agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Alıç Sirkesi (http://www.agaclar.net/forum/kiler/41545.htm)

Resulgur 03-11-2017 11:08

Alıç Sirkesi
 
4 Eklenti(ler)
Bir çok yerde sirke yapımı hakkında tarifler öneriler mevcut , çok fazla araştırınca insanın kafası karışıyor.

Benimde bir kaç defa yanlış yaptığım oldu, ilk denemem. Sirke oluşumunu hızlandırmak için ekmek , sirke ( doğal olacak ) pekmez , bal , şeker v.s derken bir çok yöntemle hazırlanmış sirkeler görüyoruz. Sizce en doğru su hangisi ? :rolleyes:

Yaylalardan topladığımız alıçları bir güzel yıkanıp bıçak ile kesi atılarak 10 lt lik kavanozun yarısına kadar doldurduk, üzerine klorsuz su ve 2 3 çorba kaşığı bal ekleyip tülbent tarzı bir bezle üzeri kapatılarak yaptığım alıç sirkesinin aşamalarını burada paylaşmayı düşünüyorum. Sizlerinde bilgileri ve tavsiyeleri doğrultusunda doğru sonuca ulaşabilecek miyiz. Hep birlikte görelim :cool:

Eklenti 660260

Eklenti 660256

Eklenti 660258

Eklenti 660259

Resulgur 09-11-2017 19:13

Süzülen Sirkemiz
 
1 Eklenti(ler)
15 günlük bir süre sonunda tüm alıçlar dibe çöktü 1 2 gün daha bekleyip alıçlar süzüldü ve sirkemiz dinlenmeye bırakılıyor. ;)

Eklenti 660543

Karanlık bir odada kıpırdatmadan sirke anasının oluşmasını bekleyeceğiz. Kavanozun kapağını kapatsak olur mu sizce ? :rolleyes:

aydemiraydın 10-11-2017 11:56

sirke yapmak için sadece sirke anası ilavesi yeterli.
meyveler dibe çökünce süzmenize gerek yok . karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşup çökmesini bekleyin.
sirke anası çöktükten sonra hiç süzmeye uğraşmayın şarap-bira aktarma aparatı ile şişelere aktarın. kalan tortu ve artıklarıda bahçe toprağına gömün.

yaptığınız sirkeden beğendiğiniz tentürleri de yapabilirsiniz. örneğin zencefilli sirke, gazoz tadında oluyor.

Resulgur 12-11-2017 17:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1522468)
sirke yapmak için sadece sirke anası ilavesi yeterli.
meyveler dibe çökünce süzmenize gerek yok . karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşup çökmesini bekleyin.
sirke anası çöktükten sonra hiç süzmeye uğraşmayın şarap-bira aktarma aparatı ile şişelere aktarın. kalan tortu ve artıklarıda bahçe toprağına gömün.

yaptığınız sirkeden beğendiğiniz tentürleri de yapabilirsiniz. örneğin zencefilli sirke, gazoz tadında oluyor.

Sn. aydemiraydın verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben ilk defa yaptığım ve elimde doğal yapılmış sirke bulunmadığından süreci bal ile hızlandırmak istedim. Dediğiniz gibi karıştırmayı bıraktık sirke anasının oluşmasını bekliyoruz. Sizin de yapmış olduğunuz sirke varsa nasıl yaptığınız tarif edebilir misiniz ? Resim varsa daha da güzel olur. Saygılar ;)

aydemiraydın 13-11-2017 08:00

Resul bey, ben sürekli sirke yapıyorum. spediel firmasının tanklarında sirke yapıyorum.

Ferda hanımın tariflerini kullanıyorum. tüm fermente ürünlerin tarifini bu linkte bulabilirsiniz.

Fermente Mutfağım: Doğal fermente sirkeler

Resulgur 14-11-2017 20:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1522648)
Resul bey, ben sürekli sirke yapıyorum. spediel firmasının tanklarında sirke yapıyorum.

Ferda hanımın tariflerini kullanıyorum. tüm fermente ürünlerin tarifini bu linkte bulabilirsiniz.

Fermente Mutfağım: Doğal fermente sirkeler

Sn. aydemiraydın maşallah siz bayağı yol kat etmişsiniz. Bahsettiğiniz siteye daha önce göz gezdirmiştim, dediğiniz gibi çok faydalı bilgiler mevcut, bu konuya ilgi duyanların mutlaka göz atması gerekiyor.

looktr 20-11-2017 09:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1522468)
yaptığınız sirkeden beğendiğiniz tentürleri de yapabilirsiniz. örneğin zencefilli sirke, gazoz tadında oluyor.

Sn. aydemiraydın, zencefili sonradan mı ekliyorsunuz?
Sirke yapım aşamasında nane maydanoz vb malzemeler katabilir miyiz?

aydemiraydın 20-11-2017 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi looktr (Mesaj 1523139)
Sn. aydemiraydın, zencefili sonradan mı ekliyorsunuz?
Sirke yapım aşamasında nane maydanoz vb malzemeler katabilir miyiz?


sirke olduktan sonra sifonlayıp dinlendirme kabına alıyorum o sırada zencefil , tarçın veya diğerlerini katıyorum. yaklaşık 1 ay sonra şişelere sifonluyorum.

aydemiraydın 15-09-2018 09:16

yaklaşık 3 hafta sirke karıştırılır ve meyveler dibe çöker fakat bazıları çökmez. işte bu çökmeyen meyveleri hijyen kaşıkla alıp atın çünkü küflenmeye sebeb oluyorlar. yazıları gözden geçirince bunu belirtmeyi unuttuğumu gördüm.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024