agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bitkiler Hakkında Genel Konuşmalar > Kitaplar
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Erdem

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-05-2013, 23:46   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Sepp Holzer's Permaculture

Son bir kaç çeyrek yüzyıl içinde toprak idaresi ile ilgili bir sürü hatalar yaptık. Tarım adına kusurlu olarak gördüğümüz eğimli arazileri düzeltmeye ve istenmeyen suyu tahliye etmeye çalıştık. Kaya ve kayalıklar mekanik tarıma uygun ova ve arazileri oluşturmak adına patlatıldı. En güzel orkidelerin çiçeklerin yetiştiği sulak alanlardaki suyu tahliye ederek tek tür bitkiler ektik.

Bu tek tür tarımın ve doğaya karşı sorumsuz tutumun sonuçları eninde sonunda fark edildi : Doğal afetler gittikçe artarak ülke ekonomisine zararı ölçülemeyecek düzeylere geldi. Sel, heyelan, seller ve kar gibi doğal afetlerin verdiği hasar gittikçe artıyor. Değerli diril kütle (bir yetişme alanındaki canlı varlıkların miktarı) ve humus gittikçe azalıyor. Bu eski kafalı yaklaşım nedeniyle toprağın su kutma kapasitesi azalıyor - araziler tuzlulaşıp, çoraklaşıp adeta bir çöle dönüyor. Böcek ilaçları ve ticari gübrelerin yaygın olarak kullanmasıyla yer altı suları zehirleniyor. Bu bölgelerde biyolojik çeşitlilik ciddi olarak tehdit altında ; iyi yapılandırılmış yaşam alanları yerine sadece tek bir bitki var. Bitki ve hayvanların doğal yerleşim alanlarının kaybolması nedeniyle bazı bitki ve hayvanların sayısı birden artarken bazı türlerin tamamen nesli tükeniyor. Hayvan ve bitki çeşitliliği yok oluyor. İnsanlar doğanın dengesini bozduktan sonra ellerinde kalan tek şey olan 'zararlı böcek' ve 'yabancı otlarla' mücadeleye başladılar. Yeni bir sanayi kolu, tarımsal kimyasallar, kendisini kimyasal yollarla bu düşmanları yok etmeye adadı.

Doğayı ve doğal dengeyi anlayan, gözlemleyen insanlar, bu canlıların bu kadar fazla sayıda artmasının nedeninin de biz insanlar olduğunun farkına varmalı.

Eğer doğal dengeyi sadece bir kaç canlının gelişebileceği şekilde bozarsanız o canlılar her tarafı istila ederler, yayılırlar. Doğayı dengede tutan doğal yırtıcı türler ve rakipleri gitmiştir.

Peki bu durumu düzeltmek için ne yapabiliriz? Hatalarımızın farkına varma ve bunları kabul etme doğru yönde atılmış bir adımdır.

Bu aşağıdaki kitaptan bir bölüm. Hoşuma gitti paylaşayım dedim.

Sepp Holzer's Permaculture

Umarım sizin de hoşunuza gitmiştir

Kırk yıldan fazla süredir de yerleşik tarım konusunda deneyimi olması da ilginç. Güzel bir kitaba benziyor. Tavsiye edebilirim.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2013, 01:58   #2
Ağaç Dostu
 
Fagus Sylvatica's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2012
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 559
Oldukça iyi bir yazı sayın Erdem. Oxford Üniversitesi'nden bir profesörün dediği gibi "tarımsal çöller" problemiyle ilgili. Topraklarımızı en uygun şekilde planlayarak kullanmak zorundayız.

Fagus Sylvatica Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
permakültür, yerleşik tarım


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024