agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Yoğurt mayalama (Karınca yumurtası ve toprağı ile) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/21849.htm)

maggellan 26-04-2012 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 791675)
Yoğurtla kefirle karşılaştırırsak kefirin çok bariz şekide yoğurdu katladığı açık.

Yoğurtta 2 probiyotik varken kefirde 40 a yaklaşıyor.

Bu nedenle kefir üzerinde yoğunlaşmak en iyisi.

Sevgili üstad;
Karıncalar benim evimde heryerden çıkıyor,ince ince tüm evin altını boşaltıyorlar,buradan çıkardıkları ince molozlarda bu işi görürmü?

ssengoren 30-04-2012 20:27

karınca toprağı
 
4 Eklenti(ler)
Nihayet karınca toprağı ile yoğurt elde etmeyi başarabildim.Karınca toprağını küçük bir tülbent parçasına koyup bir bardak sütün içine üzerini örtmeden mutfak dolabına(karanlık ortam) bıraktım.24 saat sonra sütün mayalanmış olduğunu gördüm.Artık sütü mayalayacak olan karınca toprağından elde edilmiş 2 kaşık yoğurdum hazır...Yarında 1 kg süt ile ikinci aşamayı gerçekleştireceğim.

agozce 30-04-2012 21:00

Tadını çok merak ediyorum....

attar 01-05-2012 12:17

çok enteresan, güzel bir deneme olmuş, tebrikler

Garuda 01-05-2012 18:23

Buyuleyici bir paylasim, ve deneyim....
Yasadigim ulkede sade yogurt bulmak cok zor, genelde ithal meyve aromali ya da meyve parcacikli yogurtlar satilmakta.
Aylar once bu konuda arastirma yapmistim, karinca topragi, yumurtasi hakkinda benzer bilgiler edindim ve simdi.....
Bende farkli bir bilgi ile katkida bulunmak isterim, madem agaclar.net uyesiyiz !
O zaman bir agacin yani cam agacinin kozalagi ile sutu mayalayabileceginizi hatirlatmak isterim...
Saygilar

ssengoren 06-05-2012 14:52

Karınca toprağı ile yoğurt mayalama
 
Dün aynı süt ile iki ayrı yoğurt mayaladık.Karınca toprağı ile mayalanmış yoğurt tatlımsı diğeri ise bildiğimiz hafif ekşi ev yoğurdu.Denemeyi başarı ile neticelendirmenin ötesinde tercihim damak tadıma daha yatkın olan hafif ekşimsi ev yoğurdunda...Fayda açısından birbirlerine üstünlükleri varmı bilemiyorum.

MOKAY 24-08-2012 16:07

Burada okumuş olduğum karınca yumurtası ve toprağı ile yapılan yoğurtla ilgili olarak deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.İlk mayayı karınca yumurtasından yaptım.Çok az bir maya elde ettim.o,5 kg lık cam kavanozun dibinde yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar yoğurt oldu.Kavanozun üst kısmında da pütürlü biraz da sert yoğurt gibi birşey vardı.Ben her ikisi ile ayrı ayrı kavanozlarda tekrar sütü mayaladım.İlk kavanozun altında bulunan üç kaşık kadar mayayla yapmış olduğum yoğurt güzel oldu.Biraz sulu oldu ve 24 saatde mayalandı.Sonra bahçeden aldığım karınca toprağı ile mayaladığım yoğurt daha lezzetli geldi Ondan sonra yaptığım yoğurdu manda sütü ile yaptım.Bekleme süresi 24 saat olunca hafif bir ekşilik oldu.Ekşiliğini yoğurt üzerine koyduğum bezle suyu alınca geçti.Ondan sonra mayalanma süresini 6 saate indirdim.Yoğurdun mayalanma süresi dolduğunda kapağını açtığımda bir koku oluyor ama yoğurdun kapağı açık yarım saat bekledikten sonra koku kalmıyor.Ben buzdolabına koyduğum yoğurdun üstüne mutlaka bez örterim her kullanmak için açtığımda da bezi sıkar tekrar koyarım.İnanın ilk kavanozda bulunan puturlu olan maya 1 aydır buzdolabında ve tadında hiç bir bozulma olmadı.Artık komşularıma bu yoğurttan mayalık veriyorum onlarda çok güzel olduğunu söylüyor.Bu yoğurdu öğrendiğim için mutluyum burada deneyimlerini paylaşan herkeze teşekkür ediyorum.Bende deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

meadowsons 24-08-2012 19:21

Sayın Sarıcan öyle güzel anlatmışsınız ki ben de denemek istiyorum. Aradan 2 sene geçmiş ama hala aynı mayayı mı kullaniyorsunuz merak ettim doğrusu.

meadowsons 24-08-2012 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Garuda (Mesaj 957341)
Buyuleyici bir paylasim, ve deneyim....
Yasadigim ulkede sade yogurt bulmak cok zor, genelde ithal meyve aromali ya da meyve parcacikli yogurtlar satilmakta.
Aylar once bu konuda arastirma yapmistim, karinca topragi, yumurtasi hakkinda benzer bilgiler edindim ve simdi.....
Bende farkli bir bilgi ile katkida bulunmak isterim, madem agaclar.net uyesiyiz !
O zaman bir agacin yani cam agacinin kozalagi ile sutu mayalayabileceginizi hatirlatmak isterim...
Saygilar

Sayın Garuda çam kozalağıyla nasıl yapacağımızı yazabilir misiniz?

sarıtekeli 04-01-2013 12:35

bi belgeselde seyretmiştim,yeri tam hatırlayamıyorum ama anadoluda biyer.baharda nisan aylarında sabahın erken saatlerinde buğday tarlalarıdan çiy damlaları toplayıp mayalamada kullanıyorlardı.heryıl yinelenen bir ritüel....

dr.arif 05-01-2013 11:11

bildiğim kadarı ile her yıl 6 mayıs hdırellez günü sabahı erkenden çimenlerin üzerinde çiğ taneleri toplanarak süt öğütülüyor ve bir daha ki 6 mayısa kadar bu maya devam ettiriliyor. karınca toprağını deneyeceğim:

mumunal 05-05-2013 22:56

Yoğurt mayalama (Karınca Yumurtası ile)
 
5 Eklenti(ler)
Bazı yemeklerin yanında olmazsa olmaz, hem lezzet katar hem de yemeğin boğazdan aşağıya kolay inmesini sağlar ev yoğurdu. Ya faydaları...
Peki ya hazır yoğurtlar... yanında bir içeceğe ihtiyaç duyarsınız, adamın ağzına dolanır inmez bir türlü aşağıya yapışır adeta boğaza.
  • Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak
  • Karınca yumurtası
  • Olgunlaşmamış keçiboynuzu (harnup)
kullanarak uzun zaman önce başladığım yoğurt mayalama çalışmalarını nihayet tamamladım.

Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprakla ilk deneme olmasına rağmen sonuç oldukça başarılıydı. Ama resimleri maalesef yok. Karıncaların yuvalarından çıkardığı bir çorba kaşığı kadar taze toprağı bir su bardağı ılık süt içine bıraktım. Mayalanma oda sıcaklığında 3 gün sürdü. Henüz tadına bakmadan toprak bulaşmamış taraflarından bir miktar mayalık almak suretiyle tekrar mayaladım bu yaklaşık 6 saat kadar sürdü.

Karınca yumurtası bulmak kadar, onları karıncalardan almak da uğraştırıcı.


Bulduğum yumurtalar arasında içerisinde karınca oluşumu başlamamış olanları kullandım.

Yumurtaları bir bardak ılık süt içerisine bıraktım. Sütün yumurtalara tamamen temas etmesini sağlamak için bir kürdan yardımıyla hafifçe karıştırdım.

Sıcaklığını mayalanma sıcaklığında tutmaya yardımcı olmak için içinde takriben aynı ısıda su bulunan bir başka kaba koydum. Üzerini kapattım.

Bu kabı bir ısı kaynağına yakın yerde muhafaza ettim. ikinci günün sonunda kontrol ettiğimde mayalanmanın tamamlandığı gördüm.

mumunal 05-05-2013 23:02

3 Eklenti(ler)
Kokusu, görünümü gerçekten heyecan verici. Yumurtaları ezmeden içinden mayalık alıp bir sonraki aşamaya geçtim.

Resimdeki maya miktarı cam kasedeki sütü mayalamak için yeterli geldi. Yoğurdun tutma süresi sanırım 4-5 saat olabilir.


Evet, tadının neye benzediğini anlamak için birçok kaşık almak zorunda kaldım. Görünümü, kıvamı resimde göründüğü gibi…

mumunal 05-05-2013 23:18

4 Eklenti(ler)
.

Aşağıdaki resimler başarısızlıkla sonuçlanan çalışmalardan.

Yumurta, yumurta ve toprak kullanarak denedim. Mayalık almak uğraştırdığı için sallama çayın malzemesini kullandım bu defa.

Oldu mu? olmadı mı? deme şansınız yok. Daha ikinci gün bu koku nereden geliyor dediğimde benim çalışmanın bozulduğu hiç aklıma gelmemişti. Her şey ortada, maalesef çok kötü kokuyor.

Sonuç; sanırım bu başlık altında konu ile ilgili bir çalışmanın sonucu aktarılmıştı. Bu sonuca ben de katılıyorum; karıncaların yuvalarından çıkardığı toprakla yapılan yoğurt en lezizi. Sonraki sıra, karınca yumurtasıyla yapılan yoğurtta. Daha sonra harnup ile yapılan yoğurt sıralamada yerini aldı. İlk ikisi ile yapılan yoğurdu tadanlar beğendi. Harnup ile mayalanan ikinci yoğurtta bile yoğurtta olmaması gereken aromalar mevcuttu, eşim dışında kimseye tattırmadım, ikimizde beğenmedik. En lezzetli olmasına rağmen zorluk derecesi en yüksek toprakla olan yoğurt; 3-4 defa denedim, yukarıdaki sonuncusuydu. Hepsi bozuldu.
Yukarıdaki iştah kapatıcı resimleri özellikle aktardım, bu başlığı okuyupta denemek isteyenlerin nelerle karşılaşabileceklerini bilmelerini istedim. Denemek isteyenlere başarılar.

fatitoo 06-05-2013 08:17

Sayın mumunal,
Hayret ve ilgi ile okudum. İlk defa böyle birşey görüyorum. gerçekten çok ilginç. tadını da çok merak ettim açıkçası. Ama ben sanırım karınca yumurtası ile olan yoğurdu yiyemem gibi:) Diğerini deneyeceğim...Elinize sağlık...

hikmetizmir 01-10-2013 17:08

bende yaptım olduuuuu :) saat 16:00 civarı bahçeden aldığım karınca toprağını tülbent kesenin içine koyup 2 su bardağı kadar ılık günlük sütle bi kavanozda buluşturdum. üzerini örtüp ılık biyerde tuttum. şimdi saat 18:00 kontor ettiğimde yoğurt kıvamına geldiğini gördüm ve çok mutlu oldum. acaba yarına kadar beklemeye devam etmeli miyim? bilen arkadaşlar fikir verirse çok sevinirim.

hikmetizmir 01-10-2013 17:09

afedersiniz eksik yazmışım. dün 16:00 da mayaladım bugün 18:00 da tutmuş. hemen yoğurt yapımına geçmeli miyim?

sındırgılı 01-10-2013 21:28

Bence gecin ve de tadi konusunda fikirlerinizi belirtirmisiniz ?
Simdiden tesekkurler

hikmetizmir 02-10-2013 09:59

Merhaba Sındırgılı,
dün akşam 18:30 gibi mayalama yaptım ve gece kontrol ettiğimde tutmamıştı. sabah uyanır uyanmaz büyük heyecanla baktığımda hüsrana uğradım :( yoğurttan çökeleğe dönük bi tortuyla karşılaştım. üst kısım öyleydi ve altında da ( kavanozun yarısından çoğu) hafif yeşilimtırak su olmuş. tadına bile bakasım gelmedi. uzun zamandır karınca toprağından yoğurt tüketen varsa lütfen fikirlerini yazsınlar. araştırırken birkaç olumsuz yazıylada karşılaştım. karınca toprağıyla mayalananın yoğurt değilde süt peltesi olduğuna değinmişler. tecrübelerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim.

sleepundertree 12-07-2015 18:25

arkadaşlar hala daha yapan var mı karınca yumurtası /toprağından yapıyorlarsa yumurta nasıl olmalı saydam mı opak mı?

mumunal 06-09-2015 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1149814)
Sayın mumunal,
Hayret ve ilgi ile okudum. İlk defa böyle birşey görüyorum. gerçekten çok ilginç. tadını da çok merak ettim açıkçası. Ama ben sanırım karınca yumurtası ile olan yoğurdu yiyemem gibi:) Diğerini deneyeceğim...Elinize sağlık...

Sorunuz üzerine epey zaman geçmiş...
Harnup ile mayalama başlığı altında lezzetleri konusunda tecrübemi açıklamıştım. Karınca yumurtası ve olgunlaşmamış Harnup ile uğraşmayın derim. İmkanınız varsa karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak ile deneyin olmadı tekrar deneyin. Eğer tutarsa sonuçtan memnun kalacağınızı zannediyorum.

Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak ile yaptığımız yoğurdun hiç bir yoğurda benzemeyen kendine has, çok özel bir lezzeti vardı; ilk aklıma gelen şey bir bebeğin bile severek yiyebileceği aroma ve lezzette olmasıydı.

doğa07 26-11-2016 03:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 672185)
http://annemmutfakta.tv/video/hulya-...mak/index.html

Türk kültürünün geleneksel yiyeceği olan yoğurt eskiden bu yana evlerde hazırlanarak günümüz nesillerine kadar yaşatılabilmiştir. Annelerimizin taze sağılmış olan sütü kaynattıktan sonra önceden hazırlamış oldukları yoğurttan bir kaşık içine karıştırarak mayalayıp hazırladıkları yoğurt içindeki prebiotiklerin zenginliği açısından sağlığa çok faydalıdır.

Ancak ne yazık ki kaynakları yurdumuzdaki kadar zengin olmayan kimi ülkeler özellikle savaşlarda askerleri için üretmiş oldukları süt tozunu, özellikle ikinci dünya savaşından sonra ellerinde kalan süt tozu fazlasını dünyaya ihraç ederek yoğurdun şu anki yozlaşmış haline gelmesinin de önünü açmıştır.

İşte o dönemde özellikle süt tozunun ülkemize girişi engellenmeli ve süt tozundan kutu sütü üretilmesine izin verilmemeli idi. Tarımla ve çiftçilik ile uğraşan insanımız şu anda köylerde dahi uzun süre dayandığı için marketlerden aldıkları hazır yoğurtları tercih etmektedir.

Ne yazık ki!!! Bir de bunlara , sözde profesör veya uzman olmuş kimi gıda uzmanlarının veya sanatcıların oynadıkları reklamlarda ,basındaki market sütleri ve yoğurtlarını hatta margarinleri övmesi eklenince, eğitimli olsun eğitimsiz olsun,iyi niyeti halk ve sözde bu yalanlara inanabilmekte ve tüketmeğe devam etmektedir.

Diğer bir yanda bir kaç ay önce yoğurt ile ilgili yasa değiştirilmiş ve yoğurdun olması gereken yoğunluk seviyesi serbest bırakılmıştır. Yani artık prebiotiklerinden arındırılmış sulu yoğurt satılacak olsa da yasal olarak bunun karşısında bir engel kalmamıştır. Sözde Avrupa uyum yasaları gereği diye bizim olan yoğurdun kıvamını bozmuş olduk.

Peki buna hataya nasıl engel olabiliriz? ****** marketlerde süt tozu katılarak yapılan sözde “annelerin tercihi” olduğu söylenen yoğurtları almayarak, yoğurdu eskiden olduğu gibi evimizde hazırlayarak ve toplumu, komşumuzu, arkadaşımızı bilinçlendirerek karşı çıkabiliriz..

Atalarımız hep göçer yaşamış hem de yerleşik düzene geçmişti. Yörük kültürünü hala devam ettiren Türk ninelerimizden dinlediğim ,Başöğretmen dedemin ananeme anlattığı, ananeminde bizimle paylaştığı bilgiler doğrultusunda yoğurt mayalama yöntemini nihayet sitemizde uyguladık.

Kültürümüze hizmet etmek adına çalışmaya başlamadan önce oldukça heyecanlı idik. Ninenin ve ananemin anlattıkları bire bire gerçekleşince çok mutlu olduk.

Videoda izlendiği gibi, öncelikle karıncaların yumurtalarının bulunması gerekiyor. Yumurtala larvaların içindeki bazı asidik maddeler süt içinde fermante olarak yoğurt mayasının oluşmasını sağlıyor. 3 gün sonra oluşan maya artık yoğurt mayalamaya hazır hale geliyor. 15 yumurta ile 1 kiloluk süt mayalanıyor. Daha sonra hazırlanan bu yoğurt 30 ayrı haneye dağıtılarak paylaşılabiliyor.

Lezzeti unutmuş olduğumuz yoğurt tadında ve dayanma süresi market yoğurtlarından çok daha uzun. Ve 4 aydır aynı maya ile yoğurt hazırlıyor olsam da maya hala ekşimedi, Kendine has lezzetini koruyor.

Sağlığınız için lütfen gıdalarınızı mümkün olduğunca kendiniz hazırlayın. Ve özellikle gıda yolu ile üzerimizde oynanan sağlık terörüne karşı bilinçlenin. Tüm sevdikleriniz için doğal beslenmeye özen gösterin.

http://annemmutfakta.tv/video/hulya-...mak/index.html

video silinmiş acaba videoyu kaydeden varmı

yalper 26-11-2016 07:28

Karınca yumurtasından yoğurt mayası üretimi - Annem Mutfakta Video burada var. Gerek yumurtaların toplanması, gerek mayalama işlemleri (sütün etrafa saçılması vb) ise bana özensizce, amatörce geldi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024