agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Elma ve armut kurusu, pestil (http://www.agaclar.net/forum/kiler/5742.htm)

sabah 17-09-2007 13:16

Elma ve armut kurusu, pestil
 
3 Eklenti(ler)
Yazlıktan dönen annem kuru elma ve armut ile pestiller getirdi.

Meyva kurusu için meyvaları sadece ince ince dilimleyip, güneşe bırakıyor. Biz de genellikle çerez olarak yiyoruz. Hoşafı da güzel olur.
Eklenti 20841 Eklenti 20842
Pestil için de meyvaları kabuklarını bırakıncaya kadar ateş üzerinde tutup, süzgeçten geçirip, çok ince bir tabaka olarak tepsiye döküyor. Pestiller erik ve kayısı. Üzerine ceviz ya da fındık serptiği de oluyor.
Eklenti 20840

Yapılan reçel ve marmelatları da düşünürsek hiç meyva ziyanı yok diyebiliriz :-)

M.Sema 17-09-2007 16:23

Annenizin ellerine sağlık.Size de afiyet olsun.

nevsune 17-09-2007 16:52

Sevgili Sabah, ne güzeller onlar. Ankara'nın güneşi geçmeden yapsak bari.
Geçen yıl dünyanın parasına aldım ben bu meyve kurularını. Hele bir de doğal diye bindiriyorlar fiyatı.

Annenizin ellerine sağlık.

tener 06-01-2009 13:48

Tarif için teşekkürler. Demek ki ; elma ve diğer meyve kuruları direk güneşte kurutuluyor. Denemeye değer.
Peki onların yumuşak kalması ve bozulmaması için neye dikkat etmemiz gerekiyor?

eylems 06-01-2009 15:04

Biz de yaparız elma, armut kurusu. Hatta köyde kak derler. Yapılan hoşafına da galle. Çizip erik te kuruturlar. Kuruturken, özellikle armut çok arı çeker. Bu sepeple çok ince tül gibi bir malzeme ile üstünü örtmek gerekir. Meyvelerin çürümeden kolay kuruması için; meyveler ince dilimlenirse istenilen sonuca ulaşılıyor (ipe dizerek kurutulduğunda korumak daha kolay). Meyvelerin yumuşak kalması ve bozulmaması için de rutubetten korumak yeterli diye biliyorum.

Balıkcı 06-01-2009 16:34

Pestil yaparken nişasta filan kullanılıyor mu acaba?
Kayısılar yerlere dökülürken neredeydi bu tarifler?:p
İstanbul rutubetli, kuru sebze meyve yapmak zor hatta mümkün değil, çürüyüverir hemen.:(

eylems 06-01-2009 16:42

Sayın Balıkçı, bazı meyvelerin kurutma biçimlerini bazı arkadaşlarımız paylaşmış bakın burada.

Balıkcı 06-01-2009 17:30

eylems

Teşekkürler, bu konu gözümden kaçmış.
Okuduklarım, İstanbul'da kurutma şansımız olmadığı bilgimi pekiştirdi:( ama genel bilgi dağarcığım zenginleşti.

otugay 06-01-2009 21:21

Aşağıdaki linkte fırında meyve kurutma yöntemi anlatılıyor.

http://www.teatime-blog.com/turkce/2.../meyve-kurusu/

sabah 08-01-2009 12:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Balıkcı (Mesaj 341044)
Pestil yaparken nişasta filan kullanılıyor mu acaba?

Evet, iyi hatırlattınız. :rolleyes:
Tencerenin büyüklüğüne göre değişir de, büyük boy tencereler için yaklaşık iki çorba kaşığı diyebiliriz.

Mehmet Eskizara 11-01-2009 16:07

Kuru kayısı
 
1 Eklenti(ler)
Bahçemde kurumaya alınan tokalıoğlu kayısılar.Eklenti 58618
Buyuırun afiyet olsun.

kalimero 14-12-2009 13:25

pestil tarifi arıyorum..
 
Merhaba,

Çocukluğumun en güzel lezzetidir pestil. Yaz ayında hazırlanır çarşaf çarşaf bahçede kurutulur, kışında lezzetle yenirdi..

Geçmiş senelerde babaannem vefat etmeden önce tarifini almıştım kendisinden. Fakat taşınmalar esnasında kaybettim.

Nişastalı pestil tarifinide nette bulamadım malesef.. Tarifi bilen uygulayan varsa, paylaşırsa çok memnun olurum ..

Işıkla kalın..

Dadaloğlu 16-10-2021 22:13

1 Eklenti(ler)
Bu da bu yaz köyden toplayıp balkonda kuruttuğum elma pestili
Eklenti 722272


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024