agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Domates (konserve, kurutma, sos) (http://www.agaclar.net/forum/kiler/1551.htm)

malina 12-07-2006 18:56

Domates (konserve, kurutma, sos)
 
Domatesi kışa hazırlama yolları :)

memet 13-07-2006 11:57

gün kavurması domates
 
iri domateslerin kabukları soyulur.
ceviz iriliğinde doğranır çekirdekleri ayıklandıktan sonra..biraz süzgeçte bekletirir. suyu aksın..

tuzla harmanlanır güneşte kurumaya bırakılır.karıştırılarak.
normal salçadan farklı tatta içinde parçacıklar olan bir salça olur .
yapımı daha kolay yemeklerde de farklı bir tat oluyor..

Mine Pakkaner 19-07-2006 15:26

Gün kurusu domatesi evde kendi kullanımınız için üretmek istiyorsanız kurutmaya uygun domatesler (sert, etli, salçalık, kuru maddesi yüksek çeşitler) seçmelisiniz. Domatesi dörde bölüp tuzlayıp güneşe serersiniz. Domatesi önce sirkeye batırıp sonra tuzlayarak bu işlemi yapmanız da mümkün. Tercih sizin. :)

memet 19-07-2006 15:40

mine hanım sizin tarifiniz hani sonradan ipe dizilen domatesler var onlar mı oluyor.sizinkini okuyunca benim tarifimi tamda anlaşılır yazmadığımı düşündüm.
benim tarifimde kapta kalmalı domatesler çünkü salça olacak aslında.
içinde domateslerin parçalar halinde olduğu bir salça

Mine Pakkaner 19-07-2006 16:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet
mine hanım sizin tarifiniz hani sonradan ipe dizilen domatesler var onlar mı oluyor.sizinkini okuyunca benim tarifimi tamda anlaşılır yazmadığımı düşündüm.
benim tarifimde kapta kalmalı domatesler çünkü salça olacak aslında.
içinde domateslerin parçalar halinde olduğu bir salça

Memet bunu ipe dizmiyorsun da yayılı olarak kurutuyorsun. Yalnız diğer yüzünü de çevirmen gerek.Hafif kurumalı olunca, yani dizilecek hale gelince ipe de alabilirsin.

malina 19-07-2006 16:32

Bir de kuru domatesin yağlısı var. O tümüyle kuruduktan sonra mı yağa konuyor?

Mine Pakkaner 19-07-2006 16:44

Evet iyice kuruduktan sonra yağa konuyor, istenirse baharatlar da, balsamik sirke de yağa ekleniyor.

memet 19-07-2006 16:57

salça sohbetine derinleştik iyice ,bazen küfleniyor bizim salçalar bazen küflenmiyor.nedenini bilemiyoruz çarede bulamıyoruz..üstüne yağ dökmekte bir derece etkili oluyor.

Mine Pakkaner 19-07-2006 17:13

Hava ile teması kesmeniz gerek.Saklarken mutlaka tuzla ve yağla karıştırın, üzerini de yağla örtün.Tuz antiseptik görevi yapıyor. Tuzlamazsanız küflenmeyi önleyemezsiniz. :)

nilgunarpat 19-07-2006 18:08

Mine Hanım her zamanki gibi doğru bilgilendiriyor bizi.Ufacık bir öneri de benden,salçanın küflenmemesi için kavanozdan alırken kullandığımız kaşığın temiz ve kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Burada temizden kastım,pişirme esnasında kullanılmayan kuru bir kaşık tabiiki. Selam ve sevgiler ..

Mine Pakkaner 20-07-2006 00:12

Domates Konservesi,Ketçap
 
Domates Konservesi

Olgun, beresiz, çatlak olmayan domatesler seçilir. Bol suda iyice yıkanır. İp fileye konarak sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir.

Küçükleri bütün, büyükleri 2-3 parçaya ayrılır. şırası ile birlikte kavanozlara doldurulur (Kavanoz ve kapakları iyice yıkaynıp, 5-10 dakika sterilize edilmiş olmalıdır). Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Havası çıkarılır. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır.

Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda 45 dakika pastörize edilir. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar serin, kuru ve cereyansız yere kaldırılır.

Ketçap yapımı

Ketçap yapımıcı gerekli malzemelr; 6 kg. olgun domates, 3 adet orta boy soğan, 8-10 adet kırmızı sivri biber (acı), 5-6 adet dolmalık kırmızı biber, 2 yemek kaşığı sirke, 1,5 yemek kaşığı kırılmış tarçın, 1 yemek kaşığı tane karanfil, 3 diş iyice dövülmüş sarmısak, 1 tatlı kaşığı şeker, 2,5 tatlı kaşığı tuz.

Dometesler iyice yıkanır. Sap yerleri kesilir. Küçük küçük doğranır. Soğanlar soyulup, ince ince domateslerin üzerine doğranır. Acı ve tatlı biberler yıkanır. Sap yerleri ve tohumları ayrılır, ince ince doğranır.

Domates, soğan ve biberler hepsi ezilecek hale gelinceye kadar kaynatılır (ara sıra karıştırılır). Karışım değirmenden geçirilir. Değirmenden geçirilen karışımın içine bir tülbent içine bağlanmış olan tarçın, karanfil ve döğülmüş sarmısak katılır. Bu baharatlı karışım yarı yarıya azalıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır. İçine şeker, sirke, tuz konur. Kuvvetli ateşte istenilen koyuluğa gelinceye kadar kaynatılır. Temiz kavanozlara doldurulur (sıcak, sıcak). Ağızları kurulanıp, kapatılır.

Not: Baharatın toz halinde kullanılmaması gerekir. Toz baharat ketçapın rengini karartır.
Kaynak:
Alıntı: Karışık turşu, domates konservesi ve ketçap yapımı
Aynur ÇETİNKAYA
Ev Ekonomisi Tek.

erkolgencer 27-07-2006 12:04

Domatesli-Acı Biberli-Salatalıklı Turşu-sos
 
Domatesleri ikiye bölüp rendeleyin, çekirdeklerini ince bir elekten geçirip ayırırsanız daha iyi olur. Sonra küçük (atom) acı biber ve minik salatalıklar (adını hatırlayamadım) ekleyin. Sirke **** üzüm suyu ekleyin. Tuz ve Sarmısak katın. Çok az miktarda da sıvı yağ ekleyin. Domatesin suyu olduğu için su eklemeye gerek yok. İçindeki malzemelerin oranını siz hangisini daha çok seviyorsanız ona göre ayarlayabilir veya biber-salatalık ikilsinden birini **** hiç birini katmayabilirsiniz. 15-20 gün sonra (Ortamın ısısına bağlı) Turşu-sos tadında bir yiyecek elde edeceksiniz.

erkolgencer 27-07-2006 12:14

Belkide malina'nın o kabukları salça yapmaya ihtiyacı yok ama bu sitenin baş aktörüde herhalde öyle davranmalıydı, doğaya ve bitkilere saygı hiç ihtyacı olmayan birisinin bişeyleri değerlendirme kaygısında gizli...

eskimo 28-07-2006 13:02

KAHVALTILIK SOS:
dometesler rendeleniyor,
kırmızı biberler rondodan geçiriliyor,
patlıcanlarda soyulup küçük küçük doğranıp
tuzu eklenerek
hepsi bir tencerede, kısık ateşte uzun süre pişiriliyor.
kavanoza konup buzdolabında saklanıyor.
lezzetli bir sos.

DOMATES SUYU TURŞUSU:
domatesler rendelenip suyu süzgeçten geçiriliyor
bir kapta ayıklanmış sarımsakları(doğramadan)
ve dometesleri kaya tuzu ile karıştırıp kavanozlara dolduruluyor.
turşu olarak yeniyor.
not:bu karışıma dometes ilacı denen bir şeyde katıyorlar(strik asit sanırım)
ama annem bu ilacı katmadan yapardı.

MENEMEN HARCI:
sivri biberler yağda kavrulup
üzerine doğranmış domates eklenir piştikten sonra
sıcakken kapağı sıkıca kapanır.
kışın menemen yapmak için kullanılır
not:biraz turşu kokuyor **** bana öyle geliyor.

malina 28-07-2006 18:39

Alıntı:

not:bu karışıma dometes ilacı denen bir şeyde katıyorlar (strik asit sanırım)
ama annem bu ilacı katmadan yapardı.
1 litrelik kavanoza 1 adet aspirin koyarak, aynı etkiyi elde etmek mümkün...

cemada 14-08-2006 14:10

sevgili eski kayınvalidem (SEK) -ondan zaman zaman bahsedeceğim için bu kısaltmayı kullanacağım artık. gerçi SEK beni daha da kısaltır ve sadece o derdi:)- benzerini farklı bir yöntemle yapardı. kaynattıktan sonra hemen kavanoza koyar, üzerine biraz zeytinyağı ekler, ağzını sıkıca kapatır ve kavanozu suyun içinde soğuyana kadar bekletirdi. oda sıcaklığında hiç bozulmadan 7 ay bile kalırdı. buzdolabında ise bir yıl kullanırdık. eski işyerimde bunları bolca tükettim. SEK bir sene daha yaptıktan sonra bu işten vazgeçti:)

Ful Sokağı 22-08-2006 13:44

Turşu-Sos
 
Çok güzel bir konu açılmış, ben de yemiştim tadını tarif edemem, yalnız sanırım kornişon salatalık demek istediniz onun yerine küçük lahana parçaları vardı. Ben de tarifini arayıp duruyordum. Tarifini biraz daha ayrıntılı yazabilir misiniz? Birkaç ölçü olsa elimizde daha kolay yaparız diyelim ki bir litrelik bir kavanoz için ne kadar malzeme, sirke, yağ vb gerekir.Selamlar

Müjgan 15-09-2006 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Hava ile teması kesmeniz gerek.Saklarken mutlaka tuzla ve yağla karıştırın, üzerini de yağla örtün.Tuz antiseptik görevi yapıyor. Tuzlamazsanız küflenmeyi önleyemezsiniz. :)


Eğer salçaya küflenmesin diye yağ koyarsanız, yağ oksitlendiği için, o güzelim kırmızı renk, koyu kırmızıdan, zaman içinde kahverengine doğru değişiyor ve bittabii tadı da bozuluyor.

Mahmut Leventoğlu 02-11-2006 16:33

Kış için domates
 
Biz her yaz Yalakderede bahçemizden **** çevreden aldığımız domatesler den domates suyu yaparız ve bütün kış kullanırız. Fakat sağlık açısından hiç araştırmadık.

Şöyle : Domatesleri rondodan geçiriyoruz. 1Kg için 1 aspirini ezerek karıştırıyoruz. Sonra mutlaka ağzı geniş meyve suyu şişelerine dolduruyoruz. Üzerine 2 parmak kadar ayçiçek yağı koyup ağzını sıkı sıkı kapatıyoruz. Serin ve gölge bir yerde saklayıp kış boyu salça yerine domates suyu kullanıyoruz. Şimdi soruyorum bu sağlığa aykırı mı değilmi?

memet 04-11-2006 20:58

bunu hep yaparlar bilirim, bugüne kadar sağlığa sakıncalı bir yanı olduğunu duymadım..
Aspirin allerjisi yoksa tabi..
Aspirin yerine eczaneden alınan bir ilaç da kullanılıyor..

Mahmut Leventoğlu 04-11-2006 21:34

Teşekkürler memet dostum sağol.
Bak birşey daha tarif edeyim
Domatesi rondodan geçirip bir taşımlık kaynatıyoruz, patlıcanları küp küp doğrayıp kızartıp domatesle karıştırıyoruz bu karışıma bir baş sarmısak ayıklayıp rendeliyoruz birde yeşil acı biberleri rondodan geçirip hep birlikte kaynatıyoruz ( yeteri kadar tuz atmak gerekiyor) Bu karışımı ağzı dar kavanozlara **** meyve suyu şişelerine kaynar kaynar doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp soğuk su dolu leğene ters kapatıyoruz. Soğuyunca serin yerde **** buz dolabında saklıyoruz. Acı sevenler ister meze olarak kullanın ister makarna üstü sos olarak kullanın afiyet olsun.

bahcıvan 04-11-2006 22:50

Sitede gezerken arkadaşlardaki çiçeklere iç geçiriyordum. Şimdi birde tarifler çıktı bol acılı. Bu bölüm biraz sakıncalı galiba insanın azı sulanıyor canı çekiyor yahu :)

Mine Pakkaner 05-11-2006 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu
Şöyle : Domatesleri rondodan geçiriyoruz. 1Kg için 1 aspirini ezerek karıştırıyoruz. Sonra mutlaka ağzı geniş meyve suyu şişelerine dolduruyoruz. Üzerine 2 parmak kadar ayçiçek yağı koyup ağzını sıkı sıkı kapatıyoruz. Serin ve gölge bir yerde saklayıp kış boyu salça yerine domates suyu kullanıyoruz.

Buna şişe salçası deriz.Elbette ki robottan değil de rendeden geçirerek anneannem senelerce yaptı.Tadına doyum olmaz. İzmir'de yöresel ağızla şişe domatı da denir. Aspirini az gelmişse dolapta patlar, heryana saçılır, ha babbam de babam temizle. Kabus gibi olur:)

malina 05-11-2006 19:06

Aspirinli domatesi, arnavut biberlerini turşu yapmak için de kullanabilirsiniz. Kavanoza biberleri doldurun. İçine asririnli domates karışımını dökün. Turşudan daha iyi oluyor, suyunu(!) da sos yerine yiyorsunuz... :)

Mahmut Leventoğlu 10-11-2006 07:01

Merhaba Mine hanım . Dün akşam yedek buzdolabında sakladığımızı 'ŞİŞE DOMAT' lardan biri patladı . İnanılmaz birşey. 10 yıldır hep yaparız ilk kez böyle birşey yaşadık. İçi kırmızı bir buzdolabı düşünün evde kıyamet kopuyor.Kabahat hemen bana yüklendi dolayısı ile temizlemekte. Kızlar anneden taraf oluverdiler bir anda .Allahtan kapalı arka balkonda idi dolap şişeleri boşaltıp taktım hortumu şarıl şarıl yıkadım dolabı,şişeleri,balkonu. Hepsinin kapaklarını tekrar kontrol edip sıkılaştırdım Hepsini tek tek poşetlere koyup bağladım sıkıca bakalım ne olacak? Şişe domat hikayesini paylaşayım dedim.Selamlar

malina 10-11-2006 10:03

Doldurma yüksekliğinden kaynaklanıyor olabilir mi?

Mahmut Leventoğlu 10-11-2006 10:13

Galiba aspirin ölçüsünde bir yanlışlık yaptım **** domateslerin cinsinden kaynaklandı.

agola 05-04-2007 13:06

selam arkadaşlar..domatesle ilgili herşey deniyor fakat...burda salçadan başka birşey konuşulmamış...domat nasıl yetiştirilir,hangi havayı sever,neyi sevmez filan bilgilerine gerek yok galiba....haklısınız...

Mahmut Leventoğlu 05-04-2007 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agola (Mesaj 92385)
selam arkadaşlar..domatesle ilgili herşey deniyor fakat...burda salçadan başka birşey konuşulmamış...domat nasıl yetiştirilir,hangi havayı sever,neyi sevmez filan bilgilerine gerek yok galiba....haklısınız...

Sevgili agola hoşgeldiniz.
İlk mesajınızda forum kurallarını takip etmediğiniz anlaşılıyor. Lütfen forum kullanma klavuzunu izleyerek önce kendinizi tanıtınız. Daha sonra yine forumda domatesle ilgili herşeyi bulacaksınız.

nevsune 29-07-2007 12:10

Yazın ortasını geçtik. Eli kulağındadır, yakında kış gelir. Yumurta domatesin çıkmasıyla, kış hazırlıklarına başladım.

Pazardan almış olduğum yumurta domatesleri kurumaları için güneşe bıraktım. Bu sıcaklarda kısa sürede kuruyacağa benzer.

Ben daha önceleri kuruttuğum domateslerin rengini hiç beğenmezdim, kahverengiye çalardı. Geçen yıl, annemin komşusu olan Adana'lı bir hanımdan bir püf noktası öğrendim. Domatesleri istediğiniz büyüklükte kestikten ve tuzladıktan sonra sıcak fırında 3-4 dakika bekletip ardından güneşte kurumaya bırakıyorsunuz. Geçen yıl uyguladım, sonuç gayet iyi idi. Rengi tam kırmızı, ekşiliği gayet iyi idi.

Kuru domatesin yemeklerin dışında bir kullanımı da, sıcak suda biraz bekletip açılmalarını sağladıktan sonra, zeytinyağ, nar ekşisi(veya isteğe göre limon, sirke) ve olmazsa olmaz sarımsak üçlüsünde meze olarak veya sabah kahvaltılarında çeşit olarak yemektir. Sarımsak kokmak istemeyenler için artık her türlü koku giderici var nasılsa;) .


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024