agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kuşlarımız (http://www.agaclar.net/forum/kuslarimiz/)
-   -   Kuş Bahçesi (http://www.agaclar.net/forum/kuslarimiz/38651.htm)

Khan 06-01-2016 21:06

Kuş Bahçesi
 
Akadaşlar, Antalya'da köy evinin oturumunun ortasında kalan üzeri açık 50 m2 alana üzerini ağ ile kapatıp kuş ve ufak çeşitli hayvanlar koymak istiyorum. Keyfin yanı sıra doğayı zenginleştirmek adına, ileride ağı belki tamamen kaldırarak belki çoğalanları doğaya salarak bir çeşitlilik nasıl yaratabiliriz? İspinoz olabilir mi mesela? Neler önerebilirsiniz?

Bunun dışında doğada gezen görebileceğimiz, besleyebileceğimiz sincap için ne dersiniz? Doğaya keyifle nasıl yardım edebiliriz?

YeniGine 06-01-2016 23:42

Çok güzel olur diye düşünüyorum.
Siz hem keyf, hem de doğaya katkı diye düşünmüşsünüz. Yorumunuzu okuyunca ilk aklıma gelen benim en çok sevdiğim kumrular geldiler. Sonra ispinoz bakınayım dedim hem kafes, hem doğada yaşayabiliyorlarmış, saka da hem kafes, hem doğada yaşayabiliyor. Fakat işte sizin düşündüğünüz alana alışıp sonrası doğaya salabilecek misiniz, saldığınız zaman ne olacaklar? Bence etraflıca düşünülmesi gereken bir konu...
Diğer arkadaşlar da fikirlerini söyleyeceklerdir. Gelsin bakalım inşallah fikirler.
Rastgelsin inşallah...

Khan 07-01-2016 12:06

Teşekkürler. When a Stranger Calls adlı filmden yıllar önce aklıma girmişti. Sonra ormanın içinde kapalı kuş bakmak yerine veya sincap keza aynı, mümkünse bizim yakınımızda olsun en azından görelim ihtiyacı varsa da besleyelim ama belki sonraki nesilleri de doğaya karışsın, çeşitliliği arttırsın istedim. Yuvası ve yemi hazır ancak özgür olsalar mümkün olur mu bilemiyorum, yerli canlılara da zarar vermeyecek, onların yaşam alanına müdahale etmeyecek şekilde nasıl yaparızı arıyorum umarım hep beraber buluruz. İstanbul'da ağaçlarda papağan gördüğünüz gibi sincaplar ve kuşlar görmek güzel olurdu.

Khan 07-01-2016 12:59

Saka'yı atlamışım. Muğla'da yeni bir saka üretme tesisi kurulmuş, üretilen kuşların %10'u doğaya salınıyormuş. İspinoz da saka da veya keklik vs uçma sorunu yoksa doğaya salınabiliyormuş (KAD). Sorun doğaya salmak konusunda değil, salınca bir daha görüp görmeme konusunda olacak sanırım benim durumumda.

YeniGine 07-01-2016 23:39

Sayın pigeontechs yani benim demek istediğim sizin düşündüğünüz alanda yetiştirip, sonra doğaya saldığınızda ne kadar uyum sağlayabilirler. Tahminim bütün çalı kuşları hem kafeste,hem de doğada yaşayabiliyorlar. Hemen yine ilk aklıma gelenler, ebabil, florya, iskete.
Bence çok güzel bir şey düşünmüşsünüz hem kuşlar, hem sincap, ne bileyim ördek derken hemen aklıma geldi, yine sitemizde http://www.agaclar.net/forum/kuslarimiz/32278.htm böyle bir konu başlığımız var. İlginizi çeker diye düşündüm.
Valla rastgelsin, gönlünüzce olsun inşallah diyeyim.

marangozayhan54 08-01-2016 08:11

Çok güzel bir proje, keyif dolu. Ancak işin resmiyet yönü olmalı. Sonra ağır suçlamalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

aydemiraydın 08-01-2016 08:36

değişik kumru çeşitleri var. bu çeşitleri doğaya kazandırabilirsiniz.

Yunus.emre 08-01-2016 09:43

Merhaba, zebra ispinozu bilinen adı ile hint bülbülü olabilir hem çabuk çoğalmaları hemde ortama kolay uyum sağlamaları adına güzel ve kolay kuşlardır.

Khan 08-01-2016 13:01

Teşekkürler arkadaşlar. Angut başlığı harikaymış. Kafamda oturunca bazı dernek ve orman bakanlığından da fikir alacağım. İspinozlar böyle bir proje için gayet uygun gözüküyorlar. Buradan devam edelim şimdilik.

bezginkuh 30-01-2016 12:31

Arkadaşlar bu konuda güzel şeyler düşünmüşsünüz. Ama bazı kuş türlerinin - özellikle dışarıdan gelen türler- Türkiye'de doğaya salınmaları kuş faunası açısından zararlı sonuçlarla karşılaşılabilir diye biliyorum. Bence yurdumuzda bulunan ve soyları tükenme tehlikesi olan bıldırcın ve keklik ile bu düşüncenizi gerçek hayata geçirebilirsiniz.

Khan 03-02-2016 18:58

Doğal faunada saka bulunuyor ve ürüyormuş, florya da bulunuyormuş (bunu görülüyor/tükeniyor/ürüyor şeklinde belirtiyormuş, orman bakanlığı ile konuşmamdan). bıldırcın ve keklik de ayrıca düşünüyorum bakalım. saka en uygunu gözüküyor şu anda.

istanbuldan nihayet kurtuluyorum, bölgeye yeni yerleşecek biri olarak yazın planımı hayata geçireceğimi umuyorum.

FikretBulut 03-02-2016 20:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pigeontechs (Mesaj 1437346)
Doğal faunada saka bulunuyor ve ürüyormuş, florya da bulunuyormuş (bunu görülüyor/tükeniyor/ürüyor şeklinde belirtiyormuş, orman bakanlığı ile konuşmamdan). bıldırcın ve keklik de ayrıca düşünüyorum bakalım. saka en uygunu gözüküyor şu anda.

istanbuldan nihayet kurtuluyorum, bölgeye yeni yerleşecek biri olarak yazın planımı hayata geçireceğimi umuyorum.

Merhaba,

Saka en uygun demişsiniz yalnız saka yasak izinleri alsanız dahi sadece cites belgeli kafes üretimi besleyebilirsiniz onlarında fiyatları çok yüksek, bileziksiz belgesiz her bir kuş için 470 TL cezası var.

Keklik Bıldırcın için müsade alabilirsiniz komşulardan gürültü konusunda şikayet gelmez ise.

Fatih Şengül 04-02-2016 01:24

Merhaba ve iyi paylaşımlar diliyorum. İlk önce fikrinizi beğendiğimi söylemeliyim ki bu benim de hayalini kurduğum bir projedir fakat iş yoğunluğu ve şehir hayatı buna engel olmaktadır.

Beslemek istediğiniz hayvan türlerinin birlikte yaşama alışkanlığı açısından aralarında barışçıl ve uyumlu olması gerekir. Sonrasında bulunduğunuz coğrafyanın iklimine ve çevresel etkenlerine alışık ya da uyum sağlayabilecek türler olması da öncelikli şartlar arasında. İnternette bahçe salmaları hakkında yurt içi ve yurt dışı birçok insan paylaşım sunmaktadır.

Örneğin kuş beslemek istiyorsanız size önerim evcil kuşlardan birkaç çeşit yapmanız olacak. Yine tekrarlıyorum ki kafes kuşlarının birçoğu ılıman iklime sahip ülkelerden ülkemize getirilip alıştırılmıştır. Yukarıdaki yorumlar da ispinoz türleri tavsiye edenler olmuş evet ispinoz ailesi çok geniş bir tür çeşitliliği içerir ve hatta bunların arasında yabani olarak ülkemizin hemen her karışında yaşayan çeşitleri de vardır fakat tavsiyem evcil ve legal olan türlere yönelmek olacaktır.

Yıl boyu hava sıcaklığı ortalaması 10 derecenin altına inmiyorsa ispinoz gillerden ''Zebra Finch" yani halk diliyle hint bülbülü kuşları olabilir ki ismi basit gelebilir ama pek çok renk mutasyon çeşidi vardır. "strawberry Finch" yani çilek ispinozu, Bengal ispinozu, Baharat İspinozu, Haricinde mumgaga sınıfından "St.helena waxbill", ya da "turuncu yanak ispinozu" gibi ithal fantastik örgücü kuşlar da olabilir.(Önemli Not: bu saydığım kuş türleri Hint Bülbülü de dahil ekstra küçük ebatlara sahip olduklarından yapılacak kafes örgü ya da tel aralıkları dar olmalı yoksa dışarı kaçışlar olabilir)

Ayrıca tür çeşitliliği istiyorsanız yine evcil kuşlardan muhabbet kuşu, kanarya, kanarya ile verimli soy elde edebilen başka bir tür olan "Mozambik Kanaryası" gibi kafese alışkın ve sizin belirlediğiniz alanda yaşamını sürdürebilecek ve hatta üreyebilecek kuşlar çiftler halinde ya da türüne uygun dişi-erkek sürü takım halinde eklenebilir.

Yapacağınız salmanın içine yine araştırmalarınız sonucunda bir de kapalı alan yapmalısınız ki olası hava sıcaklığı düşüşlerinde sığınabilecekleri korunaklı bir yer olsun. Çevre standartları doğala yakın (kendi ülke habitatlarına uygun), beslenmeleri çeşitli ve zengin içerikli olursa yaşam süreleri uzun olur. Anlattığım kuş türleri dediğim gibi sıcak havayı severler ve uygun iklim ve ortamda belgesel tadında eşleşme, yuva yapma ve üreme izleyebilirsiniz.

Bunların dışında yine evcil kumru ve güvercin türleri olabilir birkaç çift tür zenginliği yapar. Haricinde bıldırcın, keklik ya da minik orman tavuğu türleri de olabilir. Küçük türleri sayıyorum ki çeşit bol ve alan yeterli olsun. Diğer bir önemli durum ise hayvanlara "yeterli çevresel genişliği" sağlayabilmektir. Dar alanda sıkışan hayvanlarda gelişim bozukluğu, sosyal bozulmalar, kavgalar, hastalık ve sonucunda ölümler meydana gelebilir.

Şimdi bu kadar canlı çeşitliliğini anlattık ama tabi ki birlikte mutlu yaşama durumları oluşmalı ki hayvanlar eziyet çekmesin. Burada önemli olan bizim "hayvan besleme hırsımız" değil, onlara uygun yaşama veya üreme alanları sunabilmemizdir. Sadece oluşturduğumuz sınırlar içerisine beslemeye çalıştığımız canlıları değil, yabani hayatta ki canlıları da düşünmeyi unutmayalım.

Bu güzel fikriniz de size hayırlı paylaşımlar diliyorum, inşallah verimli bir süreç olur. Bazı düşündüğünüz türleri etrafınızda bulamayabilirsiniz ama umutsuzluğa kapılmayın yavaş yavaş siz de kendi doğanıza uygun parçaları bir araya getirebilirsiniz. Hoşça kalın.

Altın kuluçka 20-06-2021 15:51

smart kuluçka makinesi
 
yeni nesil kuluçka makineleri inanılmaz fiyatlara

👉 kuluçka makinesi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024