agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen Lilium
  • 1 Gönderen bahcedenn

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-10-2009, 15:54   #1
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Pancar pekmezi ve pekmezli kabak tatlısı

Geleneksel yöntemlerle üretilen pancar pekmezi, üretimin ilk aşaması pancarın hasadı işlemi ile başlamaktadır. Hasat edilen pancarlar
yıkanarak üzerindeki topraklardan arındırılır. Temizlenen pancarlar önçe soyulur daha sonra uzunlamasına ince dilimlere ayrılır.

Dilimlerin ince olması kaynatma işemini kolaylaşırmaktadır. Pancar dilimleri kazanlara doldurulur ve
üzerine kazandan kaynama esnasın da taşmayacak kadar su konulup haşlama işemine başlanır.

Haşlama en az kazanlar kaynamaya başladıktan sanra yaklaşık 3-4 saat kadar devam eder. Haşlama işleminden
sonra kazanlar çuvallara boşaltılır ve süzüntüsü yayvan kazanlara alınır.
Name:  Kaynayan su salan pancarlar cuvallara süzülmesi için dolduruluyor.jpg
Views: 15497
Size:  60.1 KB

Süzüntünün fazla olması içinpiresleme yapılır. Geri kalan posa kısmı tekrar kazanlara geri konur. Bir önceki haşlama süzme ve
presleme işlemi uygulayarak süzüntü bir önceki süzüntünün konulduğu yayvan kazana alınır.
Yayvan kazanlar istenen kıvamın oluşması için kaynatılır. Bu kaynama yaklasık 4-5 saat sürer.
Name:  Dolu olan kazan kaynaya kaynaya koyulaşarak tavanın dibinde kalıyor.jpg
Views: 19209
Size:  31.3 KB

Kaynama işleminin yeterli olduğuna kaynayan süzüntüden bir miktar tabağa alınır ve kaşıkla akışına bakılarak karar verlir.
Pancardan pekmez yapımında pekmez toprağı kullanılmaz.Yaklasık 50 kg pancardan 12-13 kg pancar pekmezi elde edilir.

Kabaklı pekmez kazanı
Name:  kabaklı pekmez tavası  daha bir saat kaynaması lazım.jpg
Views: 15834
Size:  34.6 KB

Hasat
Yıkama
Dilimleme
Posanın Kazanlara Alınması
Haslama
Süzme
Sıkma
Süzüntünün Koyulaştırılması

Pancar pekmezi ve pekmezli kabak tatlısı
Name:  Fotoğraf-0003.jpg
Views: 22655
Size:  47.6 KB

Name:  Fotoğraf-0002.jpg
Views: 18994
Size:  43.6 KB

Şimdi sizlerin ellerinizi bağlasınlar, benim ayaklarımı


Düzenleyen Lilium : 08-11-2009 saat 14:32
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2009, 21:41   #2
Ağaç Dostu
 
nazlı06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
Bende istiyorum. Biraz Antakyalıların yaptığı kabak tatlısına benziyor galiba.

nazlı06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 17:42   #3
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Ben çok seviyorum, komşularım yapmış çok sevdiğimi bildikleri için getirmişler, bizde yapacağız havaların biraz açmasını bekliyoruz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 17:49   #4
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
"Pekmez toprağı" denilen malzeme tam olarak nedir? Bilen varsa sevinirim. Yoksa da birlikte tanımlamaya çalışalım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 18:40   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Bizim köyde de üzüm pekmezi kaynatırlar.
Bir keresinde ben de gittim, izledim.
Önce üzümleri iyice yıkadılar, yıkanan üzümleri temiz bir çuvala doldurup, üzerine iki avuç dolusu pekmez toprağı attılar (sanıyorum bu toprak kireçli bir toprak ki rengi bayağı beyazdı-hatta bu toprağı bizim bahçenin tepeye bakan kısmından kazdılar)
Çuvallara konan bu üzümü toprakla beraber iyice ezdiler.
Daha sonra kazana koyarak bir taşım kaynattılar ve iyice süzülmesini beklediler. Toprak dibe çöktü. Üzerinden kepçe ile yavaşça aldıkları sıvıyı tekrardan kaynatarak pekmez yaptılar.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 19:37   #6
Ağaç Dostu
 
almira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-02-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 1,522
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
"Pekmez toprağı" denilen malzeme tam olarak nedir? Bilen varsa sevinirim. Yoksa da birlikte tanımlamaya çalışalım.
Pekmez toprağı bildiğimiz beyaz Kil'dir.

almira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 19:59   #7
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Bu beyaz kil kireç değil sanırım. Köyden birine tarif ettirdiğimde özellikleri kaolin kiline benziyordu. Nasıl anlarız tam olarak ne kili olduğunu?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 21:05   #8
Ağaç Dostu
 
almira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-02-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 1,522
Galeri: 4
Keşke bir resmini çekmiş olsaydım .Daha iyi anlatabilirdim. Bahsettiğim toprak toroslarda da var. Sanırım ülkemizde bir çok yerde vardır. Özellikle pekmez yapılan bölgelerde mutlaka vardır. Biz beyaz killi toprak diyoruz. Bunun kireçle bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Aynı toprak mantız dediğimiz toprak ocakların yapımında da kullanılıyor. İnternette şöyle bir baktım tam istediğim gibi bir resim bulamadım. Bu resim çok iyi olmasa da biraz yakın.

Eklenen Resimler
 
almira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 22:56   #9
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
"Pekmez toprağı" denilen malzeme tam olarak nedir? Bilen varsa sevinirim. Yoksa da birlikte tanımlamaya çalışalım.
Sevgili MeyveliTepe, Pekmez toprağını pancar pekmezinde kullanılmaz, üzüm pekmezinde kullanırız, yaşlılardan duyduğumuz mayalanması için kullanıldığı.
Toprağı yüzde elli ile doksan arasın da kireçli olan bir beyaz toprak.

Name:  Beyaz toprtak.jpg
Views: 9707
Size:  16.6 KB

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 23:17   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Köyde bir de karpuz pekmezi yapıyorlar. Ben de ilk defa duydum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 23:41   #11
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Galeri: 236
Pekmez yapımında kullanılan toprak hakkında bazı bilgiler gönderiyorum, umarım işinize yarar:

"Atık suların arıtılmasında alternatif arıtım yöntemleri her geçen gün artmaktadır. Yapılan çalışmalara ve pratikteki uygulamalarına bakıldığında ilginin uygulanması kolay, ekonomik ve yüksek verime sahip yöntemler üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Çalışmalarımızda Başyayla yöresi
pekmez toprağı olarak bilinen ve pekmez yapımında çöktürme amaçlı olarak kullanılan kalsit ağırlıklı işlem görmemiş toprak numunesi kullanılmıştır. Bu bağlamda yaptığımız çalışmada toprak numunesinin kimyasal yapısı incelenerek arıtmada kullanılabilirliği araştırılmıştır."


...

"Bu çalışmada kullanılan toprak numunesinin alındığı bölge 36o 45’ kuzey enlemi ve 32o 41’ doğu boylamında kalan Karaman ilinin Başyayla ilçesidir. Toprak bölgede bol miktarda bulunmakta ve insanlar tarafından pekmez yapımı işlemlerinde kullanılmaktadır. Temini kolay ve ekonomiktir. Toprağın pekmez yapımında kullanılma amacı, kaynatma sırasında sıcaklık 40 – 50oC olduğunda toprak atarak kazandaki üzüm kırıntı, kabuk ve diğer partiküllerin tabana çökelmesidir. Bu özelliklerinden dolayı, işlem görmemiş toprak numunesinin su ve atık su arıtımında kullanılabilirliği üzerine çalışma yapılmıştır."


Kaynak: DERİ ENDÜSTRİSİ ATIK SULARININ BAŞYAYLA (KARAMAN) YÖRESİ
PEKMEZ TOPRAĞI KULLANILARAK ARITILABİLİRLİKLERİNİN
İNCELENMESİ
Celalettin ÖZDEMİR*, M. Emin ARGUN*, Şükrü DURSUN*,
Mustafa KARATAŞ*, Selim DOĞAN*, Mustafa ALBAYRAK**

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2009, 00:47   #12
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn.Lilium, kireç suda çözünür. Bu kil çözünüyor mu? Bir bardak suda iyice karıştırılıp beklediğinde su bulanık mı kalıyor, yoksa tamamen dibe mi çöküyor? Bir de özgül ağırlığı nasıl? Yani hafif mi, ağır mı?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2009, 16:23   #13
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.Lilium, kireç suda çözünür. Bu kil çözünüyor mu? Bir bardak suda iyice karıştırılıp beklediğinde su bulanık mı kalıyor, yoksa tamamen dibe mi çöküyor? Bir de özgül ağırlığı nasıl? Yani hafif mi, ağır mı?
Sayın MeyveliTepe, kireçli killi bir toprak, tam olarak laboratuar analizleri yok elimizde, büyüklerimizden gördüğümüz gibi uyguluyoruz.
Dediğiniz gibi suda çözünürlülüğünü görmedim, tülbent içine konan toprak kaynayan pekmez kazanının içine konur, çözünür olsaydı tülbentte toprak miktarı azalırdı, azaldığı hiç dikkatimi çekmedi.
Dediklerinizi dikkatli bir şekilde uygulamalı olarak yapacağım.
Bazı kişiler toprağı olduğu gibi bekmezin içine atıyorlarmış, kaynamadan sonra pekmezi süzüp toprak kazanın dibinde kaldığını söylüyorlar.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2009, 14:35   #14
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Yapımı ile bir kaç resim ekledim başlığa.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2009, 16:31   #15
Ağaç Dostu
 
alimallah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 106
Üzüm pekmezi yapımında kullanılan toprak sadece kimi kalıntıların dibe çökmesi işine yaramaz. Pekmezin "bildiğimiz pekmez" olmasını sağlar. Şayet o toprak kullanılmadan aynı prosedür uygulanırsa, elde edilen pekmez "ekşi pekmez" olur.
Selamlar

alimallah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2009, 00:26   #16
KBY
 
borap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Galeri: 2
Pekmez toprağı ??

Pekmezde kullanılan ve toprak denilen, maya ? denilen şey BENTONİT tir.
İnternette bilgi var bu konuda.

borap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2013, 18:41   #17
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Bu yıl komşular ile yaptığımız pancar pekmezi.

Pancarlar süzüldükten sonra suyunun kaynamasına bırakılan kazanlar.

Name:  Resim 009.jpg
Views: 2515
Size:  34.1 KB

Taşmaması için devamlı karıştırmak gerekiyor.

Name:  Resim 001.jpg
Views: 2489
Size:  35.0 KB

Pekmezin olgunlaşmaya başladığını gösteriyor.

Name:  Resim 007.jpg
Views: 2938
Size:  27.7 KB



Name:  Resim 006.jpg
Views: 2502
Size:  31.2 KB

Name:  Resim 004.jpg
Views: 2776
Size:  40.2 KB

Muda beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2013, 19:42   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 153
bildiğimiz şeker pancarımı bu süzülen.
yosa başka bir çeşitmi.
birde süzme işini nasıl yapıyorsunuz o kadar şıra nasıl kaç kilodan çıkıyor.
selamlar

metinata Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 00:11   #19
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Evet bildiğimiz şeker pancarı,

Süzme işini tülbent, çuval, ya da kevgir dediğimiz delikli eleklerle süzülür,
50 kilogram pancardan yaklaşık 12-13 kg pekmez çıkar,

Bir çok ürünlerden pekmez yapılır fakat pancar pekmezinin yerini hiç birinin tutacağını sanmıyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 19:13   #20
Ağaç Dostu
 
sernur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 237
Sayın Lilium afiyetle, sağlıkla yersiniz umarım şeker pancarından pekmez hangi bölgelerde yapılıyor,ben hiç duymamıştım.

sernur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 20:06   #21
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sernur Mesajı Göster
Sayın Lilium afiyetle, sağlıkla yersiniz umarım şeker pancarından pekmez hangi bölgelerde yapılıyor,ben hiç duymamıştım.
Anadolu'yu pek bilmem ama tüm Trakya'da yapılır.

sernur beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 23:51   #22
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sernur Mesajı Göster
şeker pancarından pekmez hangi bölgelerde yapılıyor,ben hiç duymamıştım.
Evet sayın bahcedenn'e bende katılıyorum, hangi bölgelerde yapıldığını bilmiyorum ama şeker pancarı yetiştirilen yerlerde mutlaka yapılıyordur, üstte de bahsettiğim gibi şeker pancarının yerini hiç biri tutmuyor.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2020, 12:21   #23
Ağaç Dostu
 
cemilsisik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 169
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sevgili MeyveliTepe, Pekmez toprağını pancar pekmezinde kullanılmaz, üzüm pekmezinde kullanırız, yaşlılardan duyduğumuz mayalanması için kullanıldığı.
Toprağı yüzde elli ile doksan arasın da kireçli olan bir beyaz toprak.

Eklenti 112644
Toprak bulamayanlar bizim oralarda kül ile yaparlar bu işlemi. Bildiğimiz sobadan kalıntı çıkan kül. Kül ile söndürülür üzüm pekmezlerimiz.

cemilsisik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2020, 16:00   #24
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 805
Galeri: 4
Pancar pekmezini bizde yapariz yani Çorum' da da yaygın.Her bahcede bulmak mumkün..Kökleri olusuncaya kadar yesil yemek ve böreklerde degerlendiriliyor.Toprak katıldıgını bende duymustum.Onu tadının buruk olmamasi icin katıyorlarmış bildigim kadariyla.Ama her gecen gun yeni birseyler kesfediliyor.Pancarlarin toprakli oyuk kismini bıcakla alip temizce yıkadıktan sonra tadında burukluk hic olmuyor artık

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2020, 20:23   #25
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 805
Galeri: 4
Yazdıklarımda çeliski oldugunu düsünerekten ilave edeyim toprakli kismini iyice temizledikten sonra da sebze soyacagiyla tamamen soyup kazana atıyoruz..Annemlerin toprak koyduklarina hic şahit olmadim ama bu toprak bahce topragindan cok farkli birsey sanırım😉

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024