agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Pancar pekmezi ve pekmezli kabak tatlısı (http://www.agaclar.net/forum/kiler/17880.htm)

Lilium 31-10-2009 14:54

Pancar pekmezi ve pekmezli kabak tatlısı
 
5 Eklenti(ler)
Geleneksel yöntemlerle üretilen pancar pekmezi, üretimin ilk aşaması pancarın hasadı işlemi ile başlamaktadır. Hasat edilen pancarlar
yıkanarak üzerindeki topraklardan arındırılır. Temizlenen pancarlar önçe soyulur daha sonra uzunlamasına ince dilimlere ayrılır.

Dilimlerin ince olması kaynatma işemini kolaylaşırmaktadır. Pancar dilimleri kazanlara doldurulur ve
üzerine kazandan kaynama esnasın da taşmayacak kadar su konulup haşlama işemine başlanır.

Haşlama en az kazanlar kaynamaya başladıktan sanra yaklaşık 3-4 saat kadar devam eder. Haşlama işleminden
sonra kazanlar çuvallara boşaltılır ve süzüntüsü yayvan kazanlara alınır.
Eklenti 113261

Süzüntünün fazla olması içinpiresleme yapılır. Geri kalan posa kısmı tekrar kazanlara geri konur. Bir önceki haşlama süzme ve
presleme işlemi uygulayarak süzüntü bir önceki süzüntünün konulduğu yayvan kazana alınır.
Yayvan kazanlar istenen kıvamın oluşması için kaynatılır. Bu kaynama yaklasık 4-5 saat sürer.
Eklenti 113262

Kaynama işleminin yeterli olduğuna kaynayan süzüntüden bir miktar tabağa alınır ve kaşıkla akışına bakılarak karar verlir.
Pancardan pekmez yapımında pekmez toprağı kullanılmaz.Yaklasık 50 kg pancardan 12-13 kg pancar pekmezi elde edilir.

Kabaklı pekmez kazanı
Eklenti 113263

Hasat
Yıkama
Dilimleme
Posanın Kazanlara Alınması
Haslama
Süzme
Sıkma
Süzüntünün Koyulaştırılması

Pancar pekmezi ve pekmezli kabak tatlısı
Eklenti 112427

Eklenti 112428

Şimdi sizlerin ellerinizi bağlasınlar, benim ayaklarımı ;)

nazlı06 31-10-2009 20:41

Bende istiyorum. Biraz Antakyalıların yaptığı kabak tatlısına benziyor galiba.

Lilium 01-11-2009 16:42

Ben çok seviyorum, komşularım yapmış çok sevdiğimi bildikleri için getirmişler, bizde yapacağız havaların biraz açmasını bekliyoruz.

MeyveliTepe 01-11-2009 16:49

"Pekmez toprağı" denilen malzeme tam olarak nedir? Bilen varsa sevinirim. Yoksa da birlikte tanımlamaya çalışalım.

Güler 01-11-2009 17:40

Bizim köyde de üzüm pekmezi kaynatırlar.
Bir keresinde ben de gittim, izledim.
Önce üzümleri iyice yıkadılar, yıkanan üzümleri temiz bir çuvala doldurup, üzerine iki avuç dolusu pekmez toprağı attılar (sanıyorum bu toprak kireçli bir toprak ki rengi bayağı beyazdı-hatta bu toprağı bizim bahçenin tepeye bakan kısmından kazdılar)
Çuvallara konan bu üzümü toprakla beraber iyice ezdiler.
Daha sonra kazana koyarak bir taşım kaynattılar ve iyice süzülmesini beklediler. Toprak dibe çöktü. Üzerinden kepçe ile yavaşça aldıkları sıvıyı tekrardan kaynatarak pekmez yaptılar.

almira 01-11-2009 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 526086)
"Pekmez toprağı" denilen malzeme tam olarak nedir? Bilen varsa sevinirim. Yoksa da birlikte tanımlamaya çalışalım.

Pekmez toprağı bildiğimiz beyaz Kil'dir.

MeyveliTepe 01-11-2009 18:59

Bu beyaz kil kireç değil sanırım. Köyden birine tarif ettirdiğimde özellikleri kaolin kiline benziyordu. Nasıl anlarız tam olarak ne kili olduğunu?

almira 01-11-2009 20:05

1 Eklenti(ler)
Keşke bir resmini çekmiş olsaydım .Daha iyi anlatabilirdim. Bahsettiğim toprak toroslarda da var. Sanırım ülkemizde bir çok yerde vardır. Özellikle pekmez yapılan bölgelerde mutlaka vardır. Biz beyaz killi toprak diyoruz. Bunun kireçle bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Aynı toprak mantız dediğimiz toprak ocakların yapımında da kullanılıyor. İnternette şöyle bir baktım tam istediğim gibi bir resim bulamadım. Bu resim çok iyi olmasa da biraz yakın.

Lilium 01-11-2009 21:56

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 526086)
"Pekmez toprağı" denilen malzeme tam olarak nedir? Bilen varsa sevinirim. Yoksa da birlikte tanımlamaya çalışalım.

Sevgili MeyveliTepe, Pekmez toprağını pancar pekmezinde kullanılmaz, üzüm pekmezinde kullanırız, yaşlılardan duyduğumuz mayalanması için kullanıldığı.
Toprağı yüzde elli ile doksan arasın da kireçli olan bir beyaz toprak.

Eklenti 112644

Güler 01-11-2009 22:17

Köyde bir de karpuz pekmezi yapıyorlar. Ben de ilk defa duydum.

Nariel 01-11-2009 22:41

Pekmez yapımında kullanılan toprak hakkında bazı bilgiler gönderiyorum, umarım işinize yarar:

"Atık suların arıtılmasında alternatif arıtım yöntemleri her geçen gün artmaktadır. Yapılan çalışmalara ve pratikteki uygulamalarına bakıldığında ilginin uygulanması kolay, ekonomik ve yüksek verime sahip yöntemler üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Çalışmalarımızda Başyayla yöresi
pekmez toprağı olarak bilinen ve pekmez yapımında çöktürme amaçlı olarak kullanılan kalsit ağırlıklı işlem görmemiş toprak numunesi kullanılmıştır. Bu bağlamda yaptığımız çalışmada toprak numunesinin kimyasal yapısı incelenerek arıtmada kullanılabilirliği araştırılmıştır."


...

"Bu çalışmada kullanılan toprak numunesinin alındığı bölge 36o 45’ kuzey enlemi ve 32o 41’ doğu boylamında kalan Karaman ilinin Başyayla ilçesidir. Toprak bölgede bol miktarda bulunmakta ve insanlar tarafından pekmez yapımı işlemlerinde kullanılmaktadır. Temini kolay ve ekonomiktir. Toprağın pekmez yapımında kullanılma amacı, kaynatma sırasında sıcaklık 40 – 50oC olduğunda toprak atarak kazandaki üzüm kırıntı, kabuk ve diğer partiküllerin tabana çökelmesidir. Bu özelliklerinden dolayı, işlem görmemiş toprak numunesinin su ve atık su arıtımında kullanılabilirliği üzerine çalışma yapılmıştır."


Kaynak: DERİ ENDÜSTRİSİ ATIK SULARININ BAŞYAYLA (KARAMAN) YÖRESİ
PEKMEZ TOPRAĞI KULLANILARAK ARITILABİLİRLİKLERİNİN
İNCELENMESİ
Celalettin ÖZDEMİR*, M. Emin ARGUN*, Şükrü DURSUN*,
Mustafa KARATAŞ*, Selim DOĞAN*, Mustafa ALBAYRAK**

MeyveliTepe 01-11-2009 23:47

Sn.Lilium, kireç suda çözünür. Bu kil çözünüyor mu? Bir bardak suda iyice karıştırılıp beklediğinde su bulanık mı kalıyor, yoksa tamamen dibe mi çöküyor? Bir de özgül ağırlığı nasıl? Yani hafif mi, ağır mı?

Lilium 02-11-2009 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 526323)
Sn.Lilium, kireç suda çözünür. Bu kil çözünüyor mu? Bir bardak suda iyice karıştırılıp beklediğinde su bulanık mı kalıyor, yoksa tamamen dibe mi çöküyor? Bir de özgül ağırlığı nasıl? Yani hafif mi, ağır mı?

Sayın MeyveliTepe, kireçli killi bir toprak, tam olarak laboratuar analizleri yok elimizde, büyüklerimizden gördüğümüz gibi uyguluyoruz.
Dediğiniz gibi suda çözünürlülüğünü görmedim, tülbent içine konan toprak kaynayan pekmez kazanının içine konur, çözünür olsaydı tülbentte toprak miktarı azalırdı, azaldığı hiç dikkatimi çekmedi.
Dediklerinizi dikkatli bir şekilde uygulamalı olarak yapacağım.
Bazı kişiler toprağı olduğu gibi bekmezin içine atıyorlarmış, kaynamadan sonra pekmezi süzüp toprak kazanın dibinde kaldığını söylüyorlar.

Lilium 08-11-2009 13:35

Yapımı ile bir kaç resim ekledim başlığa.

alimallah 18-11-2009 15:31

Üzüm pekmezi yapımında kullanılan toprak sadece kimi kalıntıların dibe çökmesi işine yaramaz. Pekmezin "bildiğimiz pekmez" olmasını sağlar. Şayet o toprak kullanılmadan aynı prosedür uygulanırsa, elde edilen pekmez "ekşi pekmez" olur.
Selamlar

borap 09-12-2009 23:26

Pekmez toprağı ??
 
Pekmezde kullanılan ve toprak denilen, maya ? denilen şey BENTONİT tir.
İnternette bilgi var bu konuda.

Lilium 13-10-2013 17:41

5 Eklenti(ler)
Bu yıl komşular ile yaptığımız pancar pekmezi.

Pancarlar süzüldükten sonra suyunun kaynamasına bırakılan kazanlar.

Eklenti 447497

Taşmaması için devamlı karıştırmak gerekiyor.

Eklenti 447498

Pekmezin olgunlaşmaya başladığını gösteriyor.

Eklenti 447499



Eklenti 447500

Eklenti 447501

metinata 13-10-2013 18:42

bildiğimiz şeker pancarımı bu süzülen.
yosa başka bir çeşitmi.
birde süzme işini nasıl yapıyorsunuz o kadar şıra nasıl kaç kilodan çıkıyor.
selamlar

Lilium 13-10-2013 23:11

Evet bildiğimiz şeker pancarı,

Süzme işini tülbent, çuval, ya da kevgir dediğimiz delikli eleklerle süzülür,
50 kilogram pancardan yaklaşık 12-13 kg pekmez çıkar,

Bir çok ürünlerden pekmez yapılır fakat pancar pekmezinin yerini hiç birinin tutacağını sanmıyorum.

sernur 14-10-2013 18:13

Sayın Lilium afiyetle, sağlıkla yersiniz umarım şeker pancarından pekmez hangi bölgelerde yapılıyor,ben hiç duymamıştım.

bahcedenn 14-10-2013 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sernur (Mesaj 1208445)
Sayın Lilium afiyetle, sağlıkla yersiniz umarım şeker pancarından pekmez hangi bölgelerde yapılıyor,ben hiç duymamıştım.

Anadolu'yu pek bilmem ama tüm Trakya'da yapılır.

Lilium 14-10-2013 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sernur (Mesaj 1208445)
şeker pancarından pekmez hangi bölgelerde yapılıyor,ben hiç duymamıştım.

Evet sayın bahcedenn'e bende katılıyorum, hangi bölgelerde yapıldığını bilmiyorum ama şeker pancarı yetiştirilen yerlerde mutlaka yapılıyordur, üstte de bahsettiğim gibi şeker pancarının yerini hiç biri tutmuyor.

cemilsisik 20-01-2020 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 526258)
Sevgili MeyveliTepe, Pekmez toprağını pancar pekmezinde kullanılmaz, üzüm pekmezinde kullanırız, yaşlılardan duyduğumuz mayalanması için kullanıldığı.
Toprağı yüzde elli ile doksan arasın da kireçli olan bir beyaz toprak.

Eklenti 112644

Toprak bulamayanlar bizim oralarda kül ile yaparlar bu işlemi. Bildiğimiz sobadan kalıntı çıkan kül. Kül ile söndürülür üzüm pekmezlerimiz.

Zekoş 20-01-2020 15:00

Pancar pekmezini bizde yapariz yani Çorum' da da yaygın.Her bahcede bulmak mumkün..Kökleri olusuncaya kadar yesil yemek ve böreklerde degerlendiriliyor.Toprak katıldıgını bende duymustum.Onu tadının buruk olmamasi icin katıyorlarmış bildigim kadariyla.Ama her gecen gun yeni birseyler kesfediliyor.Pancarlarin toprakli oyuk kismini bıcakla alip temizce yıkadıktan sonra tadında burukluk hic olmuyor artık;)

Zekoş 20-01-2020 19:23

Yazdıklarımda çeliski oldugunu düsünerekten ilave edeyim toprakli kismini iyice temizledikten sonra da sebze soyacagiyla tamamen soyup kazana atıyoruz..Annemlerin toprak koyduklarina hic şahit olmadim ama bu toprak bahce topragindan cok farkli birsey sanırım😉


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024