agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Mor Salkım Çiçeği Reçeli (http://www.agaclar.net/forum/kiler/31272.htm)

asci fok 17-04-2013 20:17

Mor Salkım Çiçeği Reçeli
 
3 Eklenti(ler)
Olur mu olmaz mı derken uzmanlara sordum… Yenir mi zehirli mi, pişer mi taşar mı, rengi mi kokusu mu, değer mi değmez mi? Her yenilik sorularla başlar ya... Bahar sanrılarına tutulma zamanı yine. Onun suçu bütün bunlar. Yani baharın!

Çiçek kokuları sarınca dünyayı, zaman kendini getirmiş demektir! Komşumun bahçe çiti boyunca sarılmış mor salkımlara dokunurken, kopuşuveren kadifemsi yapraklar neler anlatıyorlar neler. Onların anlattıklarını dinlerken pek çok yeni düşünce gelip geçiyor gözümün önünden. Sahi gerçekten yeni midir o düşündüklerim? Bana yenidir olsa olsa! Ne zaman “yeni” sözcüğünü kullansam, müstehzi bir gülümsemenin yayıldığını farkederim dudaklarıma. Kime yeni?


Dünyanın herhangi bir yerinde birileri mutlaka benden önce düşünmüşlerdir. O kadar güzeller ve o kadar ele avuca sığmayan bir dökülüşleri var ki, onlarla hiç yapmadığınız bir şeyler yapmaya yüreklendiriyorlar insanı. Yazarlar, ressamlar, fotoğrafçı ve dekorasyoncular ve de renklerle işi olan sayısız insan, bu mor salkımların peşine düşüp kimbilir neler yapmışlardır. Bir peysaj ressamı olan Claude Monet, resimlerinde mor salkımları sıkça boyamış. Vazoda, bahçede, sarmaşıklı yollarda…

Çayını, şerbetini duydum, şaraplarda kullanıldığını da biliyorum. Ehh ben de reçelini yapıvereyim dedim…

Alıntı:

15 – 18 tane kadar çiçekli mor salkım dalı
2 tane iri elma (yeşil kırmızı fark etmiyor!)
2 Su bardağı içme suyu
3 Su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu

Mor salkım çiçekleri dallarından sıyrılarak koparılır, Dalı çıplak bırakılır. Sıyrılan çiçekler su dolu büyük bir cam kâsede bir süre bekletilir. Böcek, toz toprak vs. varsa çıksın diye! Sonra her çiçek tek tek kök kısmından kopartılarak temiz bir bez üzerine alınır. Kök kısmından derken tam ortadaki sert dişi organını da koparıp atmak gerekiyor. Sadece kadife yumuşaklığındaki mor renkli yapraklar kalmalı. (İncecik kıl gibi erkek organları da karışabiliyor sakıncası yok.)

Diğer tarafta iki elma, kabukları ve çekirdekleriyle gelişi güzel doğranıp iki bardak içme suyu ile pişirilir. Pişince suyu temiz bir yere, reçel suyu olarak kullanılmak üzere süzülür. Eğer bu pişmiş elma suyu tam iki bardak değil de eksilmiş ise, biraz ilave su ile yine iki bardağa tamamlanır. Üç bardak tozşeker ile bu iki bardak elma suyu kaynamaya bırakılır. Şuruplaşınca, ayıklanmış mor salkım çiçeği yaprakları üzerine bırakılır tahta kaşık ile fazla örselemeden karıştırılır.

Çiçeğin pişmesinde ne var? Hepi topu 10 – 12 dakika yetiyor reçelleşmesi için. Hemen, yarım limonun suyu ile kestirip bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan indirilir… Sonrası mı? Bolca fotoğraf çekmekle meşgul olduğumdan sonrasına sıra gelmedi henüz!

Kokusunu da mı merak ettiniz? Katırtırnağı, gül, karabaşotu reçelleri gibi keskin bir koku bırakmadı. Evimi saran taze morsalkım kokusundan olsa gerek reçelin kokusunu tam ayırt edemedim! Yalnız, rengini koruduğunu söyleyebilirim. Aranılan bir tat mıdır? Ben, vişne ve kokulu dağ çileğinden gayri reçel tanımam dersem umarım çiçek ve diğer meyve reçellerim darılmaz!

Farklılık ise, evet farklı ve şık.
Kaynak: http://www.ascifok.com/default.asp?sayfa=10&id=835

malina 19-04-2013 20:28

Birkaç saat önce ben de yaptım :)

Yarın fotoğrafını buraya eklerim...

athena -asena 19-04-2013 21:36

Sayın asci fok ve Sayın Malina tadı nasıl beğendinizmi.

Revnak 20-04-2013 10:08

Tarif isteriz;)

malina 06-05-2013 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1141722)
Sayın asci fok ve Sayın Malina tadı nasıl beğendinizmi.

Beğendim :)

gece 06-05-2013 19:31

Ben de tattım, ben de beğendim. :)

Tadı ile birlikte kokusu (aroması) çok hoş.

İlk başta bir başka baklagil olan akasyaya benzettim. Çocukken akasya çiçeklerinin taç yapraklarını yemeyi sevdiğimden tadı biraz hatırlattı.

Benim yediğim reçelin, lezzetini, içindeki şekerden çok, tüm mutfak ürünlerinde olduğu gibi, maharetli ellerden aldığını sanıyorum.


gece
beğen tuşu ile yetinmeyip beğendim mesajı yazacak kadar çok beğenen forum kişisi

malina 15-04-2016 17:35

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1141654)
Birkaç saat önce ben de yaptım :)

Yarın fotoğrafını buraya eklerim...

19-04-2013 tarihinde yazılmış :) Yuh ki ne yuh!

O tarihtekini değil ama şimdi yaptığımı yüklüyorum...

malina 15-04-2016 17:38

1 Eklenti(ler)
Komşu bahçenin mor salkımı...

İki farklı reçel gibi görünmesi, bir yandan da Katmer ile konuştuğumuz renk elde etmelerle ilgili nasıl sonuçlar çıkıyor konusunun denemesi...

Biri daha uzun süre limonlu suda bekledi, limon miktarı çoktu, Salkımın farklı yerleri kullanıldı vs... :)

hira 15-04-2016 17:49

Neyse ne, ikiside harika tonlarda :o Mor salkım çok ender rastladığım bir bitki. Bu tarifi denemeyi çok istardim. Bu hafta Çapa tıp fak. Bahçesinde görmüştüm, oradan mı toplasam ne :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024