agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Asma yaprağı toplama ve saklama yöntemleri (http://www.agaclar.net/forum/kiler/8801.htm)

ar_da 12-05-2008 12:35

Asma yaprağı toplama ve saklama yöntemleri
 
Asma yaprağı toplanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Belmas 12-05-2008 12:52

Annem ben çocukken evimizin balkonundan toplattırırdı bana. Hatırladığım kadarıyla anlatmaya çalışayım.

- Asma yaprağı çok kalın olmayacak.
- Koyu yeşil yapraklar kalınlaşmış, karta kaçmış yaprak oluyor. Açık yeşil yapraklar daha taze ve ince oluyor.
- Yaprak çok girintili çıkıntılı olmayacak. Yani kıvrımları çok derin olmayacak ki, güzel sarılabilsin. Yoksa ortasına koyduğun harç dökülebilir vs...
- Yırtık, zedelenmiş yaprak olmayacak.

Aklıma gelenler bunlar. Umarım işinize yarar...

üzüm 13-05-2008 00:15

Bende "sonrasını" anlatayım.
Toplanan yaprak, tam gölgeye alınmalı (güneş taze yaprakları çok kısa sürede yakıyor); toplama, taşıma vs. işlerde naylon poşet kullanılmamalı (yaprak terlediği için çok çabuk bozuluyor); nemli bir bezle üzeri örtülerek serin ve gölge bir yerde saklanmalı.
İlk ikisini yaşayarak öğrendim, üçüncüsünü ticaretini yapanlarda gördüm.

Üzümü için yetişirilen asmada (ticari) yaprak toplanmasının kısıtlı olduğunu biliyorum, ama kurallarını hakkında bilgim yok.

eylems 13-05-2008 17:02

Sayın üzüm,bizim memlekette dededen ve babadan kalma iki bağımız var.Burasını kendimize yetecek kadar hem üzümü hemde yaprağı için kendimi bildim bileli bakıyoruz.Yaprağı;üzümün üstünü açmadan sürgünlerin en ucundan 3 yaprak alacak şekilde yilda iki kez mayıs ve haziran aylarında toplarız.Daha sonraki aylarda ise toplanmaz çünkü;
1-Yapraklar kartlaşır.
2- Bitkinin yaprağa harcayacağı enerjiyi üzüme aktarmasını bekleriz.

Yaprağı saklama konusunda ise salamura harici konserve ve pet şişelerdede saklama metodu var.Bu yolla sakladığınızda yaprağın tuzlu suda yok olan lezzeti kaybolmuyor.Eğer isterseniz bunlarıda anlatabilirim.

sureyya.zenger 13-05-2008 20:00

sevgili eeylems1977 çok yararlı oldu pet şişelerde saklama metodunuda anlatırmısınız. saygılar

nuran berna 13-05-2008 20:35

Toplanan yapraklar dizilir.Çukur bir kaba konulur.Üzerinede kaynamış su dökülür.Rengi değişince yaprakların suyunu sıkıp bir poşete koyulur.Poşette buzluğa konulur.İstediğinizde çıkarıp istediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.Sanki hemen sarılmış gibi çok lezzetli oluyor.

üzüm 13-05-2008 21:13

Teşekkürler eeylems1977.

Pet şişede yapıldığını duymuştum, ama nasıl olduğunu bilmiyorum. Konservesini sizden duydum. Anlatırsanız çok sevinirim.

eylems 14-05-2008 01:57

Pet şişede ve konserve şişesinde asma yaprağı saklama medodu
 
1-Yapraklar el yapılarak toplanır. (El:Yapraklar muntazam şekli üstüne bir başka yaprak düzgün biçimde konulur,bir başka yaprak daha derken bu işlem 10-15 yaprak şeklinde tekrarlanır yaptığınız el ya da demette denilebilir 10 -15 yaprağı geçmemeli yoksa yapraklarda ısınma ile yanıklar oluşur.

2- Elde edilen yaprak elleri,üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye **** bir örtü üstüne dizilerek bir gece hafif solması beklenir.(Bu işlem gevrek yaprakların şişelere doldurulması esnasında deformasyon olmamaları için.) Daha fazla bekletmeyin asma yaprağı naziktir telef olabilir.

Not:Yapraklar yıkanmamalı ve yaprak sapları salamuradaki kadar dipten kırılmasına yani uzun saplı olmasına gerek yok.

Konserve şişesi için:

Şişelerinizi hazırlıyorsunuz içlerini kuruluyorsunuz.Daha evvel hazırladığımız yaprak ellerini parlak kısımları şişenin dip kısmına bakacak şekilde üst üste sıkıştırarak şişeyi dolduruyorsunuz. (şişenin içinde hava kalmıyacak kadar dopdolu olmasına dikkat edin.)

Şişenin Kapağını kapatıp kapağı üzerine ters çevirip karanlık bir odada şişe içerisindeki yaprak renginin sarıya dönmesini bekliyoruz.

Yaprakların rengi sarıya dönünce şişenin kapağını hafifçe oynatıp içinde kalan havanın kaçmasını sağlıyoruz.Zaten siz kapağı oynatınca fıs diye bir ses duyarsınız şişeye yeni havanın girmesine izin vermeden kapağı sıkıca kapatıp şişeleri nihai yerlerine alabilirsiniz.

Pet şişe için:

İçtiğiniz kola,fanta,vb. içeceklerin şişelerini yıkayıp içinin kurumasını sağlıyorsunuz. Nemli olmamalı tamamen kuru olmalı buna dikkat edin.

2 veya 3 yaprağı üst üste koyup sarma yapar gibi kabaca katlıyoruz ve pet şişenin içine itina ile atıyoruz yaprakların solgun olması burada işe yarıyor katladığınız yapraklar açılmıyor.

Bu işlemi şişenin 5 te biri dolana kadar devam ettiriyoruz ve sahneye ucu sivri olmayan oklava geliyor. Oklava ile şişe içindeki yaprakları sıkıştırıyoruz bu işlemi şişe dolana kadar devam ettiriyoruz. Şişe tam dolu olmalı şişe içinde boşluk kalmadığına kanaat ettiğinizde kapağını kapayıp karanlık bir yerde yaprakların renginin sararmasını bekliyorsunuz. pet şişeyi ters koymak zordur düz de koyulabilir.

Yaprakların rengi sarıya dönünce kapağını hafifçe açarak içinde kalan havanın kaçmasını bekleyip şişeye yeni hava girmesini engelleyerek kapağını sıkıca kapatıyorsunuz. Şişelerinizi nihai yerlerine alabilirsiniz.

Not:2,5 litrelik pet şişeler tahmin ettiğinizden çok yaprak alıyor. 5 kişilik bir aileye iki kez sararsanız pet şişedeki yaprak ancak biter. Biz genelde 1 lt lik pet şişeleri tercih ediyoruz.Oklava ile sıkıştırırken yaprağın parçalanmamasına dikkat edin.

Konserve veya pet şişelerde sakladığınız asma yapraklarını sarma yapmak istediğinizde çok hafif haşlamak ya da kaynar suya bandırmak yeterli.

Biz bu saklama metodlarını yıllardır yapıyoruz.Bu yolla yaprağın kendine has lezzeti kaybolmuyor. Salamurada tuz yaprağın özünde ne varsa öldürüyor yıkıyorsunuz suda bekletiyorsunuz saman gibi oluyor. Şişede saklamak biraz zahmetli ama değiyor inanın.

Bir de ipe dizip kurutma var ama o çok zahmetli kuruyan yaprağın kırılmaması için geniş bir alan olmalı mesela kilerin bir köşesi. Apartman dairesinde oturanlar için en ideali şişede saklamak.

Geriye kışı bekleyip afiyetle yemek kaldı.Afiyet olsun.
Bu uygulama:Kastamonu/Tosya'da yapılmaktadır.

eylems 14-05-2008 09:36

NOT:Saklamak istediğiniz asma yaprağı siyah üzüm yaprağı değil beyaz üzüm yaprağı olmalı.

üzüm 14-05-2008 09:55

Sayın eeylems1977, bu bilgilere çok teşekkür ederim. İnanın işime çok yarayacak. Salamura yaparken tuz miktarını ayarlamak en büyük derdimdi. Az koyarsam yaprak erir, çok koyarsam suda uzun süre bekletmem gerekir ki; buda istemediğim bir durum.

Uygun olduğunuz bir zaman "ipe dizip kurutma" konusunu Meyve, sebze kurutma yöntemleri nelerdir? başlığında anlatabilir misiniz?
Tekrar teşekkür ederim.

üzüm 14-05-2008 09:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eeylems1977 (Mesaj 235887)
NOT:Saklamak istediğiniz asma yaprağı siyah üzüm yaprağı değil beyaz üzüm yaprağı olmalı.

Beyaz üzümün yaprağı siyaha göre ince olur diye duymuştum. Nedeni acaba bu mu?

eylems 14-05-2008 11:35

Sayın üzüm,ipe dizerek asma yaprağı kurutma yönteminide anlatabilirim.En doğalı bu olsada bu yöntemle yaprak çok zayi oluyor nane gibi ufalanıveriyor ama yinede anlatırım.Siyah üzüm yaprağı, gevrek ,etli ve su oranı beyaz üzüm yaprağına göre fazladır dolayısı ile şişede saklamak için dayanıklı değildir çürüme yapabilir.
Asma sulama ise;biz yılda iki kez sularız.1.si bellenmeden evvel 2.si hasattan 1 ay evveldi sanırım bunu tam hatırlamıyorum.

Lilium 09-08-2008 14:10

Uzun süredir yazım yapılmamış ama ben yinede bir not düşeyim yararlı olur kanısındayım;

Gözden kaçan birşey.

Asma yaprağı, genelde beyaz çekirdeksiz üzümün yaprağı tercih edilir, hem inçedir, hem yaprakları girintisizdir, sarmaya daha iyi gelir.

Bende hanımdan öğrendim:D

radem63 01-06-2009 22:37

asma yaprağı saklama yöntemi
 
Asma yapraklarını pazardan aldıktan sonra buzdolabı poşetlerine 1 yemeklik olacak şekilde yani ne kadar kullanmamız gerekiyorsa o miktarda güzelce poşetlere yerleştirelim.Derin dondurucuda veya buzlukta saklayabiliriz.Hem taze kalıyor ayrıca tuz sorunu olmuyor.Sarma yapacağımız zaman çıkarıp soğuk suyla yıkayın , vaktiniz varsa bırakın kendi halinde çözülsün kullanıma hazır afiyet olsun:)

hassoman 01-06-2009 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi radem63 (Mesaj 435355)
Asma yapraklarını pazardan aldıktan sonra buzdolabı poşetlerine 1 yemeklik olacak şekilde yani ne kadar kullanmamız gerekiyorsa o miktarda güzelce poşetlere yerleştirelim.Derin dondurucuda veya buzlukta saklayabiliriz."....."

Şu uyarıyı yapmak zorunda kaldığım için bağışlayın. Evet, derin dondurucuda bu tuzsuz yöntem başarılı... Ancak derin dondurucusu olmayan buzdolapların buzluğunda yapraklar eriyor.

Bu nedenle derin dondurucusu olmayan arkadaşların her yaprak arasına sırayla bir tutam turşuluk tuz serpip yaprakları sarmalayarak buzdolabı poşetlerine koyduktan sonra buzlukta saklamalarında yarar var...

Güler 01-06-2009 23:36

Benim bahçemde, otoparkın üzerine sardırdığım asmanın yaprakları çok güzel.
Hem ince ve tüysüz, hem de parçalı değil.
Bütün konşularım bizim bahçeden toplayıp, saklıyor.

Bu asma üzüm vermiyor, minik minik çiçekler açıyor, üzüme dönecek sanıyorsunuz ama dökülüyor. O çiçeklenme zamanı da arıdan bol bir şey yok üzerinde. Ben de uzak duruyorum.
Bu sene bir denemek istiyorum saklamayı. Taze taze toplayıp, etli dolmasını sarıyorum ama derin dondurucuda hiç saklamadım.
Saklama tarifleriniz için teşekkürler.

begonvil 14 02-06-2009 10:04

Bayılırım sarma dolmaya. Evimden eksik olmaz. Özledikçe yaparım hiç üşenmem. Ama salamurasını bana annem yaptığı için ben tarif veremeyecem:))
Sadece bidondan çıkarıpta dolma sardıktan sonra artan yaprakları bidona koymamam gerektiğini biliyorum. Ben de onları derin dondurucuya koyuyorum. Bir dahaki sefere tekrar kullanıyorum.

Acarextt03 02-06-2009 12:58

Bizim evdede bahsedilen pet şişe yöntemi kullanılıyor...
Basitce 3-4 tanesi katlanıp içine dolduruluyor. Ertesi gün hafif açılıp şişeyi biraz sıkıp tekrar kapatılıyor... Sonra ramazan bayramında açılıp bir güzel zeytinyağlı hafif limonlu sarma yapılıyor... Mükemmel....

radem63 02-06-2009 18:58

Hasosman eklemen için çok teşekkür ederim.Ben derin dondurucuda saklıyorum.
Acaba no frost buzdolapları içinde tuzlamak gerekiyormu?

nalan61 12-08-2009 14:46

Antalyada yazları yayladaki evimizde eşim sebzeleri yetiştiriyor ben de bunları kışlık olarak degerlendiriyorum yaprak konusunda eylems ve acarextt03 e katılıyorum en güzel yaprak saklama metodu çünkü inanılmaz güzel oluyor su şişelerine katlayıp koyup agzını kapatın antalya sıcagında bile hiç bozulmuyor ben bir kerede doldurup bir daha açmıyorum dolma yapacagım zaman kapagı açıp şişeyi alttan kesip haşlıyorum sevgili radem 63 no frosta koyulan hiç bir şeyi tuzlama balıgı bile tuzlamadan koy tuz çürütüyor diyorlar
Ben de sizlere güzel bir turşu suyu ölçüsü vereyim kesinlikle 2-3 yıl bile kalabiliyor hiç çürümüyor 1 litre suya 1 çay kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşıgı limon tuzu 1 yemek kaşığı turşu tuzu 1.5 çay bardagı sirke bu ölçüyü istediniz ölçü kadar yapıp turşuları kavonaza koyduktan sonra üzerine dökün sarmsak nohut atıp kavanozun ağzını asma yapragı ile örtüp kavanozun ağzını kaptın afiyet olsun

nariçi 07-04-2010 23:00

Yaprak sarması sanayi-ihraç ürünü olmaya başlamış.
http://www.milliyet.com.tr/-yaprak-s...93/default.htm

sibelin bahcesi 03-05-2010 14:35

Ne güzel ben seve seve sararım,hiç üşenmem.Bende kışlık salamura yaprağı tercih ediyorum,10-15 yaprağı üst üste koyup ortasına 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip sarıyorum ve 5 lt lik pet şişelere dolduruyorum,şişe tamamen dolunca,bir miktar tuzlu su yapıp üzerine ilave ediyorum,geriye kışın çıkarıp afiyetle yemek kalıyor.
Geçen yıl 8 şişe yaptım,gelene gidene verdim,1 şişe anca kaldı eve.Hele kola şişelerine yaptığım süs biberi turşularının haddi hesabı yok.

aygün 04-05-2010 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 612739)
Yaprak sarması sanayi-ihraç ürünü olmaya başlamış.
http://www.milliyet.com.tr/-yaprak-s...93/default.htm

Şaşırdım. Avrupalı sarma pişirmeye mi heveslendi ne:D

aygün 04-05-2010 22:17

Salamura yaprağı tazesine tercih ederim ve her yıl kışa hazırlarım. Yalnız merak ettiğim bir şey var, benimkiler hazırlarda olduğu gibi sararma değilde haki bir renge dönüşüyor. Sarartmak için ne yapılıyor, bilen var mı acaba?

sibelin bahcesi 05-05-2010 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aygün (Mesaj 631859)
Salamura yaprağı tazesine tercih ederim ve her yıl kışa hazırlarım. Yalnız merak ettiğim bir şey var, benimkiler hazırlarda olduğu gibi sararma değilde haki bir renge dönüşüyor. Sarartmak için ne yapılıyor, bilen var mı acaba?

Sn aygün bildiğim 2 yöntem var, biri eski usul olan, yaprakları üst üste dizip bir leğene doldurmak ( aralara tuz atmak suretiyle ) ve üzerine kaynamış su dökmek, yaprak sararınca bidonlara basılır.

2. yöntem ise benim yaptığım gibi,yaprakları 10-15 tane üst üste dizin, arasına 1 tatlı kaşığı tuz koyup sarın ve bidon, pet şişe vs doldurun, işlem bitince üzerine tuzlu su ilave edin kapagı sıkıca kapatın.

Önemli olan yaprağın hava almamasıdır. Aksi taktirde hem rengi bozuluyor, hemde çürüyor. Yaptığımız kışlıkları salamura, turşu, konserve gibi ürünleri mutlaka gölge ve serin bir yerde muhafaza etmek gerekiyor.

Unutmadan yazayım yaprakları topladıktan sonra serin bir yerde biraz bekletirseniz, yapraklar yumuşar ve sarma işleminiz daha kolay olur ve açılmaz.
Bazıları yaprakların sapını keserek yapıyor, ama ben tercih etmiyorum, ziraa kese şeklinde sarma çok şık duruyor.
Acaba sarmamı yapsam bugün:confused::D

kumyaka2010 05-05-2010 08:29

Bende baştan beri yazıları okudum. Bulundugum yazlık bir Rum koyu, Bu koyde Rumlardan kalma çekirdeksiz kırmızı uzum vzr.( çok beklerse kararıyor ) Bende sizin gibi zeytinyaglı ( yalancı ) dolmaya bayılırım. Hanım bu uzumun yapragının çok ince ve tırtıksız oldugu için seviyor. Bende hersene en az 10 dal koklendirip dagıtıyorum.Selamlar.

aygün 05-05-2010 17:40

Sevgili Sibel, açıklamaların için çok teşekkürler. Benimki eski usül. Merak ettiğim şey daha çok renk konusu. Çünkü sapsarı sarmalara bayılıyorum. Acaba üzümün cinsinden de kaynaklanıyor olabilir mi?

sibelin bahcesi 05-05-2010 18:12

1 Eklenti(ler)
Bütün eziyet işte bunun için.:D

BAYLEMUR 25-05-2010 19:55

Benden de bir tarif eski usül ama her zaman ıyı sonuç veriyor.yapraklar 5 erlı 10 arlı destelenır ve kok kısımlarına bır mıktar tuz dokulerek tepsıye dızılır.ustlerıne kaynar su dökülerek bır gece ustu kapalı bekletılır böylece yapraklar sapsarı sararır.ertesi gün saklanacak cam kavanozlara alınır .uzerıne tuzlu su karısımı ve lımon tuzu eklenerek saklanır.bende cam takıntısı oldugu ıcın herseyı kavanozlara yapıyorum ama sızlerde bıdonlarada saklayabılırsınız

nilingen_54 21-06-2010 15:45

sorum vardı üzümsüz asma yaprağımız var fakat bir türlü kışa saklayamıyoruz eriyor tuzlayınca YARDIM EDERSENİZ sevinirim. çok teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024