agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni29Beğeniler
  • 9 Gönderen asci fok
  • 3 Gönderen malina
  • 2 Gönderen malina
  • 4 Gönderen gece
  • 6 Gönderen malina
  • 5 Gönderen malina

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-04-2013, 20:17   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-04-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2
Mor Salkım Çiçeği Reçeli

Olur mu olmaz mı derken uzmanlara sordum… Yenir mi zehirli mi, pişer mi taşar mı, rengi mi kokusu mu, değer mi değmez mi? Her yenilik sorularla başlar ya... Bahar sanrılarına tutulma zamanı yine. Onun suçu bütün bunlar. Yani baharın!

Çiçek kokuları sarınca dünyayı, zaman kendini getirmiş demektir! Komşumun bahçe çiti boyunca sarılmış mor salkımlara dokunurken, kopuşuveren kadifemsi yapraklar neler anlatıyorlar neler. Onların anlattıklarını dinlerken pek çok yeni düşünce gelip geçiyor gözümün önünden. Sahi gerçekten yeni midir o düşündüklerim? Bana yenidir olsa olsa! Ne zaman “yeni” sözcüğünü kullansam, müstehzi bir gülümsemenin yayıldığını farkederim dudaklarıma. Kime yeni?


Dünyanın herhangi bir yerinde birileri mutlaka benden önce düşünmüşlerdir. O kadar güzeller ve o kadar ele avuca sığmayan bir dökülüşleri var ki, onlarla hiç yapmadığınız bir şeyler yapmaya yüreklendiriyorlar insanı. Yazarlar, ressamlar, fotoğrafçı ve dekorasyoncular ve de renklerle işi olan sayısız insan, bu mor salkımların peşine düşüp kimbilir neler yapmışlardır. Bir peysaj ressamı olan Claude Monet, resimlerinde mor salkımları sıkça boyamış. Vazoda, bahçede, sarmaşıklı yollarda…

Çayını, şerbetini duydum, şaraplarda kullanıldığını da biliyorum. Ehh ben de reçelini yapıvereyim dedim…

Alıntı:
15 – 18 tane kadar çiçekli mor salkım dalı
2 tane iri elma (yeşil kırmızı fark etmiyor!)
2 Su bardağı içme suyu
3 Su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu

Mor salkım çiçekleri dallarından sıyrılarak koparılır, Dalı çıplak bırakılır. Sıyrılan çiçekler su dolu büyük bir cam kâsede bir süre bekletilir. Böcek, toz toprak vs. varsa çıksın diye! Sonra her çiçek tek tek kök kısmından kopartılarak temiz bir bez üzerine alınır. Kök kısmından derken tam ortadaki sert dişi organını da koparıp atmak gerekiyor. Sadece kadife yumuşaklığındaki mor renkli yapraklar kalmalı. (İncecik kıl gibi erkek organları da karışabiliyor sakıncası yok.)

Diğer tarafta iki elma, kabukları ve çekirdekleriyle gelişi güzel doğranıp iki bardak içme suyu ile pişirilir. Pişince suyu temiz bir yere, reçel suyu olarak kullanılmak üzere süzülür. Eğer bu pişmiş elma suyu tam iki bardak değil de eksilmiş ise, biraz ilave su ile yine iki bardağa tamamlanır. Üç bardak tozşeker ile bu iki bardak elma suyu kaynamaya bırakılır. Şuruplaşınca, ayıklanmış mor salkım çiçeği yaprakları üzerine bırakılır tahta kaşık ile fazla örselemeden karıştırılır.

Çiçeğin pişmesinde ne var? Hepi topu 10 – 12 dakika yetiyor reçelleşmesi için. Hemen, yarım limonun suyu ile kestirip bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan indirilir… Sonrası mı? Bolca fotoğraf çekmekle meşgul olduğumdan sonrasına sıra gelmedi henüz!

Kokusunu da mı merak ettiniz? Katırtırnağı, gül, karabaşotu reçelleri gibi keskin bir koku bırakmadı. Evimi saran taze morsalkım kokusundan olsa gerek reçelin kokusunu tam ayırt edemedim! Yalnız, rengini koruduğunu söyleyebilirim. Aranılan bir tat mıdır? Ben, vişne ve kokulu dağ çileğinden gayri reçel tanımam dersem umarım çiçek ve diğer meyve reçellerim darılmaz!

Farklılık ise, evet farklı ve şık.
Kaynak: http://www.ascifok.com/default.asp?sayfa=10&id=835

 
Eklenen Resimler
   
gece, abk, pistacia ve 6 kişi beğendi.

Düzenleyen malina : 19-04-2013 saat 20:30 Neden: kaynak mesaja eklendi
asci fok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2013, 20:28   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,761
Galeri: 90
Birkaç saat önce ben de yaptım

Yarın fotoğrafını buraya eklerim...

gece, FatihBahce ve Revnak beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2013, 21:36   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Sayın asci fok ve Sayın Malina tadı nasıl beğendinizmi.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2013, 10:08   #4
Ağaç Dostu
 
Revnak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 352
Tarif isteriz

Revnak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2013, 17:59   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,761
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
Sayın asci fok ve Sayın Malina tadı nasıl beğendinizmi.
Beğendim

gece ve athena -asena beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2013, 19:31   #6
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,655
Galeri: 32
Ben de tattım, ben de beğendim.

Tadı ile birlikte kokusu (aroması) çok hoş.

İlk başta bir başka baklagil olan akasyaya benzettim. Çocukken akasya çiçeklerinin taç yapraklarını yemeyi sevdiğimden tadı biraz hatırlattı.

Benim yediğim reçelin, lezzetini, içindeki şekerden çok, tüm mutfak ürünlerinde olduğu gibi, maharetli ellerden aldığını sanıyorum.


gece
beğen tuşu ile yetinmeyip beğendim mesajı yazacak kadar çok beğenen forum kişisi

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2016, 17:35   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,761
Galeri: 90
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Birkaç saat önce ben de yaptım

Yarın fotoğrafını buraya eklerim...
19-04-2013 tarihinde yazılmış Yuh ki ne yuh!

O tarihtekini değil ama şimdi yaptığımı yüklüyorum...

Eklenen Resimler
  
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2016, 17:38   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,761
Galeri: 90
Komşu bahçenin mor salkımı...

İki farklı reçel gibi görünmesi, bir yandan da Katmer ile konuştuğumuz renk elde etmelerle ilgili nasıl sonuçlar çıkıyor konusunun denemesi...

Biri daha uzun süre limonlu suda bekledi, limon miktarı çoktu, Salkımın farklı yerleri kullanıldı vs...

Eklenen Resimler
 
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2016, 17:49   #9
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,009
Neyse ne, ikiside harika tonlarda Mor salkım çok ender rastladığım bir bitki. Bu tarifi denemeyi çok istardim. Bu hafta Çapa tıp fak. Bahçesinde görmüştüm, oradan mı toplasam ne

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019