduğunu ayırt edemeyecek ve uçmaya devam edecektir.

Syn. Kasapoğlu'nun da işaret ettiği gibi tırnaklarını her ne kadar kestirmek istemesede bu onun doğal bir ihtiyacıdır lütfen kesiniz ve zaten kanaryalar muhabbet kuşları gibi ele gelmekten elle tutulmaktan hoşlanmazlar bu sizi kandırmasın.

Tırnaklarını keserken de tırnak içi damarına özellikle dikkat ediniz zaten ışığa doğru tuttuğunuzda kolaylıkla görebilirsiniz.

Saygılarımla.

nevsune 29-09-2007 09:21

Sevgili Altar, Sevgili Arzu.

Kafes dışında olması tamamen kendi seçimiydi. Annem kafesini temizlerken kaçmıştı ve kaçış o kaçış. Hele benim yanımdayken tam anlamıyla özgürlüğün tadını çıkarttığının farkına vardım. Bir iki kez "bu bir kafes kuşu orada kalmalı" diye, içerdeyken kapısını kapatmaya çalıştım ama öyle huzursuz davranışlar sergiledi ki yine açmak zorunda kaldım.

İnternette bir kanarya forumuna katılıp, bir veterinerden fikir sormuştum. Uçmasının sakıncalı olmadığını ve kanataltlarının havalanmasına da iyi geleceği yorumunu alınca rahatlamıştım. Şimdi tamamen kendi keyfine bıraktım. Bütün hayvanların istediklerince yaşamaları gerektiğine inanıyorum ve ben onların evinde misafir olmayı yeğliyorum.

Bence biraz onlara güvenmek gerek. Tehlikeleri hemen ayırt ediyorlar ve o bölgelere girmemeyi biliyorlar. Bunu hem kuşumda hem de kedilerimde gördüm. İçgüdüsel bir şey sanırım.

Tırnaklarını kestim, dediğiniz gibi şimdi daha rahat.
Bu yazışmalarımız bir sohbet gibi görünse de aslında sizlerden epeyce bir bilgi almış durumdayım. Çok teşekkür ederim.

(İyilik dileklerinize teşekkür ederim.)

Arzu Kasapoğlu 29-09-2007 13:41

Nevsune Hanım, bende kuşların özgür olmasından yanayım. Benimkilerde hep dışarda. Kendilerini bir yere çarpmadıkları sürece uçmalarında sorun yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024