agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni48Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2009, 09:33   #121
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Sn. Gülgül kuru kayısım var. Tarif alabilirmiyim?.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 14:15   #122
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Dün yaptığım çilek reçelim. Ama ne yazık ki sevgili hassoman'ın tereyağlı tarifini az önce gördüğüm için bu reçel tereyağsız. Haftaya iki kilo daha yapmayı düşünüyorum. Onu mutlaka tereyağı ile yapacağım.

Eklenen Resimler
    
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2009, 13:49   #123
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Sn.malbman reçeller müthiş güzel görünüyorlar. Afiyet olsun. Ellerinize sağlık.

Forumda ki tavsiyeler üzerine,

Saf, renksiz elma suyu ile çilek reçelini denedim
Hiç tavsiye etmiyorum kimseye.
Çileklerin rengi tamamen suyuna geçti. Çilekler ise rengi solmuş ağarmış haşlanmış gibiydi. Hoşaf olarak tüketilir ancak.
Bu hafta tekrar çilek alarak, şeker ile yaptım.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2009, 23:43   #124
Ağaçsever
 
fahriye07's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 86
selam ben sizlere burdur iline ait yeşil kabak reçelinin tarifini veriyorum ,denerseniz memnun kalırsınız 2kilo yeşil veya koyu yeşil kabak 1.5kilo şeker limon suyu yapılışı kabakların kabuklarını soyun ,rendenin iri tarafı ile bütün kabakları rendeleyin büyük bir legene rendelenmiş kabakları katın üzerine su ile doldurun bol suyun içindeyıkayın avcunuza alarak bütün kabakların suyunu sıkın hiç suları kalmayacak şekilde olacak büyük bir çukur kaseye suyunu sıkılmış kabakları iyice bastırarak kaseyi ağzına kadar doldurun ,büyük bir tencereye kabakları koyun yine aynı kaseye 2 kase dolusu şeker dökün, ateşe koyun kaynamaya başlayınca limon suyunu koyun reçelin kıvamıoluşmaya başlayınca koyulur reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır ,reçel kıvamı şöyle anlarız çok kaynayınca reçelden biraz tabağa alırız koyulaşıp ağdası kıvrışmaya başlar reçel olmuş demektir ,reçel olunca içine itenirse kabukları soyulmuş badem konur afiyet olsun. ölçü olarak 1 kase kabak rendesi 2 kase şeker arzuya göre ölçü artırılır.

fahriye07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2009, 23:36   #125
Ağaç Dostu
 
4.tekilkişi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: İstanbul/Büyükçekmece
Mesajlar: 204
Bu siteye olan saygım bir kat daha arttı. Annem yanıma geldi: "Senin şu siteye bak bakalım patlıcan reçeli nasıl yapılıyormuş?" dedi. Her şey hakkında bilgi bulabiliyoruz neredeyse, demiştim de günün birinde. Ama patlıcan reçeli! İlk defa duyuyordum. Kardeşim de orda olmaz heralde, Google'da arama yap dedi. Annemin inancını sarsmayayım dedim. Zaten agaclar.netteydim. Arama yaptım ve buldum. Çok yaşayın emi

4.tekilkişi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 20:29   #126
Ağaç Dostu
 
Gülbeşeker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2008
Şehir: VAN
Mesajlar: 367
bahçelerdeki renk renk aşı güllerinden gül reçeli yapılırmı

Gülbeşeker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 22:07   #127
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Sarı erik reçeli yaptım

5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su kaynatılır. İçine ince doğranmış sarı erikler katılır. Koyu kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Kaynarken çıkan köpükler tahta bir kaşık yardımıyla alınır.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 15:58   #128
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
İncir Reçeli

Bu reçel tarifi anneannem ve babaennemden anneme, annemden de bana geçmiş bir tariftir sizlerle paylaşmak istiyorum. Reçellik inciri pazardan alabileceğiniz gibi eğer aşılanmamış incir ağacınız ( affınıza sığınarak yazıyorum yani piç inciriniz) varsa onun meyveleri ya da aşılı incirinizin ilk tutan ve ağacın altına düşen ham incirleri toplanır.
İyice yıkanır.
Yeşil kabukları alacalı olacak şekilde soyulur.
Kaynar suya atılıp yumuşayıncaya kadar beklenir.
Yumuşadığında soğuk su dolu bir tencereye konup bir saat beklenir.
Bu sürenin sonunda herbirinin içinde ki suyu tek tek yavaşça sıkarak çıkartılır.
Ayrı bir yerde 1 kg incire 1 litre su+1 kg şeker kaynatılır, kaynar kaynamaz suları sıkılmış ve süzülmüş incirler kaynayan şerbete atılır.
Yarım saat kadar sonra 1 yemek kaşığı limon suyu eklenir.
1-2 taşım sonra altı kapatılır.
Sıcakken kavanoza konulur.
Afiyet olsun.

Eklenen Resimler
 
milaca2010 beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 16:20   #129
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Kuru Kayısı Reçeli ( Kireç kullanılarak)

Gene nesillerden beri gelen bir reçel tarifimi sizlerle paylaşıyorum.
Orta boy, içi yumuşak olmayan kuru kayısıalr seçilir.
Ayrı bir yerde 2 kepçe sönmüş 1-2 litre suya konulup ezilir, durulunca ( kireçler altta kalsın ) suyu kepçe ile tencereye alınır.
Kayısılar bu karışımda 5-6 saat bekletilir.
Bu süre geçince kireçli sudan çıkarılarak iyice yıkanır.
1 kg kayısıya 2 kg şeker ve 2 litre su eklenir ve kaynatılır.
Reçel olmaya yakın beyazlatılmış badem eklenir yarım saat de birlikte kaynar.
Sonra reçelin altı kapatılır sıcakken kavanozlara konulur.
Afiyet olsun.

Eklenen Resimler
 
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 16:30   #130
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Kabak reçeli ( Kireç kullanılarak)

Gene nesillerden beri gelen bir reçel tarifim daha.
Bazı yörelerde '' Maraba Kabağı'' da denen reçellik kabak alınır. Alırken dikkat edilecek konu çok sert olmasın, kabuğu tırnağınız batacak sertlikte olmalı. İyice soyulup ufak urak doğranır.
Ayrı bir yerde 2 kepçe sönmüş 1-2 litre suya konulup ezilir, durulunca ( kireçler altta kalsın ) suyu kepçe ile tencereye alınır.
Kabaklar bu karışımda ( sıvı kabakların üstüne çıkacak kadar olmalı) bir gece bekletilir.
Sabaha kabaklar taş gibi olacaktır. Kireçli sudan çıkarılarak iyice yıkanır.
2 kg kabağa 3 kg şeker ve 3 litre su şeklinde düşünülerk su ve şeker tencerede kaynar kaynamaz kabak eklenir. Kısık ateşte 3-4 saat içinde kabak içine şerbeti iyice çekmiş ve yumuşamış hale gelecektir. Bu aşamaya gelince 1 limon suyu eklenir. 1-2 taşım sonra reçeliniz hazırdır.
İstenirse reçel olmaya yakın beyazlatılmış badem eklenir yarım saat de birlikte kaynar.
Sonra reçelin altı kapatılır sıcakken kavanozlara konulur.
Afiyet olsun.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 16:54   #131
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
biraz geç ama ....eline sağlık....kayısı zamanı

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 17:01   #132
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
buda güzel

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 16:58   #133
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Teşekkürler. Yakında bir tarif daha ekleyeceğim.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2009, 08:55   #134
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Karadut / Böğürtlen Reçeli

Yakında demişim ama ancak şimdi ekleyebiliyorum.
Biz karaduttan yaptık ama aynı tarif böğürtlen için de geçerli: Karadut toplanır. Bu oldukça zahmetli bir iştir ayrıca toplama işlemi bittiğinde mutlaka duş almanız gerekir öyle ellerinizi yıkamakla kurtulamazsınız. Benim size önerim elinize minik bir makas alıp ulaşabildiklerinizin saplarını makasla kesmenizdir.
Neyse 1 kg karaduta 2 kg şeker konulup bir gece bekletilir. Sabah olduğunda kaynatılır, reçel olduğunda bu ölçüye göre 1 çay kaşığı limon tuzu konulup 1-2 taşım daha getirilir. Reçeliniz hazır.
Afiyet olsun.

Eklenen Resimler
  
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2009, 08:59   #135
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Dutun reçel olmadan önceki hali:

Eklenen Resimler
 
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2009, 21:52   #136
Yeni Üye
 
kazdağlı-çiçek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2008
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 11
merhaba ben altınoluktayım,burası zeytin cenneti ama reçelini yapmasını bilmiyorum,beni aydınlatacaklara şimdiden teşekkür ederim.

elfeliff beğendi.
kazdağlı-çiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 10:41   #137
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Dün turunç reçeli yaptık çok nefis oldu. Limon reçeli yapabilir miyiz aynı mantıkla bilen var mı? Aroması, tadı güzel olur mu?

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2010, 16:41   #138
Ağaç Dostu
 
siniroluyorum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 390
Galeri: 1
Yer kirazı reçeli nasıl yapılır bilen var mı arkadaşlar?

siniroluyorum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2010, 22:23   #139
Ağaç Dostu
 
Gülbeşeker's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2008
Şehir: VAN
Mesajlar: 367
aşı gülleri reçel olurmu

Gülbeşeker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 01:01   #140
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
hepsi güzel de reçel aleminin kralı

böğürtlen ve kara dut tur gözümde

görünce ne canım çekti (:

atacanhimself Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 01:09   #141
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Arkadaşlar
reçel yaparken çok fazla toz şeker kullanıldığı bir gerçek.

Kimileri buna "şeker reçeli" diyor ki, buna ben de katılıyorum

Şeker yerine marketlerde satılan kutu elma suyu nu kullanın derim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 01:28   #142
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Reçelde şeker turşuda tuz kullanılmasında genel amaç tat vermesinin yanı sıra ortamdaki serbest halde bulunun suyu bağlı hala getirmektir. Yani ortamdaki su oranı azalır bu sayede zararlı mikroorganizmaların üremesi engellenir.

Bu reçelin aktif su değeridir, ingilizcedeki adı ile actif water yani. Gıda laboratuarların da bir reçelde zararlı mikroorganizma arandığında ilk önce reçelin aw değerine bakılır. Çünkü bozucu etkenlerden biri olan mikroorganizmalar için yüksek aw değeri üremeleri için avantaj demektir.

Velhasılı kelam şeker kullanmak aslında iyidir Sevgili Denizakvaryumu

Elma suyunun aromatik ve renk olarak sorun çıkartacağını düşünüyorum...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 03:16   #143
Yeni Üye
 
photinia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-02-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 14
limon çiçeği reçelinin aroması ve sunumuda hoş oluyor.. kendim yapmayı hiç denemedim ama tadına baktım.

photinia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 19:27   #144
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Artık şekersiz reçel yapabilirsiniz

Bu atölyenin en önemli özelliği şekersiz reçel yapımını öğretmesi. Biliyorsunuz bütün uzman doktorlar üç beyazdan; şeker, tuz ve undan uzak durulmasını tavsiye ediyor. Şekersiz reçel, tatlıyı seven ama uzak duramayanlar için birebir.

Böğürtlenli şekersiz reçel

Yapılışı: Öncelikle reçelin konulacağı kavanozları steril olması için sıcak suda kaynatın. 750 gr. yani bir tas böğürtlenin üzerine 2 tatlı kaşığı limon suyu ve 2 tatlı kaşığı sulu kireç kaymağı* koyun ve biraz bekletin.

Ayrı bir tencerede 2 bardak elma konsantresini kaynatın. İçine bir tatlı kaşığı limon pektini (meyvelerin özlerinden elde edilen bir tür kıvam artırıcı)* ilave edin. Pektini bir bardakta hafif suyla açıp ilave ederseniz topaklaşmaz. Limon pektini yerine elma pektini* de kullanabilirsiniz. Ancak elma pektininin miktarı 2 çay kaşığı olmalı. Pektini eklediğiniz suyu çok hızlı bir şekilde karıştırarak 1-2 dakika iyice kaynatın. Daha sonra kireç kaymağında bekleyen böğürtlenleri de ekleyerek biraz daha kaynatın. Reçel sıcakken 2 parmak boşluk kalacak şekilde steril kavanoza doldurun. Kapağını kapatıp ters çevirin ve su dolu tencerenin içinde 10 dakika kaynatın. Not: Limon suyu uzun süre bozulmasını engelleyecektir.

***

* Sulu kireç kaymağı (CaCo 3)

Kireç kaymağını aktarlarda bulabilirsiniz. Sulu kireç kaymağı elde etmek için; 1 su bardağı suda yarım çay kaşığı kireç kaymağını karıştırın.

* Limon pektini nasıl yapılır?

10-15 adet limonun sarı kabuğu soyulup içindeki beyaz kısım rendelenir. Yaklaşık 0,227 gram oluyor. 4 çorba kaşığı limon suyu eklenir. 1 saat bekletilir. Yarım litre su eklenir. Yine 1 saat beklenir. 10 dakika kaynatılır. Sıkılarak tülbentten süzülür ve steril bir kavanoza konulur.

* Elma pektini nasıl yapılır?

2 buçuk kg yeşil ekşi elmanın kabukları soyulur, rendelenir. Elma kabukları, rendesi ve çekirdekleriyle beraber bir tencereye konur ve üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Suyun yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılır. Bir akşam bekletilerek tülbentten sıkmadan süzülür. Süzüntü jel kıvamına gelene kadar kaynatılır ve steril kavanoza konulur.

kaynak

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2010, 22:23   #145
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2008
Şehir: İzmir&Menderes
Mesajlar: 786
Vişne reçelim bitmesine yakın şekerlendi neler yapabilirim acaba düzeltmek adına.Teşekkürler.

gtatas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 17:52   #146
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Harlı olmayan kısık ateşte şekerlenme gidene dek kaynatabilirsiniz.

Eğer kısa zamanda tüketebileceğinizden fazla ise biraz limon suyu veya limontuzu ekleyebilirsiniz.

Bu tekrar şekerlenmeyi önler.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 18:01   #147
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın Mesajı Göster
Reçelde şeker turşuda tuz kullanılmasında genel amaç tat vermesinin yanı sıra ortamdaki serbest halde bulunun suyu bağlı hala getirmektir. Yani ortamdaki su oranı azalır bu sayede zararlı mikroorganizmaların üremesi engellenir.

Bu reçelin aktif su değeridir, ingilizcedeki adı ile actif water yani. Gıda laboratuarların da bir reçelde zararlı mikroorganizma arandığında ilk önce reçelin aw değerine bakılır. Çünkü bozucu etkenlerden biri olan mikroorganizmalar için yüksek aw değeri üremeleri için avantaj demektir.

Velhasılı kelam şeker kullanmak aslında iyidir Sevgili Denizakvaryumu

Elma suyunun aromatik ve renk olarak sorun çıkartacağını düşünüyorum...

Sevgiler
Şekeri az kullanıp, meyvenin ekşiliğini ve gerçek tadını almak istiyorum, özellikle vişne, böğürtlen ve karadutta. Şekeri az kullanınca biraz sulu oluyor ve çabuk bozuluyor, bu nedenle hiç su koymadan pişiriyorum ve küçük kavanozlarda derin dondurucuda saklıyorum. Dondurucudan çıkardıktan sonra en geç üç haftada bitirmeye çalışıyorum ama genelde hafta sonunu bulmuyor.

Ekşi reçelleri sade dondurmanın ve sütlü tatlıların üzerine denemenizi tavsiye ederim.

Not: Derindondurucuya koyulacak kavanozları ağzına kadar doldurmamak gerekiyor, genleşince şişe patlıyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 20:59   #148
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Karabaş Otu Reçeli

Sevgili Arkadaşlar'

Nisan ayında Karaburun ve Çeşme yarımadaların da karabaş otu toplanmaya başlanır. Mavi çay da denilen nefis bir çayı olur. Çok fazlaca şifa verici özellikleri vardır. Fransız lavantası olarak da anılan bitkinin
diğer adları da Karabaş lavanta, Fırkan çiçeği, Keşiş otu, Lavandula stoechas, French lavender dir.

Başağrısı başta olmak üzere tüm ağrılara iyi gelir. Uykusuzluga iyi gelir.


Antiseptiktir, ezilmiş peltesi veya zeytinyağında çözünen şekli yara iyilestiricidir.


Sara ve astimda yatıştırıcı, teskin edici bir etkisi vardir.


Balgam söktürücüdür.


İdrar yolları iltihaplarına birebir dir.


Egzama yaralarına iyi gelir. Peltesi veya zeytinyağı çözeltisi kullanılmalıdır.


Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.


Akciğer, kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirici etkisi vardır. Bu etki içeriğindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol ile kansere karsi koruyucu ve tümör yok edici özelliklere sahip olan geraniol maddesinden ileri gelmektedir.


Yine peril alkolden ötürü prostat, pankreas, bağırsak ve meme tümörlerine karşı da iyi gelir.


İçeriğindeki rosmarinik asitten dolayı kan dolaşımını düzenleyici, kan sulandırıcı ve damar genisletici özelliklere sahiptir.


1,8% cineole içeriginden kaynaklanan antibakteriyel, antialerjik, sedatif, antirinit, ses telleri enfeksiyonlari ve tansiyon düsürücü etkileri vardir.


Yine karabasotu içeriğinde 20 den fazla antibakteriyel özellikli maddeden ve özellikle caryophylleneden dolayı hem staphylococ ve hem de streptococ bakterilere karşı etkindir.


Bu bitkinin çayının yanında şifalı reçeli de çok makbuldir. Sadece Çeşme-Karaburun Yarımadalarına has bu reçel tarifi şu şekilde dir.(Yunan Adalarında komşuda da makbuldür)

2 su bardağı su

2 su bardağı sadece çiçek karabaş otu

3 su bardağı toz şeker ya da 300 gr nöbet şekeri (kimyasal görmemiş ham şeker)

2 çay kaşığı limon tuzu

Tarif;

Kalaylı bakır kap ya da çelik tencerede suyumuzu ve şekerimizi kaynatıyoruz. 10-15 dk sonra çiçek karabaş otlarımızı ilave edip 10-15 dk daha kaynatıyoruz. son olarak limon tozumunu da ekleyip 10 dk daha kaynatıyoruz.

Soğuyan reçelimizi cam kavanoza doldurup ilerleyen günlerde tüketiyoruz. Reçelin süzülmesi ve karabaş otu çiçeklerinin posasının ayrılması tavsiye edilse de ben kavanozlara birlikte dolduruyorum. Bir damlasını da ziyan etmiyorum.

Eklenen Resimler
     
gun_fatih ve elfeliff beğendi.
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 23:21   #149
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
bu karabaş otu reçeli gerçekten ilginç gözüküyor,
hazırını bulmak çok zordur ama umudum var belki
izmirde pazarda bulursam alıp yapmayı deneyeceğim

bir de mor ve koyu renkli olan her şey hep çok şifalı nedense ya zehirli oluyor ya çok şifalı

atacanhimself Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2010, 07:16   #150
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Karabaş otu bence şifalı bitkiler arasında çok farklı bir yere sahip. Ne zaman çayını içsem, reçelini yesem, vücudumun temizlendiğini hissedebiliyorum. Daha önce bir doktor arkadaşım bana konuk olduğu 10 gün boyunca günde 4 fincan bu çaydan içtiğinde idrar ile atılan zararlı maddelerin gözle görülür şekilde hissedildiğini ifade etmişti. Çok kısa sürede etki eden özellikleri var.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024