agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-09-2007, 13:16   #1
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Elma ve armut kurusu, pestil

Yazlıktan dönen annem kuru elma ve armut ile pestiller getirdi.

Meyva kurusu için meyvaları sadece ince ince dilimleyip, güneşe bırakıyor. Biz de genellikle çerez olarak yiyoruz. Hoşafı da güzel olur.
Name:  elmakurusu.jpg
Views: 11618
Size:  37.5 KB Name:  armut.jpg
Views: 10408
Size:  36.7 KB
Pestil için de meyvaları kabuklarını bırakıncaya kadar ateş üzerinde tutup, süzgeçten geçirip, çok ince bir tabaka olarak tepsiye döküyor. Pestiller erik ve kayısı. Üzerine ceviz ya da fındık serptiği de oluyor.
Name:  pestil.jpg
Views: 12335
Size:  37.5 KB

Yapılan reçel ve marmelatları da düşünürsek hiç meyva ziyanı yok diyebiliriz :-)

 
sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2007, 16:23   #2
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Annenizin ellerine sağlık.Size de afiyet olsun.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2007, 16:52   #3
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Sevgili Sabah, ne güzeller onlar. Ankara'nın güneşi geçmeden yapsak bari.
Geçen yıl dünyanın parasına aldım ben bu meyve kurularını. Hele bir de doğal diye bindiriyorlar fiyatı.

Annenizin ellerine sağlık.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 13:48   #4
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
Tarif için teşekkürler. Demek ki ; elma ve diğer meyve kuruları direk güneşte kurutuluyor. Denemeye değer.
Peki onların yumuşak kalması ve bozulmaması için neye dikkat etmemiz gerekiyor?

tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 15:04   #5
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,447
Galeri: 58
Biz de yaparız elma, armut kurusu. Hatta köyde kak derler. Yapılan hoşafına da galle. Çizip erik te kuruturlar. Kuruturken, özellikle armut çok arı çeker. Bu sepeple çok ince tül gibi bir malzeme ile üstünü örtmek gerekir. Meyvelerin çürümeden kolay kuruması için; meyveler ince dilimlenirse istenilen sonuca ulaşılıyor (ipe dizerek kurutulduğunda korumak daha kolay). Meyvelerin yumuşak kalması ve bozulmaması için de rutubetten korumak yeterli diye biliyorum.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 16:34   #6
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,227
Galeri: 15
Pestil yaparken nişasta filan kullanılıyor mu acaba?
Kayısılar yerlere dökülürken neredeydi bu tarifler?
İstanbul rutubetli, kuru sebze meyve yapmak zor hatta mümkün değil, çürüyüverir hemen.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 16:42   #7
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,447
Galeri: 58
Sayın Balıkçı, bazı meyvelerin kurutma biçimlerini bazı arkadaşlarımız paylaşmış bakın burada.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 17:30   #8
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,227
Galeri: 15
eylems

Teşekkürler, bu konu gözümden kaçmış.
Okuduklarım, İstanbul'da kurutma şansımız olmadığı bilgimi pekiştirdi ama genel bilgi dağarcığım zenginleşti.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 21:21   #9
Ağaç Dostu
 
otugay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 220
Aşağıdaki linkte fırında meyve kurutma yöntemi anlatılıyor.

http://www.teatime-blog.com/turkce/2.../meyve-kurusu/

otugay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 12:13   #10
Ağaç Dostu
 
sabah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2,922
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Balıkcı Mesajı Göster
Pestil yaparken nişasta filan kullanılıyor mu acaba?
Evet, iyi hatırlattınız.
Tencerenin büyüklüğüne göre değişir de, büyük boy tencereler için yaklaşık iki çorba kaşığı diyebiliriz.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2009, 16:07   #11
Ağaç Dostu
 
Mehmet Eskizara's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2006
Şehir: Çorum
Mesajlar: 167
Galeri: 15
Kuru kayısı

Bahçemde kurumaya alınan tokalıoğlu kayısılar.Name:  Zerdali.JPG
Views: 10319
Size:  69.1 KB
Buyuırun afiyet olsun.


Düzenleyen Mehmet Eskizara : 11-01-2009 saat 16:12 Neden: yazı tamamnama
Mehmet Eskizara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2009, 13:25   #12
Yeni Üye
 
kalimero's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2009
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 25
pestil tarifi arıyorum..

Merhaba,

Çocukluğumun en güzel lezzetidir pestil. Yaz ayında hazırlanır çarşaf çarşaf bahçede kurutulur, kışında lezzetle yenirdi..

Geçmiş senelerde babaannem vefat etmeden önce tarifini almıştım kendisinden. Fakat taşınmalar esnasında kaybettim.

Nişastalı pestil tarifinide nette bulamadım malesef.. Tarifi bilen uygulayan varsa, paylaşırsa çok memnun olurum ..

Işıkla kalın..


Düzenleyen Sevilay : 14-12-2009 saat 14:04 Neden: Cümleye büyük harfle başlamalı
kalimero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019